УВАГА! ДОКУМЕНТ ВТРАЧАЄ ЧИННІСТЬ.
НАЦІОНАЛЬНА АКЦІОНЕРНА КОМПАНІЯ "НАФТОГАЗ УКРАЇНИ"
Н А К А З
N 209 від 09.08.99
м.Київ
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
13 вересня 1999 р.
за N 617/3910
( Наказ втратив чинність на підставі Наказу Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" N 326 (z0808-04) від 09.06.2004 )

Про затвердження Тимчасового положення про облік відтоків та притоків природного газу

З метою впорядкування обліку відтоків та притоків природного газу, які виникають у підприємствах, що входять до НАК "Нафтогаз України", та ВАТ з газопостачання та газифікації при транспортуванні природного газу до споживачів, НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Тимчасове положення про облік відтоків та притоків природного газу (далі - Положення) та рівень граничних розрахункових втрат газу для областей (міст) на 1999 рік (додається).
2. Заступнику голови правління Корнікову Є.В., Департаменту ресурсів нафти та газу (Гончарук М.І.), Юридичному управлінню (Рева В.В.) у місячний термін погодити Положення з міністерствами економіки і фінансів, Держкоменергозбереження та зареєструвати в міністерстві юстиції.
3. Генеральному директору ДК "Торговий дім "Газ України" Трофименку В.В. в місячний термін з дня набрання цим наказом чинності привести у відповідність до цього Положення договори, укладені з ДК "Укртрансгаз" та ВАТ з газопостачання та газифікації, про транспортування природного газу, а також передбачити в них фінансове стимулювання ВАТ за наявність притоків газу за результатами роботи за рік.
4. Управлінню організації обліку газу, енергозбереження та метрології (Панасюк В.Л.) у термін до 30.09.99 розробити Програму заходів для зменшення втрат природного газу при його транспортуванні, розподілі та споживанні й подати її на затвердження до правління Компанії.
5. Вважати таким, що втратив чинність, лист Державної акціонерної холдингової компанії "Укргаз" від 19.01.98 N 23/22-103.
6. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника голови правління Корнікова Є.В.
Голова правління
І.Бакай

Затверджено
Наказ НАК "Нафтогаз України"
09.08.99 N 209

Тимчасове положення про облік відтоків та притоків природного газу

Положення встановлює методику бухгалтерського обліку відтоків та притоків природного газу, які виникають при його транспортуванні та споживанні населенням, і поширюється на відповідні взаємовідносини між підприємствами, що транспортують та постачають природний газ.

1. Терміни, що використовуються в цьому Положенні, мають таке значення

Власник газу - підприємство, яке здійснює постачання природного газу населенню.
ВАТ з газопостачання - підприємство (відкрите акціонерне товариство) з газопостачання і газифікації.
ГРС - газорозподільна станція.
Середньорічні норми - норми споживання природного газу населенням, затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 08.06.96 N 619 (619-96-п) .
Відтоки газу - перевитрачання газу, яке може виникати внаслідок перевищення фактично спожитих населенням обсягів газу в осінньо-зимовий період порівняно з діючими середньорічними нормами споживання газу.
Притоки газу - недобір газу, який може виникати внаслідок того, що в весняно-літній період фактично спожиті населенням обсяги газу менші за діючі середньорічні норми споживання газу.
Акт поставки газу - акт приймання - передавання природного газу, який підписується щомісячно між ВАТ з газопостачання та філією ДК "Укртрансгаз" при передаванні обсягів газу на ГРС.
Акт реалізації газу - акт приймання-передавання природного газу, який підписується щомісячно між ВАТ з газопостачання та філією ДК "Торговий дім "Газ України" на підставі реєстрів реалізації природного газу за всіма категоріями споживачів. Реєстр складається в порядку й за формою, що затверджені наказом НАК "Нафтогаз України" від 24.05.99 N 127.
Акт обліку відтоків (притоків) - акт, про розмір відтоку або притоку природного газу, який щомісячно складається ВАТ з газопостачання на підставі актів поставки і актів реалізації природного газу.
Підсумкові втрати - різниця між сумами місячних відтоків та місячних притоків природного газу ВАТ з газопостачання за звітний рік.

