ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖАВНОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ
Л И С Т
16.02.2011 N 1104/12-11
На лист від 14.01.2011 N 358
Головне управління державної служби України в межах повноважень з порушеного питання щодо надання роз'яснення стосовно належності кваліфікаційного рівня "молодший спеціаліст" до вищої освіти повідомляє, що одним із основних завдань Головдержслужби відповідно до Положення про Головне управління державної служби України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.09.2007 N 1180 (1180-2007-п) , є забезпечення дотримання єдиних вимог до професійної відповідності кандидатів на зайняття вакантної посади державного службовця.
Відповідно до статті 4 Закону України "Про державну службу" (3723-12) право на державну службу мають громадяни України, зокрема, які одержали відповідну освіту і професійну підготовку.
Згідно з пунктом 2.5 Довідника типових кваліфікаційних характеристик посад державних службовців, затвердженого наказом Головдержслужби України від 01.09.99 N 65 (v0065354-99) , який відповідно до пункту 1 цього наказу має рекомендаційний характер, у розділі "Кваліфікаційні вимоги" відповідно до певної посади або групи посад визначено вимоги до освітнього та освітньо-кваліфікаційного рівня державного службовця і вимоги до післядипломної підготовки, необхідні для виконання покладених на нього завдань та обов'язків, мінімальні вимоги до стажу державної служби або загального стажу роботи, стажу наукової (науково-педагогічної) роботи.
Наведені у цьому розділі вимоги носять узагальнюючий характер. У разі необхідності, з урахуванням специфіки роботи, складу кадрового резерву, можливостей системи підготовки та підвищення кваліфікації державних службовців і конкурсу, що проводиться при підборі державних службовців, кваліфікаційні вимоги можуть бути підвищені з метою призначення на відповідні посади найбільш кваліфікованих і досвідчених кандидатів, оновлення та поліпшення якісного складу державних службовців відповідно до потреб державного управління та місцевого самоврядування.
Державний службовець повинен мати, як правило, повну вищу освіту (освітньо-кваліфікаційний рівень - спеціаліст, магістр за спеціальностями галузі "Державне управління" або іншими, професійно орієнтованими для державної служби, з додатковим підвищенням кваліфікації за професійними програмами вказаної галузі), а на посадах керівників структурних підрозділів та їх заступників - обов'язково повну вищу освіту.
Разом з тим, до зазначеного Довідника (v0065354-99) не включені професійно-кваліфікаційні характеристики посад державних адміністраторів.
Згідно зі статтею 5 Закону України "Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності" (2806-15) та наказу Держкомпідприємництва від 08.09.2010 N 286 (z0876-10) "Про порядок погодження кандидатур на призначення та звільнення з посади державного адміністратора", зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 30.09.2010 за N 876/18171, державний адміністратор повинен мати вищу освіту.
Згідно положеннями Закону України "Про вищу освіту" (2984-14) вища освіта - рівень освіти, який здобувається особою у вищому навчальному закладі в результаті послідовного, системного та цілеспрямованого процесу засвоєння змісту навчання, який ґрунтується на повній загальній середній освіті й завершується здобуттям певної кваліфікації за підсумками державної атестації.
До структури вищої освіти входять освітні й освітньо-кваліфікаційні рівні:
1) освітні рівні (неповна вища освіта, базова вища освіта, повна вища освіта);
2) освітньо-кваліфікаційні рівні (молодший спеціаліст, бакалавр, спеціаліст, магістр).
Неповна вища освіта - освітній рівень вищої освіти особи, який характеризує сформованість її інтелектуальних якостей, що визначають розвиток особи як особистості і є достатніми для здобуття нею кваліфікацій за освітньо-кваліфікаційним рівнем молодшого спеціаліста.
Молодший спеціаліст - освітньо-кваліфікаційний рівень вищої освіти особи, яка на основі повної загальної середньої освіти здобула неповну вищу освіту, спеціальні уміння та знання, достатні для здійснення виробничих функцій певного рівня професійної діяльності, що передбачені для первинних посад у певному виді економічної діяльності.
Підсумовуючи викладене, наявність у особи (кандидата на зайняття посади державного адміністратора) освітньо-кваліфікаційного рівня вищої освіти "молодший спеціаліст" відповідає встановленим статтею 5 Закону України "Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності" (2806-15) вимогам щодо вищої освіти.
Заступник Начальника
Головдержслужби
А.Вишневський