УВАГА! ДОКУМЕНТ ВТРАЧАЄ ЧИННІСТЬ.
ДЕРЖАВНА КОМІСІЯ З ЦІННИХ ПАПЕРІВ ТА ФОНДОВОГО РИНКУ
Р І Ш Е Н Н Я
21.07.2004 N 306
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
6 серпня 2004 р.
за N 986/9585
( Рішення втратило чинність на підставі Рішення Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку N 22 (z0178-11) від 25.01.2011 )

Про затвердження Положення про порядок заміни компанії з управління активами пайового інвестиційного фонду у разі заміни компанії з управління активами шляхом передачі права управління сукупністю активів та зобов'язань, що становлять пайовий інвестиційний фонд компанії з управління активами, яка припиняє здійснення діяльності щодо управління активами пайового інвестиційного фонду, іншій компанії з управління активами

Відповідно до Законів України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" (448/96-ВР) , "Про цінні папери і фондову біржу" (1201-12) , "Про Національну депозитарну систему та особливості електронного обігу цінних паперів в Україні" (710/97-ВР) , "Про інститути спільного інвестування (пайові та корпоративні інвестиційні фонди)" (2299-14) , "Про ліцензування певних видів господарської діяльності" (1775-14) , Ліцензійних умов провадження професійної діяльності на ринку цінних паперів, затверджених наказом Державного комітету з питань регуляторної політики та підприємництва від 14.03.2001 N 49 (za318-01) та рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 14.03.2001 N 60 (z0318-01) , зареєстрованих Міністерством юстиції України 06.04.2001 за N 318/5509 (із змінами та доповненнями), Положення про компанію з управління активами ІСІ та юридичних осіб, що здійснюють професійну діяльність з управління активами пенсійних фондів, затвердженого рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 11.01.2002 N 13 (z0812-02) ( у редакції рішення Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 25.12.2003 N 567, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 15.01.2004 за N 42/8641), Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку ВИРІШИЛА:
1. Затвердити Положення про порядок заміни компанії з управління активами пайового інвестиційного фонду у разі заміни компанії з управління активами шляхом передачі права управління сукупністю активів та зобов'язань, що становлять пайовий інвестиційний фонд компанії з управління активами, яка припиняє здійснення діяльності щодо управління активами пайового інвестиційного фонду, іншій компанії з управління активами (додається).
2. Т.в.о. Виконавчого секретаря В.Прядку забезпечити:
державну реєстрацію цього рішення в Міністерстві юстиції України;
опублікування цього рішення відповідно до чинного законодавства.
3. Рішення набирає чинності відповідно до чинного законодавства.
4. Контроль за виконанням цього рішення покласти на т.в.о. Виконавчого секретаря В.Прядка.
Голова Комісії
А.Балюк
Протокол засідання Комісії
від 21 липня 2004 N 23

ЗАТВЕРДЖЕНО
Рішення Державної комісії
з цінних паперів
та фондового ринку
21.07.2004  N 306
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
6 серпня 2004 р.
за N 986/9585

ПОЛОЖЕННЯ

про порядок заміни компанії з управління активами пайового інвестиційного фонду у разі заміни компанії з управління активами шляхом передачі права управління сукупністю активів та зобов'язань, що становлять пайовий інвестиційний фонд компанії з управління активами, яка припиняє здійснення діяльності щодо управління активами пайового інвестиційного фонду, іншій компанії з управління активами

