ПРЕЗИДІЯ ФЕДЕРАЦІЇ ПРОФЕСІЙНИХ СПІЛОК УКРАЇНИ
П О С Т А Н О В А
01.12.2010 N П-44-18

Про підсумки Всеукраїнського огляду роботи профспілок і трудових колективів на кращу організацію оздоровлення й відпочинку дітей влітку 2010 року та завдання членських організацій ФПУ щодо проведення цієї роботи у 2011 році

Президія Федерації професійних спілок України ПОСТАНОВЛЯЄ:
1. Узяти до відома доповідну записку про підсумки Всеукраїнського огляду роботи профспілок і трудових колективів на кращу організацію оздоровлення й відпочинку дітей влітку 2010 року (додаток 1).
2. Відповідно до рішення Оргкомітету ФПУ з підбиття підсумків Всеукраїнського огляду роботи профспілок і трудових колективів на кращу організацію оздоровлення й відпочинку дітей влітку 2010 року відзначити та нагородити:
- знаком "Шана та подяка" - територіальні об'єднання організацій профспілок і всеукраїнські профспілки за активну участь у зазначеному Всеукраїнському огляді, досягнення позитивних результатів у роботі щодо забезпечення потреб працівників у якісному оздоровленні та відпочинку дітей (додаток 2);
- відзнакою ФПУ "Кращий заклад оздоровлення та відпочинку дітей" - дитячі оздоровчі заклади, які досягли особливих успіхів та високого рівня за всіма напрямами діяльності (додаток 3);
- пам'ятними Дипломами Федерації професійних спілок України у відповідних номінаціях (згідно з поданнями членських організацій ФПУ) - організації, які активно сприяли та проводили роботу з організації оздоровлення та відпочинку дітей, дитячі оздоровчі заклади за певні досягнення у роботі (згідно з поданнями територіальних та галузевих Оргкомітетів членських організацій ФПУ);
- Почесними грамотами та Подяками Федерації профспілок України у відповідних номінаціях - представників профспілкових органів, трудових колективів, установ, організацій, дитячих оздоровчих закладів за особистий внесок та високі показники у роботі в галузі дитячого оздоровлення (згідно з поданнями територіальних та галузевих Оргкомітетів членських організацій ФПУ);
- Почесними грамотами Федерації профспілок України у номінації "З любов'ю до дітей" та безкоштовними санаторно-курортними путівками в оздоровчі заклади Федерації профспілок України - ветеранів галузі оздоровлення дітей за багаторічну плідну працю (додаток 4).
3. Доручити органам територіальних об'єднань організацій профспілок і всеукраїнських профспілок (за поданням відповідних оргкомітетів) нагородити від імені Федерації профспілок України Почесними відзнаками ФПУ, пам'ятними Дипломами ФПУ, Почесними грамотами ФПУ та відзначити Подякою ФПУ підприємства, організації, дитячі оздоровчі заклади, окремих організаторів оздоровчої роботи з дітьми, які брали активну участь у Всеукраїнському огляді та сприяли його проведенню.
4. Рекомендувати членським організаціям ФПУ:
- на основі аналізу підсумків дитячої оздоровчої кампанії 2010 року розробити й здійснити заходи, спрямовані на своєчасну підготовку та якісне проведення оздоровлення й відпочинку дітей у 2011 році;
- внести до регіональних, галузевих угод і колективних договорів пропозиції щодо асигнування на оздоровчу роботу з дітьми додаткових коштів і матеріальних ресурсів, збереження мережі й зміцнення матеріально-технічної бази дитячих закладів;
- забезпечувати у першочерговому порядку відпочинок та оздоровлення дітей трудящих (членів профспілок) з багатодітних, малозабезпечених, неповних сімей, дітей-сиріт, дітей-інвалідів, дітей, які залишились без батьківської опіки і тих, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.
5. Федерації профспілок України проінформувати Верховну Раду України, Кабінет Міністрів України, Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності про наявні проблеми й недоліки в організації оздоровлення та відпочинку дітей. Узагальнити інформацію членських організації ФПУ для підготовки пропозицій про внесення відповідних змін до нормативно-правових актів.
Звернутися до Кабінету Міністрів України щодо встановлення державного замовлення на організацію оздоровлення дітей із сімей пільгових категорій населення, вдосконалення порядку проведення тендерних процедур при закупівлі послуг дитячих оздоровчих закладів.