2. Облік відтоків та притоків природного газу

2.1. Відтоки та притоки природного газу визначаються ВАТ з газопостачання на підставі підписаних ними актів поставки і актів реалізації газу та оформлюються окремими місячними актами обліку відтоків (притоків) природного газу (форму акта наведено в додатку 1). Акти обліку відтоків (притоків) природного газу підписуються головою та членами постійних комісій з обліку відтоків та притоків газу, створених за наказами в кожному ВАТ з газопостачання, та затверджуються їх головами правління. Грошова оцінка відтоків та притоків газу визначається щомісячно за поточними цінами реалізації.
Один примірник акта не пізніше 10-го числа місяця, наступного за звітним, передається до ДК "Торговий дім "Газ України".
2.2. ДК "Торговий дім "Газ України" щомісячно до 15-го числа місяця, наступного за звітним, подає Департаменту ресурсів нафти та газу НАК "Нафтогаз України" кількісно-вартісні дані про обсяги відтоків та притоків газу за всіма ВАТ з газопостачання.
2.3. Оплата ДК "Укртрансгаз" за транспортування обсягів відтоків газу за всіма ВАТ з газопостачання, де вони виникли, здійснюється власником газу згідно з діючим тарифом та у відповідності до порядку, встановленого постановою Національної комісії регулювання електроенергетики України від 18.03.99 N 337 (v0337227-99) .
2.4. ВАТ з газопостачання та філії ДК "Торговий дім "Газ України" не пізніше 5-го числа місяця, наступного за звітним, підписують акти виконаних робіт з транспортування фактично реалізованих обсягів природного газу за формою, що затверджена наказом НАК "Нафтогаз України" від 24.05.99 N 127.
2.5. Щомісячно кожне ВАТ з газопостачання обчислює обсяги виконаної роботи з транспортування природного газу для населення на підставі відповідних актів реалізації газу та актів обліку відтоків (притоків) природного газу.
2.6. Вартість відтоків і притоків газу, оформлена згідно з пунктом 2.1 цього Положення, а також вартість транспортування обсягів відтоків або притоків щомісячно відображається ВАТ з газопостачання на окремих субрахунках рахунку 78 "Внутрішньовідомчі розрахунки за поточними операціями":
5 - "За вартістю відтоків та притоків газу";
6 - "За вартістю транспортування обсягів відтоків та притоків газу".
На відповідних субрахунках рахунку 78 кожного ВАТ з газопостачання за дебетом відображається вартість відтоків та вартість відповідної роботи з їх транспортування, а за кредитом - вартість притоків та вартість відповідної роботи з їх транспортування.
Сальдо субрахунку 5 рахунку 78 на вартість відтоків та притоків газу ВАТ з газопостачання по завершенні календарного року закривають у кореспонденції відповідно з дебетом рахунку 80 "Прибутки і збитки" або з кредитом рахунку 60 "Розрахунки з постачальниками та підрядчиками" в залежності від результатів, викладених у пунктах 2.9 - 2.10 цього Положення.
Субрахунок 6 рахунку 78 щомісячно кореспондує з балансовим рахунком 46 "Реалізація" на суму вартості транспортування відтоків та притоків газу кожного ВАТ з газопостачання.
2.7. По закінченні календарного року в межах термінів складання бухгалтерської звітності ВАТ з газопостачання підсумовують результати відтоків і притоків газу та складають зведений акт обліку відтоків (притоків) природного газу (форму акта наведено в додатку 2), що є підставою для ВАТ з газопостачання для закриття окремого субрахунку балансового рахунку 78 вартості відтоків та притоків газу відповідно до порядку, встановленого пунктами 2.9 - 2.10 цього Положення.
2.8. ДК "Торговий дім "Газ України" не пізніше 15-го січня оформлює зведений реєстр відтоків (притоків) газу в цілому по Україні за звітний рік та надає його Департаменту ресурсів нафти та газу НАК "Нафтогаз України" (форму реєстру наведено в додатку 3).
2.9. Якщо за результатами року відтоки газу не компенсувалися притоками, а розмір підсумкових втрат не перевищив рівня граничних розрахункових втрат природного газу для областей (міст) на 1999 рік, затвердженого наказом НАК "Нафтогаз України" від 09.08.99 N 209 (далі - граничних втрат), то вартість цих втрат газу компенсуються з прибутку власника газу.
2.10. Вартість підсумкових втрат газу ВАТ з газопостачання за вирахуванням вартості робіт з транспортування цих втрат, яка перевищує рівень граничних втрат, компенсується власнику газу за рахунок прибутку цих ВАТ не пізніше 31-го березня року, наступного за звітним.
2.11. Перевищення за звітний рік вартості притоків газу над відтоками ДК "Торговий дім "Газ України" відображає на окремому субрахунку рахунку 76 "Розрахунки з різними дебіторами та кредиторами". Після надходження коштів за це перевищення в наступні звітні періоди, вони перераховуються ДК "Торговий дім "Газ України" власнику газу, який включає їх до складу позареалізаційних доходів.
Начальник Департаменту ресурсів
нафти та газу, член правління
М.І.Гончарук

Додаток 1
до Тимчасового положення про облік
відтоків  та  притоків  природного
газу
                                           Затверджую
                                Голова правління ВАТ "___________"
                                _________________________ (П.І.Б.)
                                М.П. "___" _______________ 1999 р.

Акт

обліку відтоків (притоків) природного газу за _________________ місяць 1999 р.

