УВАГА! ДОКУМЕНТ ВТРАЧАЄ ЧИННІСТЬ.
ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
Л И С Т
25.05.2006 N 11/4-15/5724-ЕП
Начальникам регіональних
митниць
Начальникам митниць
Департамент інформаційних
технологій та митної
статистики
Департамент митної
статистики
( Лист відкликано на підставі Листа Державної митної служби N 11.1/2-15/13523-ЕП (v1352342-11) від 27.09.2011 )

Щодо сплати єдиного збору, який справляється у пунктах пропуску через державний кордон України

У зв'язку з запитами митниць з питання сплати єдиного збору, який справляється у пунктах пропуску через державний кордон України, роз'яснюємо.
Законом України "Про єдиний збір, який справляється у пунктах пропуску через державний кордон України" від 04.11.99 N 1212-XIV (1212-14) встановлено єдиний збір щодо транспортних засобів вітчизняних та іноземних власників, визначених у статті 5 цього Закону, які перетинають державний кордон України, який справляється за здійснення у пунктах пропуску через державний кордон України відповідно до законодавства України митного при транзиті вантажів і транспортних засобів, санітарного, ветеринарного, фітосанітарного, радіологічного та екологічного контролю вантажів і транспортних засобів, за проїзд транспортних засобів автомобільними дорогами України та за проїзд автомобільних транспортних засобів з перевищенням встановлених розмірів загальної маси, осьових навантажень та (або) габаритних параметрів.
Порядок справляння єдиного збору у пунктах пропуску через державний кордон затверджено постановою Кабінету Міністрів України "Про затвердження Порядку справляння єдиного збору у пунктах пропуску через державний кордон" від 24.10.02 N 1569 (1569-2002-п) .
У відповідності до пункту 4 цього Порядку (1569-2002-п) єдиний збір не справляється у разі перетинання державного кордону авіаційними та водними транспортними засобами, залізничними вагонами без вантажу, залізничними пасажирськими вагонами, легковими автомобілями.
Водночас, згідно з пунктом 5 цього ж Порядку (1569-2002-п) у разі перевантаження у пункті пропуску вантажу з водних та авіаційних транспортних засобів і з трубопровідного транспорту на засоби інших видів транспорту (автомобільний, залізничний) єдиний збір за здійснення контролю справляється за ставками, визначеними у статті 5 Закону України "Про єдиний збір, який справляється у пунктах пропуску через державний кордон України" від 04.11.99 N 1212-XIV (1212-14) .
Відповідно до статті 1 Митного кодексу України (92-15) вільний обіг - це розпорядження без митного контролю товарами і предметами, пропущеними через митний кордон України. Згідно статті 43 Кодексу товари і транспортні засоби перебувають під митним контролем з моменту його початку і до закінчення згідно з заявленим митним режимом.
У разі ввезення на митну територію України товарів і транспортних засобів митний контроль розпочинається з моменту перетинання ними митного кордону України й закінчується після здійснення у повному обсязі митного оформлення таких товарів і транспортних засобів.
Таким чином, у випадку здійснення безпосередньо у пункті пропуску через державний кордон України митними органами митного оформлення вантажів, які надійшли водним, авіаційним чи трубопровідним транспортом, єдиний збір справляється з нарахуванням за ставками, визначеними статтею 5 згаданого вище Закону (1212-14) виключно за здійснення визначених цим же Законом видів контролю.
Нарахування у таких випадках єдиного збору за проїзд автомобільними дорогами України пунктом 5 Порядку справляння єдиного збору у пунктах пропуску через державний кордон, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24.10.02 N 1569 (1569-2002-п) , не передбачено.
Заступник Голови Служби
О.П.Шейко
WEB MD Office "НПО Поверхность",
www.master-d.com.ua