НАЦІОНАЛЬНА ЕКСПЕРТНА КОМІСІЯ УКРАЇНИ
З ПИТАНЬ ЗАХИСТУ СУСПІЛЬНОЇ МОРАЛІ
Р І Ш Е Н Н Я
03.11.2010 N 43
Заслухавши інформацію про просвітницько-профілактичну роботу, проведену апаратом за період з жовтня 2009 р. по жовтень 2010 р., Національна експертна комісія України з питань захисту суспільної моралі ВИРІШИЛА:
1. Інформацію про просвітницько-профілактичну роботу, проведену апаратом Національної комісії за період з жовтня 2009 р. по жовтень 2010 р., взяти до відома.
2. Визначити пріоритетним напрямком просвітницько-профілактичної діяльності Національної комісії у 2011 році об'єднання зусиль з батьківською громадськістю, релігійними, жіночими, молодіжними, студентськими об'єднаннями та іншими громадськими організаціями заради формування інформаційного простору, вільного від матеріалів, що становлять загрозу фізичному, інтелектуальному, морально-психологічному стану населення.
Голова Національної експертної
комісії України з питань захисту
суспільної моралі
В.В.Костицький

Додаток

ІНФОРМАЦІЙНА ДОВІДКА

щодо просвітницько-профілактичної роботи Національної комісії за період з вересня 2009 року по жовтень 2010 року

Формування єдиної комплексної системи забезпечення захисту моральних засад і утвердження здорового способу життя в інформаційній сфері належить до основних напрямів державного регулювання. На шляху до створення такої системи ефективним засобом впливу в суспільстві залишається профілактична та просвітницька діяльність, спрямована на захист дітей від негативного інформаційного впливу, яка була визнана Національною комісією у 2009-2010 роках серед пріоритетних.
На пропагування державної інформаційної політики у сфері захисту суспільної моралі були спрямовані ряд рішень Національної комісії та низка заходів, поведених апаратом Національної комісії на їх виконання.
Заслухавши на своєму засіданні 29 жовтня 2009 року інформацію про роль пропагування моральних норм та цінностей в українському суспільстві, Національна комісія прийняла рішення про розробку Проекту Державної програми інформаційно-просвітницької діяльності з пропагування духовних, морально-етичних цінностей та здорового способу життя в Україні та започаткування Національною комісією Всеукраїнського конкурсу школярських та студентських робіт на тему "Моральний вчинок" (рішення N 3).
З метою попередження доступу дітей та молоді до заборонених інформаційних ресурсів Національною комісією розроблено Пам'ятку для батьків "Діти, Інтернет, Мобільний зв'язок", яка схвалена на засіданні Національної комісії у серпні 2009 року та надіслана до Міністерства освіти і науки України.
Просвітницько-профілактичну роботу Національної комісії було посилено із створенням відповідного підрозділу в її апараті, який зосередив свою діяльність на аналізі основних суспільних проблем у сфері захисту моралі. Зокрема, восени 2009 року за участю громадськості було проведено круглий стіл "Обережно пиво! - тверезий погляд", учасники якого прийняли звернення щодо стану пивного алкоголізму в Україні.
Поширенню основних ідей державної інформаційної політики, консолідації зусиль держави і громадськості, роз'ясненню основних напрямків діяльності, а також позиції Національної комісії при розгляді окремих питань активно сприяли виступи й інтерв'ю членів Національної комісії та її Голови. Зокрема, прес-конференція інтернет-видання "Обозреватель" "Мораль і Інтернет - дві речі несумісні?", чат-конференція видання "Телекритика", спільна з представниками ІнАУ прес-конференція, засідання круглого столу "ЗМІ, економіка і суспільство в капкані негативу".
