УВАГА! ДОКУМЕНТ ВТРАЧАЄ ЧИННІСТЬ.
ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ
 
N 11/1-6489 від 16.06.99 м.Київ
 
 
Начальникам регіональних
митниць
Начальникам митниць
 
Головам державних
податкових адміністрацій
в Автономній Республіці
Крим, областях,
мм. Києві та Севастополі
Начальникам ДПІ в містах
(районах)
 
( Лист не підлягає застосуванню на підставі Листа Державної митної служби N 11/1-10.10/6152-ЕП (v6152342-09) від 30.06.2009 )
 

Щодо застосування норм Закону України "Про податок на додану вартість" з питань оподаткування окремих операцій з ввезення товарів на митну територію Україну

 
З метою правильного застосування митними та податковими органами положень Закону України від 03.04.97 N 168/97-ВР "Про податок на додану вартість", із внесеними до нього змінами та доповненнями, роз'яснюємо:
1. Законом України від 25.12.98 N 368-14 "Про внесення зміни до статті 11 Закону України "Про податок на додану вартість" визначено, що до 01.01.2000 року операції з продажу вугілля та продуктів його збагачення, вугільних і торфових брикетів, електроенергії, газу, імпортованого в Україну, оподатковуються ПДВ за нульовою ставкою. Звертаємо увагу, що ця норма діє при здійсненні операцій з продажу зазначеної категорії товарів на митній території України. У разі ввезення (пересилання, транспортування, перекачці) їх на митну територію України податок на додану вартість підлягає сплаті імпортером за ставкою 20 відсотків. Особливості митного оформлення товарів, що імпортуються в Україну трубопровідним транспортом та лініями електропередач встановлюються ДМС України.
Звертаємо увагу митних та податкових органів, що сплату податку під час ввезення (пересилання, транспортування, перекачці) імпортних товарів можливо здійснювати як безпосередньо на депозитні рахунки митних органів, в порядку, передбаченому постановою КМ України від 02.04.98 N 417 (417-98-п) , так і шляхом надання митним органам податкового векселя на суму податкового зобов'язання по ПДВ в порядку, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 01.10.97 N 1104 (1104-97-п) .
Імпортер, який сплатив ПДВ під час ввезення (пересилання, транспортування, перекачці) товарів на митну територію України шляхом оформлення податкового векселя, до податкової декларації, що подасться до податкової інспекції за місцем реєстрації, з метою збільшення податкових зобов'язань чи податкового кредиту має право включити лише оплачені векселі. Оплата податкових векселів може здійснюватися за рахунок коштів платника через установу банку чи за рахунок сум, належних платнику до відшкодування (відображених по особовому рахунку платника).
У разі наявності по особовому рахунку імпортера-платника податку на додану вартість суми належної до відшкодування, вона може бути зарахована в рахунок оплати податкового векселя з відповідним повідомленням установи банку, яким вексель було авальовано. Порядок погашення векселя за рахунок бюджетного відшкодування без сплати через установу банку визначено "Методичними вказівками щодо порядку адміністрування податкових векселів, які видаються платниками ПДВ при ввезенні (пересиланні) товарів на митну територію України" від 30.04.99.
2. Майно, що ввозиться (пересилається) на митну територію України за договорами оренди (лізингу), застави та іпотеки і оформлюється у митному відношенні з метою тимчасового ввезення під зобов'язання зворотного вивезення протягом 1-го року (тип ВМД "ІМ31"), є об'єктом оподаткування ПДВ за ставкою 20 відсотків.
При цьому, сума податку на додану вартість, сплачена під час митного оформлення таких товарів, в тому числі шляхом оформлення податкового векселя, згідно пункту 7.4.4. Закону України від 03.04.97 N 168/97-ВР "Про податок на додану вартість" відшкодовується за рахунок відповідних джерел і до складу податкового кредиту платником не включається.
3. Операції з продажу товарів, що були вивезені (експортовані) платником податку за межі митної території України, оподатковуються податком на додану вартість за нульовою ставкою.
Товари вважаються експортованими за межі митної території України у разі, якщо цей факт засвідчено оформленою згідно з п.2 наказу Держмитслужби від 30.06.98 N 380 (z0469-98) "Про затвердження Порядку заповнення граф вантажної митної декларації відповідно до митних режимів експорту, імпорту, транзиту, тимчасового ввезення (вивезення), митного складу, магазину безмитної торгівлі" вантажною митною декларацією типу "ЕК10" і товари фактично перетнули державний кордон України. Фактичне вивезення товарів за межі митного кордону підтверджується даними митних органів (перелік анульованих ВМД, за якими не здійснювалось вивозу товарів, в електронному вигляді щомісяця передається податковим органам).
На операції з товарами, майном, які вивозяться за межі митної території України за будь-якими зовнішньоекономічними договорами і оформлені у митному відношенні з метою тимчасового вивезення під зобов'язання зворотного ввезення протягом 1-го року (тип ВМД "ЕК31"), з товарами, що поставляються на консигнацію (тип ВМД "ЕК10ОП"), з не переробленою давальницькою сировиною нерезидента, що повертається її власнику (тип ВМД "ЕК00"), а також на експорт товарів без фактичного їх вивезення з митної території України, нульова ставка ПДВ не розповсюджується.
Експорт товарів без фактичного їх вивезення з митної території України митними органами не оформлюється.
 
Голова Державної митної Служби України Соловков Ю.П.
 
Голова Державної податкової адміністрації України Азаров М.Я. N 8677/7/16-1321 від 16.06.99 р.