6. Запропонувати правлінню Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності збільшити в 2011 році асигнування на оздоровчу роботу з дітьми, внести певні зміни до чинного порядку часткового фінансування дитячих оздоровчих закладів.
7. Членським організаціям ФПУ взяти активну участь у розгляді проектів нормативно-правових актів, передбачених Законом України "Про оздоровлення та відпочинок дітей" (375-17) , забезпечити безумовне виконання організаторами оздоровчої роботи з дітьми та дитячими оздоровчими закладами, що перебувають у сфері впливу профспілок, зазначеного Закону (375-17) .
8. Провести у квітні 2011 року в одному з регіонів України Всеукраїнський семінар організаторів оздоровчої роботи з дітьми та працівників дитячих оздоровчих закладів, де обговорити хід підготовки до нового оздоровчого сезону і завдання профспілок з подальшого поліпшення оздоровчої роботи з дітьми.
9. Погодитись з пропозиціями членських організацій ФПУ щодо проведення Всеукраїнського огляду роботи профспілок і трудових колективів на крашу організацію оздоровлення й відпочинку дітей у 2011 році.
Затвердити склад Оргкомітету з підбиття підсумків Всеукраїнського огляду роботи профспілок і трудових колективів на кращу організацію оздоровлення й відпочинку дітей влітку 2011 року (додаток 5).
10. Контроль за виконанням постанови покласти на заступника Голови ФПУ Кулика Ю.М.
Голова ФПУ
В.Г.Хара

Додаток 1
до постанови президії ФПУ
01.12.2010  N П-44-18

ДОПОВІДНА ЗАПИСКА

про підсумки Всеукраїнського огляду роботи профспілок і трудових колективів на кращу організацію оздоровлення й відпочинку дітей влітку 2010 року

З метою покращення якості оздоровчих послуг, сприяння активізації роботи профспілкових комітетів, підприємств, організацій, дитячих оздоровчих закладів з організації оздоровлення та відпочинку дітей Федерація профспілок України щороку проводить Всеукраїнський огляд профспілок і трудових колективів на кращу організацію оздоровлення й відпочинку дітей.
Зміни соціально-економічних умов життя країни, нормативно-правового забезпечення роботи дитячих оздоровчих закладів, нові тенденції у галузі оздоровлення та відпочинку дітей за останній час зумовили внесення змін до умов проведення огляду. Тому у липні 2010 року постановою президії ФПУ від 05.07.2010 N П-42-5г було затверджено нове Положення про Всеукраїнський огляд роботи профспілок і трудових колективів на кращу організацію оздоровлення й відпочинку дітей.
В огляді за підсумками оздоровчої кампанії 2010 року взяли активну участь 27 територіальних об'єднань профспілок, 18 всеукраїнських профспілок та трудові колективи, профспілкові комітети, дитячі оздоровчі заклади. Значну допомогу у проведенні огляду на місцях надали органи виконавчої влади, керівники підприємств та організацій.
Усього завдяки організаційній та фінансовій участі профспілок у 27 регіонах України влітку 2010 року оздоровчими заходами було охоплено понад 750 тис. дітей і підлітків (у 2009 році - понад 920 тис).
Загалом в Україні профспілковими комітетами разом з господарськими керівниками було відкрито 556 дитячих оздоровчих закладів, з яких 486 дитячих стаціонарних позаміських таборів, де оздоровлено близько 382 тис. дітей шкільного віку. Ще понад 360 тис. дітей оздоровлено на базі санаторно-курортних закладів, пансіонатів, профілакторіїв, оздоровчих комплексів підприємств, туристських установ, у таборах праці та відпочинку, наметових містечках.
Оздоровчий сезон 2010 року проходив в умовах поглиблення економічної кризи, яка спонукала до більш раціонального використання коштів усіма учасниками оздоровчого процесу. Негативно вплинули на терміни і якість підготовки баз дитячих оздоровниць до відкриття сезону несвоєчасне фінансування з бюджетів усіх рівнів (через запізніле прийняття Державного бюджету країни), затримка надходження коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі Фонду соціального страхування) та Міністерства АПК. Більшість підприємств намагались у цих складних умовах знайти необхідні кошти на проведення оздоровчих заходів, забезпечуючи тим самим соціальний захист трудящих та членів їх сімей. Однак деякі з них були вимушені тимчасово призупинити функціонування таборів улітку 2010 року через відсутність коштів і складний фінансовий стан підприємств. Цього року кількість таборів зменшилась на 66, хоча загальна кількість стаціонарних закладів навіть збільшилась на 4 одиниці.
