МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
ЛИСТ
05.03.2012 № 35/06/187-12

Як оформити розірвання трудового договору

Департаментом правового забезпечення Міністерства розглянуто '...' звернення, що надійшло з Національного агентства України з питань державної служби, та в межах компетенції повідомляємо наступне.
Частиною третьою статті 24 Кодексу законів про працю України (322-08) передбачено, що укладення трудового договору оформляється наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу про зарахування працівника на роботу.
В аналогічному порядку відбувається і розірвання трудового договору з працівником.
Згідно з формою № П-4 "Наказ (розпорядження) про припинення трудового договору (контракту)" (v0489202-08) , затвердженою наказом Державного комітету статистики України від 05.12.2008 р. № 489 "Про затвердження типових форм первинної облікової документації зі статистики праці", у преамбулі наказу про звільнення повинно зазначатись "звільнити "___" ____________ 20__ року".
Також пунктами 2.4 та 2.6 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників (z0110-93) , затвердженої наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства соціального захисту населення України від 29.07.93 р. № 58, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 17 серпня 1993 року за № 110, передбачено, що всі записи в трудовій книжці про прийняття на роботу, переведення на іншу постійну роботу або звільнення, а також про нагороди та заохочення вносяться власником або уповноваженим ним органом після видання наказу (розпорядження), але не пізніше тижневого строку, а в разі звільнення - у день звільнення, і повинні точно відповідати тексту наказу (розпорядження).
Запис про звільнення у трудовій книжці працівника провадиться з додержанням таких правил: у графі 1 - ставиться порядковий номер запису; у графі 2 - дата звільнення; у графі 3 - причина звільнення; у графі 4 - зазначається, на підставі чого внесено запис, - наказ (розпорядження), його дата і номер.
Днем звільнення вважається останній день роботи.
Директор Департаменту
правового забезпечення
В. Шило