НАЦІОНАЛЬНА ЕКСПЕРТНА КОМІСІЯ
З ПИТАНЬ ЗАХИСТУ СУСПІЛЬНОЇ МОРАЛІ
Р І Ш Е Н Н Я
30.08.2010 N 4
Розглянувши на своєму засіданні інформацію про розробку проекту Державної програми інформаційно-просвітницької діяльності з пропагування духовних, морально-етичних цінностей та здорового способу життя в Україні, Національна експертна комісія України з питань захисту суспільної моралі ВИРІШИЛА:
1. Інформацію про розробку проекту Державної програми інформаційно-просвітницької діяльності з пропагування духовних, морально-етичних цінностей та здорового способу життя в Україні взяти до відома.
2. Враховуючи позицію Міністерства України у справах сім'ї, молоді та спорту, Міністерства охорони здоров'я України, Державного комітету телебачення і радіомовлення України, доручити апарату Національної комісії підготувати матеріали для створення міжвідомчої робочої групи з метою вивчення реального стану пропагування моральних норм та цінностей в українському суспільстві, доцільності розробки проекту Державної програми інформаційно-просвітницької діяльності з пропагування духовних, морально-етичних цінностей та здорового способу життя в Україні, а також визначення її замовника і джерел фінансування.
3. Запросити до участі у міжвідомчій робочій групі представника Міністерства охорони навколишнього природного середовища України.
4. Апарату Національної комісії вивчити можливість підтримки ініціативи Міністерства охорони здоров'я, висловленої у листі N 314 від 25.05.2010, щодо введення механізму фінансування інформаційних заходів з формування здорового способу життя.
5. Доручити апарату Національної комісії підготувати проект змін до Положення про Національну експертну комісію з питань захисту суспільної моралі (1550-2004-п) щодо права Національної комісії виступати ініціатором розробки державних програм.
6. Звернутися до телерадіоорганізацій, які підписали разом з Національною експертною комісією України з питань захисту суспільної моралі Хартію про партнерство заради інформаційних прав і свобод та захисту суспільної моралі (n0001120-09) , з проханням сприяти розміщенню соціальної реклами з пропагування духовних, морально-етичних цінностей та здорового способу життя в Україні на благодійних засадах.
Голова Національної експертної
комісії України з питань захисту
суспільної моралі
В.В.Костецький

Додаток

ІНФОРМАЦІЙНА ДОВІДКА

про розробку проекту Державної програми інформаційно-просвітницької діяльності з пропагування духовних, морально-етичних цінностей та здорового способу життя в Україні

