УВАГА! ДОКУМЕНТ ВТРАЧАЄ ЧИННІСТЬ.
МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
Н А К А З
21.12.2005 N 727
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
18 січня 2006 р.
за N 35/11909
( Наказ втратив чинність на підставі Наказу Міністерства аграрної політики та продовольства N 257 (z0827-12) від 04.05.2012 )

Про затвердження Положення про Головну державну інспекцію з карантину рослин України

Відповідно до Закону України "Про карантин рослин" (3348-12) та Указу Президента України від 7 червня 2000 року N 772 (772/2000) "Питання Міністерства аграрної політики України" НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Положення про Головну державну інспекцію з карантину рослин України, що додається.
2. Головній державній інспекції з карантину рослин України (Добрянський Я.В.) забезпечити в установленому порядку подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
3. Контроль за виконанням наказу покласти на заступника Міністра Мельника С.І.
Міністр
ПОГОДЖЕНО:
Голова Державного комітету
України з питань регуляторної
політики та підприємництва
О.П.Баранівський
А.Дашкевич

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства аграрної
політики України
21.12.2005  N 727
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
18 січня 2006 р.
за N 35/11909

ПОЛОЖЕННЯ

про Головну державну інспекцію з карантину рослин України

1. Головна державна інспекція з карантину рослин України (далі - Укрголовдержкарантин) відповідно до Закону України "Про карантин рослин" (3348-12) є органом Державної служби з карантину рослин України, що здійснює державне управління у сфері карантину рослин, діє у складі спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з питань аграрної політики і підпорядковується йому.
2. Укрголовдержкарантину підпорядковуються державні інспекції з карантину рослин Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва та Севастополя. У віданні Укрголовдержкарантину є Центральна науково-дослідна карантинна лабораторія та Центральний фумігаційний загін.
3. Укрголовдержкарантин у своїй діяльності керується Конституцією України (254к/96-ВР) і законами України, актами Президента України, Кабінету Міністрів України, наказами спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з питань аграрної політики, а також цим Положенням.
4. Укрголовдержкарантин є юридичною особою, має самостійний баланс, рахунки в органах Державного казначейства України (у тому числі валютний рахунок для зв'язків з міжнародними організаціями), печатку із зображенням Державного Герба України та своїм найменуванням.
5. Укрголовдержкарантин розміщується за адресою: м. Київ, вул. Колоскова, 7.
6. Основними завданнями Укрголовдержкарантину є:
охорона території України від занесення карантинних організмів;
своєчасне виявлення, локалізація і ліквідація карантинних організмів;
запобігання проникненню карантинних організмів з карантинної зони в регіони України, де вони відсутні;
здійснення державного контролю за дотриманням карантинного режиму і проведенням заходів з карантину рослин при вирощуванні, заготівлі, вивезенні, ввезенні, транспортуванні, зберіганні, переробці, реалізації та використанні підкарантинних матеріалів.
7. Укрголовдержкарантин відповідно до покладених на нього завдань здійснює:
визначення відповідно до закону порядку ввезення, вивезення та використання рослин і рослинних продуктів, у тому числі за погодженням з карантинними службами інших держав, відповідно до міжнародних договорів України;
вивчення видового складу, біології та екології карантинних організмів, розробка прогнозу їх поширення з метою запобігання ввезенню;
розробки проектів нормативно-правових актів у сфері карантину рослин;
ведення обліку і надання інформації щодо поширення карантинних організмів;
проведення фітосанітарної експертизи підкарантинних матеріалів та об'єктів;
видачу відповідно до закону карантинних дозволів;
внесення подання до Кабінету Міністрів України про запровадження (скасування) карантинного режиму;
внесення пропозицій щодо проведення науково-дослідних робіт з карантину рослин до спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з питань аграрної політики, Української академії аграрних наук та інших науково-дослідних установ;
здійснення відповідно до закону контролю за додержанням законодавства про карантин рослин, у тому числі при ввезенні з-за кордону рослин і рослинних продуктів;