За 2009-2010 роки апарат Національної комісії організував та провів 12 публічних заходів, присвячених обговоренню проекту Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про захист суспільної моралі", а також 17 інших заходів просвітницького характеру. Серед них:
- планові та позапланові засідання науково-консультативних рад з мистецтвознавчих, соціально-психологічних питань, журналістської секції;
- прес-конференція "Комп'ютерні ігри в Україні";
- два засідання міжвідомчої робочої групи по розробці Концепції захисту суспільної моралі в Україні;
- круглий стіл з Всеукраїнською асоціацією батьківської громадськості "Безпека дітей в сучасному інформаційному просторі України", на якому було ініційовано створення Громадського батьківського комітету;
- установче засідання Громадського батьківського комітету; - круглий стіл "Моральна складова іміджу України в світовому співтоваристві";
- перше засідання робочої групи за участю представників Інтернет Асоціації України, апарату Національної комісії та науково-консультативної ради Національної комісії для розробки змін до Закону України "Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні" (2782-12) ;
- круглий стіл "Сучасний інформаційний простір і діти: як протистояти небезпекам?";
- круглий стіл "Про профілактику поширення СНІДу, алкоголізму, тютюнопаління та наркоманії";
- робоча зустріч із лідерами молодіжних організацій студентського самоврядування щодо співпраці з Національною комісією;
- зустріч з представниками ЗМІ з нагоди Дня журналіста.
З метою реалізації проекту Концепції "Всеукраїнського тижня відповідального ставлення до життя", затвердженого на засіданні Національної комісії 23 грудня 2009 року (рішення N 12), апаратом Національної комісії організовано та проведено робочу нараду з представниками зацікавлених міністерств та лідерами громадських організацій, на який прийнято рішення створити робочі групи з просвітницької діяльності відповідно до заявленої проблематики кожного дня.
Відповідно до рішення Національної комісії від 20.04.2010 N 16 (vr016623-10) при Національній комісії створено Громадський комітет з питань інформаційної етики, завданням якого є розробка етичних стандартів інформаційного середовища та дієвих механізмів саморегулювання діяльності його представників.
Рішенням Національної комісії від 27.05.2010 N 18 (vr018623-10) також створено Громадський комітет з питань вивчення інформаційних матеріалів, що можуть становити загрозу фізичному, інтелектуальному, морально-психологічному стану населення, завданнями якого є проведення громадського моніторингу дотримання законодавства у сфері захисту суспільної моралі суб'єктами інформаційних відносин при поширенні інформаційних матеріалів в телекомунікаційних мережах. Організаційний супровід комітетів здійснюється апаратом Національної комісії.
На виконання рішення від 23 червня 2010 року Національна комісія звернулась до професійних рекламних спілок та об'єднань суб'єктів рекламної діяльності з пропозицією провести спільно з Національною комісією, зацікавленими міністерствами та відомствами конкурс на кращу соціальну рекламу, присвячену профілактиці поширення СНІДу, алкоголізму, тютюнопаління та наркоманії в країні. Під час робочої наради представники Національної комісії та рекламного бізнесу обговорили організаційні питання з підготовки й проведення заходу та проект Положення про Конкурс соціальної реклами.
Слід зазначити, що проведення активного діалогу з громадськістю сприяло формуванню активної підтримки діяльності Національної комісії жіночими організаціями та об'єднаннями батьків. Так, 27 квітня 2010 року, під час проведення круглого столу "Безпека дітей в сучасному інформаційному просторі України", що відбувся за ініціативою Національної комісії та Всеукраїнської асоціації батьківської громадськості, було створено Громадський батьківський комітет з питань захисту прав дітей в сучасному інформаційному просторі.
У листопаді 2010 року заплановано провести Всеукраїнський форум батьківської громадськості, на якому представниками влади та медіа-бізнесу розглядатимуться питання безпеки дітей в сучасному інформаційному просторі та спільно визначатимуться основні заходи щодо його правового регулювання. На обговорення будуть поставлені питання відповідальності батьків за майбутнє дітей, а також планується прийняти звернення до творчих спілок України та представників медіа-ринку з пропозицією підписати спільний Меморандум (суспільну угоду) про саморегуляцію в інформаційній сфері, де будуть визначені конкретні шляхи співробітництва у справі боротьби із поширенням жорстокості, дитячої порнографії, кіберзлочинності в інформаційному просторі України та публічної відповідальності за порушення умов Меморандуму.