Це Положення установлює порядок заміни компанії з управління активами пайового інвестиційного фонду (далі - Фонд) та порядок передачі права управління сукупністю активів та зобов'язань, що становлять пайовий інвестиційний фонд компанії з управління активами, яка припиняє здійснення діяльності щодо управління активами Фонду, іншій компанії з управління активами.
Це Положення розроблено відповідно до Законів України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" (448/96-ВР) , "Про господарські товариства" (1576-12) , "Про цінні папери і фондову біржу" (1201-12) , "Про Національну депозитарну систему та особливості електронного обігу цінних паперів в Україні" (710/97-ВР) , "Про інститути спільного інвестування (пайові та корпоративні інвестиційні фонди)" (2299-14) , "Про ліцензування певних видів господарської діяльності" (1775-14) , Ліцензійних умов провадження професійної діяльності на ринку цінних паперів, затверджених наказом Державного комітету з питань регуляторної політики та підприємництва від 14.03.2001 N 49 (za318-01) та рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 14.03.2001 N 60 (z0318-01) , зареєстрованих Міністерством юстиції України 06.04.2001 за N 318/5509 (із змінами та доповненнями) (далі - Ліцензійні умови), Положення про компанію з управління активами ІСІ та юридичних осіб, що здійснюють професійну діяльність з управління активами пенсійних фондів, затвердженого рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 11.01.2002 N 13 (z0812-02) (у редакції рішення Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 25.12.2003 N 567, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 15.01.2004 за N 42/8641), а також інших нормативно-правових актів Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку (далі - Комісія).

1. Загальні положення

1.1. Заміна компанії з управління активами (далі - Компанія) Фонду та порядок передачі права управління активами Фонду іншій Компанії здійснюються відповідно до вимог цього Положення.
1.2.Заміна Компанії Фонду, шляхом передачі права управління активами Фонду іншій Компанії, може здійснюватися у разі:
а) якщо протягом року вартість чистих активів Фонду в розрахунку на один інвестиційний сертифікат зменшилася більше ніж на 30 відсотків;
б) якщо протягом року вартість чистих активів Фонду в розрахунку на один інвестиційний сертифікат зменшилася від його номінальної вартості більше ніж на 20 відсотків;
в) прийняття Компанією рішення про відмову від діяльності з управління активами створеного нею Фонду.
1.3. Прийняття Рішення про заміну Компанії приймається у разі стовідсоткової згоди всіх учасників Фонду та належить до компетенції спостережної (наглядової) ради Фонду (далі - Рада) або уповноваженого органу Компанії, який відповідно до регламенту Фонду виконує функції Ради (далі - Уповноважений орган).
Рішення про заміну Компанії оформлюється протоколом засідання Ради або Уповноваженого органу.
1.4. Наступного робочого дня з дати прийняття Радою або Уповноваженим органом рішення про заміну Компанії орган, який прийняв таке рішення, повинен письмово повідомити про це Компанію та Комісію.
1.5. Не пізніше 10 робочих днів з дати прийняття рішення про заміну Компанії Радою або Уповноваженим органом створюється комісія із заміни Компанії (далі - комісія із заміни) та затверджуються її склад та положення про комісію із заміни.
До складу комісії із заміни обов'язково повинні входити члени Ради або Уповноваженого органу, а також з правом дорадчого голосу уповноважена (уповноважені) особа (особи) Компанії, представник (представники) Комісії та інші особи за їх згодою.
Положення про комісію із заміни повинно обов'язково містити відомості про:
а) обов'язки та повноваження комісії із заміни;
б) обов'язки та повноваження голови комісії із заміни;
в) опис процедур прийняття рішень;
г) форма роботи і виконання рішень;
ґ) джерела фінансування діяльності комісії із заміни;
д) кошторис витрат комісії із заміни.
1.6. Комісія із заміни протягом 5 робочих днів з дати свого створення письмово повідомляє Комісію про прийняття рішення про заміну Компанії. До повідомлення додаються:
- копія протоколу засідання Ради або Уповноваженого органу, яка повинна містити рішення про заміну Компанії із зазначенням причин такої заміни;
- документи, що підтверджують стовідсоткову згоду учасників Фонду на проведення заміни Компанії;
- план-графік заходів щодо заміни Компанії, який затверджується Радою або Уповноваженим органом та повинен бути складений за формою, передбаченою додатком до цього Положення. Після виконання кожного з етапів плану-графіка комісія із заміни протягом 3 робочих днів письмово повідомляє Комісію про виконання кожного етапу плану-графіка та надає відповідні документи, що підтверджують виконання цього плану-графіка;
- проект договору про передачу права управління сукупністю активів та зобов'язань, що становлять пайовий інвестиційний фонд, із зазначенням реквізитів сторін;
- баланс Фонду на дату прийняття рішення про заміну Компанії;
- довідка про вартість чистих активів Фонду на дату прийняття рішення про заміну Компанії;
- баланс та аудиторський висновок Компанії з управління активами, з якою буде укладено договір, на останню звітну дату, що передує даті подання документів у Комісію;
- копія ліцензії на здійснення професійної діяльності на ринку цінних паперів - діяльності з управління активами, що видана Компанії, з якою буде укладено договір.
Документи, що додаються до повідомлення, повинні бути завірені в установленому чинним законодавством порядку.
1.7. Комісія розглядає подані в установленому законодавством порядку документи та в разі невідповідності поданих документів вимогам чинного законодавства або неможливості заміни Компанії у терміни, передбачені цим Положенням, приймає рішення про неможливість заміни Компанії, повідомляє про це комісію із заміни й надсилає копію відповідного рішення.
Комісія на підставі письмового звернення комісії із заміни може продовжити термін заміни Компанії на строк, який не перевищує 60 календарних днів.
1.8. У разі прийняття Радою або Уповноваженим органом рішення про ліквідацію Фонду або винесення Комісією рішення про неможливість заміни Компанії, у тому числі про неможливість заміни Компанії у терміни, передбачені цим Положенням, Компанія здійснює необхідні заходи щодо ліквідації Фонду відповідно до чинного законодавства.