Згідно з Законом України "Про захист суспільної моралі" (1296-15) основними напрямами державного регулювання обігу інформаційної продукції, що впливає на суспільну мораль, є формування єдиної комплексної системи забезпечення захисту моральних засад і утвердження здорового способу життя у сфері інформаційної діяльності, освіти і культури.
Заслухавши на своєму засіданні 29 жовтня 2009 року інформацію про роль пропагування моральних норм та цінностей в українському суспільстві, враховуючи нагальну необхідність у створенні дієвих механізмів взаємодії органів державної влади, громадських і релігійних організацій, навчальних, культурно-просвітницьких закладів задля утвердження світогляду і моралі на засадах морально-етичних цінностей і загальнолюдських надбань, Національна експертна комісія України з питань захисту суспільної моралі звернулася до Кабінету Міністрів України щодо:
1. Підтримки пропозиції про розробку проекту Державної програми інформаційно-просвітницької діяльності з пропагування духовних, морально-етичних цінностей та здорового способу життя в Україні.
2. Врахування при розробці проекту закону України "Про державний бюджет на 2010 рік" та на наступні роки фінансування морально-етичного виховання в Україні як ефективного засобу формування світогляду підростаючого покоління та здорового способу життя у суспільстві.
На звернення Національної комісії Кабінетом Міністрів України 11.05.2010 р. надано доручення N 24345/1/1-10 щодо розгляду порушеного питання. Відповідальним призначено Міністерство освіти і науки України.
На виконання даного доручення Міністерством освіти і науки України спільно з Міністерством культури і туризму України, Міністерством України у справах сім'ї, молоді та спорту, Міністерством охорони здоров'я України, Державним комітетом телебачення і радіомовлення розглянуто лист Національної комісії від 22.04.2010 р. N 688/5-05/РК щодо розробки Державної програми інформаційно-просвітницької діяльності.
Міністерство України у справах сім'ї, молоді та спорту, Міністерство охорони здоров'я, Державний комітет телебачення і радіомовлення підтримують ініціативу Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі щодо створення міжвідомчої робочої групи з метою вивчення реального стану пропагування моральних норм та цінностей в українському суспільстві.
Міністерство освіти і науки розглядає питання формування в учнів духовних, морально-етичних цінностей, здорового способу життя одним із головних завдань виховання громадянина України, проте вважає недоцільним створення додаткової Державної програми інформаційно-просвітницької діяльності з пропагування духовних, морально-етичних цінностей, здорового способу життя, оскільки ці питання досить повно висвітлюються у низці нормативно-правових документів освітньої галузі. Зокрема, у Законах України "Про загальну середню освіту" (651-14) - розділ I ст. 5, "Про позашкільну освіту" (1841-14) , Національній доктрині розвитку освіти - п. 3, Національній програмі виховання дітей та учнівської молоді в Україні (v6-98601-04) (схвалена Президією Академії педагогічних наук України та колегією Міністерства освіти і науки України), в усіх загальноосвітніх навчальних закладах запроваджено вивчення предмету "Етика".
Враховуючи складну економічну ситуацію, Міністерство культури і туризму пропонує підписати Меморандум про співпрацю для формування єдиної комплексної системи забезпечення захисту моральних засад і утвердження здорового способу життя у сфері інформаційної діяльності, освіти і культури з центральними органами виконавчої влади відповідно до їх компетенції.
Міністерство економіки вважає, що питання захисту моральних засад у сфері інформаційної діяльності може бути враховано Держкомтелерадіо під час формування проекту державного замовлення на інформаційні послуги на 2010 рік і тому не потребує розроблення окремої Державної програми інформаційно-просвітницької діяльності з пропагування духовних, морально-етичних цінностей та здорового способу життя.
Міністерство фінансів висловлює думку, що на сьогодні затверджено низку нормативно-правових актів Кабінету Міністрів України, спрямованих на популяризацію етичних цінностей, духовних і культурних надбань українського суспільства, зміцнення сім'ї та морально-етичне виховання підростаючого покоління. Прийняття ще одного правового акта, спрямованого на вирішення вказаних питань, Міністерство фінансів вважає недоцільним.
Міністерство охорони здоров'я констатує, що на сьогодні спостерігаються суттєві недоліки у програмному вирішенні проблеми здорового способу життя (докладніше у листі МОЗ, який додається) і тому потрібна спеціальна інтегрована державна (національна) програма, яка б комплексно вирішувала дану проблему. Міжгалузева комплексна програма "Здоров'я нації" на 2002-2011 рр. (14-2002-п) , на жаль, не дає змоги вирішити цю проблему, оскільки є лише концептуальною. Ось тому МОЗ України підтримує звернення Національної комісії щодо необхідності прийняття Державної програми інформаційно-просвітницької діяльності з пропагування духовних, морально-етичних цінностей та здорового способу життя.
Окрім цього, Міністерство охорони здоров'я пропонує ввести механізм фінансування інформаційних заходів з формування здорового способу життя, в т.ч. з профілактики ВІЛ/СНІДу, шкідливих для здоров'я звичок і т.і., за рахунок виділення частини доходів держави від акцизних зборів на фінансування заходів контролю над тютюном і алкоголем (цільовий податок).
Апаратом Національної комісії вивчено механізм розроблення, погодження, подання для затвердження та виконання державних цільових програм.
Відповідно до Порядку розроблення та виконання державних цільових програм (106-2007-п) та визначеного чинним законодавством статусу Національної комісії вона не може бути ні ініціатором розроблення, ні державним замовником Державної програми інформаційно-просвітницької діяльності.
Враховуючи вищевикладене, вважаємо за доцільне доручити апарату Національної комісії підготувати матеріали для створення міжвідомчої робочої групи з метою вивчення реального стану пропагування моральних норм та цінностей в українському суспільстві, доцільності розробки проекту Державної програми інформаційно-просвітницької діяльності з пропагування духовних, морально-етичних цінностей та здорового способу життя в Україні, а також визначення її замовника і джерел фінансування.
Заступник Голови
Національної комісії
Г.Ю.Деревянчук