КОЛЕГІЯ МІНІСТЕРСТВА РЕГІОНАЛЬНОГО РОЗВИТКУ, БУДІВНИЦТВА
ТА ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНОГО ГОСПОДАРСТВА УКРАЇНИ
Р І Ш Е Н Н Я
25.10.2011 N 6

Про стан охорони праці та підвищення техніки безпеки у галузі будівництва, житлово-комунального господарства та на підприємствах, установах і організаціях сфери управління Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства за 9 місяців 2011 року

Розглянувши стан охорони праці та підвищення техніки безпеки у галузі будівництва, житлово-комунального господарства та на підприємствах, установах і організаціях сфери управління Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства за 9 місяців 2011 року, колегія Міністерства відзначає.
Галузь будівництва та виробництва будівельних матеріалів є однією з найнебезпечніших за ризиком виникнення нещасних випадків на виробництві. За даними Державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки України, на підприємствах зазначених галузей за 6 останніх років виникло 5808 нещасних випадків, з них 744 - із смертельними наслідками та 135 професійних захворювань.
За 9 місяців поточного року кількість нещасних випадків на підприємствах будівництва та виробництва будівельних матеріалів в порівнянні з аналогічним періодом 2010 року зросла на 4,7%, а смертельних - на 21%. Зросла на 0,3% і питома вага смертельних нещасних випадків у загальній їх кількості по Україні.
Випадки зростання смертельного травматизму за 9 місяців 2011 року у порівнянні з аналогічним періодом минулого року у сфері будівництва зафіксовано в таких областях: Полтавській - на 4 смертельних випадки, Луганській та Одеській - на 3 смертельних випадки, Дніпропетровській, Донецькій, Кіровоградській та Черкаській - на 2 смертельних випадки, Закарпатській, Івано-Франківській, Харківській, Чернігівській областях - на 1 смертельний випадок.
Найбільша питома вага смертельних нещасних випадків у загальній кількості травм у будівництві зафіксовано у Волинській, Кіровоградській областях - 33%, у Чернівецькій - 25%, у Дніпропетровській - 22%, в АР Крим - 21%.
Особливо високий рівень травматизму існує на підприємствах будівельної галузі, на яких за 6 років було втрачено 278850 робочих днів, тобто в середньому за рік на 1000 працюючих втрачалося 97 робочих днів, а кількість травм на 1000 працюючих у 2010 році перевищила середню кількість травм на 1000 працюючих по Україні в 3,4 раза.
Високий рівень травматизму зафіксовано і на підприємствах по виробленню будівельних матеріалів, де за 6 років було втрачено 59481 робочий день, тобто в середньому за рік на 1000 працюючих втрачалося 127 робочих днів, а кількість травм на 1000 працюючих у 2010 році перевищила середню кількість травм на 1000 працюючих по Україні в 3,2 рази. Найбільш високий ризик виникнення нещасних випадків на виробництві існує при виробництві збірних бетонних та залізобетонних виробів та при виробництві формованої і обпаленої глиняної цегли та блоків.
Аналіз смертельних нещасних випадків на виробництві в будівельній галузі показує, що до основних видів подій, що призводять до нещасних випадків відносяться: падіння з висоти - 47,3%, падіння, обрушення, обвалення предметів, матеріалів, породи, ґрунту - 15,1%, дорожньо-транспортні пригоди - 15%, дія рухомих частин обладнання - 13%, ураження електричним струмом - 5,4%.
Переважна більшість нещасних випадків стається внаслідок неналежної організації виконання робіт підвищеної небезпеки (без наявності планів виконання робіт). Більшість керівників робіт та працівників будівельних організацій з чисельністю працюючих до 50 осіб не проходять навчання та перевірки знань з питань охорони праці, мають низький рівень фахової підготовки. Ці підприємства не мають служб охорони праці, навчання з питань охорони праці на них проводиться формально або не проводиться взагалі.
На таких підприємствах відсутня система управління охороною праці, а там де є, вона не відповідає сучасним вимогам її функціонування.
Житлово-комунальне господарство України знаходиться на стадії реформування і потребує якісно нових підходів, які зможуть забезпечити не тільки високу якість обслуговування, але і дотриманням всіх норм і правил з питань охорони праці.
Питома вага смертельних випадків у сфері житлово-комунального господарства від загальної їх кількості по Україні протягом 2005 - 2010 років знизилася з 3,3% до 1,7%, а питома вага загального травматизму залишається на тому ж рівні.
За 9 місяців поточного року на підприємствах житлово-комунального господарства виникло 212 нещасних випадків, з них із смертельними наслідками - 18.
Випадки зростання смертельного травматизму за 9 місяців 2011 року в порівнянні з аналогічним періодом минулого року на підприємствах житлово-комунального господарства зафіксовано: у Вінницькій області - на 3 смертельних випадки, Донецькій, м. Києві та Миколаївській області - на 2 смертельних нещасних випадки, Житомирській, Львівській та Хмельницькій областях - на 1 смертельний випадок.
Найбільша питома вага смертельних випадків у загальній кількості травм спостерігається в таких регіонах: у Миколаївській області - 25%, Вінницькій - 21%, Житомирській - 13%.