2. Порядок заміни Компанії

2.1. Заміна Компанії у випадках, передбачених підпунктами "а", "б" пункту 1.2 цього Положення, здійснюється в такому порядку:
2.1.1. Рада Фонду або Уповноважений орган протягом 3 робочих днів з дати надходження інформації, визначеної підпунктами "а", "б" пункту 1.2 цього Положення, здійснює публікацію у засобах масової інформації відповідно до вимог чинного законодавства про цінні папери або іншим способом повідомляє учасників Фонду та письмово повідомляє Компанію.
Публікація (повідомлення) повинна містити:
- повне найменування, місцезнаходження, телефон Компанії;
- інформацію, передбачену підпунктами "а" або "б" пункту 1.2 цього Положення;
- необхідність прийняття рішення про ліквідацію Фонду або заміну Компанії;
- терміни та способи висловлення письмової згоди (незгоди) щодо ліквідації Фонду або заміни Компанії.
2.1.2. Компанії забороняється здійснювати розміщення інвестиційних сертифікатів Фонду та здійснювати будь-які операції з активами Фонду, за винятком операцій, які пов'язані з викупом інвестиційних сертифікатів та розрахунками з учасниками Фонду, з дати отримання письмового повідомлення від Ради або Уповноваженого органу.
Наступного робочого дня з дати отримання цього повідомлення Компанія письмово повідомляє зберігача, реєстроутримувача (депозитарій), з яким Компанія уклала відповідні договори.
2.1.3. Зберігач наступного робочого дня з дати отримання повідомлення від Компанії зобов'язаний зупинити всі операції, які здійснюються на рахунку Компанії, відкритому для Фонду, щодо якого прийнято рішення про заміну Компанії, за винятком операцій, які пов'язані з викупом інвестиційних сертифікатів та розрахунками з учасниками Фонду.
2.1.4. Реєстроутримувач наступного робочого дня з дати отримання повідомлення від Компанії зобов'язаний зупинити всі операції щодо перереєстрації прав власності на інвестиційні сертифікати Фонду, за винятком операцій, пов'язаних з викупом інвестиційних сертифікатів та розрахунками з учасниками Фонду.
2.1.5. У разі випуску цінних паперів у бездокументарній формі депозитарій наступного робочого дня з дати отримання повідомлення від Компанії зобов'язаний скласти реєстр власників інвестиційних сертифікатів Фонду на дату отримання цього повідомлення та зупинити всі операції щодо інвестиційних сертифікатів Фонду, за винятком операцій, пов'язаних з викупом інвестиційних сертифікатів та розрахунками з учасниками.
2.1.6. Протягом 30 календарних днів з дати опублікування повідомлення або в інший спосіб інформування учасників Фонду Рада або Уповноважений орган повинна здійснити заходи, пов'язані зі знаходженням нової Компанії, та прийняти рішення щодо заміни Компанії або ліквідації Фонду, про що письмово повідомляє Комісію та Компанію у порядку, передбаченому пунктом 1.4 цього Положення.
Рада або Уповноважений орган повинна здійснити заходи, передбачені пунктом 1.5 цього Положення.
Комісія із заміни повинна повідомити про своє створення Комісію відповідно до пункту 1.6 цього Положення.
2.1.7. Протягом 60 календарних днів з дати прийняття рішення про заміну Компанія зобов'язана укласти договір про передачу права управління сукупністю активів та зобов'язань, що становлять Фонд, іншій компанії.
Договір укладається між Компанією Фонду й іншою компанією та підписується керівниками компаній.
Істотними умовами договору є:
повна назва та місцезнаходження сторін;
предмет договору;
права й обов'язки сторін;
порядок виплати дивідендів учасникам Фонду та викупу інвестиційних сертифікатів Фонду;
застереження щодо конфіденційності;
відповідальність сторін за невиконання або за неналежне виконання умов договору та порушення конфіденційності;
строк дії договору;
умови дострокового припинення договору.
