УВАГА! ДОКУМЕНТ ВТРАЧАЄ ЧИННІСТЬ.
ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ
Н А К А З
N 243 від 27.05.2002
м.Київ
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
10 червня 2002 р.
за N 487/6775
( Наказ втратив чинність на підставі Наказу Державної податкової служби N 136 (z0418-11) від 12.03.2011 )

Про затвердження Порядку проведення позабіржових аукціонів з продажу активів платника податків, які перебувають у податковій заставі

З метою забезпечення практичного впровадження пункту 10.2 статті 10 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" (2181-14) НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Порядок проведення позабіржових аукціонів з продажу активів платника податків, які перебувають у податковій заставі (додається).
2. Начальнику Головного управління стягнення податкової заборгованості Ріжку І.М. подати цей наказ до Міністерства юстиції України для державної реєстрації.
3. Начальнику управління справами Коваленку В.В. у 3-денний термін після державної реєстрації цього наказу забезпечити його тиражування та надсилання державним податковим адміністраціям в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі.
4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Голови Копилова В.А.
5. Скасувати наказ Державної податкової адміністрації України від 28.12.2001 N 525 "Про затвердження Порядку проведення біржових торгів та біржових і позабіржових аукціонів з продажу активів платника податків, які перебувають у податковій заставі".
Голова
М.Я.Азаров

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Державної податкової
адміністрації України
27.05.2002 N 243
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
10 червня 2002 р.
за N 487/6775

Порядок проведення позабіржових аукціонів з продажу активів платника податків, які перебувають у податковій заставі

1. Загальні положення

1.1. Цей Порядок, розроблений на підставі норм Законів України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" (2181-14) , "Про товарну біржу" (1956-12) , "Про цінні папери і фондову біржу" (1201-12) , постанови Кабінету Міністрів України від 15.04.2002 N 538 (538-2002-п) "Про затвердження Порядку стягнення коштів та продажу інших активів платника податків, які перебувають у податковій заставі", визначає етапи підготовки активів, які перебувають у податковій заставі, до продажу на позабіржовому аукціоні (далі - аукціон) у рахунок погашення податкового боргу платника податків.
1.2. Дія цього Порядку поширюється на активи, які перебувають у податковій заставі, та на активи, які податкові органи мають право звертати стягнення у позасудовому порядку.
1.3. Заходи, пов'язані з виділенням та продажем активів на аукціоні, здійснюються після прийняття керівником або заступником керівника податкового органу, за місцем реєстрації платника податків, письмового рішення про стягнення коштів та продаж інших активів платника податків у рахунок погашення його податкового боргу.
1.4. Якщо в переліку активів платника податків є товари, які перебувають у податковій заставі і підлягають продажу на аукціоні, щодо яких законодавчими або нормативними актами Кабінету Міністрів України встановлені регульовані державою або мінімальні ціни на реалізацію, початкова ціна реалізації таких товарів не може бути нижчою від установленої вказаними актами.

2. Порядок продажу активів на аукціоні

2.1. Якщо на території району, міста або області, де перебувають активи платника податків, відсутня уповноважена біржа, то податковий орган організовує окремий аукціон з продажу активів.
2.2. Організатором таких аукціонів можуть виступати податкові органи всіх рівнів (далі - регіональні податкові органи).
2.3. Для організації і проведення зазначених аукціонів регіональним податковим органам в органах Державного казначейства відкриваються відповідні рахунки.
2.4. Організація і проведення аукціонів з продажу цінних паперів, що перебувають у податковій заставі, не допускається. Зазначені активи продаються виключно на фондовій біржі або цільових аукціонах, організаторами яких виступають товарні біржі, що отримали відповідну ліцензію Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку України.

3. Порядок підготовки проведення аукціону з продажу активів, які перебувають у податковій заставі

