КОЛЕГІЯ МІНІСТЕРСТВА НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ УКРАЇНИ
Р І Ш Е Н Н Я
26.01.2012 N 1

Про результати роботи Міністерства у 2011 році та пріоритетні завдання на 2012 рік

Заслухавши доповідь заступника Міністра надзвичайних ситуацій Бута В.П. про результати роботи Міністерства у 2011 році та співдоповіді керівників центральних органів виконавчої влади, діяльність яких спрямовується та координується Кабінетом Міністрів України через Міністра надзвичайних ситуацій, колегія відмічає, що завдання, визначені Президентом України та Урядом, пріоритети Міністерства на 2011 рік в основному виконано.
На виконання Указу Президента України від 9 грудня 2010 р. N 1085 (1085/2010) завершено реформування системи МНС України та оптимізацію його органів і підрозділів. Під час реорганізації Міністерства та ліквідації урядових органів державного управління, що діяли у складі МНС України, забезпечено належне виконання ними визначених функцій.
Збережено тенденцію до зменшення кількості надзвичайних ситуацій, що обумовлено ефективними упереджувальними заходами та відносно сприятливими погодними умовами 2011 року. Органами управління та підрозділами цивільного захисту забезпечено оперативне реагування на 221 класифіковану надзвичайну ситуацію (зменшення порівняно з 2010 роком на 13%), 60 тис. 790 пожеж (зменшення на 2,3%). Врятовано життя 5 тис. 40 осіб та матеріальних цінностей на суму близько 2,4 млрд. гривень.
Під час весняно-літнього пожежонебезпечного періоду забезпечено комплексне залучення наземних та авіаційних сил до гасіння лісових пожеж на початковій стадії їх виникнення, завдяки чому вдалося знизити кількість лісових пожеж на 27% та зменшити площу лісових масивів, пройдену вогнем, у 7,4 раза.
Більш оперативно діяли за призначенням під час надзвичайних ситуацій 2011 року органи та підрозділи головних управлінь (управлінь) МНС в Вінницькій (Шевчук Р.Б.), Дніпропетровській (Бутківський В.В.), Кіровоградській (Федорчак В.В.), Одеській (Боделан В.Р.) та Харківській (Одарюк П.В.) областях.
Піротехнічними підрозділами Міністерства виявлено та знешкоджено понад 87 тис. вибухонебезпечних предметів, очищено територію загальною площею понад 4 тис. 700 гектарів.
На виконання Державної цільової екологічної програми ліквідації наслідків надзвичайної ситуації на території військової частини А 0829 (м. Лозова Харківської області) (237-2011-п) проведено повну очистку 100 га технічної території арсеналу від боєприпасів (всього потрібно очистити 247 гектарів) та знешкоджено 6 тис. 800 тонн боєприпасів (у тому числі знищено контрольованим підривом - 1 тис. 300 тонн).
Верховною Радою України опрацьовується розроблений Міністерством та схвалений Урядом проект Загальнодержавної цільової соціальної програми захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру на 2012 - 2016 роки.
Вживались заходи щодо створення в Україні системи екстреної допомоги населенню за єдиним телефонним номером 112. У чотирьох містах проведення заходів фінальної частини чемпіонату Європи з футболу 2012 року, де передбачається розміщення центрів Системи 112, здійснено підготовку приміщень та розроблено відповідну технічну документацію. У 2011 році МНС України прийнято до Європейської асоціації екстрених викликів.
Завершено технічну інвентаризацію захисних споруд цивільного захисту (цивільної оборони) як об'єктів нерухомого майна, що перебувають у сфері управління МНС України. Проведено щорічну звірку результатів технічної інвентаризації захисних споруд з органами виконавчої влади та іншими державними установами. Загалом в Україні проінвентаризовано 16% захисних споруд, причому 38% з перевірених не готові до використання за призначенням. Зокрема у Херсонській області 75% захисних споруд не готові до захисту населення.
Установами та організаціями гідрометеорологічної служби забезпечено споживачів прогностичною інформацією і попередженнями про небезпечні та стихійні явища, в тому числі про розвиток водопілля на річках України та у період посилення пожежної небезпеки в більшості регіонів України.
Міністерством організовано надання гуманітарної допомоги Японії, Ісламській Республіці Пакистан, Лівії, Арабській Республіці Єгипет, Турецькій Республіці, а також державам Африканського Рогу.