 м. _______________                       "___" __________ 1999 р.
     Ми, комісія у складі представників ВАТ "__________",  зокрема
заступник голови правління з газу _______________ - голова комісії
                                      (П.І.Б.)
та її члени: ____________________________________________________,
                             (посада, П.І.Б.)
на основі приведених розрахунків (які додаються) підтверджуємо цим
актом те, що в ______________________ місяці 1999 року:
відтоки природного  газу  склали  ___________  тис.куб.м  на  суму
_______________ грн.
притоки природного газу склали _______________ тис.куб.м  на  суму
_______________ грн.
     (У разі незаповнення рядка через відсутність інформації рядок
прокреслюється)
     Цей акт складено у двох примірниках. Усі примірники ідентичні
та мають однакову юридичну силу.
     Додатки: __________________________________
 Заступник голови правління з      ______________________ (П.І.Б.)
 газу - голова комісії
 Члени комісії                     ______________________ (П.І.Б.)
 "___" ___________ 1999 р.

Додаток 2
до Тимчасового положення про облік
відтоків  та  притоків  природного
газу
                                           Затверджую
                                Голова правління ВАТ "___________"
                                _________________________ (П.І.Б.)
                                М.П. "___" _______________ 2000 р.

Зведений акт

обліку відтоків (притоків) природного газу за 1999 р.

 м. _______________                      "___" ___________ 2000 р.
     Ми, комісія у складі представників ВАТ "__________",  зокрема
заступник голови правління з газу _______________ - голова комісії
                                     (П.І.Б.)
та її члени: ____________________________________________________,
                              (посада, П.І.Б.)
на основі місячних актів  обліку  відтоків  (притоків)  природного
газу підтверджуємо цим актом те, що в 1999 році:
відтоки природного  газу  склали________________ тис.куб.м на суму
_______________ грн.
притоки природного  газу  склали _______________ тис.куб.м на суму
_______________ грн.
     (У разі незаповнення рядка через відсутність інформації рядок
прокреслюється)
     Цей акт складено у двох примірниках. Усі примірники ідентичні
та мають однакову юридичну силу.
 Заступник голови правління з    ________________________ (П.І.Б.)
 газу - голова комісії
 Члени комісії                   ________________________ (П.І.Б.)
 "___" __________ 2000 р.

Додаток 3
до Тимчасового положення про облік
відтоків  та  притоків  природного
газу

Реєстр обліку відтоків (притоків) природного газу в 1999 р. (у млн.куб.м)

Таблиця
Назва підприємства з газопостачання Січень Лютий Березень I квартал Квітень Травень Червень II квартал
при- токи від- токи вар- тість при- токи від- токи вар- тість при- токи від- токи вар- тість при- токи від- токи вар- тість при- токи від- токи вар- тість при- токи від- токи вар- тість при- токи від- токи вар- тість при- токи від- токи вар- тість
Усього по Україні
у тому числі
 Генеральний директор ДК "Торговий дім "Газ України"
 (підпис керівника)
(продовження таблиці)
Липень Серпень Вересень III квартал Жовтень Листопад Грудень IV квартал За 1999 рік
при- токи від- токи вар- тість при- токи від- токи вар- тість при- токи від- токи вар- тість при- токи від- токи вар- тість при- токи від- токи вар- тість при- токи від- токи вар- тість при- токи від- токи вар- тість при- токи від- токи вар- тість при- токи від- токи вар- тість

Затверджено
Наказ НАК "Нафтогаз України"
09.08.99 N 209

Рівень граничних розрахункових втрат природного газу для областей (міст) на 1999 р.

N з/п Найменування областей (міст) Рівень граничних втрат в % від загального обсягу газу, прийнятого ВАТ від постачальників на ГРС у 1999 році
1 2 3
1 Усього по Україні
2 у тому числі:
3 Автономна Республіка Крим 0,2
4 м.Севастополь 0,2
5 Вінницька 0,2
6 Волинська 0,2
7 Дніпропетровська 0,2
8 м.Дніпропетровськ 0,2
9 м.Кривий Ріг 0,2
10 Донецька 0,5
11 м.Донецьк 0,5
12 м.Макіївка 0,5
13 м.Маріуполь 0,2
14 Житомирська 0,5
15 Закарпатська 1,5
16 Запорізька 0,5
17 Івано-Франківська 1,5
18 Київська 0,5
19 м.Київ 0,2
20 Кіровоградська 0,5
21 Луганська 0,5
22 Львівська 1,5
23 Миколаївська 1,5
24 Одеська 0,2
25 Полтавська 0,5
26 Рівненська 0,2
27 Сумська 0,5
28 Тернопільська 1,5
29 Харківська 0,5
30 м.Харків 0,5
31 Херсонська 0,5
32 Хмельницька 0,2
33 Черкаська 0,2
34 Чернігівська 0,5
35 Чернівецька 1,5