КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
П О С Т А Н О В А
від 26 вересня 2002 р. N 1451
Київ

Про затвердження Державної програми вдосконалення системи підготовки спортсменів до Олімпійських та Паралімпійських ігор

З метою належної підготовки спортсменів до Олімпійських та Паралімпійських ігор Кабінет Міністрів України постановляє:
1. Затвердити Державну програму вдосконалення системи підготовки спортсменів до Олімпійських та Паралімпійських ігор (додається).
2. Міністерству фінансів, Міністерству економіки та з питань європейської інтеграції щороку починаючи з 2003 року під час підготовки проектів Державного бюджету України та Державної програми економічного і соціального розвитку України передбачати Державному комітету з питань фізичної культури і спорту кошти на здійснення заходів Державної програми, затвердженої цією постановою, виходячи з реальних можливостей бюджету.
Прем'єр-міністр України
А.КІНАХ
Інд. 28

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від 26 вересня 2002 р. N 1451

ДЕРЖАВНА ПРОГРАМА

вдосконалення системи підготовки спортсменів до Олімпійських та Паралімпійських ігор

Загальна частина

Аналіз світової спортивної практики свідчить про те, що традиційні напрями підготовки спортсменів високого класу, які були спрямовані на швидке зростання спортивних досягнень, вичерпали себе.
Час вимагає нового підходу до змісту підготовки спортсменів, який би повною мірою враховував основні тенденції розвитку олімпійського та паралімпійського спорту.
Зміни в олімпійському спорті, зокрема його комерціалізація та професіоналізація, значно впливають на систему підготовки спортсменів високого класу, що потребує всебічного аналізу та глибокого наукового обґрунтування шляхів її удосконалення і своєчасного впровадження у практику результатів відповідних досліджень. Причому, особливої актуальності набуває обґрунтування сучасної стратегії олімпійської підготовки спортсменів, які перебувають на етапі максимальної реалізації індивідуальних можливостей і які вже досягли етапу збереження вищої спортивної майстерності.
Підвищення ефективності тренувального процесу спортсменів високого класу вимагає здійснення регулярного контролю за їх функціональним станом. Постійне зростання спортивних досягнень, підвищення обсягів та інтенсивності тренувальних навантажень безпосередньо пов'язані з функціональними можливостями організму спортсменів, які необхідно враховувати під час планування процесу підготовки. Успіх цього процесу багато в чому залежить від ефективності управління функціональним станом спортсменів. Це вимагає постійного проведення біологічного моніторингу тренувального процесу, особливо для циклічних видів спорту, де рівень функціонального стану спортсменів є головним чинником досягнення високих спортивних результатів.
Одним з найважливіших факторів, який визначає ефективність підготовки спортсменів високого класу, є застосування дозволених засобів стимулювання працездатності та прискорення процесу відновлення, для якого велике значення має раціональне харчування та застосування дозволених фармакологічних засобів.
Останнім часом з'являється дедалі більше фармакологічних засобів та харчових домішок, ефективність яких вимагає оперативної експериментальної перевірки. У зв'язку з активізацією боротьби із застосуванням у спорті допінгу особливої актуальності набуває спеціальна дослідницька робота, спрямована на визначення найрадикальніших незаборонених препаратів для підвищення результативності спортсменів збірних команд України.
Тренувальні та змагальні навантаження не тільки сприяють досягненню найвищого рівня реалізації функціональних можливостей спортсменів, але й дедалі частіше призводять до захворювання і травм.
За клінічними даними, 15-17,5 відсотка спортсменів внаслідок травм або перевантажень страждають на хвороби опорно-рухового апарату. Відомо, що у спортсменів, які займаються важкою атлетикою, боксом, гімнастикою, акробатикою, футболом та іншими видами спорту, великого навантаження зазнають саме суглоби, хребет, м'язи, сухожилля, що призводить до їх мікроушкоджень, внаслідок чого формується груба волокниста тканина, параартикулярні осифікати, нестабільність суглобів, деформуючий артроз, остеохондроз тощо. Це зумовлює необхідність розроблення комплексної системи клінічних симптомів, методів діагностики, профілактики та лікування ушкоджень опорно-рухового апарату у спортсменів збірних команд України.

Мета та основні завдання

Метою Програми є удосконалення системи підготовки спортсменів збірних команд України до Олімпійських та Паралімпійських ігор на науковій основі, підвищення їх конкурентоспроможності на світовій спортивній арені.
Основні завдання Програми:
визначення стратегії та особливостей основного змісту олімпійської підготовки спортсменів та розроблення механізму впровадження відповідних рекомендацій;
підвищення ефективності підготовки спортсменів високого класу шляхом вдосконалення системи контролю за їх функціональною підготовкою та управління адаптаційними процесами;
створення умов для стимулювання працездатності спортсменів, яка досягається шляхом раціонального харчування та застосування дозволених фармакологічних засобів;
запровадження комплексної системи діагностики, профілактики та лікування ушкоджень і захворювань опорно-рухового апарату спортсменів високого класу.

Фінансове забезпечення

Фінансове забезпечення Програми здійснюватиметься за рахунок коштів державного бюджету в межах асигнувань, передбачених Держкомспорту на зазначені цілі, та інших джерел, не заборонених законодавством. На виконання Програми необхідно 5100 тис. гривень, зокрема у 2003 році - 3100 тис. гривень, у 2004 році - 2000 тис. гривень.

