НАЦІОНАЛЬНА КОМІСІЯ РЕГУЛЮВАННЯ ЕЛЕКТРОЕНЕРГЕТИКИ УКРАЇНИ
Л И С Т
15.03.2011 N 1753/09/17-11
Ліцензіати з постачання
електричної енергії
за регульованим тарифом
Територіальні
представництва НКРЕ

Щодо надання роз'яснень стосовно багатодітних, прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу

У зв'язку з прийняттям постанови НКРЕ від 13.01.2011 N 8 (z0062-11) "Про зміну тарифів на електричну енергію, що відпускається населенню і населеним пунктам, та затвердження Змін до Порядку застосування тарифів на електроенергію, що відпускається населенню і населеним пунктам", зареєстровану в Міністерстві юстиції України 17.01.2011 за N 62/18800, Національна комісія регулювання електроенергетики України надає наступні роз'яснення.
Згідно з Тарифами на електроенергію, що відпускається населенню і населеним пунктам, затверджених постановою НКРЕ від 10.03.99 N 309 (z0151-99) (у редакції постанови НКРЕ від 13.01.2011 N 8 (z0062-11) ) (далі - Тарифи НКРЕ) встановлено окремий тариф на електричну енергію, що відпускається, зокрема для багатодітних, прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу незалежно від обсягів споживання електроенергії.
Відповідно до статті 13 Законом України "Про охорону дитинства" від 26.04.2001 N 2402-III (2402-14) зазначається, що батькам і дітям з багатодітних сімей видаються відповідні посвідчення. Зразок посвідчення, порядок виготовлення і видачі посвідчень встановлюються Кабінетом Міністрів України.
Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України "Про затвердження Положення про прийомну сім'ю" від 26 квітня 2002 р. N 565 (565-2002-п) рішення про утворення прийомної сім'ї приймається районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим комітетом міської ради (міст республіканського значення Автономної Республіки Крим і міст обласного значення) на підставі заяви сім'ї або окремої особи, які виявили бажання утворити прийомну сім'ю, за поданням відповідного висновку служби у справах дітей районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчих комітетів міських рад про можливість утворення прийомної сім'ї за результатами проходження курсу підготовки і рекомендацією відповідного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді.
Орган, який прийняв рішення про утворення прийомної сім'ї, несе відповідальність за її функціонування відповідно до законодавства.
На підставі рішення про утворення прийомної сім'ї між прийомними батьками та органом, який прийняв рішення про її утворення, укладається договір про влаштування дітей до прийомної сім'ї на виховання та спільне проживання.
Відповідно до Положення про дитячий будинок сімейного типу, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.04.2002 N 564 (564-2002-п) , рішення про створення дитячого будинку сімейного типу приймається районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим комітетом міської ради (міст республіканського Автономної Республіки Крим і міст обласного значення) на підставі заяви осіб або особи, які виявили бажання створити такий будинок, з урахуванням результатів навчання подання відповідного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді і висновку служби у справах неповнолітніх про наявність умов для його створення.
На підставі рішення про створення дитячого будинку сімейного типу між батьками-вихователями та органом, який прийняв рішення про його створення, укладається угода.
Враховуючи наведене, для отримання права застосування тарифів на електричну енергію для багатодітних, прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу, споживач має написати відповідну заяву, пред'явити оригінал відповідного посвідчення, договору або угоди та надати його копію.
При цьому Комісія вважає, що застосування відповідного рівня тарифу на електричну енергію багатодітним, прийомним сім'ям та дитячим будинкам сімейного типу має бути з 1 лютого 2011 року відповідно до постанови НКРЕ від 13.01.2011 N 8 (z0062-11) .
Член Комісії
К.Теличко