Прийнято 122 (89) розроблених МНС України законодавчих та нормативно-правових акти.
Наряду з цим, у зв'язку з невідповідністю бюджетних видатків, які передбачені державними та цільовими програмами у сфері діяльності МНС України, залишаються невирішеними питання: матеріально-технічного оснащення підрозділів цивільного захисту; виконання заходів з підготовки до проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи з футболу 2012 року; забезпечення житлом постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи громадян, а також осіб рядового і начальницького складу МНС України тощо.
З метою забезпечення подальшого виконання завдань, визначених Програмою економічних реформ Президента України на 2010 - 2014 роки "Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава" (n0004100-10) , та пріоритетних завдань Міністерства на 2012 рік колегія ВИРІШИЛА:
1. Інформацію про результати роботи Міністерства у 2011 році та пріоритетні завдання на 2012 рік взяти до відома.
2. Схвалити Пріоритетні завдання МНС України на 2012 рік щодо формування та реалізації державної політики у визначеній сфері повноважень (додаються).
Департаменту організаційно-контрольної роботи (Бойко А.П.) на підставі пропозицій центральних органів виконавчої влади, діяльність яких спрямовується та координується Кабінетом Міністрів України через Міністра надзвичайних ситуацій, департаментів та інших самостійних структурних підрозділів апарату Міністерства розробити План практичних заходів щодо реалізації Пріоритетних завдань МНС України на 2012 рік.
                                    Строк - до 20 лютого 2012 року
3. Департаменту цивільного захисту (Квашук В.П.) забезпечити:
спільно з Українським науково-дослідним інститутом цивільного захисту МНС України (Євсюков О.П.) розроблення та подання до Кабінету Міністрів України Національної доповіді про стан техногенної та природної безпеки в Україні у 2011 році;
                                   Строк - до 30 березня 2012 року
розроблення Стратегії розвитку гідрометеорологічної діяльності в Україні до 2020 року.
                                    Строк - до 1 вересня 2012 року
4. Начальникам територіальних органів МНС України:
4.1. У взаємодії з місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування вжити дієвих заходів щодо розв'язання найбільш актуальних проблем у сфері захисту населення і територій у регіонах. Про результати інформувати через Департамент цивільного захисту (Квашук В.П.).
                                  Строк - до 1 листопада 2012 року
4.2. Завершити формування та уточнення складу угруповання сил МНС України та міжвідомчого угруповання рятувальних сил для забезпечення безпечного пропуску сходження криги, весняної повені і надання допомоги населенню у випадку підтоплення населених пунктів. Доповісти через Департамент управління рятувальними силами (Марченко Г.Б.).
                                    Строк - до 15 лютого 2012 року
4.3. Забезпечити постійну взаємодію з формуваннями інших органів виконавчої влади та відомств, що залучаються до виконання завдань з протидії загрозам і пропуску повені.
4.4. Ініціювати розгляд на засіданнях територіальних комісій з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій питань щодо підготовки систем водовідведення та меліоративних каналів до пропуску весняної повені. Про стан виконання інформувати через Департамент управління рятувальними силами (Марченко Г.Б.).
                                    Строк - до 25 лютого 2012 року
4.5. Спільно з територіальними органами Держтехногенбезпеки України, місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування забезпечити проведення у повному обсязі технічної інвентаризації захисних споруд цивільного захисту (цивільної оборони) незалежно від форм власності. Про стан виконання доповідати через Департамент цивільного захисту (Квашук В.П.).
                                    Строк - до 10 грудня 2012 року
5. Департаменту цивільного захисту (Квашук В.П.), територіальному управлінню МНС України в м. Севастополі (Сухорученков Г.М.) забезпечити ефективне використання бюджетних коштів та реалізацію заходів, передбачених бюджетною програмою "Знешкодження вибухонебезпечних предметів, що залишилися з часів Другої світової війни в районі мм. Севастополя та Керчі" ( КПКВК 3201350 (4282-17) ) .
                                    Строк - до 20 грудня 2012 року
6. Звернути увагу начальників територіальних органів МНС України на неналежне виконання наказу МНС України від 30.11.2011 N 1251 (v1251735-11) "Про активізацію роз'яснювальної роботи серед населення з питань запобігання нещасних випадків невиробничого характеру у зимовий період". Забезпечити повне та безумовне виконання вимог зазначеного наказу МНС України, про що доповісти через Відділ зв'язків із засобами масової інформації та роботи з громадськістю (Єршова Ю.В.).
