П О С Т А Н О В А
ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ

Про попередній звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування обставин підписання газових угод між НАК "Нафтогаз України" та ВАТ "Газпром" щодо наявності ознак державної зради в сфері економічної безпеки України

Заслухавши та обговоривши попередній звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування обставин підписання газових угод між НАК "Нафтогаз України" та ВАТ "Газпром" щодо наявності ознак державної зради в сфері економічної безпеки України, утвореної Постановою Верховної Ради України від 17 березня 2011 року N 3145-VI (3145-17) , Верховна Рада України постановляє:
1. Попередній звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування обставин підписання газових угод між НАК "Нафтогаз України" та ВАТ "Газпром" щодо наявності ознак державної зради в сфері економічної безпеки України (далі - Тимчасова слідча комісія) взяти до відома.
2. Верховна Рада України вимагає від усіх посадових осіб держави діяти виключно відповідно до Конституції (254к/96-ВР) та законів України. Конституція України (254к/96-ВР) дозволяє посадовим особам органів державної влади діяти виключно на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією (254к/96-ВР) та законами України (стаття 19 Конституції України (254к/96-ВР) ) .
Прем'єр-міністр України Тимошенко Ю.В. 17-19 січня 2009 року під час ведення переговорів та підписання Директив на укладання газових контрактів між НАК "Нафтогаз України" та ВАТ "Газпром" порушила Конституцію України (254к/96-ВР) та закріплені Законом України "Про Кабінет Міністрів України" (2591-17) базові демократичні принципи роботи Кабінету Міністрів України, такі, як верховенство права, законність, колегіальність, відкритість та прозорість (стаття 3 Закону України "Про Кабінет Міністрів України" (2591-17) ) .
"Директиви делегації НАК "Нафтогаз України" на переговори з ВАТ "Газпром" щодо укладання Контракту купівлі-продажу природного газу в 2009-2019 роках та Контракту про обсяги та умови транзиту природного газу через територію України на період з 2009 по 2019 роки", підписані Прем'єр-міністром України Тимошенко Ю.В. 19 січня 2009 року, стали не передбаченим Конституцією України (254к/96-ВР) та законами України способом особистого втручання Прем'єр-міністра України Тимошенко Ю.В. у хід переговорів з газових питань, що є перевищенням влади та службових повноважень Прем'єр-міністром України, яке призвело до тяжких наслідків.
Одноосібно видані і особисто підписані 19 січня 2009 року Прем'єр-міністром України Тимошенко Ю.В. "Директиви делегації НАК "Нафтогаз України" на переговори з ВАТ "Газпром" щодо укладання Контракту купівлі-продажу природного газу в 2009-2019 роках та Контракту про обсяги та умови транзиту природного газу через територію України на період з 2009 по 2019 роки" (далі - Директиви), скріплені гербовою печаткою Кабінету Міністрів України, докорінно порушили принципи та положення підписаного раніше, 2 жовтня 2008 року, Меморандуму між Урядом Російської Федерації та Кабінетом Міністрів України про співпрацю в газовій сфері (далі - Меморандум).
Всупереч раніше підписаним міжурядовому Меморандуму та Угоді про принципи довгострокового співробітництва у газовій сфері:
у Директивах і контрактах з'явилась не ринкова, а "політична" базова ціна 450 доларів США за 1000 куб.метрів газу, яка, за текстом Директив, "визначається за підсумками домовленостей Прем'єр-міністрів України та Російської Федерації 17 січня 2009 року в розмірі 450 доларів США за 1000 куб.метрів";
перехідний період для України встановлено не на три роки, як було визначено Меморандумом від 2 жовтня 2008 року, а тільки на один пільговий рік - 2009 рік;
порушено принцип взаємопов'язаності цін на транзит та купівлю газу, в результаті чого ціна на газ для України значно зросла, а ціна на транзит для Російської Федерації залишилась незмінною.
Прем'єр-міністр України Тимошенко Ю.В. здійснила протиправний тиск на керівництво НАК "Нафтогаз України" та примусила його підписати газові контракти, хоча достеменно знала, що Кабінет Міністрів України не підтримав і не прийняв Директиви з дискримінаційними для України умовами.
