ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
Л И С Т
28.04.2011 N 11.1/6-22/6954-ЕП
Начальникам спеціалізованих
митних установ та митниць

Про проблемні питання, озвучені главами дипломатичних представництв іноземних держав та міжнародних організацій, акредитованих в Україні

На виконання пункту 5.10 рішення колегії Державної митної служби України від 14.04.2011, введеного в дію наказом Держмитслужби від 18.04.2011 N 314, інформуємо, що протягом лютого - квітня 2011 року Головою Держмитслужби були проведені зустрічі з главами дипломатичних представництв та міжнародних організацій, акредитованих в Україні, та представниками іноземного бізнесу.
Всього відбулось 19 зустрічей з главами дипломатичних відомств Данії, США, Великобританії, Польщі, Нідерландів, Норвегії, ФРН, Литви, Франції, Словенії, Іспанії, Швеції, Австрії, Чехії, Естонії, Угорщини, Білорусі, Представництва ЄС, а також Європейської Бізнес Асоціації, Американської Торговельної Палати.
Основний акцент робився на країни, які є найбільшими торговельними партнерами України.
Мета зустрічей полягала в обговоренні двосторонньої співпраці в митній сфері та вирішенні проблемних питань, які виникають в окремих суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності та пов'язані із здійсненням митних процедур.
Крім цього, розглядались питання митного контролю та оформлення предметів дипломатичних представництв іноземних держав, консульських установ та міжнародних організацій, а також їх персоналу та членів сімей персоналу.
Під час зустрічей вдалося зняти значну кількість проблемних питань у відносинах окремих підприємств з митними органами України, а також налагодити діалог з решти питань з метою їх подальшого вирішення.
Основні висновки зустрічей є такими:
- проблемні питання стосувались, головним чином, визначення митної вартості та класифікації товарів, імпортованих в Україну;
- переважна більшість проблемних питань, які порушувались главами дипломатичних представництв іноземних країн і були пов'язані з митним оформлення товарів суб'єктів ЗЕД, вирішувались безпосередньо під час зустрічі або відразу ж за її підсумками;
- таким чином, виникненню в переважній більшості таких проблемних питань можна було б запобігти на рівні співробітників митних органів, якими безпосередньо здійснюється митне оформлення товарів.
У цьому контексті керівництвом Держмитслужби робиться наголос на необхідності:
- неухильного дотримання працівниками митних органів України національного законодавства України у відносинах із сумлінними суб'єктами зовнішньоекономічної діяльності;
- чіткого усвідомлення, що неправомірні дії працівників митних органів негативно впливають на імідж Української держави, торговельно-економічну привабливість країни та залучення іноземних інвестицій в економіку України в контексті реформ, проголошених Президентом України.
На виконання доручення Голови Держмитслужби І.Г.Калєтніка просимо забезпечити використання в роботі доведеної до Вашого відома інформації з метою запобігання ситуацій, які виникали у попередній період при здійсненні митного оформлення товарів походженням з інших країн.
Начальник Департаменту розвитку
митної інфраструктури
та міжнародного співробітництва,
член колегії Держмитслужби
І.В.Тимофєєв
WEB MD Office "НПО Поверхность",
www.master-d.com.ua