МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ
Н А К А З
28.02.2011 N 111
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
8 червня 2011 р.
за N 695/19433

Про затвердження Порядку відбору дітей для лікування та оздоровлення у Республіці Куба

На виконання Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" (796-12) , пункту 1 Плану заходів щодо поліпшення медичного обслуговування дітей, які постраждали внаслідок Чорнобильської та інших екологічних катастроф, на 2010-2012 роки, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 14.07.2010 N 1481-р (1481-2010-р) , та Угоди про співробітництво між Міністерством охорони здоров'я України, Міністерством охорони здоров'я Республіки Куба (192_018) та Міжнародним Чорнобильськими фондом від 02.04.2010 НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Порядок відбору дітей для лікування та оздоровлення у Республіці Куба, що додається.
2. Міністру охорони здоров'я Автономної Республіки Крим, начальникам управлінь (головних управлінь) охорони здоров'я обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій призначити осіб, відповідальних за організацію відбору дітей для лікування та оздоровлення у Республіці Куба.
3. Сектору радіаційної безпеки та медичних проблем наслідків аварії на ЧАЕС забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на першого заступника Міністра охорони здоров'я України Аніщенка О.В.
5. Наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.
Міністр
І.М.Ємець

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства охорони
здоров'я України
28.08.2011  N 111
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
8 червня 2011 р.
за N 695/19433

ПОРЯДОК

відбору дітей для лікування та оздоровлення у Республіці Куба

1. Цей Порядок встановлює вимоги до відбору громадян України - дітей віком від 8 до 14 років (далі - діти), які постраждали внаслідок Чорнобильської та інших екологічних катастроф, для лікування та оздоровлення у Республіці Куба.
2. Міністерство охорони здоров'я України затверджує квоти адміністративно-територіальним одиницям для лікування та оздоровлення дітей у Республіці Куба.
Квоти розподіляються між адміністративно-територіальними одиницями за середніми показниками захворювань на хвороби, визначені в Переліку хвороб та протипоказань для направлення дітей на лікування та оздоровлення у Республіці Куба (далі - Перелік хвороб та протипоказань) (додаток 1). Якщо квота в одній із адміністративно-територіальних одиниць не використана, то залишок переноситься іншій адміністративно-територіальній одиниці, в якій ця квота перевищена.
При перевищенні кількості поданих заяв установленим квотам пріоритет надається дітям, які були відібрані у попередньому році, але не потрапили до квоти, та такі, які не лікувались у Республіці Куба.
3. Міністерство охорони здоров'я Автономної Республіки Крим, управління (головні управління) охорони здоров'я обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій забезпечують організацію відбору дітей для лікування та оздоровлення у Республіці Куба відповідно до Переліку хвороб та протипоказань.
4. Попередній відбір проводиться лікарсько-консультативними комісіями дитячих поліклінік (поліклінічними відділеннями) за місцем проживання дитини на підставі заяви батьків (усиновлювачів), батька або матері з неповної сім'ї, піклувальників або органу опіки та піклування про направлення дитини на лікування та оздоровлення у Республіці Куба. Заява адресується Міністру охорони здоров'я Автономної Республіки Крим, начальникам управлінь (головних управлінь) охорони здоров'я обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій. До заяви додаються документи, визначені в Переліку документів, необхідних для направлення дітей на лікування та оздоровлення у Республіці Куба (далі - Перелік документів) (додаток 2).
5. Лікарсько-консультативні комісії дитячих поліклінік (поліклінічних відділень) за результатами медичного огляду на наявність хвороб, визначених у Переліку хвороб та протипоказань, дають направлення за формою N 028/о "Консультативний висновок спеціаліста" (va369282-00) , затвердженою наказом Міністерства охорони здоров'я України від 29.12.2000 N 369 (v0369282-00) , на лікування та оздоровлення дитини у Республіці Куба, формують орієнтовні списки дітей та подають їх разом з поданими до заяви документами до Міністерства охорони здоров'я Автономної Республіки Крим, управлінь (головних управлінь) охорони здоров'я обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій.
6. Міністерство охорони здоров'я Автономної Республіки Крим, управління (головні управління) охорони здоров'я обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій розглядають подані заяви та додані до них документи, формують орієнтовні списки дітей для лікування та оздоровлення у Республіці Куба згідно з встановленими квотами для відповідної адміністративно-територіальної одиниці та подають їх на затвердження до Міністерства охорони здоров'я України.
7. Міністерство охорони здоров'я України забезпечує огляд дітей лікарем-координатором Міністерства охорони здоров'я Республіки Куба для підтвердження установленого діагнозу та відбору дітей для направлення на лікування та оздоровлення у Республіку Куба.
Остаточний список дітей за підтвердженням лікаря-координатора Міністерства охорони здоров'я Республіки Куба затверджує Міністерство охорони здоров'я України.
Повідомлення про направлення або відмову у направленні на лікування та оздоровлення у Республіці Куба направляється Міністерством охорони здоров'я України батькам (усиновлювачам), одному з батьків з неповної сім'ї, піклувальникам або органу опіки та піклування в 10-денний строк.
У повідомленні зазначаються підстави відмови у направленні дитини на лікування та оздоровлення у Республіці Куба.
Підставою для відмови у направленні дитини на лікування та оздоровлення у Республіці Куба є відсутність показань або наявність протипоказань у дитини, наведених у додатку 1 до цього Порядку.
8. Питання про повторне направлення дитини на лікування у Республіці Куба вирішується лише за умов необхідності повторного курсу спеціалізованого лікування, яке не може бути отримано дитиною на території України, та за узгодженням з лікарем-кординатором Міністерства охорони здоров'я Республіки Куба.
9. Лікування та оздоровлення дітей здійснюються в лікувально-оздоровчому центрі "Тарара" Республіки Куба.
Завідувач Сектору
радіаційної безпеки
та медичних проблем
наслідків аварії на ЧАЕС
В.О.Лисак

