УВАГА! ДОКУМЕНТ ВТРАЧАЄ ЧИННІСТЬ.
ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ
Н А К А З
 
N 352 від 19.07.2002
м. Київ
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
6 серпня 2002 р.
за N 632/6920
( Наказ втратив чинність на підставі Наказу Державної податкової адміністрації N 190 (z0335-03) від 23.04.2003 )

Про затвердження Порядку складання податкової звітності та ведення бухгалтерського обліку з використання коштів, нарахованих (отриманих) у складі ціни продажу електричної енергії у вигляді цільової надбавки в розмірі 0,75 відсотка до діючого тарифу на електричну енергію, що продається виробниками електричної енергії на оптовому ринку електричної енергії України

На виконання пункту 22.26 статті 22 Закону України "Про оподаткування прибутку підприємств" (334/94-ВР) та керуючись статтею 8 Закону України "Про державну податкову службу в Україні" (509-12) , НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Порядок складання податкової звітності та ведення бухгалтерського обліку з використання коштів, нарахованих (отриманих) у складі ціни продажу електричної енергії у вигляді цільової надбавки в розмірі 0,75 відсотка до діючого тарифу на електричну енергію, що продається виробниками електричної енергії на оптовому ринку електричної енергії України (далі - Порядок), що додається.
2. Начальнику Головного управління методології Піхоцькому В.Ф. забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
3. Начальнику Головного управління громадських зв'язків та масово-роз'яснювальної роботи Косарчуку В.П. через засоби масової інформації довести Порядок до відома платників податку.
4. Головному редактору журналу "Вісник податкової служби" Кудрицькому Д.А. опублікувати Порядок після його реєстрації в Міністерстві юстиції України.
5. Головам ДПА в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі довести Порядок до підвідомчих податкових органів, провести роз'яснювальну роботу з платниками податку на прибуток щодо застосування вказаного Порядку.
6. Начальнику управління справами Коваленку В. В. у 10-денний термін після державної реєстрації цього наказу забезпечити його тиражування та надсилання до державних податкових адміністрацій в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі.
7. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Голови Шитрю О.І.
Голова
М.Я. Азаров

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Державної податкової
адміністрації України
19.07.2002 N 352
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
6 серпня 2002 р.
за N 632/6920

ПОРЯДОК

складання податкової звітності та ведення бухгалтерського обліку з використання коштів, нарахованих (отриманих) у складі ціни продажу електричної енергії у вигляді цільової надбавки в розмірі 0,75 відсотка до діючого тарифу на електричну енергію, що продається виробниками електричної енергії на оптовому ринку електричної енергії України

