ПРАВЛІННЯ НАЦІОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ
П О С Т А Н О В А
13.04.2011 N 108
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
10 травня 2011 р.
за N 554/19292

Про затвердження Положення про проведення щорічного конкурсу "Краща монета року України"

З метою вдосконалення нормативного врегулювання порядку проведення щорічного конкурсу "Краща монета року України" Правління Національного банку України ПОСТАНОВЛЯЄ:
1. Затвердити Положення про проведення щорічного конкурсу "Краща монета року України" (додається).
2. Генеральному департаменту регулювання грошового обігу (О.В.Дащенко) після державної реєстрації в Міністерстві юстиції України довести зміст цієї постанови до відома Операційного та територіальних управлінь, структурних одиниць та підрозділів Національного банку України для використання в роботі.
3. Контроль за виконанням цієї постанови покласти на заступника Голови Національного банку України В.Л.Кротюка.
4. Постанова набирає чинності з дня її офіційного опублікування.
Голова
С.Г.Арбузов

ЗАТВЕРДЖЕНО
Постанова Правління
Національного банку України
13.04.2011  N 108
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
10 травня 2011 р.
за N 554/19292

ПОЛОЖЕННЯ

про проведення щорічного конкурсу "Краща монета року України"

1. Це Положення регулює порядок проведення Національним банком України за участю, зокрема, Асоціації нумізматів України щорічного конкурсу "Краща монета року України" (далі - конкурс).
2. Конкурс проводиться з метою визначення рейтингової шкали пам'ятних монет, випущених в обіг Національним банком України, професійного рівня учасників як творчого, так і виробничого процесу, а також стимулювання та заохочення художників і скульпторів до пошуку креативних ідей, привернення уваги широких кіл громадськості до мистецтва пластики, здійснення пропаганди державотворчих ідей та цілей.
3. Національний банк України проводить конкурс у встановлені окремим розпорядженням строки після розміщення про це оголошення та відповідної анкети (додаток 1) у мережі Інтернет на офіційному сайті Національного банку України, письмових оголошень у приміщеннях територіальних управлінь та повідомлень у пресі.
4. У конкурсі беруть участь усі пам'ятні та ювілейні монети України (незалежно від виду металу і його маси), які офіційно введені в обіг Національним банком України з 1 січня до 31 грудня року, що минув.
5. Конкурс проводиться в таких номінаціях:
"Краща монета року";
"Унікальне ідейне рішення";
"Найкраще художнє рішення".
6. У голосуванні можуть брати участь усі бажаючі, які в установлені Національним банком України строки надішлють заповнену анкету для визначення кращої монети року (додаток 1) на таку електронну адресу: moneta@bank.gov.ua або вкинуть у спеціально облаштовану скриньку в територіальних управліннях Національного банку України.
Асоціація нумізматів України організовує проведення голосування в своїх осередках і після закінчення терміну, визначеного для його проведення, здійснює підрахунок анкет та голосів у розрізі монет і надсилає офіційного листа з результатами голосування та анкети до Національного банку України. Анкети зберігаються протягом року, після чого підлягають знищенню.
7. Національний банк України для визначення переможців конкурсу створює комісію, до складу якої включаються фахівці Національного банку України та Банкнотно-монетного двору, представники Експертної ради з питань дизайну пам'ятних монет України, уповноважені представники Асоціації нумізматів України та дистриб'юторів з продажу монет Національного банку України (далі - комісія). Склад комісії щороку затверджує Голова Національного банку України або його перший заступник.
8. Конкурс проводиться у два етапи.
На першому етапі шляхом голосування визначаються три монети, які набрали найбільшу кількість голосів, у кожній номінації.
На другому етапі члени комісії шляхом таємного голосування (з використанням урни та за формою згідно з додатком 2 до цього Положення) визначають переможця конкурсу в кожній номінації (серед авторів трьох обраних монет), результати якого голова комісії оголошує на її засіданні.
9. Інформація про проведення конкурсу з метою забезпечення його максимальної гласності та публічності за поданням Департаменту готівково-грошового обігу розміщується Департаментом статистики та звітності в мережі Інтернет на офіційному сайті Національного банку України, Департаментом зовнішньоекономічних відносин - у засобах масової інформації, Операційним та територіальними управліннями - у доступних для відвідувачів місцях.
10. Переможцю конкурсу в номінації "Краща монета року" вручаються нагорода "Краща монета року" ( додаток 3 (za554-11) ) та заохочувальна премія Національного банку України за встановленими розмірами. Переможці у двох інших номінаціях нагороджуються дипломом Національного банку України та заохочувальною премією Національного банку України за встановленими розмірами.
У разі прийняття рішення про встановлення двох перших місць або якщо кращою буде визнано монету, розроблену двома авторами, то нагорода "Краща монета року" та заохочувальна премія Національного банку України за встановленими розмірами вручається кожному авторові.
11. Нагороду "Краща монета року" ( додаток 3 (za554-11) ) щороку виготовляє Банкнотно-монетний двір Національного банку України до 1 березня поточного року та у двотижневий строк передає Головному управлінню господарського забезпечення та організації будівництва, яке передає її Департаменту готівково-грошового обігу для вручення автору монети, що здобула перемогу в конкурсі.
12. Інформація про результати конкурсу розміщується в мережі Інтернет на офіційному сайті Національного банку України, у засобах масової інформації та в щорічному інформаційно-довідковому журналі "Банкноти і монети України".
Директор Департаменту
готівково-грошового обігу
Р.В.Кисельов

Додаток 1
до Положення про проведення
щорічного конкурсу "Краща
монета року України"

АНКЕТА

для визначення кращої монети року*

 1. Прізвище, ім'я, по батькові _________________________________.
 2. Стать:
    ----              ----
    |  | чоловіча;    |  | жіноча.
    ----              ----
 3. Вік ________________.
 4. Місце проживання**:
    місто _______________, вулиця _______________, будинок ______;
    контактний телефон ___________________.
 5. Місце роботи** ______________________________________________.
 6. Стосунок до нумізматики:
 ----                                    ----              ----
 |  | член Асоціації (клубу) нумізматів; |  | колекціонер; |  | інше.
 ----                                    ----              ----
 7. Краща монета в номінаціях:
 "Краща монета року" ____________________________________________;
                                   (назва монети)
 "Унікальне ідейне рішення" _____________________________________;
                                       (назва монети)
 "Найкраще художнє рішення" _____________________________________.
                                       (назва монети)
_______________
* Заповнена анкета для визначення кращої монети року в кожній номінації надсилається на таку електронну адресу: moneta@bank.gov.ua або вкидається в спеціально облаштовану скриньку в територіальних управліннях Національного банку України.
** Зазначається за бажанням.

Додаток 2
до Положення про проведення
щорічного конкурсу "Краща
монета року України"

МОНЕТИ,

представлені в __________ році

на другий етап конкурсу "Краща монета року України"

у номінації _______________________________________

 1. ______________________________________________________________
    (зображення та назва монети, метал, номінал, автор(и) ескізів)
 2. ______________________________________________________________
    (зображення та назва монети, метал, номінал, автор(и) ескізів)
 3. ______________________________________________________________
    (зображення та назва монети, метал, номінал, автор(и) ескізів)

Додаток 3
до Положення про проведення
щорічного конкурсу "Краща
монета року України"

НАГОРОДА

"Краща монета року" ( za554-11 )