Договір може містити, за згодою сторін, й інші умови, які не суперечать нормам чинного законодавства.
Договір не може порушувати прав та інтересів учасників Фонду, передбачених чинним законодавством.
З дати підписання договору всі права щодо управління сукупністю активів та зобов'язань, що становлять Фонд, за винятком дій, пов'язаних зі скасуванням реєстрації випуску інвестиційних сертифікатів Фонду, переходять до іншої компанії.
2.2. Заміна Компанії у випадках, передбачених підпунктом "в" пункту 1.2 цього Положення
2.2.1. У разі прийняття вищим органом Компанії рішення про відмову від діяльності з управління активами створеного нею Фонду Компанія повинна письмово повідомити про це Комісію, Раду (Уповноважений орган) протягом 3 робочих днів з дати прийняття такого рішення та обов'язково подати оригінал протоколу засідання вищого органу Компанії, завірений підписом уповноваженої особи та печаткою Компанії.
Протокол засідання вищого органу Компанії повинен містити рішення про відмову від діяльності з управління активами створеного нею Фонду, а також причини, що обумовили прийняття такого рішення.
2.2.2. До укладання Компанією договору про передачу права управління сукупністю активів та зобов'язань, що становлять Фонд, іншій компанії управління Фондом здійснює Компанія, яка створила Фонд.
2.2.3. Порядок заміни Компанії у разі прийняття рішення про відмову від діяльності з управління активами створеного нею Фонду
Рада Фонду або Уповноважений орган протягом 6 робочих днів з дати прийняття Компанією рішення про відмову від діяльності з управління активами Фонду здійснює публікацію у засобах масової інформації відповідно до вимог чинного законодавства або іншим способом повідомляє учасників Фонду.
Публікація (повідомлення) повинна містити:
- повне найменування, місцезнаходження, телефон Компанії;
- інформацію, передбачену підпунктом "в" пункту 1.2 цього Положення;
- необхідність прийняття рішення про ліквідацію Фонду або заміну Компанії;
- терміни та способи висловлення письмової згоди (незгоди) щодо ліквідації Фонду або заміни Компанії.
Протягом 30 календарних днів з дати опублікування повідомлення або в інший спосіб інформування учасників Фонду Рада або Уповноважений орган повинна здійснити заходи, пов'язані зі знаходженням нової Компанії, та прийняти рішення щодо заміни Компанії або ліквідації Фонду, про що письмово повідомляє Комісію та Компанію у порядку, передбаченому пунктом 1.4 цього Положення.
Рада Фонду або Уповноважений орган повинна здійснити заходи, передбачені пунктом 1.5 цього Положення.
Комісія із заміни повинна повідомити про своє створення Комісію відповідно до пункту 1.6 цього Положення.
До документів, визначених пунктом 1.6 цього Положення, додається також копія протоколу засідання вищого органу Компанії, який повинен містити рішення про відмову від діяльності з управління активами створеного нею Фонду та причину прийняття такого рішення.
2.2.4. Компанії забороняється здійснювати розміщення інвестиційних сертифікатів Фонду та здійснювати будь-які операції з активами Фонду, за винятком операцій, які пов'язані з викупом інвестиційних сертифікатів та розрахунками з учасниками Фонду, з дати прийняття рішення про відмову від діяльності з управління активами створеного нею Фонду.
Наступного робочого дня з дати прийняття рішення Компанія письмово повідомляє зберігача, реєстратора (депозитарій), з якими укладено відповідні договори, про прийняте рішення.
Наступного робочого дня з дати отримання цього повідомлення зберігач, реєстратор (депозитарій) зобов'язані здійснити заходи, передбачені пунктами 2.1.3 - 2.1.5 відповідно.
2.2.5. Протягом 60 календарних днів з дати прийняття рішення про заміну Компанія зобов'язана здійснити заходи, передбачені пунктом 2.1.7 цього Положення.