Щоб зменшити в умовах кризи можливий фінансовий тиск на підприємства та організації, профспілкові комітети, які утримують оздоровчі заклади для дітей та виділяють кошти на оздоровлення, а також батьків, не допустити зниження кількості оздоровлених дітей, ФПУ звернулася до правління Фонду соціального страхування, Кабінету Міністрів України та Федерації роботодавців України щодо вирішення питання фінансування за рахунок коштів ФСС оздоровлення дітей у дитячих закладах з тривалістю зміни не менше 14 днів. Пропозиція знайшла позитивний відгук і таке рішення було прийнято правлінням зазначеного Фонду (до законодавчого врегулювання цього питання). З цією ж метою було направлено пропозиції до Міністерства України у справах сім'ї, молоді та спорту про внесення змін до Закону України "Про оздоровлення та відпочинок дітей" (375-17) , низку питань щодо оптимізації заходів з оздоровлення дітей було включено до Генеральної угоди на 2010-2012 роки (n0006120-10) . Однак ці застережні заходи не змогли утримати показники оздоровлення дітей на рівні попереднього року: у нинішньому літньому сезоні оздоровилося на 177,5 тис. дітей (на 19,3%) менше, ніж у 2009 році. З них понад 8600 дітей (близько 3% від показників попереднього року) не мали можливості відпочити у стаціонарних дитячих оздоровчих закладах.
Федерація профспілок України активно співпрацювала з Міністерством у справах сім'ї, молоді та спорту над вдосконаленням нормативно-правової бази, зокрема стосовно забезпечення якості надання оздоровчих послуг з відпочинку дітей, унаслідок чого було прийнято низку постанов Кабінету Міністрів України, спрямованих на реалізацію Закону "Про відпочинок і оздоровлення дітей" (375-17) . Міністерством України у справах сім'ї, молоді та спорту затверджено Порядки проведення атестації дитячих закладів оздоровлення та відпочинку (426-2009-п) , ведення Державного реєстру (425-2009-п) та надання платних послуг (z0128-10) . Крім того, вирішено питання Державного соціального стандарту оздоровлення та відпочинку, розроблено критерії оцінки щодо присвоєння категорії закладам оздоровлення та відпочинку, типовий штатний розпис та положення про дитячий заклад оздоровлення та відпочинку. Незважаючи на наші численні пропозиції нормативні акти не обговорювались на міжвідомчій робочій групі при Мінсім'ямолодьспорті, а тому окремі положення не є досконалими і потребують доопрацювання. Однак прийняті документи набули чинності і це зобов'язало дитячі оздоровчі заклади привести свої установчі та інші документи у відповідність до вимог законодавства, що ускладнило їх роботу на початку сезону. До того ж Міністерство України у справах сім'ї, молоді та спорту намагалось прискорити темпи проведення атестації, реєстрації, мали місце проблеми з проведенням тендерів на закупівлю оздоровчих послуг, оскільки тендерні процедури проводилися не досить прозоро і переможці визначалися за найнижчими розцінками за оздоровчий день, що викликало негативну реакцію з боку утримувачів таборів та їх керівників.
Крім того, відокремлення у державній статистичній звітності оздоровчих і відпочинкових послуг у дитячих оздоровчих закладах без переконливого наукового обґрунтування різниці (сьогодні воно фактично базується тільки на кількості днів у зміні) призводить до ускладнень у роботі з коштами Фонду соціального страхування і аж ніяк не впливає на покращення ситуації в галузі дитячого оздоровлення.
Наступним кроком Федерації профспілок України із вдосконалення нормативно-правової бази стало внесення пропозицій про зміну норм харчування дітей у дитячих оздоровчих закладах.
Представники ФПУ також взяли участь у Всеукраїнській нараді з питань підготовки та проведення оздоровлення дітей у 2010 році (24.04.2010), Всеукраїнській селекторній нараді із зазначених питань (01.06.2010), роботі Національної тристоронньої соціально-економічної ради при Президентові України, засіданні парламентських профільних комітетів та міністерств з питань оздоровлення дітей. Управлінням культурно-масової, спортивної роботи та молодіжної політики апарату ФПУ на допомогу профспілковим комітетам та керівникам дитячих оздоровчих закладів було видано збірку нормативних та методичних матеріалів з питань оздоровчої роботи з дітьми, проведено Всеукраїнський семінар організаторів літнього оздоровлення й відпочинку дітей. Протягом оздоровчого сезону працювала "гаряча лінія" ФПУ з питань оздоровлення та відпочинку дітей.
