МІНІСТЕРСТВО ВУГІЛЬНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ УКРАЇНИ
Н А К А З
03.04.2008 N 138

Про недоліки в організації оплати праці на вугледобувних підприємствах у 2007 році

Станом на 1 січня 2008 року прострочена заборгованість із заробітної плати по державних підприємствах з видобутку вугілля складала 116,8 млн.грн., у тому числі по ДП "Макіїввугілля" (генеральний директор Толчин С.М.) - 45,9 млн.грн., ДП "Волиньвугілля" (Заболотній А.Г.) - 5,1 млн.грн., ДП "Красноармійськвугілля" (в.о. генерального директора Васильєв О.В.) - 5,4 млн.грн., ДП "Луганськвугілля" (Єрмаков О.М.) - 17,4 млн.грн., ДП "Донбасантрацит" (Савенков В.І.) - 12,0 млн.грн., ДП "Ровенькиантрацит" (колишній генеральний директор Єсенков О.В.) - 30,4 млн.грн.
Однією з причин несвоєчасної виплати заробітної плати є недоліки в організації оплати праці, наслідком якої є наявність перевитрати фонду оплати праці, сума якої за 2007 рік склала 119,3 млн.грн.
Найбільші перевитрати фонду оплати праці допущено в ДП "Красноармійськвугілля" - 23,1 млн.грн., у тому числі по шахті "Стаханова" - 18,4 млн.грн., шахті ім. Димитрова - 3,6 млн.грн., шахті "Родинська" - 2,1 млн.грн.; по шахті "Комсомольська" ДП "Антрацит" - 15,4 млн.грн.; по ДП "Донбасантрацит" - 8,0 млн.грн., у тому числі по шахті "Міусінська" - 53 млн.грн., "Княгинінська" - 2,1 млн.грн., "Краснокутська" - 1,7 млн.грн.; по шахтах ім. Свердлова - 8,9 млн.грн. і "Центроспілка" - 3,4 млн.грн. ДП "Свердловантрацит"; по шахтах 1/3 Новогродівська - 2,7 млн. грн. і "Курахівська" - 4,0 млн.грн. ДП "Селидіввугілля", по шахті "Південнодонбаська" N 1 (директор шахти Віннік М.О.) - 7,1 млн.грн.
Всі вищезазначені державні підприємства та шахти не виконали план випуску товарної продукції у грошовому виразі і, як наслідок, мають перевитрату фонду оплати праці за рахунок умовно-постійних витрат, а також серйозних недоліків в організації оплати праці, зокрема дотримання штатно-кошторисної дисципліни (довідка наведена у додатку).
З метою забезпечення раціонального використання коштів на виплату заробітної плати, дотримання положень про оплату праці, затверджених Галузевою угодою між Міністерством вугільної промисловості України і всеукраїнськими профспілками вугільної промисловості (n0001558-03) , а також унеможливлення виникнення або збільшення заборгованості із заробітної плати НАКАЗУЮ:
1. Генеральним директорам державних підприємств з видобутку вугілля, директорам шахт, генеральному директору ДП "Вугілля України":
1.1. Розробити та запровадити у квітні 2008 року комплекс заходів щодо усунення недоліків у нарахуванні заробітної плати, зокрема оплату важко контрольованих робіт, утримання сверхнормативної чисельності працівників на допоміжних процесах вуглевидобутку, у тому числі на поверхні шахт, встановлення технічно необґрунтованих норм виробітку та надбавок керівникам, фахівцям і службовцям, а також утримання чисельності керівників, фахівців і службовців державних підприємств понад нормативи граничної чисельності працівників, затверджені листом Мінвуглепрому від 14.12.2007 N 2166/03/04-01.
1.2. Забезпечити розробку та введення в дію штатних розкладів по спецапарату державних підприємств та апаратів шахт, які входять до їх складу, станом на 1 липня 2008 року з дотриманням Типових структур управління, штатних розкладів і нормативів чисельності керівників, фахівців і службовців державних підприємств, акціонерних товариств з видобування вугілля, доведених листом Мінвуглепрому від 14.12.2007 N 2166/03/04-01.
1.3. При розробці та затвердженні штатних розкладів дотримуватися таких умов:
1.3.1. Місячний фонд оплати праці по штатному розкладу не повинен перевищувати фонд оплати, розрахований із середнього посадового окладу по кожній посаді;
1.3.2. Питома вага суми надбавок за високі досягнення в праці не повинна перевищувати 10% суми фонду оплати за посадовими окладами.
