ДЕРЖАВНЕ АГЕНТСТВО З ПИТАНЬ НАУКИ, ІННОВАЦІЙ ТА ІНФОРМАЦІЇ
Н А К А З
01.04.2011 N 6

Про створення Науково-навчального центру "Державна ключова лабораторія молекулярної і клітинної біології"

На підставі рішення колегії Державного комітету України з питань науки, інновацій та інформатизації "Про перспективи створення державних наукових лабораторій" від 19.10.2010 р. N 1/1-4, зважаючи на рішення Державного фонду фундаментальних досліджень (протокол засідання ДФФД від 24.12.2010 N 17), з метою координації та підтримки пріоритетних науково-технічних досліджень у галузі молекулярної і клітинної біології, реалізації інноваційно орієнтованих проектів у рамках визначеної тематики НАКАЗУЮ:
1. Створити Науково-навчальний центр "Державна ключова лабораторія молекулярної і клітинної біології" (далі - ННЦ).
2. Затвердити Тимчасове Положення про ННЦ (Додаток 1).
3. Для здійснення науково-методичного та організаційного керівництва ННЦ затвердити Положення про Наукову раду ННЦ (Додаток 2).
4. Затвердити персональний склад Наукової ради ННЦ (Додаток 3).
5. Контроль за виконанням наказу залишаю за собою.
Перший заступник Голови
Б.В.Гриньов

Додаток 1
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Державного агентства
з питань науки, інновацій
та інформації України
01.04.2011  N 6

ТИМЧАСОВЕ ПОЛОЖЕННЯ

про Науково-навчальний центр "Державна ключова лабораторія молекулярної і клітинної біології"

1. Загальні положення

1.1. Це Положення визначає порядок створення Науково-навчального центру "Державна ключова лабораторія молекулярної і клітинної біології" (далі - ННЦ) та організацію його діяльності з метою забезпечення нових наукових досліджень у галузях молекулярної та клітинної біології та на стику цих напрямків з іншими сучасними медико-біологічними науками; здійснення якісної підготовки фахівців з використанням у навчальному процесі сучасних наукових досягнень.
1.2. ННЦ є добровільним об'єднанням наукових зусиль учених і педагогічних кадрів Інституту фізіології ім. О.О.Богомольця, Інституту молекулярної біології і генетики НАН України та Державного фонду фундаментальних досліджень України. ННЦ не є юридичною особою.
1.3. ННЦ забезпечує координацію спільної діяльності; ефективне використання наявних ресурсів і можливостей усіх учасників, у тому числі наукових і педагогічних кадрів, навчальної, лабораторної та виробничої бази; спільне проведення заходів щодо якісної підготовки фахівців у галузях молекулярної і клітинної біології та на стику з іншими медико-біологічними напрямками науки.
1.4. ННЦ здійснює свою діяльність відповідно до законів України "Про наукову і науково-технічну діяльність" (1977-12) , "Про вищу освіту" (2984-14) , "Про правовий статус іноземців" (3929-12) , чинних нормативно-правових актів України, статутних документів Сторін - учасників цього Положення, а також відповідних нормативних і розпорядчих документів Національної академії наук України і Державного агентства з питань науки, інновацій та інформації України.
1.5. Основними пріоритетами наукової діяльності ННЦ є:
1.5.1. Вивчення молекулярних механізмів міжклітинної та внутрішньоклітинної сигналізації в нервових та м'язових клітинах.
1.5.2. Дослідження молекулярних механізмів виникнення та перебігу основних захворювань мозку, особливо тих, що мають найбільш важкі соціальні наслідки.
1.5.3. Пошук та визначення молекулярних мішеней для створення новітніх терапевтичних підходів лікування соціально важливих хвороб людини на молекулярно-генетичному рівні.
1.5.4. Вивчення молекулярних механізмів експресії геному.
1.5.5. Вивчення структурно-функціональної організації білково-нуклеїнових комплексів.
1.5.6. Дослідження сигнальних систем клітини в нормі та при злоякісній трансформації.
1.6. Завданнями ННЦ є:
1.6.1. Координація та підтримка пріоритетних науково-технічних досліджень, реалізація інноваційно-орієнтованих проектів у рамках визначеної тематики.
1.6.2. Використання результатів наукових досліджень у навчальному процесі з введенням у практику курсів лекцій провідних учених для студентів, аспірантів та докторантів наукових установ та ВНЗ.
1.6.3. Підготовка наукових праць, монографій з фундаментальних проблем молекулярної та клітинної біології, генетики, біофізики, молекулярної фізіології, патофізіології, та інших медико-біологічних напрямків науки. Проведення тематичних наукових семінарів, конференцій, тощо.

