КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
від 25 квітня 2012 р. № 333 Київ

Про затвердження режиму округу і зон санітарної охорони курорту Миргород

Відповідно до частини третьої статті 29 Закону України "Про курорти" (2026-14) Кабінет Міністрів України постановляє:
1. Затвердити режим округу і зон санітарної охорони курорту Миргород згідно з додатком.
2. Полтавській обласній державній адміністрації забезпечити у шестимісячний строк проведення заходів щодо встановлення режиму округу і зон санітарної охорони курорту Миргород.
3. Визнати такою, що втратила чинність, постанову Ради Міністрів УРСР від 17 квітня 1978 р. № 207 "Про межі округу і зон санітарної охорони курорту Миргород у Полтавській області" (ЗП УРСР, 1978 р., № 4, ст. 44).
Прем'єр-міністр України М.АЗАРОВ Інд. 70
Додаток 
до постанови Кабінету Міністрів України 
від 25 квітня 2012 р. № 333

РЕЖИМ

округу і зон санітарної охорони курорту Миргород

Режим першої зони (зони суворого режиму)

1. Перша зона (зона суворого режиму) встановлюється для захисту свердловин мінеральних вод № 1, 2, 9, 10, 16, 1-Е, 2-РЕ, 350 В, 2-с та лікувального пляжу курорту, що охоплює територію пляжу та дзеркало води р. Хорол до іншого берега, складається з восьми ділянок, а також прилеглої до пляжу території завширшки не менш як 100 метрів відповідно до меж округу і зон санітарної охорони курорту Миргород, затверджених Законом України "Про оголошення природних територій міста Миргорода Полтавської області курортом державного значення" (3699-17) .
2. Територія лікувальних пляжів в межах першої зони (зони суворого режиму) забезпечується централізованими системами водопостачання та водовідведення і утримується відповідно до вимог санітарного законодавства.
3. Благоустрій пляжу, регулярне планове очищення його від твердих відходів з подальшим вивезенням їх на міський полігон, озеленення та упорядкування території здійснюються санаторно-курортними закладами, що розташовані на території курорту.
4. Полтавська облдержадміністрація забезпечує встановлення на межі першої зони (зони суворого режиму) свердловин мінеральних вод та лікувального пляжу через кожні 300 метрів стендів, на яких розміщено інформацію про режим зазначеної зони.
5. Власники санаторно-курортних закладів огороджують межі свердловин мінеральної води металевою сіткою.
6. Експлуатація джерел і родовищ мінеральних лікувальних вод та лікувальних грязей, спорудження каптажних пристроїв та надкаптажних споруд, систематичне спостереження за дебітом, рівнем, хімічним складом та фізичними властивостями мінеральних вод і лікувальних торфових грязей здійснюються відповідно до технологічних схем раціональної експлуатації родовищ мінеральних вод та лікувальних грязей, що погоджені Держгірпромнаглядом та затверджені в установленому законодавством порядку.
7. У межах першої зони (зони суворого режиму) забороняється проведення певних видів господарської діяльності відповідно до статті 31 Закону України "Про курорти" (2026-14) .

Режим другої зони (зони обмежень)

8. Дія режиму другої зони (зони обмежень) поширюється на територію, з якої відбувається стік поверхневих і ґрунтових вод до місця виходу на поверхню мінеральних вод або до родовищ лікувальних грязей, а також територію, на якій розміщені санаторно-курортні заклади та заклади відпочинку, і територію, призначену для їх будівництва згідно з генеральним планом міста та існуючою містобудівною документацією.
9. Полтавська облдержадміністрація забезпечує встановлення на межі другої зони (зони обмежень) через кожні 500 метрів стендів, на яких розміщено інформацію про режим зазначеної зони.
10. Проекти будівництва (розширення) санаторно-курортних закладів та закладів відпочинку на курорті Миргород незалежно від їх підпорядкування розробляються відповідно до завдання на проектування, погодженого з Мінінфраструктури, МОЗ та Полтавською облдержадміністрацією.
11. У межах другої зони (зони обмежень) забороняється проведення певних видів господарської діяльності відповідно до статті 32 Закону України "Про курорти" (2026-14) .

Режим третьої зони (зони спостережень)

12. Дія режиму третьої зони (зони спостережень) поширюється на територію формування, живлення і використання гідромінеральних ресурсів, лісові насадження навколо курорту, а також території, господарське використання яких без дотримання встановлених для округу санітарної охорони правил може несприятливо впливати на гідрогеологічний режим родовищ мінеральних вод і лікувальних торфових грязей, ландшафтно-кліматичні умови курорту, його природні та лікувальні ресурси.
13. Діяльність санаторно-курортних закладів та закладів відпочинку незалежно від їх підпорядкування пов’язана з використанням природних лікувальних ресурсів на курорті Миргород, а також діяльність підприємств, установ та організацій, які обслуговують курорт, координується Мінінфраструктури.
14. Полтавська облдержадміністрація забезпечує встановлення на межі третьої зони (зони спостережень), в місцях її перетину з автомагістралями і ґрунтовими дорогами та на пішохідних доріжках стендів, на яких розміщено інформацію про режим зазначеної зони.
15. У межах третьої зони (зони спостережень) забороняється проведення певних видів господарської діяльності відповідно до статті 33 Закону України "Про курорти".