МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ
Л И С Т
30.11.2010 N 31-20010-06-28/33018
Міністерство фінансів України розглянуло звернення щодо можливого узгодження існуючих розбіжностей між поняттями "фонд оплати праці" та "витрати на оплату праці" у чинному законодавстві України і повідомляє.
Питання, пов'язані з визначенням витрат при формуванні собівартості продукції (робіт, послуг) врегульовані Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 16 "Витрати", затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 31.12.99 р. N 318 (z0027-00) . Зазначене Положення (стандарт) об'єктом обліку визначає продукцію, роботи, послуги або вид діяльності підприємства, які потребують визначення (обліку) пов'язаних з їх виробництвом (виконанням) витрат, встановлює загальні принципи групування витрат діяльності підприємства за статтями калькуляції та елементами витрат.
Показник "витрати на оплату праці" є складовим показника "операційні витрати з реалізованої продукції, робіт, послуг". За цим показником відображаються витрати підприємства на оплату праці працівників, пов'язаних з виробництвом продукції (робіт, послуг).
Витрати операційної діяльності відповідно до пункту 21 Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 16 "Витрати" (z0027-00) , затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 19.01.2000 р. N 601, групуються за такими економічними елементами:
матеріальні затрати;
витрати на оплату праці;
відрахування на соціальні заходи;
амортизація;
інші операційні витрати.
Відповідно до пункту 23 зазначеного Положення (стандарту) (z0027-00) до складу елемента "Витрати на оплату праці" включаються заробітна плата за окладами й тарифами, премії та заохочення, матеріальна допомога, компенсаційні виплати, оплата відпусток та іншого невідпрацьованого часу, інші витрати на оплату праці.
Методологічні засади формування в бухгалтерському обліку інформації про виплати (у грошовій і не грошовій формах) за роботи, виконані працівниками, визначає Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 26 "Виплати працівникам" (z1025-03) .
Відповідно до зазначеного Положення (стандарту) (z1025-03) до поточних виплат працівникам включаються заробітна плата за окладами та тарифами, інші нарахування з оплати праці, виплати за невідпрацьований час (щорічні відпустки та інший оплачуваний невідпрацьований час): премії та інші заохочувальні виплати, що підлягають сплаті протягом дванадцяти місяців по закінченні періоду, у якому працівники виконують відповідну роботу.
Нарахована сума виплати працівникам за роботу, виконану ними протягом звітного періоду, визнається поточним зобов'язанням.
Заступник Міністра
Т.Єфименко