Організація та контроль за виконанням Програми

Організація виконання Програми покладається на Держкомспорт.
Безпосередні виконавці Програми визначаються Держкомспортом.
Держкомспорт щороку до 1 січня інформує Кабінет Міністрів України і Мінекономіки про хід виконання завдань і заходів Програми.

Очікувані результати

Виконання Програми забезпечить:
оптимізацію програми олімпійської та паралімпійської підготовки спортсменів збірних команд України;
досягнення спортсменами збірних команд України високого рівня підготовки до Олімпійських та Паралімпійських ігор;
зниження рівня ризику спортсменів внаслідок надмірних за обсягом та інтенсивністю тренувальних і змагальних навантажень;
розроблення і впровадження під час підготовки збірних команд України ефективної системи контролю за функціональним станом спортсменів, яка передбачає як оцінку поточного стану спортсмена, так і визначення кумулятивних адаптивних зрушень в основних фізіологічних системах;
створення узагальнених та індивідуальних моделей функціональної підготовки спортсменів високого класу в пріоритетних для України олімпійських та паралімпійських видах спорту;
розроблення комплексних схем стимулювання працездатності спортсменів за рахунок їх раціонального харчування та застосування дозволених фармакологічних засобів;
удосконалення системи діагностики опорно-рухового апарату спортсменів високого класу, а також профілактики та лікування захворювань.
Для виконання Програми необхідно здійснити такі заходи:
1. Проведення аналізу сучасної системи підготовки спортсменів та її еволюції.
                                         Січень-червень 2003 року.
Обсяг фінансування - 65 тис. гривень.
2. Розроблення стратегії олімпійської підготовки спортсменів, які перебувають на етапі максимальної реалізації індивідуальних можливостей.
                                         Липень-грудень 2003 року.
Обсяг фінансування - 60 тис. гривень.
3. Розроблення стратегії олімпійської підготовки спортсменів, які досягли етапу збереження вищої спортивної майстерності.
                                         Січень-червень 2004 року.
Обсяг фінансування - 65 тис. гривень.
4. Формування наукової бази прогнозних даних досягнень українських спортсменів на Олімпійських та Паралімпійських іграх 2004 року і аналіз їх ефективності.
                                                   2003-2004 роки.
Обсяг фінансування - 59,9 тис. гривень.
5. Створення комп'ютеризованих комплексів, розроблення відповідного програмного забезпечення для інтегрованої оцінки дослідницького матеріалу і формування загального висновку щодо функціональної підготовки спортсменів.
                                         Січень-червень 2003 року.
Обсяг фінансування - 255 тис. гривень.
6. Визначення критеріїв оцінки функціонального стану організму спортсменів у пріоритетних для України олімпійських і паралімпійських видах спорту та вивчення особливостей адаптаційних реакцій організму спортсменів високого класу залежно від виду спорту і періоду підготовки.
                                         Липень-грудень 2003 року.
Обсяг фінансування - 864,6 тис. гривень.
7. Розроблення і впровадження ефективних методів корекції функціонального стану організму та працездатності спортсменів із застосуванням різноманітних засобів відновлення.
                                         Січень-червень 2004 року.
Обсяг фінансування - 558,5 тис. гривень.
8. Розроблення сучасних технологій тренувального процесу з урахуванням оцінки можливостей основних функціональних систем організму та особливостей динаміки адаптаційних перебудов у спортсменів високого класу залежно від виду спорту і періоду підготовки.
                                                   2003-2004 роки.
Обсяг фінансування - 153,9 тис. гривень.
9. Визначення рівня залежності працездатності спортсменів від раціонального харчування у комплексі із застосуванням дозволених фармакологічних засобів.
                                         Січень-червень 2003 року.
Обсяг фінансування - 334,8 тис. гривень.
10. Вивчення можливостей застосування харчових раціонів з відповідними дозволеними фармакологічними засобами для підвищення ефективності відновних процесів в умовах напруженої тренувальної і змагальної діяльності спортсменів.
                                         Липень-грудень 2003 року.
Обсяг фінансування - 493,1 тис. гривень.
11. Створення системи застосування раціонального харчування і дозволених фармакологічних засобів для стимулювання працездатності спортсменів, корекції відновних процесів та запровадження її під час безпосередньої підготовки спортсменів збірних команд України до Олімпійських та Паралімпійських ігор.
                                         Січень-серпень 2004 року.
Обсяг фінансування - 687,6 тис. гривень.
12. Проведення аналізу структурно-функціонального стану внутрішніх та білясуглобових структур суглобів під впливом стероїдних та антигомотоксичних препаратів.
                                         Січень-червень 2003 року.
Обсяг фінансування - 211,7 тис. гривень.
13. Розроблення діагностичних алгоритмів ушкодження суглобів у спортсменів збірних команд України.
                                         Липень-грудень 2003 року.
Обсяг фінансування - 815,8 тис. гривень.
14. Розроблення та впровадження ефективної системи профілактичних заходів і лікування травм опорно-рухового апарату у спортсменів високого класу.
                                         Січень-грудень 2004 року.
Обсяг фінансування - 251,7 тис. гривень.
15. Узагальнення знань і практичного досвіду підвищення ефективності системи підготовки спортсменів збірних команд України до Олімпійських та Паралімпійських ігор.
                                       Вересень-грудень 2004 року.
Обсяг фінансування - 223,4 тис. гривень.