УВАГА! ДОКУМЕНТ ВТРАЧАЄ ЧИННІСТЬ.
ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
Н А К А З
10.04.2006 N 272
( Наказ втратив чинність на підставі Наказу Державної митної служби N 273 (v0273342-11) від 04.04.2011 )

Про затвердження Положення про Департамент митної статистики Державної митної служби України

З метою оптимізації діяльності Державної митної служби України, керуючись вимогами пункту 8 Положення про Державну митну службу України, затвердженого Указом Президента України від 24.08.00 N 1022/2000 (1022/2000) , та постанови Кабінету Міністрів України від 12.03.05 N 179 (179-2005-п) "Про упорядкування структури апарату центральних органів виконавчої влади, їх територіальних підрозділів та місцевих державних адміністрацій", НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Положення про Департамент митної статистики Державної митної служби України, що додається.
2. Контроль за виконанням наказу покласти на заступника Голови Служби Пашка П.В.
Голова Служби
О.Б.Єгоров

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Державної митної
служби України
10.04.2006  N 272

ПОЛОЖЕННЯ

ПРО ДЕПАРТАМЕНТ МИТНОЇ СТАТИСТИКИ ДЕРЖАВНОЇ МИТНОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ

1. Загальні положення

1.1. Це положення розроблено на підставі Митного кодексу України (92-15) , Положення про Державну митну службу України, затвердженого Указом Президента України від 24.08.00 N 1022/2000 (1022/2000) , і визначає правовий статус Департаменту митної Державної митної служби України (далі - Департамент), його компетенцію (права, завдання, функції) та організаційну структуру.
1.2. Департамент є структурним підрозділом Державної митної служби України (далі - Держмитслужба України) і підпорядковується безпосередньо заступнику Голови Держмитслужби України, який згідно з функціональними повноваженнями координує, контролює і спрямовує роботу Департаменту.
1.3. Департаменту підпорядковуються з методичних питань структурні підрозділи митних органів України, що забезпечують ведення митної статистики в цих митних органах.
1.4. Департамент у своїй діяльності керується Конституцією України (254к/96-ВР) та законами України, постановами Верховної Ради України, актами Президента України й Кабінету Міністрів України, нормативно-правовими актами Держмитслужби України, цим Положенням.
1.5. Структура та штатний розпис Департаменту затверджуються Головою Держмитслужби України в межах установленої штатної чисельності й фонду заробітної плати Держмитслужби України.
1.6. До складу Департаменту входять чотири відділи:
- відділ методології та ведення статистики зовнішньої торгівлі;
- відділ контролю у сфері зовнішньоекономічної діяльності;
- відділ спеціальної митної статистики;
- відділ проведення статистичних зіставлень.
1.7. Особовий склад Департаменту призначається на посади й звільняється з посад наказом Держмитслужби України за поданням директора Департаменту.
1.8. Департамент при виконанні покладених на нього завдань і функцій взаємодіє з іншими структурними підрозділами Держмитслужби України.
1.9. Положення про Департамент затверджується наказом Держмитслужби України.

2. Основні завдання Департаменту

Основними завданнями Департаменту є:
2.1. Участь у реалізації державної політики у сфері митної справи за напрямами ведення митної статистики та додержання учасниками зовнішньоекономічних зв'язків державних інтересів на зовнішньому ринку.
2.2. Розроблення концепції організації та ведення митної статистики в Україні.
2.3. Застосування при веденні митної статистики методології, яка забезпечує порівнянність даних митної статистики зовнішньої торгівлі України з даними державної статистики інших держав.
2.4. Розроблення проектів нормативно-правових актів щодо організації та розвитку митної статистики, валютного контролю та окремих контрольних функцій у сфері зовнішньоекономічної діяльності України.
2.5. Забезпечення інформацією з питань митної статистики зовнішньої торгівлі керівництва Держмитслужби України, її підрозділів, митних органів, спеціалізованих митних установ і організацій та органів державної влади.
2.6. Підготовка даних митної статистики зовнішньої торгівлі для офіційних публікацій.
2.7. Організація збору та узагальнення даних митної статистики України.
2.8. Здійснення організаційно-методологічної роботи з питань митної статистики в митних органах України.
2.9. Проведення робочих зустрічей з міжнародними організаціями з питань удосконалення підготовки, ведення та розповсюдження статистичних даних із зовнішньої торгівлі, проведення статистичних зіставлень.
2.10. Ініціювання, налагодження та підтримка співробітництва з митними адміністраціями країн - торговельних партнерів України з питань обміну статистичними даними взаємної торгівлі та проведення статистичних зіставлень.
2.11. Сприяння виконанню зобов'язань за міжнародними договорами України в галузі митної справи.
2.12. Виконання покладених законодавством України функцій контролю у сфері зовнішньоекономічної діяльності України.
2.13. Здійснення керівництва митними органами та спеціалізованими митними установами і організаціями з питань митної статистики та виконання функцій контролю згідно з п. 2.12 цього Положення.
2.14. Координація взаємодії митних органів з правоохоронними та іншими органами державної влади з питань митної статистики.
2.15. Виконання інших контрольних функцій щодо порядку здійснення окремих видів поставок товарів у межах своєї компетенції та відповідно до законодавства України.