У більшості регіонів профспілкові об'єднання внесли питання організації оздоровчої роботи з дітьми до регіональних угод, колективних договорів, взяли активну участь у створенні регіональних програм оздоровлення дітей, спільно з керівниками підприємств, установ та організацій здійснили належні заходи, спрямовані на своєчасну підготовку дитячих закладів до прийняття дітей на відпочинок, оснащення та зміцнення матеріально-технічної бази, провели відповідну роботу з підбору та підготовки кадрів виховательського й обслуговуючого персоналу.
У цілому позитивно було вирішено питання щодо виділення на проведення оздоровчої кампаній бюджетних коштів, залучення додаткових асигнувань від спонсорів. На проведення дитячої оздоровчої кампанії цього року профспілковими структурами у 27 регіонах було залучено понад 1 млрд. грн., з яких понад 388 млн.грн. (на 32% більше, ніж у 2009 році) від господарських організацій, близько 202 млн.грн. (30%) - з бюджету профспілок, понад 243 млн.грн. надали спонсори та благодійні структури. У середньому на 3% збільшилась частка батьківської плати, що становить понад 168 млн.грн.
Складно вирішувалось питання забезпечення кваліфікованим медперсоналом стаціонарних сезонних таборів через нестачу спеціалістів у галузі, відсутність правового механізму направлення цієї категорії спеціалістів на роботу у табори та невизначеність джерел фінансування витрат на відрядження та роботу спеціалістів, що замінюють їх на основному робочому місці. Питання безоплатного медичного огляду було вирішено тільки для таборів державної та комунальної форм власності.
Практично не виникало питань щодо супроводу перевезень дітей до місць відпочинку службами Державтоінспекції та Укрзалізниці.
Як і в попередні роки, значну увагу профспілкові комітети приділили організації оздоровлення й відпочинку дітей соціально незахищених категорій. Протягом літа було оздоровлено понад 216 тис. дітей-сиріт, дітей з багатодітних та малозабезпечених сімей, дітей, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та дітей-інвалідів. Цей показник свідчить, що кожна третя (30,7%) оздоровлена дитина належить до цієї категорії, хоча це на 33% менше порівняно з 2009 роком.
Оздоровлено більше дітей соціально незахищених категорій порівняно з 2009 роком у АР Крим, Волинській, Львівській, Полтавській, Рівненській, Харківській, Черкаській областях Профспілкою працівників газових господарств України, Профспілкою працівників нафтової і газової промисловості, Профспілкою працівників споживчої кооперації України.
Аналіз поданих територіальними оргкомітетами та оргкомітетами всеукраїнських профспілок показників участі профспілок і трудових колективів у Всеукраїнському огляді на кращу організацію оздоровлення й відпочинку дітей засвідчив, що вагомих результатів у проведенні оздоровчої кампанії влітку 2010 року домоглися профспілкові об'єднання Вінницької, Дніпропетровської, Донецької, Запорізької, Луганської, Полтавської, Рівненської, Харківської областей, а також профспілки авіабудівників, агропромислового комплексу, державних установ, енергетики та електротехнічної промисловості, житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення, космічного та загального машинобудування, робітників морського транспорту, працівників нафтової і газової промисловості, освіти і науки, охорони здоров'я, споживчої кооперації.
У цих регіонах і галузях вишукуються необхідні кошти для найбільш повного задоволення потреб працюючих в організованому відпочинку дітей, керівники намагаються охопити оздоровчими заходами максимальну кількість дітей, у тому числі соціально незахищених категорій.
Зросла порівняно з попереднім роком кількість дітей, охоплених оздоровчими заходами, за організаційно-фінансовою участю профспілкових організацій у АР Крим, Вінницькій, Миколаївській, Полтавській областях. Практично на рівні 2009 року оздоровили дітей у Харківській та Івано-Франківській областях. Покращили показники профспілки працівників газових господарств, енергетики та електротехнічної промисловості, лісових господарств, нафтової і газової промисловості, соціальної сфери, у тому числі в позаміських закладах оздоровлення. Більшу кількість школярів порівняно з минулим роком оздоровили профспілки авіабудівників, енергетики та електротехнічної промисловості, працівників морського транспорту, нафтової і газової промисловості.