1.4. Заборонити виплату надбавок за високі досягнення в праці, які не затверджено штатним розкладом.
1.5. Привести у відповідність фонд оплати праці та джерела його наповнення з урахуванням необхідності завершення у квітні 2008 року переведення всіх працівників підприємства на оплату праці за тарифними ставками та посадовими окладами, розрахованими виходячи із мінімальної заробітної плати у розмірі 525 грн.
2. Генеральному директору ДП "Антрацит" Узлову Ю.В. притягнути до відповідальності директора шахти "Комсомольська" за серйозні недоліки в організації оплати праці та наявність перевитрати фонду оплати праці за 2007 рік.
3. Виконуючому обов'язки генерального директора ДП "Красноармійськвугілля" Васильєву О.В. притягнути до відповідальності директорів шахт ім. Димитрова, "Стаханова", "Родинська" за наявність недоліків в організації оплати праці на шахті та перевитрату фонду оплати праці за 2007 рік.
4. Генеральному директору ДП "Селидіввугілля" Ремізову В.В. притягнути до відповідальності директорів шахт 1/3 "Новоградівська" і "Курахівська" за наявність недоліків в організації оплати праці на шахті та перевитрату фонду оплати праці за 2007 рік.
5. Виконавчому обов'язки генерального директора ДП "Донбасантрацит" Савенкову В.І. притягнути до відповідальності директорів шахт "Міусинська", "Княгинінська", "Краснокутська" за наявність недоліків при організації оплати праці на шахті та перевитрату фонду оплати праці за 2007 рік.
6. Генеральному директор ДП "Свердловантрацит" Ковалю О.І. притягнути до відповідальності директорів шахт ім. Свердлова і "Центроспілка" наявність недоліків при організації оплати праці на шахті та перевитрату фонду оплати праці за 2007 рік.
7. Генеральним директорам, зазначеним у пунктах 2, 3, 4, 5, 6 цього наказу, надати до 15.04.2008 Фінансово-економічному департаменту інформацію стосовно вжитих заходів щодо усунення недоліків у організації оплати праці на шахтах.
8. Фінансово-економічному департаменту (Марушкевич І.М.) щомісячно забезпечувати перевірку нарахування заробітної плати та у разі необхідності готувати проекти розпорядчих документів.
9. Контрольно-ревізійному управлінню (Рущак В.М.) при проведенні планових перевірок фінансово-господарської діяльності підприємств проводити перевірку відповідності нарахування фонду оплати праці галузевим документам з нормування та оплати праці та надавати відповідну інформацію Фінансово-економічному департаменту.
10. Пункти 2.1 та 2.2 наказу Мінпаливенерго від 07.07.2004 N 378 (v0378558-04) "Про посилення ролі геолого-маркшейдерської служби вугледобувних підприємств Мінпаливенерго", пункт 3.1 наказу Мінпаливенерго від 07.09.2004 N 552 (v0552558-04) "Про посилення ролі енергомеханічної служби вугледобувних підприємств, що належать до сфери управління Міністерства" вважати такими, що втратили чинність.
11. Контроль за виконанням наказу покласти на заступника Міністра Ященка Ю.П.
Міністр
В.Полтавець

Додаток
до наказу Міністерства
вугільної промисловості
03.04.2008  N 138

ДОВІДКА

щодо нарахування фонду оплати праці на вугледобувних підприємствах Мінвуглепрому у 2007 році

У 2007 році ряд державних підприємств з видобутку вугілля та шахт, які входять до їх складу, допустили перевитрату фонду оплати праці. Серед них по ДП "Селидіввугілля" (генеральний директор Ремізов В.В.): шахти 1/3 "Новогродівська" - 2,7 млн.грн. та "Курахівська" - 4,0 млн.грн. По ДП "Красноармійськвугілля" (колишній в.о. генерального директора Надєєв О.П.) - 23,1 млн.грн., у тому числі по шахтах ім. Димитрова - 3,6 млн.грн., "Родинська" - 2,1 млн.грн., "Стаханова" - 18,4 млн.грн. По ДП "Донбасантрацит" (колишній генеральний директор Порубай В.В.) перевитрата становить 8,0 млн.грн., у тому числі по шахтах "Краснокутська" - 1,7 млн.грн., "Княгинінська" - 2,1 млн.грн., "Міусинська" - 5,3 млн.грн. По ДП "Сніжнеантрацит" (в. о. генерального директора Страшко І.А.) - 12,5 млн.грн., у тому числі по шахтах "Ударнік" - 5,8 млн.грн. та "Зоря" - 3,5 млн.грн. По шахті "Комсомольська" ДП "Антрацит" (генеральний директор Узлов Ю.В.) - 15,4 млн.грн. По шахтах ДП "Волиньвугілля" (генеральний директор Заболотній А.Г.) "Бужанська" - 1,7 млн. грн., N 5 "Нововолинська" - 826,5 тис.грн. По шахтах ДП "Свердловантрацит" (генеральний директор Коваль О.І.): ім. Свердлова - 8,9 млн.грн., "Центроспілка" - 3,4 млн.грн. По шахтах "Південнодонбаська" N 1 (директор шахти Віннік М.О.) - 7,1 млн.грн., "Краснолиманська" (Пастернак З. Г.) - 6,5 млн.грн.