2. Сторони - учасники ННЦ

2.1. Сторонами - учасниками ННЦ є Інститут фізіології ім. О.О.Богомольця, Інститут молекулярної біології і генетики НАН України та Державний фонд фундаментальних досліджень України.
2.2. Сторонами - учасниками ННЦ можуть стати й інші академічні установи, вищі навчальні заклади України, а також іноземні наукові, науково-навчальні та навчальні заклади, установи тощо (на основі міжнародних договорів України).
2.3. Сторони - учасники ННЦ, ефективно використовуючи наявний науковий і науково-педагогічний потенціал та матеріально-технічну базу, спільно сприятимуть плануванню, методичному, організаційному, технічному і фінансовому забезпеченню виконання тематичних наукових досліджень і технологічних розробок, апробації їх результатів і впровадженню наукових досягнень, а також їх використанню у навчальній роботі.

3. Керівництво ННЦ

3.1. Вищим органом управління ННЦ є Наукова рада ННЦ, яка обирає зі свого складу Голову Наукової ради ННЦ і його заступників.
3.2. ННЦ працює згідно з планами науково-дослідної та освітньої роботи, затвердженими Науковою радою ННЦ.

4. Права ННЦ

4.1. Для вирішення спільних завдань і створення умов для ефективного використання наявного наукового, науково-педагогічного потенціалу та матеріально-технічної бази ННЦ має право:
4.1.1 координувати спільні науково-дослідні роботи, апробацію та використання результатів наукових досліджень, освітянську діяльність, що здійснюються сторонами-учасниками;
4.1.2 надавати пропозиції щодо формування змісту підготовки фахівців, навчальних планів, програм дисциплін для підготовки фахівців та навчально-методичного забезпечення їхнього навчання;
4.1.3 використовувати наявну матеріально-технічну, лабораторну базу сторін - учасників ННЦ з метою здійснення науково-дослідної роботи, забезпечення впровадження її результатів і підготовки фахівців з визначених напрямів;
4.1.4 забезпечувати виконання наукових досліджень на світовому рівні, сприяти використанню сучасної матеріальної бази за рахунок кооперації з інститутами НАН України, а також з іншими організаціями й підприємствами, закордонними університетами й науковими центрами;
4.1.5 організовувати конкурсний відбір виконавців наукових досліджень;
4.1.6. надавати перевагу молодим вченим під час конкурсного відбору виконавців наукових досліджень;
4.1.7. сприяти підготовці наукових кадрів вищої кваліфікації;
4.1.8. проводити конференції та семінари, в тому числі в режимі он-лайн;
4.1.9. сприяти інтеграції вітчизняних досліджень у світовий простір через розвиток зовнішніх зв'язків з вищими навчальними закладами й науковими центрами, галузевими інститутами й промисловими підприємствами України, держав СНД, розвинених країн;
4.1.10 сприяти створенню об'єктів інтелектуальної власності та здійсненню трансферу технологій.
4.1.11. Участь у ННЦ не є перешкодою для укладання Сторонами інших договорів і угод з іншими організаціями і закладами.

5. Організація діяльності ННЦ

5.1. Наукова робота у ННЦ здійснюється шляхом залучення науковців, професорсько-викладацького складу і вступників до аспірантури та докторантури, здобувачів до виконання наукових досліджень і технологічних розробок та до навчального процесу, а також до реалізації спільних проектів, у тому числі за грантами Державного фонду фундаментальних досліджень, на замовлення підприємств та організацій, інших суб'єктів цивільних та господарських правовідносин.

6. Матеріально-технічне забезпечення діяльності ННЦ

6.1. Діяльність ННЦ забезпечується за рахунок:
6.1.1. Наявних матеріально-технічних ресурсів Сторін - учасників ННЦ.
6.1.2. Цільового фінансування Державним фондом фундаментальних досліджень.
6.2. Матеріальні, фінансові і технічні ресурси, які отримує ННЦ у результаті здійснення своєї діяльності, використовуються відповідно до угод між Сторонами, якими визначаються можливості і порядок використання приміщень, устаткування, обладнання тощо;
6.3. ННЦ відповідає за збереження і ефективне використання матеріально-технічних ресурсів, які надаються йому Сторонами для забезпечення його діяльності у відповідності з діючим законодавством України.

