МІНІСТЕРСТВО УКРАЇНИ У СПРАВАХ СІМ'Ї,
МОЛОДІ ТА СПОРТУ
Л И С Т
16.03.2011 N 7.1/1809

Щодо формування кошторису дитячо-юнацької спортивної школи

Міністерство України у справах сім'ї, молоді та спорту розглянуло запит <...> щодо формування кошторису комунального закладу "Міська комплексна дитячо-юнацька спортивна школа" і повідомляє.
За Законом України "Про оплату праці" (108/95-ВР) (ч. 2 ст. 2 "Структура заробітної плати" (108/95-ВР) ) фонд заробітної плати включає як основну (посадовий оклад, ставка заробітної плати), так і додаткову заробітну плату.
Додаткова заробітна плата - це винагорода за трудові успіхи, якщо це передбачено трудовим законодавством. Вона включає, крім інших виплат, грошові гарантійні виплати, передбачені чинним законодавством, до яких можна віднести надбавки, щорічну грошову винагороду і матеріальну допомогу.
Інструкція щодо заповнення форм бюджетного запиту до проекту як державного, так і місцевих бюджетів на плановий рік передбачає структуру видатків на оплату праці, яка включає обов'язкові виплати: основну і додаткову заробітну плату; премії (всі види преміальних виплат), матеріальну допомогу (всі види матеріальної допомоги).
Отже, зважаючи на викладене, видатки на виплату щорічної допомоги, винагороди, матеріальної допомоги, у тому числі на оздоровлення, надбавок підлягають обов'язковому включенню до структури видатків на оплату праці під час формування проекту кошторису школи на плановий рік.
При складанні проекту кошторису до нього додається розрахунок фонду заробітної плати, який включає як основну, так і додаткову заробітну плату (грошова винагорода, надбавки, матеріальна допомога, премії тощо).
Порядок виплати щорічної грошової винагороди за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов'язків (як гарантійну) окремим категоріям працівників спортивних шкіл усіх типів затверджено наказом Державного комітету України з питань фізичної культури і спорту від 29.12.2002 р. N 2850 (z0135-03) , зареєстрованим у Мін'юсті 18.02.2003 р. за N 135/7456.
Щорічна грошова винагорода видається на підставі наказу керівника спортивної школи відповідно до положення, яке затверджується керівником школи (п. п. 3, 4 Порядку (z0135-03) ) .
Підпунктом 6 п. 2 наказу Мінсім'ямолодьспорту від 23.09.2005 р. N 2097 (z1236-05) "Про впорядкування умов оплати праці працівників бюджетних установ закладів та організацій галузі фізичної культури і спорту", зареєстрованим у Мін'юсті 20.10.2005 р. за N 1236/11516, передбачено виплату матеріальної допомоги.
Зважаючи на те, що надбавка за складність та напруженість у роботі не має обов'язкового характеру, як, наприклад, надбавка за спортивне звання, наказ (розпорядження) про її встановлення працівникам ДЮСШ ухвалюється, як правило, щороку і виплачується в межах фонду заробітної плати, затвердженого в кошторисі школи на новий бюджетний рік.
Відповідно до п. 5 додатка 7 до наказу Мінсім'ямолодьспорту від 23.09.2005 р. N 2097 (z1236-05) керівникам, їх заступникам, фахівцям, службовцям спортивних шкіл установлюється надбавка в розмірі 50 відсотків посадового окладу за підготовку висококваліфікованих спортсменів до складу національних збірних команд України. Надбавка має обов'язковий характер і встановлюється наказом керівника школи на період перебування відповідних спортсменів у складі збірних команд.
Зазначені надбавки до штатного розпису не вносяться.
Диференціація заробітної плати працівників, для яких визначені однакові посадові оклади за рахунок доплат, надбавок та премій, здійснюється в межах фонду оплати праці, затвердженого в кошторисі школи.
Виплата коштів на індексацію зарплати здійснюється першочергово.
Заступник Міністра
у зв'язках з Верховною
Радою України та іншими
органами державної влади,
голова комісії
з проведення реорганізації
Ю.Сизоненко