НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ
Департамент готівково-грошового обігу
Л И С Т
27.05.2011 N 11-311/2362-6684
Операційному
і територіальним управлінням
Національного банку України,
Центральному сховищу,
Департаменту
зовнішньоекономічних
відносин, Асоціації
українських банків, банкам
України та їх філіям

Про введення в обіг пам'ятної монети "15 років Конституції України"

Національний банк України уводить в обіг 30 травня 2011 року пам'ятну монету номіналом 5 гривень, присвячену 15-річчю прийняття Верховною Радою України Основного Закону України (254к/96-ВР) , який закріплює суспільно-політичний і державний устрій, права, свободи та обов'язки громадян України.
Монету виготовлено з нейзильберу, якість карбування "спеціальний анциркулейтед", маса - 16,54 г, діаметр - 35,0 мм, тираж - 30000 штук. Гурт монети рифлений.
На аверсі монети розміщено: угорі малий Державний Герб України, напис півколом НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ, унизу рік карбування монети та номінал - 2011/П'ЯТЬ ГРИВЕНЬ, логотип Монетного двору Національного банку України (праворуч); у центрі зображено Державний Прапор України (елемент оздоблення - емаль) в обрамленні стилізованого калинового вінка.
На реверсі монети зображено: книгу "ОСНОВНИЙ ЗАКОН УКРАЇНИ" на тлі будівлі Верховної Ради України, де було прийнято Конституцію, на передньому плані - лаврову гілку та написи: 15 РОКІВ КОНСТИТУЦІЇ УКРАЇНИ (угорі півколом), 28 ЧЕРВНЯ/1996 РОКУ (унизу ліворуч).
Художники: Володимир Таран, Олександр Харук, Сергій Харук.
Скульптори: Володимир Дем'яненко, Володимир Атаманчук.
Пам'ятна монета номіналом 5 гривень є дійсним платіжним засобом України й обов'язкова до приймання без будь-яких обмежень за її номінальною вартістю до всіх видів платежів, а також для зарахування на розрахункові рахунки, вклади, акредитиви та для переказів.
Заступник Голови
В.І.Ричаківська