ДЕРЖАВНА СЛУЖБА ГІРНИЧОГО НАГЛЯДУ ТА ПРОМИСЛОВОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ
РОЗ'ЯСНЕННЯ
18.01.2012 № 321/0/5.2-6/12

Про надання роз'яснень

Державна служба гірничого нагляду та промислової безпеки України розглянула Ваш лист щодо надання роз'яснень вимог Порядку проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві (1232-2011-п) , затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30.11.2011 № 1232 (далі - Порядок), та повідомляє.
Відповідно до вимог п. 47 Порядку у разі настання групового нещасного випадку із смертельними наслідками, який стався внаслідок аварії, за умови визнання спеціальною комісією нещасного випадку таким, що пов'язаний з виробництвом, складаються, підписуються і затверджуються протягом десяти робочих днів з моменту її утворення тимчасові акти за формою Н-1 (1232-2011-п) на кожного потерпілого для здійснення страхових виплат. Позначка "Тимчасовий" на акті зазначається у верхньому правому куті першого аркуша з лицьового боку. Після завершення спеціального розслідування такі акти замінюються на постійні, але зберігаються разом з ними в матеріалах спеціального розслідування.
Складання тимчасових актів за формою Н-1 передбачено тільки за рішенням спеціальної комісії із спеціального розслідування групових нещасних випадків, які стались внаслідок аварії на виробництві (в першу чергу це стосується аварій I категорії).
Зазначене доповнення до нової редакції Порядку внесено з метою прискорення видачі актів за формою Н-1 потерпілим (або членам їх сімей) у разі настання групового нещасного випадку із смертельними наслідками на виконання вимог пункту 8.2 доручення Прем'єр-міністра України від 18.06.2009 № 26134/4/1-09 і узгоджено з Міністерством соціальної політики та Фондом соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України.
Стосовно передачі інформації роботодавцем про нещасний випадок на виробництві, який стався у вихідний чи святковий день, та утворення комісії протягом доби повідомляємо наступне.
Відповідно до вимог п. 10 Порядку (1232-2011-п) роботодавець, одержавши повідомлення про нещасний випадок (крім випадків, передбачених пунктом 37 цього Порядку), зобов'язаний: протягом однієї години передати з використанням засобів зв'язку та протягом доби на паперовому носії повідомлення про нещасний випадок згідно з додатком 2, а також протягом доби утворити комісію у складі не менш як три особи та організувати проведення розслідування.
Отже, у разі настання нещасного випадку на виробництві у вихідний або святковий день роботодавець зобов'язаний в установленому порядку передати повідомлення про нещасний випадок черговим працівникам установ і організацій та організувати розслідування.
Комісія, що утворена згідно з наказом роботодавця, також проводить розслідування у вихідні та святкові дні. Це пов'язано з необхідністю в найкоротші строки провести розслідування, виявити причини, що призвели до нещасного випадку, розробити заходи із запобігання подібним нещасним випадкам, а також своєчасно призначити страхові виплати та послуги потерпілому.
Стосовно розслідування нещасного випадку з підприємцем, який не застрахований у Пенсійному фонді України як платник єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, роз'яснюємо наступне.
Відповідно до вимог п. 13 Порядку розслідування нещасного випадку, який стався з фізичною особою - підприємцем чи особою, що забезпечує себе роботою самостійно і не застрахована у Пенсійному фонді України як платник єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, організовує територіальний орган Держгірпромнагляду за місцем настання нещасного випадку, який утворює комісію у складі не менш як три особи.
Отже, пунктом 13 Порядку (1232-2011-п) визначено суб'єктів, на яких поширюється його дія, а саме: фізична особа - підприємець чи особа, що забезпечує себе роботою самостійно і не застрахована у Пенсійному фонді України як платник єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.
Тобто обов'язковою умовою поширення дії цього пункту на зазначених суб'єктів є те, що ці особи не були застраховані у Пенсійному фонді України як платники єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.
Рішення щодо визнання нещасного випадку пов'язаним з виробництвом і складання відповідних актів приймається виключно комісією з розслідування, яку утворює територіальний орган Держгірпромнагляду за місцем настання нещасного випадку.
У разі визнання комісією нещасного випадку пов'язаним з виробництвом за результатами розслідування складаються акти за формою Н-5 (1232-2011-п) та Н-1 (1232-2011-п) . При цьому питання відшкодування шкоди вирішується потерпілим або членами його сім'ї у судовому порядку.
Перший заступник
Голови Держгірпромнагляду
В.А. Шайтан