3. Функції Департаменту

Департамент відповідно до покладених на нього завдань виконує регулятивну, нормотворчу, правозастосовчу, організаційну, координуючу, аналітичну, контрольну функції, а саме:
3.1. Розробляє методології:
3.1.1. Митної статистики зовнішньої торгівлі України.
3.1.2. Спеціальної митної статистики України.
3.1.3. Проведення порівняльного аналізу даних митної статистики України з аналогічними даними країн її торговельних партнерів.
3.2. Здійснює методологічне керівництво процедурами ведення бази даних електронних копій вантажних митних декларацій відповідно до загальноприйнятих міжнародних правил складання статистики зовнішньої торгівлі, встановлення критеріїв регулярних і нестандартних запитів та інших реквізитів інформації.
3.3. Розробляє методичні рекомендації з питань здійснення моніторингу зовнішньоторговельних операцій з окремими товарами, окремих видів зовнішньоторговельних операцій; тенденцій у зовнішній торгівлі.
3.4. Розробляє, супроводжує та вдосконалює порядок формування індексів зовнішньої торгівлі.
3.5. Бере участь у розробленні методичних рекомендацій з питань аналізу показників, що впливають на стан виконання Держмитслужбою України планових показників доходної частини Державного бюджету України.
3.6. Бере участь у розробленні методичних рекомендацій з питань формування основних показників діяльності митних органів.
3.7. Виконує, у межах компетенції, окремі функції валютного, бартерного контролю у сфері зовнішньоекономічної діяльності України та контролю за дотриманням законодавства України суб'єктами ЗЕД, до яких згідно зі статтею 37 Закону України "Про зовнішньоекономічну діяльність" (959-12) застосовані спеціальні санкції.
3.8. Розробляє проекти примірного положення та типової структури підрозділу митної статистики митного органу.
3.9. Веде оперативний облік та звітність про основні показники діяльності митних органів України.
3.10. Здійснює контроль та координацію дій підрозділів митної статистики митних органів України з питань, визначених главою 2 цього Положення.
3.11. Здійснює перевірки та подає методичну допомогу митним органам з питань, визначених главою 2 цього Положення.
3.12. У межах компетенції надає роз'яснення нормативно-правових актів Держмитслужби України.
3.13. Ініціює укладення відповідних міждержавних домовленостей з митними адміністраціями країн - торговельних партнерів України щодо обміну даними митної статистики взаємної торгівлі та проведення статистичних зіставлень.
3.14. Здійснює розроблення та супроводження міждержавних документів, що запроваджують проведення статистичних зіставлень. Бере участь у переговорних процесах щодо їх узгодження.
3.15. Направляє дані митної статистики зовнішньої торгівлі України до митних адміністрацій країн - торговельних партнерів України, з якими здійснюється обмін цими даними; збирає відомості та формує базу даних статистики взаємної торгівлі України з країнами - торговельними партнерами України на основі даних, отриманих від митних адміністрацій цих країн та інших джерел.
3.16. Здійснює зіставлення даних митної статистики України з даними країн - торговельних партнерів України та аналіз причин розбіжностей.
3.17. Вивчає, використовує та вдосконалює структуру нормативно-довідкової інформації, необхідної для ведення митної статистики України.
3.18. Бере участь у підготовці, перепідготовці та підвищенні кваліфікації працівників митних органів з питань митної статистики.
3.19. Здійснює взаємодію з організаціями з питань проведення науково-дослідницьких та консультативних робіт у сфері митної статистики.
3.20. Вивчає, аналізує та узагальнює міжнародну практику ведення митної статистики, проведення статистичних зіставлень, співробітничає в цій сфері з митними адміністраціями та іншими компетентними органами зарубіжних країн, міжнародними організаціями.
3.21. Представляє інтереси Держмитслужби України під час розроблення та прийняття нормативно-правових актів, угод та інших документів з питань митної статистики та проведення порівняльного аналізу даних митної статистики України з даними країн - торговельних партнерів України.