Лідерами за кількістю охоплених оздоровчими заходами дітей стали Донецька (92760 осіб), Вінницька (91359 осіб), Дніпропетровська (91300 осіб), Запорізька (54880 осіб), Луганська (33508 осіб), Одеська (30863 особи), Полтавська (53804 особи), Харківська (42433 особи), Чернігівська (20147 осіб), Івано-Франківська (19420 осіб) області, м. Київ (31120 осіб), профспілки працівників агропромислового комплексу (117200 осіб), освіти і науки (105475 осіб), трудящих металургійної і гірничодобувної промисловості (59658 осіб), житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення (42748 осіб), державних установ (20088 осіб), енергетики та електротехнічної промисловості (17282 особи), зв'язку (10065 осіб), нафтової і газової промисловості (10992 особи).
Загалом на оздоровчу кампанію у 2010 році було використано на 384 млн.грн. більше, ніж у попередньому, але загальна кількість оздоровлених дітей зменшилась майже на 19% (178 тис. осіб).
Зниження показників дитячого оздоровлення порівняно з 2009 роком пояснюється низкою об'єктивних складових:
- зменшенням загальної кількості дітей шкільного віку;
- відсутністю міжвідомчої скоординованості та запізнілим прийняттям нормативних документів щодо фінансування оздоровчої кампанії з боку держави, профільних міністерств, влади на місцях;
- низьким життєвим рівнем більшості трудящих, що унеможливлює здійснення батьківської доплати за умов суттєвого здорожчання вартості путівок (середня вартість ліжко-дня становить 103 грн., що на 10% більше, ніж у 2009 році);
- рішенням Фонду соціального страхування щодо закупівлі у деяких регіонах дитячих путівок за повну вартість;
- подорожчанням продуктів харчування, підвищенням цін на комунальні послуги, сплати за проїзд тощо;
- економічними чинниками;
- низькою ефективністю використання наявних баз (80%) тощо.
Незважаючи на фінансові труднощі, стабільну, якісну, цікаву роботу, турботу про достатнє матеріально-технічне забезпечення оздоровчо-виховного процесу у позаміських таборах продемонстрували профспілки металургійної і гірничодобувної промисловості, житлово-комунального господарства, авіабудівників, нафтової та газової промисловості.
Деякі регіональні об'єднання профспілок проводили цілеспрямовану роботу для пошуку шляхів здешевлення дитячих путівок. Низькою була у цьому оздоровчому сезоні середня вартість ліжко-дня у Донецькій (75 грн.), Сумській (79 грн.), Черкаській (71 грн.), Тернопільській (79,7 грн.) областях, найдорожча вартість ліжко-дня спостерігалась у АР Крим (165 грн.), у м. Києві (135 грн.), Одеській (135 грн.), Запорізькій (130 грн.), Миколаївській (132 грн.) областях.
У цілому в дитячих оздоровчих закладах було задовільно організовано харчування та медичне обслуговування дітей. Більшість профспілкових об'єднань забезпечили чіткий контроль за дотриманням у дитячих оздоровчих закладах санітарно-гігієнічних норм та вимог безпеки. Однак у деяких регіонах все ж було зафіксовано факти харчових отруєнь та нещасні випадки з дітьми.
Певна увага приділялася профілактичній роботі та лікуванню дітей. Потужні лікувальні бази створено у деяких таборах Донецької, Київської, Луганської, Рівненської, Харківської, Хмельницької та інших областей. У роботі з дітьми активно використовуються різноманітні кліматологічні, фізіотерапевтичні, водолікувальні процедури, нетрадиційні оздоровчі заходи (фітотерапія, сокотерапія, різноманітні масажі, кімнати психологічного розвантаження тощо). У таборах, що мають відповідні лікувально-оздоровчі бази, було організовано санаторні зміни для дітей, які перебувають на диспансерному обліку. Спеціалізована міжтабірна поліклініка, розташована у Святогірській санаторно-курортній зоні Донецької області, щороку надає медичну допомогу відпочиваючим школярам.
Постійний пошук шляхів вдосконалення культурно-масової, виховної та оздоровчої роботи з дітьми надихає організаторів літнього відпочинку на створення власних програм, проведення цікавих тематичних змін, різноманітних конкурсів, фестивалів, оглядів художньої самодіяльності, виставок дитячої творчості, спортивних та творчих змагань, організацію роботи гуртків та клубів за інтересами, а також реалізацію різноманітних проектів. Змістовному відпочинку сприяв тісний контакт з місцевими музеями, театрами, бібліотечними установами. Цікаво було організовано дозвілля дітей у більшості таборів Донецької, Дніпропетровської, Київської, Одеської, Полтавської, Рівненської, Харківської, Миколаївської, Кіровоградської, Сумської, Івано-Франківської та ін. областей, де відпочивали діти металургів, працівників державних установ, нафтової і газової промисловості тощо.