Додаток 1
до Порядку відбору дітей
для лікування
та оздоровлення
у Республіці Куба

ПЕРЕЛІК

хвороб та протипоказань для направлення дітей для лікування та оздоровлення у Республіці Куба

1. Перелік хвороб для направлення дітей на лікування та оздоровлення у Республіці Куба:
1.1. Вітиліго.
1.2. Поширена або тотальна алопеція.
1.3. Псоріаз.
1.4. Захворювання щитоподібної залози: аутоімунний тиреоїдит.
1.5. Атопічний дерматит: тяжка форма, торпідний перебіг.
2. Протипоказання:
2.1. Гострі інфекційні хвороби, ВІЛ-інфекція, туберкульоз.
2.2. Алергічні захворювання бронхів та легень.
2.3. Серцево-судинні захворювання.
2.4. Системні захворювання сполучної тканини.
2.5. Тяжкі ураження нервової системи, судоми, розумова відсталість, психічні розлади, у тому числі дитячий церебральний параліч.
2.6. Нетранспортабельні хворі.

Додаток 2
до Порядку відбору дітей
для лікування
та оздоровлення
у Республіці Куба

ПЕРЕЛІК

документів, необхідних для направлення дітей на лікування та оздоровлення у Республіці Куба

1. Направлення лікарсько-консультативної комісії дитячої поліклініки (поліклінічного відділення) за результатами медичного огляду дитини.
2. Виписка із медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого за формою N 027/о (va369282-00) , затвердженою наказом Міністерства охорони здоров'я України від 29.12.2000 N 369 (v0369282-00) (у 2 примірниках), з результатами обстеження і лікування в Україні.
3. Ксерокопія Карти імунізації за формою N 063-1/о (va302282-99) , затвердженою наказом Міністерства охорони здоров'я України від 27.12.99 N 302 (v0302282-99) .
4. Свідоцтво про народження (2 копії).
5. Копія посвідчення постраждалого внаслідок Чорнобильської катастрофи або документ, що підтверджує зв'язок стану здоров'я дитини з наслідками іншої екологічної катастрофи.
6. Довідка з місця проживання про склад сім'ї.
7. Згода батьків (усиновлювачів), батька або матері з неповної сім'ї, піклувальників або органу опіки та піклування на лікування дитини за кордоном (нотаріально завірена).
8. 2 фотокартки дитини (4 х 6 см).
9. Проїзний документ дитини та 2 ксерокопії всіх заповнених сторінок.