пропаганди знань з карантину рослин;
державний контроль за проведенням карантинних заходів;
контроль за проведенням фумігаційними загонами Державної служби з карантину рослин України, підприємствами, установами та організаціями незалежно від форми власності знезараження підкарантинних матеріалів та об'єктів, які переміщуються через державний кордон України та карантинні зони;
призначення і звільнення з посад керівників державних інспекцій з карантину рослин (їх заступників) Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва і Севастополя.
8. Рішення державного інспектора з карантину рослин щодо заборони вирощування, вивезення, ввезення, транспортування (у тому числі експорт, імпорт, транзит), зберігання, реалізації чи використання підкарантинного матеріалу, прийняті в межах повноважень, є обов'язковими для виконання.
9. Укрголовдержкарантин у своїй діяльності взаємодіє із Службою безпеки України, Міністерством внутрішніх справ України, Державним комітетом у справах охорони державного кордону України, Державною митною службою України, місцевими державними адміністраціями відповідно до законодавства.
10. Керівник Укрголовдержкарантину є Головним державним інспектором з карантину рослин України, який призначається і звільняється з посади спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади з питань аграрної політики.
Керівник Укрголовдержкарантину має заступників, у тому числі одного першого, які призначаються і звільняються з посади спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади з питань аграрної політики за поданням керівника Укрголовдержкарантину.
11. Керівник Укрголовдержкарантину :
організовує роботу Укрголовдержкарантину, несе персональну відповідальність за виконання покладених завдань і здійснення ним своїх функцій, визначає компетенцію та ступінь відповідальності заступників керівника Укрголовдержкарантину, керівників структурних підрозділів Укрголовдержкарантину, відповідає за роботу установ, які є у віданні та підпорядковані Укрголовдержкарантину;
затверджує штатний розпис, кошторис доходів і видатків державних інспекцій з карантину рослин Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва та Севастополя, Центральної науково-дослідної карантинної лабораторії, Центрального фумігаційного загону;
призначає на посаду та звільняє з посади керівників і заступників керівників державних інспекцій з карантину рослин Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва та Севастополя, Центрального фумігаційного загону, завідувачів Центральної науково-дослідної карантинної лабораторії, відділів Укрголовдержкарантину, працівників Укрголовдержкарантину, головних спеціалістів державних інспекцій з карантину рослин Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва та Севастополя, начальників обласних фумігаційних загонів, завідувачів зональних, обласних карантинних лабораторій, прикордонних пунктів карантину рослин у морських, річкових портах (на пристанях), на залізничних станціях, в аеропортах (на аеродромах), на підприємствах поштового зв'язку, шосейних шляхах, автовокзалах, автостанціях;
затверджує посадові інструкції працівників Укрголовдержкарантину.
12. Фінансування карантинних (фітосанітарних) заходів здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України, коштів осіб та інших не заборонених законами України джерел.
Джерелами фінансування Державної служби з карантину рослин України за рахунок спеціального фонду Державного бюджету України можуть бути надходження від надання платних послуг з проведення огляду, обстеження, аналізу, знезараження та інспектування підкарантинних матеріалів, що оплачуються особами, якщо інше не встановлено законом.
13. Укрголовдержкарантин здійснює бухгалтерський облік, веде фінансову та статистичну звітність згідно з чинним законодавством.
Керівник та головний бухгалтер є відповідальними за додержання порядку ведення і достовірність обліку та статистичної звітності.
14. Структура, штатний розпис і фонд оплати праці Укрголовдержкарантину затверджуються спеціально уповноваженим центральним органом з питань аграрної політики.
15. Оплата праці працівників Укрголовдержкарантину здійснюється згідно з чинним законодавством.
Начальник Головної
державної інспекції
з карантину рослин
України
Я.В.Добрянський