Всього за 2007 рік перевитрати фонду оплати праці по Мінвуглепрому дорівнюють 119,3 млн.грн.
Всі вищезазначені шахти не виконали план випуску товарної продукції у грошовому виразі. Крім того, вибірковою перевіркою стану нормування та оплати праці на шахтах "Никанор-Нова" ДП "Луганськвугілля", "Міусинська" ДП "Донбасантрацит", 1/3 "Новогродівська" ДП "Селидіввугілля", "Добропільська" ДП "Добропіллявугілля", "Комсомольська" ДП "Антрацит", ім. Дзержинського та N 81 "Київська" ДП "Ровенькиатрацит" встановлені серйозні недоліки в організації оплати праці.
Зокрема, по шахті "Комсомольська" в очисних вибоях та вибоях підготовчих виробок застосовується договірна система оплати праці. На початку кожного місяця директор шахти Горобцов П.С. укладає договори з бригадами, які затверджуються генеральним директором ДП "Антрацит". В договорі встановлюється обсяг виробництва (видобуток вугілля або проведення гірничої виробки) та відповідна йому заробітна плата робітника.
При такій системі оплати праці, яка не передбачена Галузевою угодою між Міністерством вугільної промисловості України і всеукраїнськими профспілками вугільної промисловості (n0001558-03) , значно знижується роль нормування праці, що призводить до економічно необґрунтованого нарахування заробітної плати по окремих бригадах та перевитрат фонду оплати праці. Зокрема, у січні 2008 року по бригадах гірників очисного вибою та прохідників шахти "Комсомольська" за видобуток вугілля та проведення підготовчих виробок нараховано 998,1 тис.грн., крім того, так звана доплата до договірної заробітної плати становила 2720,7 тис.грн. Тобто, ця необґрунтована доплата у 2,7 рази перевищувала фонд оплати праці, нарахований за відрядними розцінками, а по окремих бригадах з проведення підготовчих виробок перевищення доплат досягає 3,5 рази.
Разом з перевитратою фонду оплати праці за рахунок умовно-постійних витрат при невиконанні плану товарної продукції в окремі місяці застосування договірної системи оплати праці без достатнього економічного обґрунтування обумовило по шахті "Комсомольська" у 2007 році перевитрату фонду оплати праці у сумі 15,4 млн. гривень.
При перевірці паспортів норм виробітку і розцінки виявлена значна кількість порушень. Зокрема, в ДП "Луганськвугілля" не затверджена карта середніх швидкостей подачі вугільного комбайну. Це спонукає на шахтах при розробці паспортів норм виробітку і розцінки приймати швидкість подачі вугільного комбайну довільну, що призводить до завищення розцінки за видобуток 1 т вугілля.
Мають місце окремі випадки необґрунтованого включення попроцесних норм до паспортів комплексних норм виробітку та розцінки. Так, на шахті "Никанор-Нова" ДП "Луганськвугілля" до паспорта норми виробітку і розцінки проведення західного вентиляційного штреку пласта К6 гор. 535 м внесено низку робіт, які не передбачаються технологічним паспортом на проведення цієї підготовчої виробки, а саме: розробка породи відбійним молотком, прибирання породи та викладка кострів загальною трудомісткістю 2,3 чол.-зміни на 1 м, що збільшило розцінку за проведення 1 м на 187,1 грн. Крім того, норма виробітку на процес "розробка породи відбійним молотком" занижена в три рази. Все обумовило необґрунтоване нарахування заробітної плати по цьому рапорту у липні 2007 року на суму 4667 грн.
