ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
КИЇВСЬКА РЕГІОНАЛЬНА МИТНИЦЯ
Н А К А З
31.10.2011 N 1655

Про затвердження Порядку дій структурних підрозділів Київської регіональної митниці під час здійснення митного контролю товарів, країна походження або відправлення яких відноситься до країн "групи ризику"

Відповідно до Положення про Київську регіональну митницю затвердженого наказом Державної митної служби від 07.12.2004 N 875 (із змінами), з метою організації в зоні діяльності регіональної митниці роботи з виявлення, попередження й припинення незаконного обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, а також забезпечення при цьому координації дій структурних підрозділів регіональної митниці, НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Порядок дій структурних підрозділів Київської регіональної митниці під час здійснення митного контролю товарів, країна походження або відправлення яких відноситься до країн "групи ризику" (додається), і ввести його в дію з 01.11.11.
2. Керівництву митних постів митниці вжити необхідних заходів, спрямованих на посилення контролю з боку особового складу щодо недопущення під час проведення митного контролю й митного оформлення товарів, фактів незаконного переміщення наркотичних засобів, психотропних речовин або прекурсорів, а також забезпечити неухильне виконання вимог наказу за напрямками діяльності підрозділу.
3. Приймати рішення відповідно до Порядку дій посадових осіб митниці при виявленні під час здійснення митного контролю наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів, затвердженого наказом Київської регіональної митниці від 12.09.06 N 929-ДСК, в разі виявлення наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів, або виникненні підозри, що виявлена речовина може являти собою підконтрольну, яка підпадає під дію постанови Кабінету Міністрів України від 06.05.2000 N 770 (770-2000-п) "Про затвердження переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів" (зі змінами та доповненнями).
4. Заступнику начальника оперативного відділу - начальнику сектору по боротьбі з незаконним переміщенням наркотиків та зброї служби боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил (Братунець С.О.) провести аналіз напрямків ризику та визначити найбільш небезпечні ділянки в зоні діяльності Київської регіональної митниці щодо можливих порушень чинного законодавства, пов'язаних з обігом наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів.
5. Вважати таким, що втратив чинність, наказ Київської регіональної митниці від 07.02.07 N 124 "Про затвердження Порядку митного контролю товарів, країна походження або відправлення яких відноситься до країн "групи ризику"".
6. Начальнику відділу організаційного та документального забезпечення Бурі З.М. довести даний наказ до відома заступників начальника митниці та начальників структурних підрозділів згідно з розрахунком розсилки.
7. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступників начальника митниці відповідно до тимчасового покладання повноважень.
Загальний контроль залишаю за собою.
Начальник Київської
регіональної митниці
Д.В.Поліщук

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Київської регіональної
митниці
31.10.2011  N 1655

ПОРЯДОК

дій структурних підрозділів Київської регіональної митниці під час здійснення митного контролю товарів, країна походження або відправлення яких відноситься до країн "групи ризику"

1. Даний Порядок розроблений відповідно до Єдиної конвенції ООН про наркотичні засоби 1961 року (995_177) , Конвенції ООН про психотропні речовини (995_176) (Відень 21 лютого 1971 року), Конвенції ООН про боротьбу проти незаконного обігу наркотичних засобів і психотропних речовин (995_096) (Відень 20 грудня 1988 року), Міжнародної конвенції про взаємну адміністративну допомогу у відверненні, розслідуванні та припиненні порушень митного законодавства (995_926) (Найробі 9 червня 1977 року), Закону України від 15.02.95 N 60/95-ВР (60/95-ВР) "Про обіг в Україні наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів і прекурсорів", Закону України від 15.02.95 N 62/95-ВР (62/95-ВР) "Про заходи протидії незаконному обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів та зловживання ними", постанови Кабінету Міністрів України N 770 (770-2000-п) від 06.05.2000 "Про затвердження переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів" (зі змінами та доповненнями).
2. Митний контроль товарів, які надійшли з країн "групи ризику", що зазначені у пункті 1 Додатку до цього Порядку, здійснюється з обов'язковим залученням посадових осіб сектору по боротьбі з незаконним переміщенням наркотиків та зброї оперативного відділу служби боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил (далі - сектор).
3. Митний огляд товарів, які переміщуються в Україну автомобільним транспортом, безпосередньо з країн "групи ризику", що зазначені у пункті 2 Додатку до цього Порядку, здійснювати із залученням кінологічних команд та застосуванням технічних засобів митного контролю.
4. У разі участі, згідно з план-завданням, співробітника оперативного відділу служби боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил у митному контролі товарів, погодження по країнах "групи ризику" здійснює останній за місцем проведення митних процедур у відповідній зоні митного контролю митного поста митниці.
В інших випадках, погодження по країнах "групи ризику" здійснюється посадовими особами митних постів з сектором у телефонному режимі за номером 453-00-26, з занесенням інформації про товар до відповідної бази даних сектору.
Погодження з сектором здійснюється безпосередньо перед митним оглядом товару, якщо рішення про необхідність його проведення було прийняте уповноваженою посадовою особою митниці.
5. Рішення, про доцільність залучення до митного огляду товарів посадових осіб сектору, приймає керівництво оперативного відділу служби боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил.
6. При виконанні своїх функціональних обов'язків посадова особа оперативного відділу має право брати участь в митному контролі й митному оформленні будь-яких товарів і транспортних засобів, а також ініціювати проведення митного огляду, незалежно від країни відправлення або походження, про що доповідає своєму безпосередньому керівнику.
7. До п'ятого числа першого місяця кожного кварталу митним постам митниці інформувати сектор про всі факти митного оформлення товарів у будь-яких митних режимах, із застосуванням сертифікатів на ввезення в Україну та вивезення з України наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, з наданням копій ВМД (za140-07, 910а-2007-п) та зазначених сертифікатів.
Т.в.о. заступника начальника
митниці - начальника служби
боротьби з контрабандою
та порушеннями митних правил
О.М.Кондратюк

Додаток
до Порядку дій структурних
підрозділів Київської
регіональної митниці під час
здійснення митного контролю
товарів, країна походження
або відправлення яких
відноситься до країн
"групи ризику",
затвердженого наказом
Київської регіональної
митниці
31.10.2011  N 1655

ПЕРЕЛІК

країн "групи ризику"

1. Азербайджан, Ангола, Аргентина, Афганістан, Бангладеш, Барбадос, Бенін, Бірма, Болгарія, Болівія, Бразилія, Венесуела, Грузія, Еквадор, Ізраїль, Індія, Індонезія, Ірак, Іран, Казахстан, Камерун, Кенія, Китай, Киргизстан, Колумбія, Лаос, Ліберія, Ліван, Малайзія, Марокко, Мексика, Непал, Нігерія, Нідерланди, Пакистан, Перу, Південна Корея, Польща, Румунія, США, Таджикистан, Таїланд, Тайвань, Туреччина, Туркменістан, Угорщина, Узбекистан, Шрі-Ланка, Ямайка.
2. Азербайджан, Афганістан, Ірак, Іран, Казахстан, Киргизстан, Пакистан, Таджикистан, Туреччина, Туркменістан, Узбекистан.
Заступник начальника
оперативного відділу -
начальник сектору по боротьбі
з незаконним переміщенням наркотиків
та зброї служби боротьби з контрабандою
та порушеннями митних правил
С.О.Братунець
WEB MD Office "НПО Поверхность",
www.master-d.com.ua