3. Прикінцеві положення

3.1. Компанія, до якої переходить право управління активами та зобов'язаннями, які становлять Фонд, зобов'язана здійснити заходи, необхідні для виконання умов договору про передачу права управління сукупністю активів та зобов'язань, що становлять Фонд.
3.2. Обмеження, зазначені в підпунктах 2.1.3 - 2.1.5 пункту 2.1, у випадках заміни Компанії, передбачених пунктом 1.2 цього Положення, застосовуються до дати укладання договору про передачу права управління сукупністю активів та зобов'язань, що становлять Фонд.
3.3. У разі ліквідації Компанії, яка створила Фонд та передала право управління Фондом іншій компанії, Фонд ліквідовується в порядку, передбаченому чинним законодавством.
3.4. У разі ліквідації Фонду, управління яким здійснювала Компанія на підставі договору про передачу права управління сукупністю активів та зобов'язань, що становлять Фонд, викуп інвестиційних сертифікатів та скасування реєстрації випуску інвестиційних сертифікатів здійснює Компанія, яка створила Фонд, у порядку, передбаченому чинним законодавством.
3.5. Контроль за дотриманням процедури заміни Компанії Фонду здійснюється Комісією.
Начальник управління
інвестиційної діяльності
Є.Іванов

Додаток
до Положення про порядок
заміни компанії з управління
активами пайового
інвестиційного фонду у разі
заміни компанії з управління
активами шляхом передачі
права управління сукупністю
активів та зобов'язань,
що становлять пайовий
інвестиційний фонд компанії
з управління активами,
яка припиняє здійснення
діяльності щодо управління
активами пайового
інвестиційного фонду, іншій
компанії з управління
активами
                                     ЗАТВЕРДЖЕНО:
                                     ____________________________
                                     протокол N____
                                     від "___" ________200__року

ПЛАН-ГРАФІК

заходів щодо заміни компанії

 ________________________________________________________________
  (повне найменування пайового інвестиційного фонду, що здійснює
              заміну компанії з управління активами)
 ________________________________________________________________
        (повне найменування пайового інвестиційного фонду,
                         що створюється)
---------------------------------------------------
| N | Назва заходу |  Терміни  |  Відповідальні   |
|з/п|              | виконання |    виконавці     |
|   |              |           |(прізвище, ім'я,  |
|   |              |           |  по батькові,    |
|   |              |           |посада, контактні |
|   |              |           |    телефони)     |
|---+--------------+-----------+------------------|
| 1 |      2       |     3     |        4         |
---------------------------------------------------
 Голова комісії із заміни   ____________   _______________________
                              (підпис)      (прізвище, ініціали)
 Печатка товариства
 "___" ____________ 200_ року.