4. Права Департаменту

Департамент митної статистики має право:
4.1. Одержувати в установленому порядку від структурних підрозділів Держмитслужби України, митних органів, спеціалізованих митних установ і організацій та інших державних і недержавних органів інформацію та документи, потрібні для виконання покладених на нього завдань.
4.2. Залучати, за згодою керівників структурних підрозділів Держмитслужби України, відповідних фахівців для забезпечення виконання покладених на Департамент завдань.
4.3. Вимагати від керівників митних органів та їх структурних підрозділів дотримання вимог законодавства з питань, визначених главою 2 цього Положення.
4.4. Вносити на розгляд керівництва Держмитслужби України пропозиції про застосування заохочень або стягнень до особового складу митних органів України.
4.5. Брати участь у підготовці проектів міждержавних, міжурядових та інших угод з питань митної статистики.

5. Керівництво та структура Департаменту

5.1. Департамент очолює директор, який призначається на посаду та звільняється з посади наказом Держмитслужби України.
5.2. Директор Департаменту:
5.2.1. Здійснює загальне керівництво роботою Департаменту.
5.2.2. Забезпечує виконання завдань, покладених на Департамент.
5.2.3. Затверджує положення про структурні підрозділи Департаменту та посадові інструкції особового складу Департаменту.
5.2.4. Вносить пропозиції керівництву Держмитслужби України про призначення на посади й звільнення з посад працівників Департаменту, про їх заохочення та накладення на них стягнень.
Розглядає й погоджує кандидатури на посади керівників підрозділів митної статистики митних органів.
5.2.5. Забезпечує взаємодію Департаменту з іншими структурними підрозділами Держмитслужби України з питань, визначених главою 2 цього Положення.
5.2.6. Надає доручення, вказівки особовому складу Департаменту, направляє запити митним органам з питань, визначених главою 2 цього Положення, контролює їх виконання.
5.2.7. Відповідає на звернення, скарги, запити й пропозиції громадян та юридичних осіб, що надходять безпосередньо до Департаменту.
5.2.8. Контролює дотримання особовим складом Департаменту вимог Закону України "Про державну таємницю" (3855-12) та інших нормативно-правових актів з питань охорони державної таємниці.
5.2.9. Виконує й інші завдання в межах компетенції, визначені керівництвом Держмитслужби України.
5.3. Директор Департаменту має право:
5.3.1. Запитувати й одержувати в установленому порядку від структурних підрозділів Держмитслужби України, митних органів, фізичних та юридичних осіб необхідну інформацію й довідкові матеріали для виконання завдань, покладених на Департамент.
5.3.2. У межах своєї компетенції представляти інтереси Держмитслужби України в державних та інших органах.
5.3.3. Надавати відповідно до своєї компетенції відомості, пропозиції, зауваження структурним підрозділам Держмитслужби України, митним органам, іншим державним та недержавним органам, громадянам.
5.3.4. Самостійно встановлювати організаційні принципи та схеми роботи Департаменту та його підрозділів й видавати відповідну організаційну документацію.
5.3.5. Вимагати від митних органів, особового складу Департаменту додержання вимог законодавства, своєчасного виконання доручень керівництва Держмитслужби України й Департаменту, інформувати керівництво Держмитслужби України про порушення зазначених вимог працівниками митних органів та Департаменту.
5.3.6. Вносити в установленому порядку пропозиції щодо:
5.3.6.1. Призначення або звільнення з посади працівників Департаменту.
5.3.6.2. Присвоєння їм персональних звань.
5.3.6.3. Застосування до них заходів заохочення або притягнення до дисциплінарної відповідальності.
5.3.6.4. Унесення змін до структури та штатної чисельності Департаменту.
5.3.6.5. Визначення і зміни штатної чисельності підрозділів митної статистики митних органів.
5.3.7. Підписувати листи Департаменту, погоджувати документи з питань, що належать до компетенції Департаменту.

6. Відповідальність

6.1. Директор Департаменту несе відповідальність за:
6.1.1. Незабезпечення виконання покладених на Департамент завдань та функцій, передбачених цим Положенням.
6.1.2. Неналежну організацію діяльності Департаменту, недотримання законності в службовій діяльності особовим складом Департаменту.
6.1.3. Низький рівень трудової та виконавської дисципліни в Департаменті.
6.1.4. Негативні наслідки своїх розпоряджень, доручень, самостійно прийнятих рішень під час виконання службових обов'язків та за бездіяльність.
6.1.5. Незадовільний стан професійної підготовки та виховної роботи з особовим складом Департаменту.
6.1.6. Недотримання вимог законодавства щодо забезпечення охорони державної таємниці.
6.1.7. Незабезпечення створення належних умов з охорони праці.
Директор Департаменту
митної статистики
Н.Т.Овдієнко
WEB MD Office "НПО Поверхность",
www.master-d.com.ua