НАЦІОНАЛЬНА ЕКСПЕРТНА КОМІСІЯ УКРАЇНИ
З ПИТАНЬ ЗАХИСТУ СУСПІЛЬНОЇ МОРАЛІ
Р І Ш Е Н Н Я
27.05.2010 N 18
( Із змінами, внесеними згідно з Рішеннями Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі N 11 (vr011623-10) від 30.08.2010 N 15 (vr015623-11) від 31.03.2011 )
За результатами обговорення питання про утворення Громадського комітету з питань попередження поширення телекомунікаційними мережами інформаційних матеріалів, що становлять загрозу фізичному, інтелектуальному, морально-психологічному стану населення, Національна експертна комісія України з питань захисту суспільної моралі ВИРІШИЛА:
1. Утворити Громадський комітет з питань попередження поширення телекомунікаційними мережами інформаційних матеріалів, що становлять загрозу фізичному, інтелектуальному, морально-психологічному стану населення при Національній експертній комісії України з питань захисту суспільної моралі.
2. Затвердити Положення про Громадський комітет з питань попередження поширення телекомунікаційними мережами інформаційних матеріалів, що становлять загрозу фізичному, інтелектуальному, морально-психологічному стану населення (додається).
Голова Національної
експертної комісії України
з питань захисту
суспільної моралі
В.В.Костицький

ЗАТВЕРДЖЕНО
Рішення Національної
експертної комісії України
з питань захисту
суспільної моралі
27.05.2010  N 18
протокол
від 27.05.2010 N 37-10-К

ПОЛОЖЕННЯ

про Громадський комітет з питань вивчення інформаційних матеріалів, що можуть становити загрозу фізичному, інтелектуальному, морально-психологічному стану населення

( У назві та тексті Положення слова "Громадський комітет з питань попередження поширення телекомунікаційними мережами інформаційних матеріалів, що становлять загрозу фізичному, інтелектуальному, морально-психологічному стану населення" замінено словами "Громадський комітет з питань вивчення інформаційних матеріалів, що можуть становити загрозу фізичному, інтелектуальному, морально-психологічному стану населення" згідно з Рішенням Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі N 11 (vr011623-10) від 30.08.2010 )

1. Загальні положення

1.1. Громадський комітет з питань вивчення інформаційних матеріалів, що можуть становити загрозу фізичному, інтелектуальному, морально-психологічному стану населення (далі - Громадський комітет) є постійнодіючим консультативно-дорадчим органом Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі (далі - Національна комісія).
1.2. Громадський комітет здійснює свою діяльність на громадських засадах.
1.3. У своїй діяльності Громадський комітет керується Конституцією України (254к/96-ВР) , Законом України "Про захист суспільної моралі" (1296-15) та іншими законами України, актами Президента України і Кабінету Міністрів України, а також цим Положенням.

2. Завдання Громадського комітету

2.1. Завданнями Громадського комітету є:
проведення громадського моніторингу дотримання законодавства у сфері захисту суспільної моралі суб'єктами інформаційних відносин при поширенні інформаційних матеріалів в телекомунікаційних мережах та інформування Голови Національної комісії про виявлені порушення;
підготовка пропозицій щодо розробки та впровадження програмного забезпечення та спеціалізованого обладнання, призначеного для створення безпечних для дітей умов користування телекомунікаційними мережами;
внесення Голові Національної комісії пропозицій щодо зміни та доповнення списку рекомендованих Інтернет-сайтів для дітей;
розробка рекомендацій щодо удосконалення правового регулювання діяльності суб'єктів інформаційних відносин у телекомунікаційних мережах;
громадська оцінка у зв'язку із розповсюдженням телекомунікаційними мережами інформаційних матеріалів, що становлять загрозу фізичному, інтелектуальному, морально-психологічному стану населення;
( Абзац шостий пункту 2.1 в редакції Рішення Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі N 11 (vr011623-10) від 30.08.2010 )
підготовка пропозицій та вжиття відповідних заходів щодо реєстрації Інтернет-видань в Україні;
підготовка рекомендацій щодо здійснення профілактично-просвітницької діяльності, спрямованої на забезпечення безпеки дітей під час користування телекомунікаційними мережами;
розробка рекомендацій щодо впровадження та розвитку в Україні медіаосвіти;
участь в організації та проведенні тематичних семінарів та науково-практичних конференцій.

3. Права Громадського комітету

3.1. Громадський комітет з метою виконання покладених на нього завдань має право:
отримувати в установленому порядку від Національної комісії та інших суб'єктів, представлених у складі Громадського комітету, інформацію, необхідну для своєї роботи;
залучати до своєї роботи працівників апарату Національної комісії (за згодою керівництва Національної комісії), представників органів виконавчої влади, підприємств, установ та організацій, вітчизняних і міжнародних експертних та наукових організацій (за згодою їх керівників), а також окремих фахівців у галузі інформаційних технологій тощо;
надавати Національній комісії пропозиції та рекомендації з питань, віднесених до компетенції Громадського комітету.