В регіонах України просвітницько-профілактична робота здійснюється завдяки співпраці представників Національної комісії з державними органами та неурядовими організаціями; залучення молодіжних та просвітницьких організацій до заходів, спрямованих на розвиток духовності та зміцнення моральних засад у суспільстві, утвердження здорового способу життя; участі в організації та проведенні круглих столів, конференцій, семінарів та інших заходів з актуальних питань, що належать до компетенції Національної комісії.
У 2010 році за участю представників Національної комісії в регіонах у рамках співробітництва з установами та організаціями державного та недержавного секторів організовано й проведено низку заходів, спрямованих на розвиток духовності та зміцнення моральних засад у суспільстві, та утвердження здорового способу життя:
- семінар на тему: "Законодавство України у сфері захисту суспільної моралі" для представників громадських організацій, батьків учнів молодших класів та дітей молодшого віку (м. Харків);
- розширене засідання обласного Шевченківського комітету Черкаської обласної державної адміністрації "Про додаткові заходи щодо відродження та розвитку історичних та культурних центрів Черкащини" та "Про заходи, присвячені 150-й річниці від дня смерті Т.Г.Шевченка та перепоховання його в Україні";
- круглий стіл на тему: "Молодь єднає Україну", який відбувся на виконання обласної програми патріотичного виховання молоді (м. Запоріжжя);
- науково-практична конференція "Християнська етика в системі сучасної освіти" (м. Львів);
- семінар на тему: "Зарубіжний досвід правового захисту дітей" на базі Харківського міського центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді "Довіра" спільно з громадською організацією "Дитина +" (м. Харків);
- круглий стіл на тему: "Дотримання законодавства про захист суспільної моралі ЗМІ Черкаської області" на базі Черкаського факультету менеджменту Київського університету культури і мистецтв за участі студентів, представників громадських та правозахисних організацій Черкаської області;
- засідання дискусійного клубу "Креативна реклама без сексизму" організаторами якого були: Регіональне представництво Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні, Всеукраїнська громадська організація "Жіночий консорціум України", громадська організація Херсонський Обласний центр "Успішна жінка", громадська колегія (регіональна комісія) з питань суспільної моралі у Херсонській області (м. Херсон);
- Міжнародний День сім'ї спільно з громадськими організаціями, Управлінням сім'ї та молоді Харківської міської ради;
- засідання постійної комісії Львівської облради про роботу громадської колегії по виконанню рішення Львівської облради N 865;
- молодіжна акція "Здоровим бути модно", яка присвячена Всесвітньому дню здоров'я (м. Запоріжжя);
- круглий стіл на тему: "Особливості правового регулювання Інтернет відносин" за участі ЧОМГО "Асоціація молодих правників", громадських та правозахисних організацій, представників навчальних закладів Черкаської області;
- акція "Я обираю вільний інформаційний простір" з моніторингу зовнішньої реклами у за участю представників студентської молоді, громадських організацій м. Херсону, Херсонської ОДА, Херсонського ОУПЗПС, ГО ХОЦ "Успішна жінка";
- засідання Ротарі-клубу "Kharkiv city" щодо інформування громадськості про діяльність Національної комісії (м. Харків);
- засідання постійної комісії Запорізької облради з питань науки, освіти та культури щодо винесення для обговорення на сесію облради питання "Про стан дотримання законодавства про захист суспільної моралі у Запорізькій області";
- круглий стіл на тему: "Як навчити дітей безпеки в Інтернеті?: Можливості та загрози Інтернету для дітей. "Білий список" сайтів для дітей-критерії формування, рекомендації експертів - психологів, можливості для його розширення та доповнення" (м. Львів);
- семінари-диспути на тему: "Молодь і тютюн: хто кого обирає" на базі Черкаського факультету менеджменту Київського університету культури і мистецтв та на базі Черкаського державного технологічного університету;
- нарада за підсумками проведення рейдів-перевірок нічних розважальних закладів та баз відпочинку, моніторингу публікацій місцевої преси, передач місцевого телеканалу, вивчення змісту зовнішньої реклами та умов продажу книжкової продукції у книгарнях на базі Приморської РДА, Бердянської РДА (Запорізька область);
- I-й Міжнародний українсько-польський фестиваль "Фест Мости 2010" (м. Великі Мости Сокальського району);
- відкрита лекція "Особливості правового регулювання суспільної моралі в Україні" на базі Черкаського державного технологічного університету для представників студентського самоврядування університету;
- семінар із керівниками рекламних агенцій Запорізької області на базі Запорізького обласного відділення Асоціації зовнішньої реклами України.
