ЗАТВЕРДЖЕНО 
Наказ Міністерства екології  
та природних ресурсів України 
19.03.2012 № 162 ( z0732-12 )
Зареєстровано 
в Міністерстві юстиції України 
10 травня 2012 р. за № 733/21046

ПОРЯДОК

застосування штампів для засвідчення результатів здійснення державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища радіологічного та екологічного контролю транспортних засобів і вантажів

1. Цей Порядок розроблено з метою впорядкування процедури застосування державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища (далі - держекоінспектори) територіальних органів Державної екологічної інспекції України (далі - територіальні органи Держекоінспекції України) штампів, що засвідчують результати проведення радіологічного та екологічного контролю.
2. Цей Порядок є обов’язковим для виконання держекоінспекторами під час здійснення радіологічного та екологічного контролю транспортних засобів і вантажів у пунктах пропуску через державний кордон та в зоні діяльності митниць призначення і відправлення.
3. Штамп "Радіологічний контроль - ВВІЗ/ВИВІЗ ДОЗВОЛЕНО" проставляється на товаросупровідних документах після проведення радіологічного контролю і транспортного засобу, і вантажу за умови відсутності порушень вимог природоохоронного законодавства, норм і правил радіаційної безпеки.
4. Штамп "Радіологічний контроль - ВВІЗ/ВИВІЗ ЗАБОРОНЕНО" проставляється на товаросупровідних документах після проведення радіологічного контролю транспортного засобу, вантажу або і транспортного засобу, і вантажу за умови наявності порушень вимог природоохоронного законодавства, норм і правил радіаційної безпеки.
5. У разі якщо вантаж, крім радіологічного, підлягає також екологічному контролю, на товаросупровідних документах після їх проведення за умови відсутності порушень вимог природоохоронного законодавства, норм і правил радіаційної та екологічної безпеки проставляються два штампи "Радіологічний контроль - ВВІЗ/ВИВІЗ ДОЗВОЛЕНО" та "Екологічний контроль - ВВІЗ/ВИВІЗ ДОЗВОЛЕНО".
Штамп "Екологічний контроль - ВВІЗ/ВИВІЗ ДОЗВОЛЕНО" у цьому випадку проставляється також на вантажній екологічній декларації у разі її оформлення.
Якщо вантаж, крім радіологічного, підлягає також екологічному контролю, але за результатами проведеного радіологічного контролю транспортного засобу або вантажу застосовано штамп "Радіологічний контроль - ВВІЗ/ВИВІЗ ЗАБОРОНЕНО" штампи щодо екологічного контролю не застосовуються.
6. Штамп "Екологічний контроль - ВВІЗ/ВИВІЗ ЗАБОРОНЕНО" проставляється на товаросупровідних документах після проведення екологічного контролю вантажу за умови наявності порушень вимог природоохоронного законодавства, норм і правил екологічної безпеки.
7. Штамп "Підлягає екологічному контролю за місцем надходження" проставляється на товаросупровідних документах у разі неможливості проведення в пункті пропуску через державний кордон України оглядового та інших етапів екологічного контролю вантажу, що імпортується.
8. Штампи "Екологічний контроль транспортного засобу - В’ЇЗД/ВИЇЗД ДОЗВОЛЕНО", "Радіологічний контроль транспортного засобу - В’ЇЗД/ВИЇЗД ДОЗВОЛЕНО" засвідчують проведення в пункті пропуску через державний кордон України екологічного чи радіологічного контролю тільки транспортного засобу і проставляються на товаросупровідних документах за умови відсутності порушень вимог природоохоронного законодавства, норм і правил екологічної чи радіаційної безпеки.
9. Штамп "Екологічний контроль судна - ВИХІД ДОЗВОЛЕНО" проставляється на судновій екологічній декларації після завершення екологічного контролю судна.
10. Керівники територіальних органів Держекоінспекції України забезпечують належне виконання вимог цього Порядку.
Заступник директора Юридичного департаменту -
начальник відділу правового забезпечення
В.А. Бучко