1. Порядок складання податкової звітності та ведення бухгалтерського обліку з використання коштів, нарахованих (отриманих) у складі ціни продажу електричної енергії у вигляді цільової надбавки в розмірі 0,75 відсотка до діючого тарифу на електричну енергію, що продається виробниками електричної енергії на оптовому ринку електричної енергії України (далі - Порядок), розроблений згідно з пунктом 22.26 статті 22 Закону України "Про оподаткування прибутку підприємств" (334/94-ВР) (далі - Закон). Відповідно до цього Порядку ведеться податковий облік і складається податкова звітність з використання коштів, спрямованих на фінансування витрат, пов'язаних з будівництвом вітрових електростанцій, а також проведенням науково-дослідних та дослідно-конструкторських робіт у сфері вітроенергетики відповідно до Комплексної програми будівництва вітрових електростанцій (137-97-п) .
2. Порядок застосовується платниками податку на прибуток, які отримують в установленому порядку цільову надбавку в розмірі 0,75 відсотка до діючого тарифу на електричну енергію, нараховану (отриману) у складі ціни продажу електричної енергії (далі - кошти цільової надбавки) на фінансування витрат, пов'язаних з будівництвом вітрових електростанцій, а також проведенням науково-дослідних та дослідно-конструкторських робіт у сфері вітроенергетики відповідно до Комплексної програми будівництва вітрових електростанцій, схваленої постановою Кабінету Міністрів України від 3 лютого 1997 року N 137 (137-97-п) "Про Комплексну програму будівництва вітрових електростанцій".
3. Звіт про використання коштів, нарахованих (отриманих) у складі ціни продажу електричної енергії у вигляді цільової надбавки в розмірі 0,75 відсотка до діючого тарифу на електричну енергію, що продається виробниками електричної енергії на оптовому ринку електричної енергії України (далі - Звіт), складається згідно з додатком до Порядку платниками податку на прибуток, які отримали в установленому порядку у звітному періоді кошти цільової надбавки.
4. При формуванні прибутку, що підлягає оподаткуванню, платники податку, які одержують в установленому порядку кошти цільової надбавки, повинні відобразити суми отриманої у звітному (податковому) періоді цільової надбавки в рядку 8.13 додатка "Е" до декларації про прибуток підприємства (z0313-97) , з одночасним коригуванням сум валового доходу, шляхом відображення суми, отриманої у звітному (податковому) періоді цільової надбавки в рядку 10.9 додатка "Є" до декларації про прибуток підприємства. При цьому:
до складу валових витрат такого платника не включаються витрати, зазнані у зв'язку з одержанням таких звільнених доходів;
балансова вартість покупних товарів, матеріалів, сировини, комплектуючих виробів та напівфабрикатів на складах, у незавершеному виробництві та залишках готової продукції, які використовуються для одержання таких звільнених доходів, не бере участі в розрахунку приросту (збитку) балансової вартості згідно з пунктом 5.9 статті 5 цього Закону (334/94-ВР) ;
сума амортизаційних відрахувань, нарахованих на відповідну групу основних фондів, що використовуються для отримання таких звільнених доходів, не враховується у зменшенні скоригованого валового доходу від основної діяльності платника податку. Якщо основні фонди використовуються як для одержання звільнених доходів, так і для інших доходів, які підлягають включенню до складу валових доходів згідно з цим Законом на загальних підставах, то скоригований валовий дохід платника податку підлягає зменшенню на частку загальної суми нарахованих амортизаційних відрахувань, яка так відноситься до загальної суми нарахованих амортизаційних відрахувань звітного періоду, як сума доходів, що підлягає включенню до складу валових доходів згідно з цим Законом (334/94-ВР) на загальних підставах, відноситься до загальної суми валових доходів з урахуванням звільнених.
5. Кошти цільової надбавки надходять з поточного рахунку із спеціальним режимом використання оптового постачальника ДП "Енергоринок" на поточні рахунки учасників Комплексної програми будівництва вітрових електростанцій (137-97-п) відповідно до постанови Національної комісії регулювання електроенергетики України від 28.07.2000 N 796 (v0796227-00) "Про приведення нормативно-правових актів у відповідність до Закону України "Про внесення змін до деяких законів України щодо стимулювання розвитку вітроенергетики України" (далі - постанова НКРЕ N 796). Якщо отримання і розподіл коштів цільової надбавки здійснюється ДП "Енергоринок" в одному й тому самому звітному (податковому) періоді, то такі кошти розглядаються як транзитні і не впливають на валові доходи та валові витрати ДП "Енергоринок".
6. Розподіл коштів контролюється та уточнюється згідно з поточним станом будівництва вітрових електростанцій та виробництва обладнання державним науково-промисловим підприємством "Укренергомаш", яке здійснює оперативне керівництво та контроль за виконанням завдань Комплексної програми (137-97-п) згідно з абзацом другим пункту 3 постанови НКРЕ N 796 (v0796227-00) .
7. У разі використання зазначених коштів не за цільовим призначенням такі кошти включаються до складу валового доходу платника податку і оподатковуються на загальних підставах.
8. Якщо кошти цільової надбавки платником податку у звітному періоді не використані, то залишок таких коштів переходить на наступний звітний (податковий) період.
9. Якщо кошти цільової надбавки на будівництво вітрових електростанцій надходять після 1 січня 2011 року, то отримані суми коштів цільової надбавки включаються до складу валового доходу такого платника податку.
10. Звіт заповнюється на підставі даних бухгалтерського обліку.
11. Бухгалтерський облік надходження та використання коштів цільової надбавки, що отримуються платниками податку в установленому порядку, ведеться ними відповідно до нормативно-правових актів Міністерства фінансів України.
12. Достовірність даних, зазначених у Звіті, підтверджується підписом керівника (уповноваженої посадової особи).
13. Звіт подається до органу державної податкової служби за місцезнаходженням платника податку в терміни, передбачені для подання декларації про прибуток підприємства.
Начальник управління
Ю.В. Лапшин

Додаток
до Порядку складання
податкової звітності та
ведення бухгалтерського
обліку з використання
коштів, нарахованих
(отриманих) у складі ціни
продажу електричної енергії
у вигляді цільової надбавки
в розмірі 0,75 відсотка до
діючого тарифу на електричну
енергію, що продається
виробниками електричної
енергії на оптовому ринку
електричної енергії України
------------------------------------------------------------------
|Підприємство                             |Ідентифікаційний код  |
|(організація) ___________________________|за ЄДРПОУ             |
|________________________________________ |----------------      |
|            (назва)                      |----------------      |
|-----------------------------------------+----------------------|
|Місцезнаходження, телефон підприємства   |Форма власності (КФВ) |
|(організації)                            |----                  |
|_________________________________________|----_________________ |
|-----------------------------------------+----------------------|
|Орган управління підприємства            |Організаційно-правова |
|(організації)                            |форма господарювання  |
|_________________________________________|(КОПФГ)               |
|      (міністерство, інші центральні     |------                |
|       органи виконавчої влади; без      |------________________|
|            підпорядкованості)           |                      |
|-----------------------------------------+----------------------|
|Орган державної реєстрації               |Дата державної        |
|_________________________________________|реєстрації ___________|
|              (назва)                    |______________________|
|                                         |номер рішення ________|
|----------------------------------------------------------------|
|Податковий період     |--квартал --півріччя --3 квартали -- рік |
|200_ року             |--        --         --           --     |
|----------------------------------------------------------------|
|Назва податкового органу, до якого подається звіт               |
|________________________________________________________________|
------------------------------------------------------------------
     Одиниця виміру: тис. грн. з одним десятковим знаком.
                              Відмітка про одержання звіту
                                   податковим органом
                         -----------------------------------------
                         |                                       |
                         -----------------------------------------
                            Штамп ДПІ або ДПА (дата, номер)