На виконання пропозиції громадської колегії (регіональної комісії) у Львівській області на телебаченні започатковано просвітницько-профілактичні програми: "Семестр", "Хатка Левенятка", "Виростаймо здорові", "Зроби сам", "Молодий світ".
Крім того, регіональні представники неодноразово брали участь у прямих ефірах місцевих теле- та радіоканалів, надавали коментарі для місцевих програм новин. Зокрема, представник у Миколаївській, Херсонській та Одеській областях брав участь у ток-шоу "Грани" телекомпанії "Град" (м. Одеса), на якому обговорювалось питання про роль ЗМІ щодо реалізації Закону "Про захист суспільної моралі" (1296-15) ; у записі програми "Суспільство і мораль" на телеканалі "Здоров'я" (м. Одеса); представник у Черкаській, Кіровоградській та Чернігівській областях проводив прес-конференцію за підсумками засідання громадської колегії у м. Черкаси.
Для ефективної реалізації завдань Національної комісії та координації зусиль державних органів та громадськості регіону у сфері захисту суспільної моралі, залучення науковців, громадських організацій до здійснення заходів, спрямованих на розвиток духовності та утвердження моральних засад співжиття, зокрема питань проведення профілактично-просвітницької роботи в регіонах України, Національна комісія ініціювала створення громадських колегій (регіональних комісій) з питань захисту суспільної моралі в областях.
У 2009 році було сформовано 18 громадських колегій (регіональних комісій) з питань захисту суспільної моралі: в Автономній Республіці Крим; у Волинській, Житомирській, Закарпатській, Запорізькій, Івано-Франківській, Львівській, Миколаївській, Одеській, Рівненській, Сумській, Тернопільській, Харківській, Херсонській, Хмельницькій, Черкаській, Чернівецькій областях і в м. Севастополь. Сьогодні у зв'язку із зміною керівництва ОДА ще не завершена зміна складів громадських колегій раду областей.
У 2010 році на засідання громадських колегій серед інших виносились питання: "Стан додержання законодавства у сфері міжнаціональних і міжконфесійних відносин"; "Про особливості впливу засобів масової інформації області на суспільну мораль населення"; "Про основні завдання громадської колегії, напрямки та форми координації між органами місцевого самоуправління, виконавчої влади, громадськості у сфері захисту суспільної моралі"; "Про дотримання законодавства в сфері захисту суспільної моралі театрами, кінотеатрами та відео залами"; "Про дотримання законодавства у сфері захисту суспільної моралі та попередження недопущення пропаганди війни, національної та релігійної ворожнечі засобами масової інформації"; "Про роль мистецтва і видовищних заходів у формуванні культури суспільства"; "Профілактика тютюнопаління та вживання алкогольних напоїв серед підлітків та молоді" та інші.
З метою недопущення проявів неповаги до конституційних прав особи, національних та релігійних святинь, національної гідності людини, розповсюдження ксенофобії, українофобії та антисемітизму, расизму, порнографії і пропаганди насильства, розпалювання міжрегіональних, міжетнічних, міжконфесійних конфліктів, зростання кількості інших порушень законодавства у сфері захисту суспільної моралі та турбуючись про моральне здоров'я українського суспільства 19 березня 2009 року Національна експертна комісія України з питань захисту суспільної моралі, Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення та загальнонаціональні провідні телеканали підписали Хартію про партнерство заради інформаційних прав і свобод та захисту суспільної моралі (n0001120-09) .