3.1. Активи, що підлягають продажу на аукціоні, виставляються на торги за початковою ціною, що визначається суб'єктами оцінної діяльності, які отримали сертифікат Фонду державного майна України. Незалежна оцінка вартості активів проводиться у порядку, визначеному Законом України "Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні" (2658-14) .
Платник податків, активи якого виставляються для продажу на аукціоні, має право самостійно залучити для незалежної оцінки своїх активів суб'єкта оцінної діяльності, що відповідає зазначеним вище умовам.
3.2. Для організації та проведення аукціонів створюється аукціонний комітет, кількісний і персональний склад якого визначається податковим органом. До складу аукціонних комітетів, крім фахівців органу державної податкової служби, можуть залучатись представники місцевих органів виконавчої влади регіональних відділень Пенсійного фонду України, Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, Фонду державного майна України.
3.3. Організатор аукціону не пізніше ніж за 15 днів до дня проведення аукціону оприлюднює в засобах масової інформації повідомлення (оголошення), яке повинно містити таку інформацію:
назву активу, що пропонується до продажу, його місцезнаходження;
відомості про активи (технічні характеристики, рік випуску, відновну вартість тощо);
початкову ціну продажу активу;
суму коштів, що вносяться учасником перед початком аукціону (гарантійний внесок), назву банку, його місцезнаходження та номер рахунку, відкритого для їх унесення;
кінцевий термін прийняття заявок учасників аукціону на покупку активів;
час та місце ознайомлення з активами;
час та місце проведення аукціону;
місцезнаходження, номер телефону, час роботи аукціонного комітету.
Якщо продажу підлягає цілісний майновий комплекс підприємства чи його структурний підрозділ, то в інформації додатково зазначаються:
обсяг та основна номенклатура продукції (робіт, послуг) підприємства, у тому числі для продажу на експорт;
кількість та склад робочих місць;
баланс активів і пасивів;
рентабельність виробництва за останні три роки (для конкретного цілісного майнового комплексу підприємства);
відомості про будівлі (споруди, приміщення) та земельну ділянку, на якій розташовано цілісний майновий комплекс підприємства.
3.4. Організатор аукціону приймає та реєструє заяви від учасників на придбання (купівлю) активів із забезпеченням режиму конфіденційності зберігання інформації щодо учасників.
3.5. Фізична або юридична особа, що виявила бажання зареєструватись як учасник аукціону, сплачує на вказаний в повідомленні про аукціон рахунок реєстраційний внесок, розмір якого встановлюється організатором аукціону, а також уносить гарантійний внесок, який не повинен бути більше ніж 10 відсотків від початкової ціни лота.
3.6. Учасник аукціону разом із заявкою подає організатору аукціону:
документ, що посвідчує фізичну особу або представника юридичної особи, їх повноваження;
документ про сплату реєстраційного внеску;
документ про внесення гарантійного внеску.
3.7. Відомості про учасників аукціону вносяться до книги реєстрації та повинні містити:
порядковий номер (відповідно до реєстрації);
номер лота, який учасник має бажання придбати;
для юридичних осіб-резидентів України - їх найменування, місцезнаходження та ідентифікаційний код в Єдиному державному реєстрі підприємств та організацій України (118-96-п) (далі - код за ЄДРПОУ). Для юридичних осіб-нерезидентів - їх найменування, місцезнаходження та країну, де зареєстрована особа;
для фізичних осіб, громадян України - прізвище, ім'я, по батькові, місце проживання та ідентифікаційний номер у Державному реєстрі фізичних осіб платників податку. Для іноземців - прізвище, ім'я, по батькові (у разі наявності такого), місце проживання за межами України.
3.8. При реєстрації учасники аукціону отримують картки з аукціонними номерами (відповідно до реєстрації), за якими вони беруть участь в аукціоні, із зазначенням на зворотному боці умов проведення аукціону.
3.9. Прийняття заяв на участь в аукціоні закінчується за один день до початку його проведення. Граничний термін прийняття заяв може бути змінений рішенням аукціонного комітету.
3.10. Зареєстрований учасник може відкликати свою заяву, письмово повідомивши про це організатора аукціону не пізніше ніж за один робочий день до початку аукціону. У такому разі гарантійний внесок повертається учаснику протягом п'яти банківських днів з моменту отримання заяви про відмову в участі аукціону за вирахуванням платежів за банківські перекази.
Якщо зареєстрований учасник не з'явився на аукціон без поважних причин і цим зірвав його проведення, гарантійний внесок може бути повернений за його зверненням з вирахуванням витрат пов'язаних з організацією такого аукціону.
3.11. Учасникам аукціону, які не були визнані переможцями, гарантійний внесок повертається протягом п'яти банківських днів з моменту підписання протоколу про проведення аукціону за вирахуванням платежів за банківські перекази.
3.12. Учасникам аукціону надається право ознайомитися з активами, що підлягають продажу за їх місцезнаходженням.
3.13. У день проведення аукціону здійснюється реєстрація учасників аукціону та запрошених осіб. Кожний учасник зобов'язаний пред'явити паспорт, квиток учасника аукціону, який одночасно є табличкою з аукціонним номером покупця і має бути обов'язково повернений після закінчення торгів. Запрошені особи зобов'язані пред'явити вхідні гостьові квитки. Реєстрація розпочинається за півтори години і закінчується за 30 хвилин до початку аукціону. Незареєстровані особи до торгів не допускаються.