Слід відмітити, що стан умов та безпеки праці на більшості підприємств житлово-комунального господарства не відповідає вимогам нормативно-правових актів з охорони праці. Він характеризується незадовільною організацією та координацією робіт підвищеної небезпеки, відсутністю системи контролю за дотриманням працівниками вимог безпеки, низьким рівнем знань з охорони праці як посадовими особами, так і працівниками, недостатньою їх професійною підготовкою.
З метою покращення ситуації з питань охорони праці на підприємствах будівництва, виробництва будівельних матеріалів та в житлово-комунальному господарстві та забезпечення виконання статті 33 Закону України "Про охорону праці" (2694-12) щодо проведення єдиної науково-технічної політики в галузі охорони праці, здійснення методичного керівництва діяльністю підприємств з питань охорони праці та покращення відомчого контролю за станом умов та безпеки праці на підприємствах галузі колегія ВИРІШИЛА:
1. Рекомендувати головам Луганської, Одеської, Полтавської обласних державних адміністрацій звернути увагу на значне зростання смертельного травматизму на підприємствах будівельного комплексу.
2. Рекомендувати голові Вінницької обласної державної адміністрації області звернути увагу на значне зростання смертельного травматизму на підприємствах житлово-комунального господарства.
3. Департаменту адміністративно-організаційного забезпечення Мінрегіону (С.Г.Самара):
3.1. Розробити Положення про службу охорони праці Міністерства та подати її на затвердження в установленому порядку.
                                   Термін - до 30 грудня 2011 року
3.2. Розробити галузеві програми поліпшення стану охорони праці та промислової безпеки, гігієни праці та виробничого середовища на 2012 - 2016 роки за участю Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України та репрезентативних сторін соціального діалогу у галузі.
                                        Термін - 1 січня 2012 року
3.3. Забезпечити організацію розроблення галузевих систем управління охороною праці для підприємств будівельного комплексу та житлово-комунального господарства із залученням репрезентативних об'єднань організацій роботодавців та подати їх на затвердження в установленому порядку.
                                        Термін - 1 січня 2014 року
3.4. Опрацювати Методичні рекомендації щодо організації та координації робіт з охорони праці на підприємствах житлово-комунального господарства із залученням репрезентативних об'єднань організацій роботодавців галузі, приєднавшись до дії галузевої угоди.
                                      Термін - 30 грудня 2011 року
4. Рекомендувати Раді міністрів АР Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським державним адміністраціям:
4.1. Взяти під особливий контроль стан охорони праці та промислової безпеки на підприємствах будівельного комплексу та житлово-комунального господарства, особливо на підприємствах з чисельністю працюючих до 50 осіб.
                                                 Термін - постійно
4.2. Надати пропозиції до Галузевої програми з поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища на 2012 - 2016 роки.
                                       Термін - 1 грудня 2011 року
4.3. Організувати проведення перевірки виконання робіт підвищеної небезпеки та наявність необхідної нормативно-правової бази з питань охорони праці на підприємствах житлово-комунального господарства із залученням представників сторін соціального діалогу, які підписали галузеву угоду та представників Держгірпромнагляду. Копії матеріалів перевірки надати Мінрегіону.
                                        Термін - 1 січня 2012 року
4.4. Залучати фахівців із представників репрезентативних об'єднань галузевих організацій роботодавців для надання методичної допомоги відповідно до п. 6.3 Галузевої угоди між Мінрегіоном та сторонами соціального партнерства на 2010 - 2012 роки.
                                                 Термін - постійно
4.5. Забезпечити надання підприємствами житлово-комунального господарства Мінрегіону даних статистичного спостереження "Звіт про стан умов та безпеки праці" за формою N 1-УБ (va027304-94) .
                                                 Термін - постійно
5. Рекомендувати керівникам підприємств, установ та організацій сфери управління Мінрегіону, будівельного комплексу та житлово-комунального господарства:
5.1. Забезпечити дію системи управління охороною праці на підприємствах, встановити особистий контроль за її функціонуванням відповідно до вимог чинного законодавства.
                                                 Термін - постійно
5.2. Перевірити наявність дозволів на початок (продовження) виконання робот підвищеної небезпеки та на експлуатацію об'єкта підвищеної небезпеки, передбачених постановою Кабінету Міністрів України від 15 жовтня 2003 року N 1631 (1631-2003-п) "Про затвердження Порядку видачі дозволів Державним комітетом з нагляду за охороною праці та його територіальними органами", та забезпечити її виконання
                                       Термін - 1 грудня 2011 року
5.3. Надсилати один екземпляр актів форми Н-1 (1112-2004-п) та форми Н-5 (1112-2004-п) з матеріалів розслідування смертельних та групових нещасних випадків до Мінрегіону
                                                 Термін - постійно
5.4. Забезпечити надання Міністерству та обласним державним адміністраціям передбаченого наказом Держнаглядохоронпраці від 31 березня 1994 року N 27 (v0027304-94) галузевого "Звіту про стан умов та безпеки праці" за формою статистичного спостереження N 1-УБ (va027304-94) .
                                                 Термін - постійно
6. Контроль за виконанням рішення колегії покласти на заступника Міністра - керівника апарату Г.М.Семчука.
Голова колегії
А.М.Близнюк