7. Реорганізація та ліквідація ННЦ

7.1. Рішення про реорганізацію, ліквідацію ННЦ приймається Держінформнауки України враховуючи рішення Науково-наглядової ради ННЦ відповідно до чинного законодавства України.

Додаток 2
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Державного агентства
з питань науки, інновацій
та інформації України
01.04.2011  N 6

ПОЛОЖЕННЯ

про Наукову раду Науково-навчального центру "Державна ключова лабораторія молекулярної і клітинної біології"

1. Загальні положення

1.2. Дане Положення визначає загальні завдання, основні організаційні та правові засади й умови діяльності Наукової ради Науково-навчального центру "Державна ключова лабораторія молекулярної і клітинної біології" (далі - Рада).
1.1. Рада здійснює науковий і організаційний супровід діяльності ННЦ.
1.3. Рада створена з метою:
1.3.1. сприяння науково-дослідному процесу в ННЦ;
1.3.2. налагодження співробітництва з науковими та навчальними центрами інших держав;
1.3.3. надання допомоги у вирішенні питань фінансування діяльності сторін - учасників ННЦ та розвитку їхньої матеріально-технічної бази;
1.3.4 здійснення контролю за ефективним використанням виділених їй бюджетних та інших коштів.
1.4. Рада у своїй діяльності керується Конституцією України (254к/96-ВР) та законами України, актами Президента України та Кабінету Міністрів України, нормативно-правовими актами Держкомінформнауки, цим Положенням, та рішеннями, які приймаються самою Радою.

2. Основні завдання Ради

2.1. Участь у формуванні наукової політики та розробка стратегічних цілей функціонування ННЦ.
2.2. Розроблення і затвердження планів науково-дослідної та освітньої роботи ННЦ, оцінювання виконання запланованих наукових досліджень та наукових публікацій з використанням бази даних SCOPUS або аналогічних, з урахуванням загального ідентифікатора SJR (SCImago Journal Rank), імпакт-фактору журналів та загального індексу цитування та інших стандартів, передбачених чинними нормативно-правовими актами України. Підготовка періодичних звітів і презентацій за результатами оцінювання.
2.3. Сприяння забезпеченню державної підтримки розвитку ННЦ, у тому числі з використанням фінансових, адміністративних, податкових, тарифних, інших пільг і умов стимулювання її діяльності, залученню іноземних грантів і інвестицій, організація підготовки пропозицій для подання до відповідних державних інституцій.
2.4. Вирішення питань щодо перспективного розвитку ННЦ, надання допомоги та здійснення контролю за діяльністю її керівництва, забезпечення ефективної взаємодії з органами державного управління, науковою громадськістю, суспільно-політичними та комерційними організаціями в інтересах розвитку науки та вищої освіти в Україні.
2.5. Розробка стратегічних питань вдосконалення та методичного забезпечення науково-дослідної діяльності, розвитку міжнародного співробітництва ННЦ.
2.6. Надання пропозицій щодо підготовки фахівців у галузі молекулярної та клітинної біології, обсягів державного замовлення на підготовку фахівців третього рівня, контроль виконання ННЦ цього замовлення, визначення відповідності рівня і змісту навчання сучасним вимогам щодо підготовки фахівців у галузі молекулярної і клітинної біології.
2.7. Сприяння кадровому забезпеченню наукових робіт через оголошення конкурсу на заміщення посад керівників дослідницьких груп.
2.8. Розгляд обсягів бюджетного та іншого фінансування ННЦ, а також звітності про використання бюджетних та інших коштів.
2.9. Внесення пропозицій щодо змін і доповнень до Положення про ННЦ;
2.10. Участь в інформуванні громадськості про результати виконання наукових та науково-технічних розробок ННЦ.

3. Склад Ради

3.1. До складу Ради входять голова, заступники голови, секретар та члени Ради - представники закладів освіти та установ науки, міжнародних дослідницьких організацій, інвестиційних та інноваційних фондів, що опікуються розвитком науки і технологій з України та інших країн, які здійснюють свої повноваження на громадських засадах.
3.2. Персональний склад Ради затверджується Головою Державного агентства з питань науки, інновацій та інформації України.

