НАЦІОНАЛЬНА КОМІСІЯ, ЩО ЗДІЙСНЮЄ ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ
У СФЕРІ ЕНЕРГЕТИКИ
Л И С Т
18.01.2012 N 274/11/47-12
Ліцензіатам з постачання
електричної енергії
за регульованим тарифом
Територіальним
представництвам НКРЕ

Для врахування в роботі

У зв'язку з численними зверненнями об'єднань співвласників багатоквартирних будинків та житлово-будівельних кооперативів із різних регіонів України Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики (далі - НКРЕ), в межах своєї компетенції повідомляє.
Взаємовідносини, які виникають в процесі продажу і купівлі електричної енергії між виробниками або постачальниками електричної енергії та споживачами (на роздрібному ринку електричної енергії), регулюються Правилами користування електричною енергією, затвердженими постановою НКРЕ від 31.07.96 N 28 (z0417-96) , зареєстрованими в Міністерстві юстиції України 02.08.96 за N 417/1442 (із змінами) (далі - Правила).
Дія цих Правил поширюється на всіх юридичних осіб та фізичних осіб (крім населення) (абзац другий пункту 1.1 Правил (z0417-96) ) .
Відповідно до положень пункту 3.1 Правил (z0417-96) , електроустановки споживачів мають бути забезпечені необхідними розрахунковими засобами обліку електричної енергії для розрахунків за спожиту електричну енергію, технічними засобами контролю і управління споживанням електричної енергії та величини потужності, а також (за бажанням споживача) засобами вимірювальної техніки для контролю якості електричної енергії.
Розрахункові засоби обліку електричної енергії, технічні засоби контролю і управління споживанням електричної енергії та величини потужності, засоби вимірювальної техніки для контролю якості електричної енергії встановлюються відповідно до вимог Правил улаштування електроустановок (ПУЕ), Правил (z0417-96) та проектних рішень.
Для розрахункового обліку електричної енергії мають використовуватися засоби обліку, які пройшли повірку або державну метрологічну атестацію (абзац перший пункту 3.7 Правил (z0417-96) ) .
Згідно з абзацом п'ятим пункту 3.8 Правил (z0417-96) , установлення (заміна) засобів обліку електричної енергії та/або локального устаткування збору та обробки даних виконується електропередавальною організацією або іншою організацією, яка має право на виконання таких робіт, за рахунок власника відповідного обладнання, якщо такі дії вимагаються нормативно-правовими актами, або за рахунок організації, на вимогу (за ініціативою) якої здійснюється установлення (заміна) розрахункового обліку.
Крім того, положеннями пункту 3.24 Правил (z0417-96) встановлено, що планова повірка розрахункових засобів обліку має здійснюватись за рахунок власників цих засобів обліку в терміни, встановлені нормативними документами Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики відповідно до договору.
Електропередавальна організація (постачальник електричної енергії за регульованим тарифом) здійснює контроль за вчасним проведенням повірки розрахункових засобів обліку відповідно до договору.
Якщо повірка розрахункових засобів обліку не виконана в передбачені терміни з вини електропередавальної організації, електропередавальна організація не має права на виставлення додаткових рахунків, виставлення яких пов'язане з похибкою показів розрахункових засобів обліку електричної енергії.
Таким чином, установлення та/або заміна засобів обліку електричної енергії виконується електропередавальною організацією або іншою організацією, яка має право на виконання таких робіт, за рахунок власника відповідного обладнання (за рахунок власника засобів обліку електричної енергії), якщо такі дії вимагаються нормативно-правовими актами, або за рахунок організації, на вимогу (за ініціативою) якої здійснюється установлення (заміна) розрахункового обліку (якщо такі дії не вимагаються нормативно-правовими актами). При цьому, планова повірка розрахункових засобів обліку має здійснюватись за рахунок власників цих засобів обліку в терміни, встановлені нормативними документами Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики відповідно до договору.
НКРЕ звертає увагу ліцензіатів з постачання електричної енергії за регульованим тарифом, що згідно з положеннями пункту 3.5 Умов та Правил здійснення підприємницької діяльності з передачі електричної енергії місцевими (локальними) електромережами, затверджених постановою НКРЕ від 13.06.96 N 15 (z0408-96) , зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 26.07.96 за N 408/1433 (із змінами), ліцензіат повинен діяти згідно із законодавством України та нормативними документами.
Член НКРЕ
Ю.Андрійчук