Меморандум

про взаєморозуміння між Міністерством економіки України та Міністерством комерції Китайської Народної Республіки у сфері розвитку торговельно-економічного співробітництва

( Зміни до Меморандуму додатково див. у Протоколі (156_081) від 20.04.2011 )
Дата підписання:
Дата набрання чинності для України:
26.10.2009
26.10.2009
Міністерство економіки України та Міністерство комерції Китайської Народної Республіки, далі - "Сторони",
визнаючи важливість стабільного й поступального розвитку двостороннього торговельно-економічного співробітництва,
домовилися про нижченаведене:

Стаття 1

Мета

Метою цього Меморандуму про взаєморозуміння є встановлення основ для співробітництва Сторін з питань забезпечення функціонування механізмів розвитку торговельно-економічного співробітництва з урахуванням національних інтересів України та Китайської Народної Республіки відповідно до вимог і правил Світової організації торгівлі.

Стаття 2

Механізм співробітництва

1. Сторони домовляються увести систему моніторингу двосторонньої торгівлі товарами з подальшим аналізом отриманих матеріалів для визначення позицій товарообігу, щодо яких можуть бути застосовані антидемпінгові, компенсаційні та спеціальні заходи. Зазначений моніторинг проводиться на піврічній основі.
2. Сторона, яка визначила наявність товарних позицій, тенденції імпорту яких викликають стурбованість, може в строк до кінця другого місяця, наступного за закінченням півріччя, направити офіційними каналами результати свого моніторингу іншій Стороні та ініціювати проведення двосторонніх консультацій. Запит повинен супроводжуватися статистичною інформацією, а також обґрунтуванням важливості питання для Сторони, яка надсилає запит.
3. Сторона, яка одержала запит щодо проведення консультацій, повинна повідомити про свою згоду/незгоду на проведення консультацій протягом двох тижнів з моменту одержання офіційного запиту (двотижневий строк починається від дати офіційного одержання документа канцелярією Сторони).
4. У разі взаємної згоди Сторін на проведення консультацій, вони повинні відбутися протягом одного місяця з дати одержання Стороною офіційного запиту.
5. У ході консультацій Сторона, яка ініціювала проведення консультацій, повинна надати свідчення щодо:
змін у ході торгівлі окремими видами товарів, які становлять істотний інтерес для Сторони;
уповільнення розвитку діяльності національних товаровиробників Сторони;
наявності впливу істотних змін у ході торгівлі окремими видами товарів на діяльність національних товаровиробників Сторони.
6. У ході консультацій Сторони будуть усебічно розглядати питання торгівлі товарами, щодо яких можуть бути застосовані антидемпінгові, компенсаційні та спеціальні заходи, з метою вироблення рішення, яке відповідатиме інтересам обох Сторін.

Стаття 3

Обмін інформацією

Сторони здійснюють обмін інформацією в межах своєї компетенції відповідно до положень міжнародного права та національного законодавства держав Сторін.

Стаття 4

Вирішення спорів

Будь-яка відмінність або розбіжність у тлумаченні або застосуванні положень цього Меморандуму буде вирішуватися Сторонами шляхом проведення переговорів і консультацій.

Стаття 5

Заключні положення

Цей Меморандум про взаєморозуміння набуває чинності з дати його підписання. Меморандум укладається терміном на п'ять років і автоматично продовжується на наступні періоди, якщо жодна із Сторін не менш ніж за шість місяців до закінчення початкового або будь-яких наступних періодів не повідомить іншу дипломатичними каналами про своє бажання припинити дію Меморандуму.
Зміни та доповнення до цього Меморандуму вносяться за взаємною згодою Сторін і оформляються відповідними Протоколами, які є невід'ємною частиною цього Меморандуму.
Вчинено в м. Києві 26 жовтня 2009 року у двох примірниках, кожний українською, китайською й англійською мовами, при цьому всі тексти є автентичними. У разі виникнення розбіжностей щодо тлумачення положень цього Меморандуму переважну силу матиме текст англійською мовою.
 За Міністерство економіки          За Міністерство комерції
 України                            Китайської Народної Республіки
 (підпис )                          (підпис)