4. Порядок проведення аукціону

4.1. Аукціонні торги проводить ліцитатор (ведучий), якого призначає (залучає) організатор аукціону.
4.2. Аукціон починається з оголошення ліцитатором правил проведення аукціонних торгів, кроку аукціону, правил поведінки на аукціоні, порядку організації торгів за кожним лотом, санкцій, які можуть бути застосовані до присутніх на аукціоні за порушення правил проведення торгів, а також іншої інформації, необхідної для проведення аукціону.
4.3. Стосовно кожного винесеного на торги лота ліцитатор оголошує назву, коротку характеристику та початкову ціну. Продаж конкретного лота починається з удару аукціонного молотка (гонга).
4.4. Кожен з покупців може сповістити про готовність купити лот двома рівноцінними способами: підняти табличку з аукціонним номером, що засвідчує прийнятність ціни, запропонованої ліцитатором (пропозиція ціни без голосу), або без додаткових оголошень підняти табличку і одночасно оголосити свою пропозицію стосовно ціни лота, яка мусить бути більшою за ціну, названу ліцитатором, не менше ніж на крок аукціону і обов'язково кратною цьому кроку (пропозиція ціни з голосу).
4.5. У процесі торгів ліцитатор має право збільшувати або зменшувати початкову ціну тільки в порядку, визначеному шкалою розрахунку кроку аукціону. Шкала кроку збільшення або зменшення ціни узгоджується аукціонним комітетом перед початком аукціону з урахуванням попиту та пропозицій.
4.6. Якщо після зниження ціни на один крок виявили бажання придбати лот одночасно два чи більше покупців, то ліцитатор збільшує ціну лота на певний відсоток кроку або оголошує пропозицію покупця, який називає більшу ціну.
4.7. Якщо протягом трьох хвилин після триразового повторення останньої ціни не буде запропоновано вищої ціни, то ліцитатор одночасно з ударом молотка оголошує про продаж лота, називає продажну ціну й номер переможця, під яким він зареєстрований як учасник аукціону.
4.8. Якщо протягом трьох хвилин після оголошення початкової ціни продажу учасники не висловлюють бажання придбати актив за цією ціною, то ліцитатор має право поступово знижувати ціну продажу лота не більше ніж на 5 відсотків кожного разу. При цьому остаточна ціна продажу не може бути нижчою, ніж 50 відсотків початкової ціни.
4.9. Після закінчення торгів за кожним лотом ліцитатор оголошує про його продаж, називає ціну продажу, аукціонний номер переможця і викликає переможця для підписання протоколу, який фіксує наслідки аукціону.
4.10. Після закінчення торгів за кожним лотом ліцитатор має право оголосити перерву, але не більше ніж на 5 хвилин.

5. Порядок оформлення аукціонних документів та проведення розрахунків

5.1. Під час аукціону ведеться протокол, до якого заносяться:
початкова ціна й остаточна ціна продажу активу;
відомості про переможця аукціону - учасника, який запропонував у ході аукціону найвищу ціну.
5.2. Протокол підписують ліцитатор та покупець або його представник. Організатор аукціону затверджує протокол у день проведення аукціону. Копія затвердженого протоколу в той самий день видається покупцю.
5.3. Покупець, який відмовився від підписання протоколу, позбавляється права на подальшу участь в аукціоні. При цьому гарантійний внесок йому не повертається. У цьому разі за даним лотом торги відновлюються лише за наявності двох або більше учасників.
5.4. Затверджений протокол є підставою для укладення протягом 3 днів договору купівлі-продажу між покупцем і податковим органом. Якщо покупець відмовився від підписання договору купівлі-продажу, гарантійний внесок йому не повертається.
5.5. Покупець зобов'язаний внести зазначені в протоколі платежі протягом терміну, обумовленого договором купівлі-продажу. Гарантійний внесок, унесений покупцем для участі в аукціоні, зараховується покупцеві в рахунок продажної ціни активів.
5.6. Передача активів покупцеві здійснюється тільки після повної сплати ним грошових коштів.
Начальник Головного управління
стягнення податкової заборгованості
І.М.Ріжок