Більшість профоб'єднань предметно займались питаннями добору, підготовки та супроводження педагогічних кадрів. Працівники таборів пройшли належну підготовку на табірних зборах, регіональних семінарах, нарадах, курсах.
Обласні, районні, міські газети, профспілкова преса, радіо та телебачення протягом усього оздоровчого сезону активно висвітлювали питання оздоровлення дітей та оприлюднювали найкращий досвід роботи.
Водночас аналіз підсумків дитячої літньої оздоровчої кампанії свідчить про негативний вплив на кількість оздоровлених дітей наслідків фінансово-економічної кризи, роботи підприємств у режимі неповного робочого часу, вивільнення працівників, затримки з виплатою заробітної плати. Як і раніше, залишились невирішеними питання надання таборам пільг за сплату комунальних послуг, оплати оренди землі, недостатнього контролю з боку органів охорони здоров'я за якістю медичних довідок, припинення безкоштовних оглядів працівників більшості дитячих таборів. Непокоїть також постійне зростання цін на адміністративні послуги, отримання різноманітних дозволів на відкриття, оформлення тендерної документації тощо. Усе це призводить до щорічного подорожчання дитячих путівок та зростання частки батьківської доплати за них. Неефективно використовується існуюча база, кожного року зменшується кількість діючих таборів, натомість збільшується кількість дітей, які проводять час у пришкільних таборах, де немає належної матеріальної бази, відповідних умов для фізичного і психічного відновлення дітей, зміцнення здоров'я та отримання яскравих вражень.
Хоча нові нормативно-правові акти і набрали чинності, однак це суттєво не поліпшило ситуацію в галузі оздоровлення. Потребують доопрацювання соціальні стандарти оздоровлення дітей, необхідно внести зміни до Закону України "Про оздоровлення та відпочинок дітей" (375-17) . Почалася робота щодо внесення таборів до державного реєстру. Багато таборів подали заявки та пройшли державну атестацію.
Усі членські організації ФПУ, які брали участь у Всеукраїнському огляді, розглянули підсумки його проведення на засіданнях президій, оргкомітетів, координаційних рад, зборах профспілкового активу, розробили і затвердили заходи щодо своєчасної підготовки до наступного оздоровчого сезону, вишукали можливості для морального та матеріального заохочення найкращих учасників оздоровчого процесу.

Додаток 2
до постанови президії ФПУ
01.12.2010  N П-44-18
У номінації "Шана і подяка" за активну участь у Всеукраїнському огляді роботи профспілок і трудових колективів на кращу організацію оздоровлення й відпочинку дітей влітку 2010 року нагороджуються територіальні об'єднання профспілок та всеукраїнські профспілки:
1. Дніпропетровське обласне об'єднання профспілок
2. Донецька обласна рада професійних спілок
3. Закарпатська обласна рада профспілок
4. Запорізька обласна рада профспілок
5. Київська міська рада профспілок
6. Київська обласна рада професійних спілок
7. Миколаївська обласна рада профспілок
8. Об'єднання профспілок Львівщини
9. Об'єднання профспілок Харківської області
10. Полтавська обласна рада профспілок
11. Рада профспілок Івано-Франківської області
12. Севастопольська міська рада профспілок
13. Сумська обласна рада професійних спілок
14. Тернопільська обласна рада профспілок
15. Федерація незалежних профспілок Криму
16. Федерація профспілкових організацій Чернігівської області
17. Федерація профспілок Вінницької області
18. Федерація профспілок Волинської області
19. Федерація профспілок Житомирської області
20. Федерація профспілок Кіровоградської області
21. Федерація профспілок Луганської області
22. Федерація профспілок Одеської області
23. Федерація профспілок Рівненської області
24. Федерація профспілок Хмельницької області
25. Федерація профспілок Черкаської області
26. Херсонська обласна міжгалузева рада профспілок
27. Чернівецька обласна рада профспілок
28. Профспілка авіабудівників України
29. Профспілка працівників автомобільного та сільськогосподарського машинобудування України
30. Профспілка працівників газових господарств України
31. Професійна спілка працівників державних установ України
32. Професійна спілка працівників енергетики та електротехнічної промисловості України
33. Профспілка працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення України
34. Професійна спілка працівників космічного та загального машинобудування України
35. Професійна спілка працівників зв'язку України
36. Професійна спілка працівників культури України
37. Професійна спілка працівників лісового господарства України
38. Професійна спілка трудящих металургійної і гірничодобувної промисловості України
39. Професійна спілка робітників морського транспорту України
40. Профспілка працівників нафтової і газової промисловості України
41. Профспілка працівників освіти і науки України
42. Профспілка працівників соціальної сфери України
43. Профспілка працівників споживчої кооперації України
44. Профспілка працівників охорони здоров'я України
45. Профспілка працівників агропромислового комплексу України

Додаток 3
до постанови президії ФПУ
01.12.2010  N П-44-18
У номінації "Кращий заклад оздоровлення та відпочинку дітей" нагороджуються дитячі заклади, які досягли особливих успіхів та високого рівня за всіма напрямами діяльності:
N Організація, яка рекомендувала номінанта Назва закладу
1 Федерація незалежних профспілок Криму Дитячий оздоровчий табір "Салют" Кримської республіканської організації профспілки працівників культури
2 Федерація профспілок Вінницької області Дитячий оздоровчий заклад "Мрія" Вінницька обл.