В результаті особистого протиправного втручання Прем'єр-міністра України Тимошенко Ю.В. у хід переговорів Українська сторона отримала несправедливі, дискримінаційні та економічно необґрунтовані умови газових контрактів.
3. З метою недопущення порушення Конституції України (254к/96-ВР) та демократичних принципів роботи органів державної влади та вищих посадових осіб держави Верховна Рада України звертається до Президента України, Кабінету Міністрів України, Генеральної прокуратури України та Служби безпеки України з рекомендацією посилити контроль за законністю дій посадових осіб держави та посадовців органів державної влади.
Верховна Рада України вважає, що демократичні принципи законності, верховенства права, колегіальності, прозорості та відкритості повинні бути основою дій будь-якої посадової особи без винятків.
4. Тимчасовій слідчій комісії направити попередній звіт до Президента України, Кабінету Міністрів України, Генеральної прокуратури України, Служби безпеки України для відповідного реагування.
5. Тимчасовій слідчій комісії продовжити роботу відповідно до завдань, передбачених Постановою Верховної Ради України від 17 березня 2011 року N 3145-VI (3145-17) "Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування обставин підписання газових угод між НАК "Нафтогаз України" та ВАТ "Газпром" щодо наявності ознак державної зради в сфері економічної безпеки України", зосередивши зусилля на вивченні таких питань:
5.1. Тимчасова слідча комісія встановила, що Прем'єр-міністр України Тимошенко Ю.В. на час надання з перевищенням влади і службових повноважень Директив на підписання газових контрактів і безпосередньо підписання газових контрактів мала конфлікт інтересів, що підтверджується такими фактами:
станом на 17-19 січня 2009 року в розпорядженні Генеральної прокуратури Російської Федерації знаходилась і до сьогодні знаходиться кримінальна справа із звинувачення Тимошенко Ю.В. в організації неодноразового давання хабара посадовим особам Міністерства оборони Російської Федерації, яка була закрита, як свідчать наявні документи, за нереабілітуючими підставами, у зв'язку із закінченням строку притягнення до кримінальної відповідальності, але значно раніше, ніж цей термін сплинув;
Тимошенко Ю.В. через належні їй та членам її сім'ї компанії - Закрите акціонерне товариство "Промислово-фінансова корпорація "Єдині енергетичні системи України" та Товариство з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Босфор" мала визнаний і непогашений борг перед Міністерством оборони Російської Федерації на суму 405311181 долар США, який сформувався в 1996-1997 роках у результаті "газових заліків".
Тимчасовій слідчій комісії продовжити вивчення цих обставин та залучити всі наявні ресурси для отримання вичерпного переліку документів з наведених обставин.
5.2. Тимчасова слідча комісія встановила, що переговори Прем'єр-міністра України Тимошенко Ю.В. з Прем'єр-міністром Російської Федерації Путіним В.В. в ніч 17 січня 2009 року в режимі віч-на-віч пройшли цілком таємно, їх зміст невідомий до сьогодні. Жоден звіт про ці переговори Президентові України, Міністерству закордонних справ України чи Кабінету Міністрів України Прем'єр-міністром України Тимошенко Ю.В. не складався. Одним із результатів цих переговорів, як випливає із тексту Директив, є встановлення неринкової, "політичної" базової ціни на газ для України в розмірі 450 доларів США за 1000 куб.метрів газу.
Тимчасовій слідчій комісії вжити заходів для з'ясування змісту переговорів Тимошенко Ю.В. та Путіна В.В.
5.3. Тимчасовій слідчій комісії з'ясувати кількість та суму емітованих векселів НАК "Нафтогаз України" на користь компаній, що належали Тимошенко Ю.В. та членам її сім'ї, та факт застави цих векселів Міністерству оборони Російської Федерації, які з цих векселів і на яку суму визнані фіктивними.
5.4. Тимчасовій слідчій комісії подати звіт про виконану роботу до 17 березня 2012 року.
6. Контроль за виконанням цієї Постанови покласти на Тимчасову слідчу комісію.
7. Ця Постанова набирає чинності з дня її прийняття.
Голова Верховної Ради України
В.ЛИТВИН
м. Київ, 16 червня 2011 року
N 3547-VI