Задля саморегулювання в дотриманні суб'єктами інформаційної діяльності законодавства про захист суспільної моралі та створення умов для гармонійного розвитку молоді та недопущення негативного впливу інформації на формування світогляду підростаючого покоління робота по підписанню Хартії (n0001120-09) з представниками ЗМІ. Підписантами Хартії (n0001120-09) стали понад 30 регіональних та місцевих ЗМІ: "Севастопольська регіональна телерадіокомпанія" (СРДТРК), ТРК ВМС ЗС України "Бриз", ДТРК "Севастополь", газети "Слава Севастополя", "Севастопольские известия", Львівська обласна державна телерадіокомпанія, комунальне підприємство телекомпанія "Львів - ТБ", телеканали Полтавської області - Полтавська обласна державна телекомпанія "Лтава", "Телекомпанія "ГОК" (м. Комсомольськ), районне телерадіооб'єднання "Контакт" (м. Карлівка), ТОВ "Студія "Місто" (м. Полтава), ТОВ телекомпанія "Візит" (м. Гадяч), Комунальне підприємство "Кременчуцька міська телерадіокомпанія", Міська телестудія "Миргород", районна телевізійна студія "Гребінка"; Запорізька обласна організація Національної спілки журналістів України, Запорізька телерадіокомпанія "ТВ - 5", Запорізька обласна організація Національної спілки письменників України, асоціація громадських національно-культурних товариств Запорізької області, Запорізька обласна державна телерадіокомпанія, Запорізька телерадіокомпанія "Алекс", Запорізькі газети: "Запорізька правда", "Индустриальное Запорожье", "Запорозька Січ", "Миг", "Наше время", "Позиція"; Запорізькі радіокомпаній: "Великий луг", "Три". Процес підписання Хартії триває, приєднання до неї інших ЗМІ, без сумніву, сприятиме формуванню інформаційного простору України вільного від загроз психічному та моральному здоров'ю людей.
Представники Національної експертної комісії в регіонах активно включились у процес підготовки проведення Всеукраїнського тижня відповідального ставлення до життя.
Разом з тим слід зазначити, що позиція Національної комісії стосовно необхідності проведення системної пропагандистської, просвітницько-профілактичної роботи не завжди отримує розуміння з боку державних органів. Зокрема, Міністерство освіти і науки України не підтримує пропозиції щодо віднесення просвітницько-профілактичної роботи до законодавчо закріплених функцій Національної комісії. На думку Міністерства культури і туризму України формуванню єдиної комплексної системи забезпечення захисту моральних засад і утвердження здорового способу життя у сфері інформаційної діяльності, освіти і культури сприятиме підписання Меморандуму про співпрацю з центральними органами виконавчої влади відповідно до їх компетенції.
Міністерство економіки України вважає, що питання захисту моральних засад у сфері інформаційної діяльності може бути враховано Держкомтелерадіо під час формування проекту державного замовлення на інформаційні послуги.
Міністерство фінансів України вважає недоцільним прийняття додаткових нормативних актів, спрямованих на популяризацію етичних цінностей, духовних і культурних надбань українського суспільства, зміцнення сім'ї, морально-етичне виховання підростаючого покоління.
Серед основних проблем, які обмежували ефективність діяльності відділу профілактично-методологічної роботи в кінці 2009 на початку 2010 років, необхідно визнати малу кількість працівників та відсутність фінансування для проведення роботи щодо видання поліграфічної продукції, організації відряджень, проведення публічних заходів, придбання необхідної оргтехніки.
Разом з тим, необхідно визнати, що започаткована Національною комісією суспільна дискусія щодо стану захисту суспільної моралі дає позитивний результат, внаслідок чого у суспільстві поступово формуються об'єднані сили громадськості, яка прагне захистити підростаюче покоління від негативного інформаційного впливу.
З огляду на вищезазначене, вважаємо вагомою і перспективною у 2011 році співпрацю Національної комісії з батьківською громадськістю, жіночими, молодіжними, студентськими об'єднаннями та іншими громадськими організаціями, спрямовану на об'єднання зусиль заради формування інформаційного простору, вільного від небезпек.
Голова Національної комісії
В.В.Костицький