3 Дніпропетровське обласне об'єднання профспілок Дитячий оздоровчий заклад "Комунарець" обкому профспілки працівників житлово- комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення
4 Дніпропетровське обласне об'єднання профспілок Дитячий заклад оздоровлення та відпочинку "Зоряний" Державного "Конструкторського бюро "Південне" ім. М.К.Янгеля
5 Донецька обласна рада профспілок Дитячий оздоровчий табір "Сонячний" Донецької обласної ради профспілок
6 Донецька обласна рада профспілок, ЦК профспілки трудящих металургійної і гірничодобувної промисловості України Дитячий оздоровчий центр "Сонячний" ПАТ "Маріупольський металургійний комбінат ім. Ілліча"
7 Закарпатська обласна рада профспілок Дитячий оздоровчий табір "Вогник" обласної профспілкової організації працівників державних установ
8 Запорізька обласна рада профспілок Дитячий заклад оздоровлення та відпочинку "Красная гвоздика" Бердянської міської ради
9 Рада профспілок Івано- Франківської області Дитячий заклад санаторного типу "Дружба" НГВУ "Долинанафтогаз"
10 Київська обласна рада профспілок Дитячий оздоровчий заклад санаторного типу "Чайка" Корпорації лікувально- оздоровчих закладів і організацій "Сільгоспоздоровниця"
11 Федерація профспілок Луганської області, ЦК профспілки трудящих металургійної і гірничодобувної промисловості України Дитячий заміський заклад оздоровлення та відпочинку "Супутник" ВАТ "Алчевський коксохімічний завод"
12 Федерація профспілок Луганської області Заміський заклад оздоровлення та відпочинку "Казка"
13 Об'єднання профспілок Львівщини Дитячий заклад санаторного типу "Світанок" Львівської обласної профспілкової організації працівників споживчої кооперації
14 Федерація профспілок Одеської області Дитячий оздоровчий заклад "Юний залізничник" Одеської обласної організації профспілок залізничників і транспортних будівельників
15 Полтавська обласна рада профспілок Дитячий табір відпочинку "Сонячний" ПАО "Укртатнафта"
16 Федерація профспілок Рівненської області Позашкільний заклад Гощанський дитячий санаторно-оздоровчий комплекс "Агатівка"
17 Сумська обласна рада профспілок Дитячий оздоровчий табір "Зоряний" ВАТ "Сумихімпром"
18 Тернопільська обласна рада профспілок Дитячий оздоровчий комплекс "Збруч" Тернопільської філії ЗАТ "Тернопільтурист"
19 Об'єднання профспілок Харківської області Позаміський табір оздоровлення і відпочинку "Ромашка" КП ЮГ "Харківкомуночиствод"
20 Об'єднання профспілок Харківської області Позаміський заклад оздоровлення і відпочинку "Зелена гірка" ВАТ "Оргтехніка"
21 Федерація профспілок Хмельницької області Дитячий заклад оздоровлення та відпочинку санаторного типу "Лісова пісня" ДП "Подільський цемент"
22 Київська міська рада профспілок Дитячий спортивно-оздоровчий комплекс ім. Ю.Гагаріна ДАХК "Артем"
23 Федерація профспілок Черкаської області Дитячий оздоровчий заклад "Мрія" Черкаського інституту післядипломної практики освітян
24 Федерація профспілкових організацій Чернігівської області Дитячий заклад оздоровлення "Веселка" Гнідинцівського газопереробного заводу
25 Профспілка працівників агропромислового комплексу України Товариство з обмеженою відповідальністю санаторій "Київ плюс"
26 Профспілка житлово- комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення Санаторій-профілакторій "Хвиля" Акціонерної компанії "Київводоканал"
27 Профспілка космічного та загального машинобудування Дитячий санаторно-оздоровчий центр "Дружба" ДП "Виробниче об'єднання Південний машинобудівний завод ім. О.М.Макарова"
28 ЦК профспілки трудящих металургійної і гірничодобувної промисловості України Дитячий оздоровчий заклад "Сокіл" КП "Запорізький титано-магнієвий комбінат"