                                     Строк - до 6 лютого 2012 року
Заступнику Міністра Буту В.П. спільно з Відділом зв'язків із засобами масової інформації та роботи з громадськістю (Єршова Ю.В.) за результатами виконання цього доручення інформувати Міністра, у разі необхідності разом із пропозиціями про притягнення відповідних керівників до дисциплінарної відповідальності.
                                    Строк - до 10 лютого 2012 року
7. Контроль за виконанням цього рішення залишаю за собою.
Міністр, голова колегії
В.Балога

СХВАЛЕНО
на засіданні колегії
МНС України
26.01.2012

ПРІОРИТЕТНІ ЗАВДАННЯ

МНС щодо формування та реалізації державної політики у визначеній сфері повноважень на 2012 рік

Пріоритет 1: Підвищення рівня цивільного захисту населення і територій від надзвичайних ситуації техногенного та природного характеру:
подальше вдосконалення Єдиної державної системи цивільного захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру;
супровід прийняття Кодексу цивільного захисту України;
супровід прийняття Верховною Радою України проекту Загальнодержавної цільової соціальної програми захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру на 2012 - 2016 роки;
подальший розвиток міжнародного співробітництва у визначеній сфері державного управління, участь представників Міністерства у міжнародних навчаннях та інших заходах в рамках співпраці з міжнародними організаціями;
розроблення Стратегії розвитку гідрометеорологічної діяльності в Україні до 2020 року;
доопрацювання проекту Закону України "Про основні засади державної політики у сфері травматизму невиробничого характеру";
розробка та забезпечення прийняття Кабінетом Міністрів України проекту Державної цільової соціальної програми забезпечення пожежної безпеки на 2013 - 2015 роки;
супровід прийняття Верховною Радою України проекту Закону України "Про техногенну безпеку".
Пріоритет 2: Забезпечення готовності сил МНС до дій за призначенням та ефективності реагування на надзвичайні ситуації:
подальше технічне переоснащення та дооснащення сил територіальних структурних підрозділів МНС України новітньою технікою, удосконалення системи матеріально-технічного забезпечення територіальних підрозділів пошуково-рятувальних сил;
організація заходів оперативного реагування на можливі надзвичайні ситуації на об'єктах, які будуть задіяні під час підготовки та проведення фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу;
подальший розвиток авіаційного пошуку і рятування в Україні, вдосконалення єдиної державної системи проведення авіаційних пошуково-рятувальних робіт;
організація цілодобового чергування пошуково-рятувальних повітряних суден на аеродромах (в аеропортах) України;
розвиток відомчої інформаційно-телекомунікаційної мережі з використанням сучасних технологій, побудова відомчої системи IP-телефонії;
проведення XVIII чемпіонату світу серед кінологів-рятувальників (м. Ромни, Сумська область).
Пріоритет 3: Здійснення превентивних заходів щодо запобігання надзвичайним ситуаціям:
реалізація Державної цільової екологічної програми ліквідації наслідків надзвичайної ситуації на території військової частини А0829 (м. Лозова Харківської області) на 2011 - 2013 роки (237-2011-п) ;
виконання заходів з очищення території України від вибухонебезпечних предметів;
подальше виконання робіт з розмінування небезпечних територій м. Севастополя, забруднених вибухонебезпечними предметами часів минулих війн;
завершення технічної інвентаризації захисних споруд цивільної оборони (цивільного захисту) у 2012 році;
розроблення та здійснення комплексу заходів щодо запобігання виникненню надзвичайних ситуацій (зменшення втрат) під час льодоходу, повені та паводків у 2012 році;
вдосконалення національної системи реагування на радіаційні аварії;
контроль за впровадженням систем раннього виявлення надзвичайних ситуацій та оповіщення людей у разі їх виникнення на потенційно небезпечних об'єктах та об'єктах підвищеної небезпеки;
встановлення двохполяризаційного каналу доплерівського метеорологічного локатора та модернізація програмного забезпечення Комплексної радіотехнічної автоматизованої метеорологічної станції.