На шахті "Никанор-Нова" ДП "Луганськвугілля" має місце велика питома вага оплати так званих важко контрольованих робіт, наприклад, по бригаді прохідників Гуценко М.В. вони складають 64% фонду оплати праці за проведення виробки, по бригаді прохідників Дудника Ю.О. - 79%. При перекріпленні 1-го західного уклону пласта К6 гор. 535 м за рахунок невірного встановлення норм виробітку на окремі процеси розцінка завищена на 82,23 грн., що призвело до безпідставного нарахування заробітної плати у липні 2007 року на суму 1726,8 грн. Окремим робітникам з почасовою системою оплати праці надавалися відрядні наряди, зокрема електрослюсарям підземним Молчаноу В.С. і Майстренко В.П. проведено оплату у липні 2007 року відповідно до наряду на ремонт електродвигунів на суму 3989 грн., при цьому норма виробітку була виконана на 233%.
По шахті "Міусинська" ДП "Донбасантрацит" за липень 2007 року на проведення 1 м вуглеспускного хідника та діагонального хідника передбачена ручна перекидка гірничої маси на 92 м при наявності по ходникам конвеєрів, тобто, не було необхідності цю роботу виконувати вручну, тому по цьому рапорту необґрунтовано нараховано заробітну плату у сумі 36781 гривень. По дільниці N 1 нарахована заробітна плата за звільнення 51 зажатої секції на суму 9311,58 грн., наряд-путівками гірничих майстрів підтверджується робота щодо звільнення 18 секцій, необґрунтовано нараховано заробітної плати у сумі 6025 гривень. Аналогічний стан по дільниці з ремонту гірничих виробок - не підтверджено наряд-путівками роботи на суму 8811 гривень.
При виконанні плану видобутку вугілля за місяць на 21,6% та проведення виробок на 94,4% керівникам і фахівцям шахти "Міусинська" нараховано надбавки за високі досягнення в труді на суму 12,4 тис.грн., нараховано заробітної плати за роботу у вихідні дні у сумі 27,6 тис.грн., у тому числі керівникам і фахівцям - 13,2 тис. гривень.
При наявності збірників норм на виїмку вугілля, які затверджено у 2006 році, на шахті 1/3 "Новогродівська" ДП "Селидіввугілля" при нормуванні праці застосовуються збірники норм, які затверджено у 1993 році. У жовтні 2007 року на підставі паспорта норм виробітку і розцінки на виїмку вугілля із 17-ї північної лави пласта L1 оплачено за буріння 16320 шпурометрів для анкерування, фактично у наряд-путівках гірничого майстра підтверджено 9310 шпурометрів, необґрунтовано нарахована заробітна плата склала 52516 гривень. По трудовій угоді на ремонт електродвигунів підписано рапорт на суму 30,3 тис. грн. або 6060 грн. кожному працівнику (при середній заробітній платі гірника очисного вибою 4709 грн.). На честь Дня шахтаря видано наказ щодо преміювання 471 чол. на загальну суму 119,0 тис. грн. (за серпень 2007 року план видобутку вугілля виконано на 81,1%, проведення підготовчих виробок - на 21,3%, збитки склали 3651 тис.грн.).
На шахті ім. Дзержинського ДП "Ровенькиантрацит" у паспорті норм виробітку і розцінки на виїмку вугілля із лави N 3 пласта h7 внесено процес "вивільнення зажатих секцій" із сумою заробітної плати на цикл 798,68 грн. За січень 2008 року ця робота оплачена у сумі 40 333,84 грн., фактично у наряд-путівках гірничого майстра підтверджено роботи на суму 33 384,4 грн., отже необґрунтовано нарахована заробітна плата за місяць дорівнює 6949,44 гривень. При проведенні конвеєрного бремсберга N 3 у паспорт норм виробітку і розцінки внесено процес "розробка породи", на який взято занижену норму виробітки, чим на кожному метрі підготовчої виробки, необґрунтовано виплачено 30,34 грн., всього за місяць ця переплата становить 3868 гривень.
У січні 2008 року на шахті ім. Дзержинського ДП "Ровенькиантрацит" окремим працівникам оплачено понад графік 4-5 виходів, а бригадиру ГРОВ Соложенко С.І. - 12 виходів.
На шахті N 81 "Київська" ДП "Ровенькиантрацит" до паспорта норм виробітку і розцінки на проведення уклону внесено процес "розробка породи", який відсутній у технологічному паспорті. Крім того, на процес "буріння шпурів по породі" безпідставно застосовано коефіцієнт 0,8. У січні 2008 року все це призвело до необґрунтованого нарахування заробітної плати цій бригаді у сумі 7617,29 гривень.