4. Організація роботи Ради

4.1. Рада проводить свої засідання відповідно до плану роботи, який затверджується головою Ради.
4.2. Засідання Ради проводиться під керівництвом голови або першого заступника голови і вважається правомочним, якщо в ньому взяли участь не менше ніж половина її складу. Періодичність засідань Ради визначається в міру потреби, але не рідше одного разу на рік.
4.3. Рішення Ради приймається відкритим голосуванням і вважається прийнятим, якщо за нього проголосувала більшість присутніх на засіданні членів Ради. У разі однакового розподілу голосів вирішальним є голос голови Ради.
4.4. Результати засідань Ради оформлюються протоколом, який підписується головуючим та секретарем Ради і надсилається членам Ради, а в разі потреби - органам виконавчої влади, органам місцевого самоврядування, підприємствам, установам, суспільно-політичним, громадським та комерційним організаціям, засобам масової інформації.
4.5. Прийняті Радою рішення є обов'язковими для виконання сторонами - учасниками ННЦ.
4.8. Організаційне та матеріально-технічне забезпечення діяльності Ради здійснює ННЦ.
4.9. Рада використовує у роботі бланки зі своїм найменуванням і символікою ННЦ.
4.10. Голова і члени Ради одержують відповідні посвідчення, які є перепустками для входу до ННЦ.
4.11. У випадку прийняття стороною - учасником ННЦ рішення, що не відповідає рекомендаціям Ради, остання має право заявити про свою незгоду на засіданні ННЦ та вченої ради відповідного інституту НАН України. У цьому випадку Рада повинна здійснити заходи щодо розробки узгодженого рішення.
4.12. У засіданнях Ради з правом дорадчого голосу можуть брати участь запрошені особи.

5. Права Ради

5.1. Для виконання покладених на неї завдань Рада має право:
5.1.1. Вносити пропозиції щодо удосконалення роботи з організації виконання наукових програм, проводити, у разі необхідності, додаткову експертизу результатів виконання наукових і науково-технічних проектів ННЦ;
5.1.2. Одержувати від структурних підрозділів ННЦ та виконавців науково-технічних розробок необхідні матеріали та інформацію;
5.1.3. Запрошувати на засідання Ради керівників наукових і науково-технічних проектів для заслуховування звітів про їх виконання та колегіального розгляду питань, пов'язаних з їх виконанням;
5.1.4. Залучати до підготовки та розгляду питань спеціалістів органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій (за їх згодою), міжнародних експертів з відповідного напрямку;
5.1.5. Виступати з клопотаннями перед органами державної влади, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами і організаціями України та інших країн, суспільно-політичними, громадськими та комерційними організаціями щодо розвитку ННЦ, зміцнення його матеріально-технічної бази і фінансового становища;
5.1.6. Ініціювати створення сучасних нормативно-правових актів або виступати з пропозиціями щодо внесення змін до нормативно-правових актів України в галузі науки і освіти.

Додаток 3
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Державного агентства
з питань науки, інновацій
та інформації України
01.04.2011  N 6

СКЛАД

Наукової ради Науково-навчального центру "Державна ключова лабораторія молекулярної і клітинної біології" (далі - Рада)

1. Кришталь О.О. - в.о. директора Інституту фізіології ім. О.О.Богомольця НАН України, академік НАН України, співголова Ради
2. Єльська Г.В. - директор Інституту молекулярної біології і генетики НАН України, академік НАН України, співголова Ради
3. Шульга Н.І. - Виконавчий директор Українського наукового клубу, кандидат біологічних наук, відповідальний секретар Ради
4. Кияк Б.Р. - директор Державного фонду фундаментальних досліджень, доктор економічних наук
5. Тукало М.А. - заступник директора Інституту молекулярної біології і генетики НАН України, член-кореспондент НАН України
6. Войтенко Н.В. - в.о. заступника директора Інституту фізіології ім. О.О.Богомольця НАН України, доктор біологічних наук
7. Філоненко В.В. - завідувач відділу сигнальних систем клітини Інституту молекулярної біології і генетики НАН України, доктор біологічних наук
8. Білан П.В. - Провідний науковий співробітник відділу загальної фізіології нервової системи Інституту фізіології ім. О.О.Богомольця НАН України, доктор біологічних наук.