ПОСТАНОВА
Верховної Ради України

Про відзначення 75-річчя з дня народження Героя України Вячеслава Чорновола

24 грудня 2012 року виповнюється 75 років з дня народження видатного державного та громадського діяча, борця за незалежність України, народного депутата України першого - третього скликань, одного з лідерів українського правозахисного руху, журналіста, багаторічного лідера Народного Руху України, Героя України Вячеслава Максимовича Чорновола.
Враховуючи заслуги Вячеслава Максимовича Чорновола перед Україною, вагомий особистий внесок у здобуття незалежності України, її розбудову як демократичної, правової держави, багаторічну самовіддану працю задля Українського народу, Верховна Рада України постановляє:
1. Урочисто відзначити на державному рівні 75-річчя з дня народження Героя України Вячеслава Максимовича Чорновола.
2. Рекомендувати Кабінету Міністрів України:
утворити організаційний комітет з підготовки та проведення заходів щодо відзначення 75-річчя з дня народження Героя України Вячеслава Максимовича Чорновола та вшанування його пам’яті із залученням до складу організаційного комітету представників громадських організацій;
після утворення організаційного комітету розробити і затвердити план заходів щодо відзначення на державному рівні 75-річчя з дня народження Вячеслава Максимовича Чорновола, враховуючи у ньому пропозиції громадських організацій, вирішити питання щодо фінансового та матеріально-технічного забезпечення цих заходів;
забезпечити фінансування ремонтно-реставраційних робіт приміщення Музею шістдесятництва за адресою: м. Київ, вул. Гончара, 33-А;
сприяти виданню праць Вячеслава Чорновола, у тому числі завершенню видання творів у десяти томах;
надати допомогу Черкаській обласній державній адміністрації у добудові меморіального музею-садиби В.М. Чорновола у селі Вільховець Звенигородського району Черкаської області;
провести у грудні 2012 року в місті Києві науково-практичну конференцію "Роль Вячеслава Чорновола у відновленні незалежності України та становленні української державності", а також тематичні конференції, "круглі столи", присвячені життю та діяльності Вячеслава Чорновола, в областях України.
3. Рекомендувати Державному комітету телебачення і радіомовлення України організувати тематичні теле- і радіопередачі, присвячені життю, журналістській і політичній діяльності Вячеслава Чорновола, та забезпечити висвітлення в засобах масової інформації заходів, що проводитимуться у зв’язку з відзначенням 75-річчя з дня його народження.
4. Рекомендувати Національному банку України виготовити і ввести в обіг ювілейну монету, присвячену 75-річчю з дня народження Вячеслава Чорновола.
5. Запропонувати Українському державному підприємству поштового зв’язку "Укрпошта" видати серію поштових марок та здійснити спецпогашення конвертів з портретом Вячеслава Максимовича Чорновола.
6. Рекомендувати Київській міській державній адміністрації встановити пам’ятну дошку Герою України Вячеславу Чорноволу на будівлі за адресою: м. Київ, вул. Гончара, 33, де працював Вячеслав Чорновіл.
7. Контроль за виконанням цієї Постанови покласти на Комітет Верховної Ради України з питань культури і духовності.
8. Ця Постанова набирає чинності з дня її прийняття.
Голова Верховної Ради України В.ЛИТВИН м. Київ 21 березня 2012 року № 4561-VI