4. Склад Громадського комітету

4.1. До складу Громадського комітету включаються представники операторів та провайдерів телекомунікацій, наукових установ, органів державної влади, об'єднань журналістів, засобів масової інформації та всеукраїнських громадських організацій, легалізованих в установленому порядку.
4.2. Персональний склад Громадського комітету затверджується Головою Національної комісії.
4.3. Для включення до складу Громадського комітету подається заява із зазначенням повної інформації про кандидатуру представника: його прізвища, імені та по батькові, біографії, стислої інформації про основні напрямки його діяльності, або діяльності організації, яку він представляє тощо.
( Пункт 4.3 із змінами, внесеними згідно з Рішенням Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі N 15 (vr015623-11) від 31.03.2011 )
4.4. Члени Громадського комітету не можуть виступати від його імені (робити будь-які заяви, надавати коментарі тощо), якщо такі повноваження не були йому делеговані рішенням Громадського комітету.
4.5. Повноваження члена Громадського комітету достроково припиняються:
( Абзац перший пункту 4.5 із змінами, внесеними згідно з Рішенням Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі N 15 (vr015623-11) від 31.03.2011 )
за відповідною заявою члена Громадського комітету;
за поданням організації, яку він представляв чи яка його рекомендувала до складу Громадського комітету;
за поданням Громадського комітету, підтриманим 2/3 голосів його членів, у зв'язку з невиконанням членом Громадського комітету його обов'язків чи відмовою від участі в засіданнях та заходах Громадського комітету.

5. Організація роботи Громадського комітету

5.1. Затвердження персонального складу Громадського комітету є підставою для проведення його установчого засідання, на якому вирішуються питання щодо організації його діяльності.
( Пункт 5.1 із змінами, внесеними згідно з Рішенням Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі N 15 (vr015623-11) від 31.03.2011 )
5.2. Установче засідання Громадського комітету відкриває та головує на ньому Голова Національної комісії.
5.3. Кожен із членів Громадського комітету головує на його засіданнях протягом трьох місяців у порядку черговості за алфавітом.
5.4. Голова Громадського комітету:
організовує діяльність та головує на засіданнях Громадського комітету;
скликає та організовує підготовку засідань Громадського комітету;
вносить Голові Національної комісії подання щодо включення до затвердженого складу Громадського комітету нових членів та припинення членства у Громадському комітеті;
( Абзац четвертий пункту 5.4 із змінами, внесеними згідно з Рішенням Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі N 15 (vr015623-11) від 31.03.2011 )
підписує документи від імені Громадського комітету.
5.5. Формою роботи Громадського комітету є засідання, які проводяться в міру потреби, але не рідше одного разу на квартал.
5.6. Голова Громадського комітету не менше ніж за 30 днів організовує інформування членів Громадського комітету про дату, час та місце проведення засідання, а також ознайомлює їх з питаннями, що пропонуються до порядку денного чергового засідання Громадського комітету.
5.7. Підготовку матеріалів для розгляду на засіданні Громадського комітету здійснює його секретар.
5.8. Засідання Громадського комітету є правомочним, якщо на ньому присутні не менш як половина його членів.
Члени Громадського комітету беруть участь у його засіданнях особисто.
5.9. У засіданнях Громадського комітету можуть брати участь члени та працівники апарату Національної комісії, представники органів державної влади та місцевого самоврядування, наукових установ і громадськості, що не є членами Громадського комітету.
5.10. З кожного питання порядку денного Громадський комітет готує рекомендації або пропозиції, що вносяться на розгляд Голови Національної комісії. Голова Національної комісії може брати участь у засіданні Громадського комітету.
5.11. Рекомендації та пропозиції Громадського комітету є правочинними, якщо за них проголосувало більшість членів Громадського комітету, присутніх на його засіданні. У разі рівного розподілу голосів вирішальним є голос головуючого на засіданні.
5.12. Пропозиції та рекомендації фіксуються у протоколі засідання, який підписується головуючим на засіданні та секретарем.
Член громадського комітету, який не підтримує пропозиції (рекомендації), може викласти у письмовій формі свою окрему думку, що додається до протоколу засідання.
5.13. Забезпечення Громадського комітету приміщенням, засобами зв'язку, створення необхідних умов для його роботи та проведення засідань здійснює Національна комісія, а також члени Громадського комітету на спонсорських засадах.

6. Заключні положення

6.1. Зміни до цього Положення вносяться рішенням Національної комісії.