29 ЦК профспілки робітників морського транспорту України Дитячий оздоровчий центр "Юний моряк" Маріупольського морського торговельного порту
30 ЦК профспілки працівників освіти і науки Дитячий заклад оздоровлення і відпочинку "Супутник" Волинського обласного комітету Профспілки працівників освіти і науки України
31 ЦК профспілки працівників освіти і науки Дитячий заміський оздоровчий табір "Лісова казка" Дніпропетровської обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України
32 ЦК профспілки працівників освіти і науки Дитячий оздоровчий табір "Політехнік-3" Національного університету "Львівська політехніка"
33 Севастопольська міська рада профспілок Комунальний заклад дитячий санаторно-оздоровчий центр "Ласпи"
34 Федерація профспілок Житомирської області Дитячий оздоровчий табір "Лісовий берег" Житомирського обласного лікувального центру
35 Чернівецька обласна рада профспілок Дитячий оздоровчий табір "Вогник Буковини" Чернівецького обкому профспілки працівників споживчої кооперації

Додаток 4
до постанови президії ФПУ
01.12.2010  N П-44-18
У номінації "З любов'ю до дітей" Почесними грамотами Федерації профспілок України та безкоштовними санаторно-курортними путівками в оздоровчі заклади Федерації профспілок України відзначено ветеранів галузі оздоровлення дітей за багаторічну плідну працю
1 Гулечко Тетяну Миколаївну Заступника голови Донецької обласної ради профспілок
2 Черепіхіна Анатолія Васильовича Зав. відділом культурно-масової роботи Запорізької обласної ради профспілок
3 Литвин Людмилу Іванівну Начальника управління з гуманітарних питань Київської міської ради профспілок
4 Чередніченко Ніну Миколаївну Зав. відділом з гуманітарних питань Сумської обласної ради професійних спілок
5 Чернегу Зінаїду Олексіївну Зав. відділом з гуманітарних питань Федерації профспілок Хмельницької області
6 Таргаєву Ганну Никифорівну Консультанта відділу організаційної роботи Полтавської обласної ради профспілок
7 Нищик Галину Іванівну Заступника голови Федерації профспілок Вінницької області
8 Бєлікову Галину Володимирівну Голову Дніпропетровської обласної організації профспілки освіти і науки України

Додаток 5
до постанови президії ФПУ
01.12.2010  N П-44-18

СКЛАД

Організаційного комітету ФПУ з підбиття підсумків Всеукраїнського огляду роботи профспілок і трудових колективів на кращу організацію оздоровлення й відпочинку дітей влітку 2011 року

1. Кулик Юрій Миколайович - заступник Голови ФПУ, голова Оргкомітету ФПУ
2. Сачков Леонід Семенович - Почесний голова профспілки працівників освіти і науки України, заступник голови Оргкомітету
3. Буринський Сергій Вікторович - заступник директора Виконавчої дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності
4. Герус Сергій Миколайович - заступник голови Київської обласної ради профспілок
5. Гулечко Тетяна Миколаївна - заступник голови Донецької обласної ради професійних спілок
6. Караван Ніна Григорівна - заступник голови Об'єднання профспілок Харківської області
7. Мельник Валентин Петрович - заступник голови Київської міської ради профспілок
8. Запорожан Андрій Вікторович - заступник голови Федерації профспілок Вінницької області
9. Пашник Петро Васильович - заступник голови Тернопільської обласної ради профспілок
10. Романюк Олексій Іванович - голова ЦК Професійної спілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення України
11. Рябко Олександр Іванович - заступник голови ЦК профспілки трудящих металургійної і гірничодобувної промисловості України
12. Зоря Ірина Олександрівна - керівник управління культурно-масової, спортивної роботи та молодіжної політики апарату ФПУ