ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
Л И С Т
17.05.2011 N 11.1/3-16.3/7662-ЕП
Начальнику Київської
регіональної митниці,
начальникам митниць

Щодо застосування заходів із сприяння захисту прав інтелектуальної власності

У зв'язку з припиненням дії профілю ризику "Об'єкти права інтелектуальної власності" (лист Департаменту боротьби з контрабандою, аналізу ризиків та протидії корупції від 19.04.2011 N 20/2-12/01254-ЕП), а також розробкою нових програмно-інформаційних комплексів, розміщених на головній сторінці ЄАІС Держмитслужби в розділі "Довідкова інформація", підрозділі "Інтелектуальна власність" (лист Департаменту митних інформаційних технологій та статистики від 11.04.2011 N 18/22-15-1809-ЕП), звертаємо увагу на необхідність застосування таких організаційних заходів.
1. Запровадити на постійній основі внесення підрозділами (посадовими особами) з питань захисту прав інтелектуальної власності інформації до ПІК "Призупинення митного оформлення товарів, що містять об'єкти права інтелектуальної власності" по аналогії подання звітів за формою N УНЗР-1, що затверджена наказом Держмитслужби від 29.03.2011 N 258.
2. Для можливості прийняття керівниками митних органів рішень про призупинення за власної ініціативи митного оформлення товарів, що містять об'єкти права інтелектуальної власності, забезпечити використання посадовими особами підрозділів митного оформлення та підрозділами (посадовими особами) з питань захисту прав інтелектуальної власності даних ПІК ЄАІС Держмитслужби "Інформація Держмитслужби, що може бути використана у разі призупинення митного оформлення товарів, що містять об'єкти права інтелектуальної власності, за ініціативою митного органу".
3. Провести в підрозділах митного оформлення додаткові заняття, на яких орієнтувати особовий склад про можливість здійснення перевірки задекларованих товарів щодо дотримання прав інтелектуальної власності з використанням інформації, розміщеної у ПІК ЄАІС Держмитслужби:
- "Інформація Держмитслужби, що може бути використана у разі призупинення митного оформлення товарів, що містять об'єкти права інтелектуальної власності, за ініціативою митного органу";
- "Призупинення митного оформлення товарів, що містять об'єкти права інтелектуальної власності".
4. Орієнтувати особовий склад підрозділів митного оформлення та підрозділів (посадових осіб) з питань захисту прав інтелектуальної власності на необхідність оперативної взаємодії в межах встановлених часових нормативів для вирішення питань щодо дотримання прав інтелектуальної власності в процесі митного оформлення.
Особливу увагу співробітників зазначених підрозділів зосередити на недопущенні порушень прав інтелектуальної власності Об'єднання європейських футбольних асоціацій (УЄФА) та його комерційних партнерів. Пріоритетом у такій роботі повинно стати здійснення підрозділами (посадовими особами) з питань захисту прав інтелектуальної власності попереднього моніторингу процесу митного оформлення та, в разі доцільності, проведення митних оглядів товарів. Також, вважаємо необхідним залучати підрозділи (посадових осіб) з питань захисту прав інтелектуальної власності до митних оглядів, які обов'язково будуть застосовані в підрозділах митного оформлення щодо певних категорій товарів, та до проведення перевірок товарів, які розміщено на складах тимчасового зберігання, митних ліцензійних складах, з метою перевірки дотримання прав інтелектуальної власності.
5. Зобов'язати підрозділи (посадових осіб) з питань захисту прав інтелектуальної власності здійснювати вибіркові перевірки бази даних ВМД (za140-07, 910а-2007-п) , що знаходяться в роботі, а також оформлених за попередній день за допомогою ПІК "Інспектор - 2006". Узагальнені результати перевірки щомісячно надавати керівництву митниці згідно напрямків роботи.
Директор Департаменту класифікації
товарів та заходів регулювання ЗЕД,
член колегії Держмитслужби
А.Є.Гутник
WEB MD Office "НПО Поверхность",
www.master-d.com.ua