КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
від 23 квітня 2012 р. № 346
Київ

Про виплату в 2012 році громадянам України компенсації втрат від знецінення грошових заощаджень, вкладених до 2 січня 1992 р. в установи Ощадного банку СРСР, що діяли на території України, та в облігації Державної цільової безпроцентної позики 1990 року, державні казначейські зобов'язання СРСР і сертифікати Ощадного банку СРСР, придбані на території Української РСР

Відповідно до Законів України "Про державні гарантії відновлення заощаджень громадян України" (537/96-ВР) та "Про Державний бюджет України на 2012 рік" (4282-17) Кабінет Міністрів України постановляє:
1. Провести з 1 червня 2012 р. виплату громадянам України компенсації втрат від знецінення грошових заощаджень, вкладених до 2 січня 1992 р. в установи Ощадного банку СРСР, що діяли на території України, правонаступником якого є публічне акціонерне товариство "Державний ощадний банк України" (далі - Ощадбанк), а також в облігації Державної цільової безпроцентної позики 1990 року, державні казначейські зобов'язання СРСР і сертифікати Ощадного банку СРСР, придбані на території Української РСР (далі - виплата компенсації), у загальному розмірі 6152430 тис. гривень, у тому числі:
1) 5600430 тис. гривень - вкладникам, відомості про яких станом на 1 січня 2012 р. внесені до інформаційно-аналітичної системи "Реєстр вкладників заощаджень громадян" (далі - Реєстр) та які не отримали протягом 2008 року компенсацію втрат від знецінення грошових заощаджень, передбачену постановою Кабінету Міністрів України від 9 січня 2008 р. № 1 (1-2008-п) (Офіційний вісник України, 2008 р., № 2, ст. 51), у межах залишку проіндексованого вкладу, але не більше ніж 1000 гривень на одного вкладника;
2) 552000 тис. гривень - спадкоємцям вкладників, які померли у 2005 - 2011 роках і не отримали компенсацію втрат від знецінення грошових заощаджень протягом 2005 - 2009 років, а також померлих у 2012 році, або іншим особам, визначеним статтею 8 Закону України "Про державні гарантії відновлення заощаджень громадян України" (537/96-ВР) , у межах залишку проіндексованого вкладу, але не більше ніж 500 гривень.
2. Для проведення зазначеної у пункті 1 цієї постанови виплати Державна казначейська служба перераховує згідно з розписом видатків державного бюджету на підставі розподілу, проведеного Міністерством фінансів, та необхідних документів, що подаються зазначеним Міністерством Державній казначейській службі, кошти у сумі 6152430 тис. гривень на рахунок Ощадбанку.
Ощадбанк зараховує кошти, що надійшли на його рахунок, на рахунки громадян України, відомості про яких станом на 1 січня 2012 р. внесено до Реєстру, та проводить виплату компенсації відповідно до порядку, що затверджується Ощадбанком за погодженням з Міністерством фінансів.
Вкладник може використати компенсаційні кошти, зараховані на його поточний рахунок, шляхом отримання готівки, перерахування на депозитний чи інший рахунок в банку з використанням спеціального платіжного засобу "Національна картка", порядок емісії та використання якого визначається нормативно-правовими актами Національного банку. Видача спеціального платіжного засобу "Національна картка" громадянам України здійснюється безоплатно.
3. Ощадбанку подавати Міністерству фінансів щодекади відповідно до 5, 13 і 23 числа звіт про проведення у 2012 році виплати компенсації за встановленою зазначеним Міністерством формою.
4. Міністерству фінансів у разі потреби на підставі пропозицій та розрахунків Ощадбанку подати Кабінетові Міністрів України пропозиції щодо перерозподілу коштів, передбачених пунктом 1 цієї постанови, у межах їх залишків та суми відшкодування витрат, понесених Ощадбанком у зв'язку з проведенням виплати компенсації.
5. Міністерству фінансів разом з Міністерством соціальної політики, Міністерством економічного розвитку і торгівлі, Міністерством внутрішніх справ, Міністерством юстиції, Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, Державною архівною службою, Ощадбанком, Національною акціонерною страховою компанією "Оранта", відкритими акціонерними товариствами страховими компаніями "Дніпро", "Оранта-Січ", "Астарта", "Орадон" та акціонерною страховою компанією "Оранта-Лугань" подати Кабінетові Міністрів України пропозиції щодо забезпечення здійснення заходів з компенсації громадянам України втрат від знецінення грошових заощаджень, вкладених до 2 січня 1992 р. в установи державного страхування СРСР, що діяли на території України.
6. Ощадбанку:
відновити після набрання чинності Законом України "Про внесення змін до Закону України "Про державні гарантії відновлення заощаджень громадян України", але не раніше 1 вересня 2012 р., процедуру внесення відомостей про вкладників до Реєстру;
забезпечити проведення до 25 грудня 2012 р. виплати компенсації згідно з цією постановою;
у разі наявності на кінець 2012 року залишку коштів, що надійшли з державного бюджету на рахунок Ощадбанку для проведення виплати компенсації, але не були використані до 25 грудня 2012 р., перерахувати їх до державного бюджету в останній робочий день бюджетного року.
Прем'єр-міністр України
М.АЗАРОВ
Інд. 70