МІНІСТЕРСТВО ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ І ТОРГІВЛІ
УКРАЇНИ
ЛИСТ
27.04.2012 № 4602-08/14537-14
Президенту Всеукраїнської молодіжної 
організації "Молодь проти корупції" 
Горгану О.Л. 
вул. Лютеранська, 27/29 
м. Київ, 01024 
mail@gorgan.name 
факс: 044 496-01-86

Щодо запиту на інформацію

Шановний Олександре Любомировичу!
Мінекономрозвитку розглянуло Ваш запит стосовно проведення консультацій з Австралією в рамках системи врегулювання суперечок Світової організації торгівлі (далі - СОТ) щодо запровадження парламентом Австралії вимог до упаковок тютюнових виробів, які зменшують їх привабливість для молоді, та повідомляє.
Під час попередніх дво- та багатосторонніх обговорень в СОТ законодавчих ініціатив Австралії щодо вимог до пакування та зовнішнього вигляду тютюнових виробів, що реалізуються у торговельних мережах ("Plain Packaging Bill"), українські сторона постійно наголошувала на праві кожної країни вживати заходів на захист здоров'я громадян, зокрема в частині запобігання поширення паління та боротьби з палінням, особливо серед молоді.
Питання консультацій, які запросила Україна, стосуються лише торговельних та міжнародно-правових аспектів застосування окремих положень, відповідних законів (Tobacco Plain Packaging Act 2011 та Trade Marks Amendment (Tobacco Plain Packaging Act 2011) з точки зору зобов'язань Австралії за Угодами СОТ про технічні бар'єри у торгівлі та ТРІПС (торговельні аспекти захисту прав інтелектуальної власності), а не політики Австралії у сфері боротьби із палінням чи "зменшення привабливості тютюнових виробів для молоді".
В Україні також реалізуються заходи, спрямовані на перешкоджання поширенню паління, особливо серед молоді. Так, у минулому році Верховною Радою України було внесено зміни до деяких законодавчих актів України щодо заборони реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів (Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів" (3778-17) від 22.09.2011 № 3778-VI, підписаний Президентом України 13.03.2012, набуде чинності через 6 місяців з дати його опублікування (16.03.2012)).
Водночас, українська сторона дотримується позиції, що кожна країна - член СОТ має поважати результати багатосторонніх домовленостей, закріплені у положеннях відповідних угод СОТ.
На жаль, під час попередніх двосторонніх консультацій та багатосторонніх обговорень питань зазначеного законодавчого акта Австралії в рамках Комітету СОТ з технічних бар'єрів у торгівлі та Ради ТРІПС австралійська сторона не надала достатніх обґрунтувань відповідності свого законодавства (Tobacco Plain Packaging Act 2011 та Trade Marks Amendment (Tobacco Plain Packaging Act 2011) нормам угод СОТ. Тому, 13.03.2012 Україна звернулася із запитом щодо консультацій згідно статті 4 Домовленості СОТ про правила та процедури врегулювання суперечок та сподівається на конструктивний діалог з австралійською стороною.
Повний текст звернення стосовно консультацій міститься у документі від 15.03.2012 № WT/DS434/1 на офіційному сайті СОТ www.wto.org.
З повагою,
Заступник Міністра
економічного розвитку
і торгівлі України -
керівник апарату
В.П. Павленко