На шахті "Добропільська" ДП "Добропіллявугілля" положенням про преміювання передбачено преміювати керівників і фахівців, як за виконання плану видобутку так і за виконання плану товарної продукції у грошовому виразі, в той час як Галузевою угодою (n0001558-03) передбачено преміювання за один з цих показників. За жовтень 2007 року необґрунтовано виплачена премія керівникам і фахівцям цієї шахти у сумі 90 тис.грн. Крім того, працівникам шахтного профспілкового комітету за рахунок шахти виплачено премію у сумі 6000 гривень.
Під час розгляду штатних розкладів по державних підприємствах і шахтах виявлена значна кількість порушень щодо їх відповідності Типовим структурам управління, штатним розкладам і нормативам чисельності керівників, фахівців і службовців державних підприємств, акціонерних товариств з видобування вугілля, доведених листом Мінвуглепрому від 14.12.2007 N 2166/03/04-01.
Зокрема, ряд підприємств та шахт перевищують доведені цим листом Мінвуглепрому нормативи граничної чисельності працівників апарату. Серед них шахти "Первомайська", "Золоте", "Карбоніт", "Гірська" ДП "Первомайськвугілля", шахти "Княгинінська" та "Міусинська" ДП "Донбасантрацит", шахти "Новодружеська" та ім. Мельникова ВАТ "Лисичанськвугілля".
Крім того, в шахтоуправлінні "Донбас" необґрунтовно збільшена чисельність працівників бухгалтерії до 62 осіб.
Окремі підприємства вводять до штатних розкладів посади, в основному керівного складу, які не передбачені вищезазначеними Типовими структурами. Серед них ДП "Макіїввугілля" (заступник генерального директора з інформаційного забезпечення та приватизації), "Луганськвугілля" (головний лікар з гігієни праці, заступник головного маркшейдера, заступник генерального директора з економічних питань при наявності директора з економіки), "Первомайськвугілля" (заступник генерального директора, директор з якості та збуту продукції), "Донбасантрацит" (заступник генерального директора з інформаційного забезпечення), "Антрацит" (перший заступник генерального директора, головний лікар з гігієни праці), ВАТ "Лисичанськвугілля" (перший заступник генерального директора із соціальних питань, зв'язків з громадськими організаціями та інформаційної роботи, п'ять заступників головного механіка).
Має місце встановлення надбавок за високі досягнення у праці майже всім працівникам спеціальних апаратів державних підприємств з видобутку вугілля. Зокрема, у спецапараті ДП "Дзержинськвугілля" персональні надбавки встановлені 58 із 88 осіб, введених до штатного розкладу спецапарату ДП, на суму, яка складає 18% від суми заробітної плати за посадовими окладами. При цьому окремі надбавки складають 99 - 115 гривень.
Аналогічний підхід до формування штатних розкладів по всіх шахтах, які входять до складу ДП "Дзержинськвугілля".
Пропозиції:
1. Організувати перевірку Положень про оплату праці, положень про преміювання, а також паспортів норм виробітку та розцінки, які діють на шахтах та підприємствах, на їх відповідність Галузевій угоді між Міністерством вугільної промисловості і всеукраїнськими профспілками (n0001558-03) та іншим документам з нормування та оплати праці, діючим в галузі.
2. По підприємствах ДП "Антрацит", у тому числі по шахті "Комсомольська" у двомісячний термін привести систему оплати праці робітників вуглевидобувних та прохідницьких бригад у відповідність до вимог Галузевої угоди між Міністерством вугільної промисловості України і всеукраїнськими профспілками вугільної промисловості (n0001558-03) .
3. Посилити контроль за витрачанням коштів на оплату праці керівників та спеціалістів, для чого зобов'язати генеральних директорів підприємств з видобутку вугілля щомісячно надавати Фінансово-економічному департаменту звіти щодо нарахування заробітної плати по спецапарату ДП та апаратам управління шахт.
4. Усунути недоліки у формуванні штатних розкладів по спецапарату ДП та апаратів шахт, що входять до їх складу, до 01.07.2008 з дотриманням Типових структур управління, штатних розкладів і нормативів чисельності керівників, фахівців і службовців державних підприємств, акціонерних товариств з видобування вугілля, доведених листом Мінвуглепрому від 14.12.2007 N 2166/03/04-01.
5. Контрольно-ревізійному управлінню Мінвуглепрому при проведенні планових перевірок фінансово-господарської діяльності підприємств проводити перевірку відповідності нарахування фонду оплати праці галузевим документам з нормування та оплати праці, а також витрачання коштів на утримання апаратів управління ДП і шахт.
Директор Фінансово-економічного
департаменту
І.Марушкевич