Пріоритет 4: Створення та впровадження системи екстреної допомоги населенню за єдиним телефонним номером 112 (Система 112):
супровід прийняття Верховною Радою України у другому читанні та в цілому проекту Закону України "Про систему екстреної допомоги населенню за єдиним номером 112";
доопрацювання техніко-економічного обґрунтування заходів зі створення та впровадження Системи 112;
розробка робочих проектів на впровадження Системи 112 в містах проведення фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу;
розроблення проектної документації на телекомунікаційну мережу Системи 112;
створення та введення в експлуатацію технологічного центру Системи 112 в м. Києві;
забезпечення виконання заходів із впровадження системи централізованого пожежного та техногенного спостереження.
Пріоритет 5: Реалізація державної політики з промислової безпеки, охорони праці, державного гірничого нагляду, охорони надр та державного регулювання у сфері безпечного поводження з вибуховими матеріалами промислового призначення:
подальше удосконалення системи державного нагляду за промисловою безпекою, охороною праці і поводженням з вибуховими матеріалами промислового призначення, безпечним веденням робіт, охороною надр та державного гірничого нагляду;
комплексне розв'язання проблем у сфері охорони праці, формування сучасного безпечного та здорового виробничого середовища, зокрема шляхом впровадження та реалізації Загальнодержавної цільової програми поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища на 2012 - 2016 роки;
удосконалення нормативно-правової бази для регулювання гірничих відносин з метою підвищення ефективності користування надрами;
забезпечення дієвого контролю за реалізацією вимог Закону України "Про охорону праці" (2694-12) щодо здійснення належного утримання будівель і споруд, виробничого обладнання та устаткування і моніторингу за їх технічним станом, а також охорони праці;
забезпечення нагляду за виконанням Програми підвищення безпеки праці на вугледобувних і шахтобудівних підприємствах (374-2006-п) ;
застосування та удосконалення посиленого режиму контролю за станом промислової безпеки на вугільних шахтах з високим рівнем травматизму та особливо небезпечних за факторами виникнення аварій.
Пріоритет 6: Забезпечення ефективного захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи та реабілітації територій, що зазнали радіоактивного забруднення:
супровід прийняття проектів Законів України "Про внесення змін до Законів України "Про правовий режим території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи" та "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", затвердження Концепції державної політики у сфері розвитку діяльності в Чорнобильській зоні відчуження;
розробка проекту Закону України "Про перелік населених пунктів, віднесених до зон радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи";
забезпечення реалізації державної регіональної політики комплексного соціально-економічного розвитку територій, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи, та місць компактного переселення громадян;
забезпечення радіологічного захисту населення та екологічного оздоровлення територій, що зазнали радіоактивного забруднення;
комплексне медико-санітарне забезпечення громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, збереження та відновлення їх здоров'я;
забезпечення ведення Державного реєстру осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи;
надання соціально-психологічної допомоги населенню, що проживає на радіоактивно забруднених територіях, центрами соціально-психологічної реабілітації населення та його інформування з питань подолання наслідків Чорнобильської катастрофи;
поглиблення співпраці з міжнародними організаціями у сфері подолання наслідків Чорнобильської катастрофи;
розвиток виробничої та природоохоронної діяльності в Чорнобильській зоні відчуження з метою використання її матеріальних і духовних цінностей в господарських цілях у тій мірі, в якій це можливо і доцільно.
Пріоритет 7: Здійснення заходів щодо зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об'єкта "Укриття" на екологічно безпечну систему, реалізація стратегічних напрямків у сфері поводження з радіоактивними відходами:
виконання першочергових заходів з реалізації Загальнодержавної програми зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об'єкта "Укриття" на екологічно безпечну систему (886-17) ;
виконання заходів та завдань Загальнодержавної цільової екологічної програми поводження з радіоактивними відходами (516-17) ;
сприяння створенню централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива українських атомних електростанцій.
Пріоритет 8: Дієва співпраця з інститутами громадянського суспільства:
посилення інформаційно-роз'яснювальної роботи з населенням з питань діяльності Міністерства;
спільна підготовка проектів концепцій, нормативно-правових актів, рішень тощо;
спільна організація, проведення консультацій з громадськістю щодо проектів концепцій, нормативно-правових актів, рішень та аналізу їх результатів;
спільний моніторинг та експертиза ефективності реалізації спільно прийнятих концепцій, нормативно-правових актів, рішень та наслідків їх виконання;
сприяння створенню добровільних формувань рятувальників, зокрема в сільській місцевості.