Звіт

про використання коштів, нарахованих (отриманих) у складі ціни продажу електричної енергії у вигляді цільової надбавки в розмірі 0,75 відсотка до діючого тарифу на електричну енергію, що продається виробниками електричної енергії на оптовому ринку електричної енергії України

---------------------------------------------------------------------
| N  |    Показники        | Код  |   За    |Наростаючим|Наростаючим|
|з/п |                     |рядка | звітний |підсумком з| підсумком |
|    |                     |      | квартал |  початку  |за період з|
|    |                     |      |         | звітного  |01.01.2002 |
|    |                     |      |         |   року    |    до     |
|    |                     |      |         |           |01.01.2011 |
|----+---------------------+------+---------+-----------+-----------|
|  1 |        2            |  3   |    4    |     5     |     6     |
|----+---------------------+------+---------+-----------+-----------|
|  1 |Залишок коштів,      | 01   |         |           |           |
|    |не використаних      |      |         |           |           |
|    |на будівництво       |      |         |           |           |
|    |вітрових             |      |         |           |           |
|    |електростанцій,      |      |         |           |           |
|    |проведення           |      |         |           |           |
|    |науково-дослідних та |      |         |           |           |
|    |дослідно-конструк-   |      |         |           |           |
|    |торських робіт у     |      |         |           |           |
|    |сфері                |      |         |           |           |
|    |вітроенергетики      |      |         |           |           |
|    |відповідно до        |      |         |           |           |
|    |Комплексної програми |      |         |           |           |
|    |будівництва вітрових |      |         |           |           |
|    |електростанцій на    |      |         |           |           |
|    |початок звітного     |      |         |           |           |
|    |періоду              |      |         |           |           |
|----+---------------------+------+---------+-----------+-----------|
|  2 |Сума коштів,         | 02   |         |           |           |
|    |нарахована           |      |         |           |           |
|    |(отримана) на        |      |         |           |           |
|    |будівництво вітрових |      |         |           |           |
|    |електростанцій,      |      |         |           |           |
|    |проведенням          |      |         |           |           |
|    |науково-дослідних та |      |         |           |           |
|    |дослідно-конструк-   |      |         |           |           |
|    |торських робіт у     |      |         |           |           |
|    |сфері вітроенергетики|      |         |           |           |
|    |відповідно до        |      |         |           |           |
|    |Комплексної програми |      |         |           |           |
|    |будівництва вітрових |      |         |           |           |
|    |електростанцій       |      |         |           |           |
|----+---------------------+------+---------+-----------+-----------|
|  3 |Витрати, зазнані     | 03   |         |           |           |
|    |у зв'язку із         |      |         |           |           |
|    |проведенням робіт    |      |         |           |           |
|    |з будівництва        |      |         |           |           |
|    |вітрових             |      |         |           |           |
|    |електростанцій, та   |      |         |           |           |
|    |проведення           |      |         |           |           |
|    |науково-дослідних та |      |         |           |           |
|    |дослідно-конструк-   |      |         |           |           |
|    |торських робіт у     |      |         |           |           |
|    |сфері вітроенергетики|      |         |           |           |
|----+---------------------+------+---------+-----------+-----------|
|  4 |Залишок коштів,      |  04  |         |           |           |
|    |не використаних      |      |         |           |           |
|    |на будівництво       |      |         |           |           |
|    |вітрових             |      |         |           |           |
|    |електростанцій,      |      |         |           |           |
|    |проведення           |      |         |           |           |
|    |науково-дослідних та |      |         |           |           |
|    |дослідно-конструк-   |      |         |           |           |
|    |торських робіт у     |      |         |           |           |
|    |сфері вітроенергетики|      |         |           |           |
|    |відповідно до        |      |         |           |           |
|    |Комплексної програми |      |         |           |           |
|    |будівництва вітрових |      |         |           |           |
|    |електростанцій на    |      |         |           |           |
|    |кінець звітного      |      |         |           |           |
|    |періоду              |      |         |           |           |
---------------------------------------------------------------------
 Наведена інформація є правильною.
 Керівник підприємства  _______________________________________
                          (підпис)          (прізвище)