НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ
ПРОФСПІЛКА ПРАЦІВНИКІВ НАЦІОНАЛЬНОЇ АКАДЕМІЇ НАУК УКРАЇНИ
29.12.2010
ЗАРЕЄСТРОВАНО 
Міністерством соціальної 
політики України 
24.01.2011 № 7

ГАЛУЗЕВА УГОДА

між Національною академією наук України і Профспілкою працівників Національної академії наук України на 2011 - 2012 роки

Розділ I. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1.1. Угода укладена між:
Національною академією наук України (далі - НАН України), - вищою державною науковою організацією України, що заснована на державній власності, користується правами самоврядності, забезпечує реалізацію прав держави як власника майна, переданого їй у постійне користування, діє відповідно до чинного законодавства України і власного Статуту, є головним розпорядником бюджетних коштів, яку представляє Президія НАН України, з однієї сторони
і Профспілкою працівників Національної академії наук України (далі - Профспілка), яка здійснює представництво і захист трудових, соціально-економічних прав та інтересів членів профспілки - працівників, аспірантів і докторантів в органах державної влади та органах місцевого самоврядування, у відносинах з роботодавцями та об'єднаннями громадян на підставі Закону України "Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності" (1045-14) , Статуту профспілки, яку представляє Президія Центрального комітету профспілки (далі - Президія ЦК профспілки), з другої сторони.
1.2. Угоду укладено на основі чинного законодавства, Генеральної угоди про регулювання основних принципів і норм реалізації соціально-економічної політики і трудових відносин в Україні на 2010 - 2012 роки (n0006120-10) , прийнятих сторонами зобов'язань з метою узгодження інтересів працівників, які перебувають у сфері дії сторін, з Президією НАН України та адміністрацією установ, організацій, підприємств (далі - установи) НАН України.
1.3. Угоду укладено на 2011 - 2012 роки. Вона набирає чинності з моменту повідомної реєстрації Міністерством соціальної політики України і діє до укладення нової Угоди.
1.4. Зміни та доповнення до Угоди вносяться за пропозиціями сторін у місячний термін з дня їх подання і оформлюються спільною постановою. Переговори щодо внесення змін або доповнень до Угоди проводяться у 10-денний термін з моменту отримання пропозицій іншою стороною.
Розпорядження Президії НАН України щодо умов оплати праці працівників, стипендіального забезпечення аспірантів і докторантів, які погоджені з Президією ЦК профспілки та приймаються згідно з постановами Кабінету Міністрів України, вважаються новою редакцією відповідних пунктів Угоди або додатків до неї.
1.5. Положення Угоди діють безпосередньо і є обов'язковими для виконання в усіх установах НАН України.
1.6. Умови колективних договорів, що діють в установах НАН України, які погіршують становище працівників порівняно з Угодою, є недійсними.
1.7. Жодна із сторін не може в односторонньому порядку припинити виконання взятих на себе за Угодою зобов'язань.
1.8. Президія НАН України і Президія ЦК профспілки є гарантами виконання Угоди адміністраціями установ та профспілковими організаціями всіх рівнів.
1.9. Безпосередню відповідальність за виконання окремих пунктів Угоди несуть, у межах своїх повноважень, посадові особи, визначені у Додатку № 2.

Розділ II. ЗОБОВ'ЯЗАННЯ ПРЕЗИДІЇ НАН УКРАЇНИ

2.1. Трудовий договір, зайнятість, робочий час
2.1.1. З працівниками установ НАН України укладаються, як правило, безстрокові трудові договори. Укладення з працівниками трудових договорів у формі контракту допускається лише у випадках, прямо передбачених законами України.
Умови матеріального забезпечення, організації праці працівників, з якими укладаються строкові трудові договори (контракти), встановлюються угодою сторін, але розміри обов'язкових виплат для таких працівників не можуть бути меншими, ніж це визначено чинним законодавством та п. 2.2.3 Угоди.
2.1.2. Для працівників бюджетних установ запровадження з ініціативи адміністрацій (за угодою сторін) неповного робочого дня або неповного робочого тижня не допускається.
2.1.3. Для працівників державних підприємств встановлення неповного робочого дня або неповного робочого тижня з ініціативи адміністрацій у зв'язку із змінами в організації виробництва і праці, зумовленими недостатнім обсягом замовлень, запроваджується лише з дотриманням норм, передбачених статтею 32 КЗпП України (322-08) та Додатком № 3 до Угоди.
2.1.4. Нормальна тривалість робочого часу працівників не може перевищувати 40 годин на тиждень.
2.1.5. Забезпечувати періодичність підвищення кваліфікації працівників не рідше ніж один раз на 5 років відповідно до потреб установ та вимог актів законодавства.
2.2. Фінансування установ та оплата праці
2.2.1. У бюджетному запиті НАН України на відповідний рік передбачаються обсяги видатків на оплату праці, які враховують положення ст. 23 Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність" (1977-12) .
2.2.2. Розподіл бюджетного фінансування НАН України затверджується постановою Президії НАН України за погодженням з Президією ЦК профспілки.
Розподіл бюджетного фінансування та його коригування здійснюється з дотриманням рівних можливостей усіх бюджетних установ щодо оплати праці згідно з чинним законодавством та п. 2.2.3 Угоди.
2.2.3. На основі розподілу бюджетного фінансування адміністрації установ складають і затверджують за погодженням з профспілковими комітетами кошториси доходів і видатків на відповідний рік, передбачаючи в них кошти, які забезпечують стовідсоткову виплату заробітної плати працівникам згідно з штатним розписом, що в першу чергу включає обов'язкові виплати: посадові оклади (ставки заробітної плати), надбавки за стаж наукової роботи, доплати за наукові ступені і вчені звання, доплати за шкідливі умови праці. До обов'язкових виплат відносяться також грошова допомога при виході на наукову пенсію і видатки на виплату стипендій докторантам і аспірантам.
2.2.4. У розрахунках до кошторису установ, у межах фонду оплати праці, можуть передбачатись інші надбавки, доплати, матеріальна допомога на оздоровлення та винагороди, що визначені постановами Кабінету Міністрів України та відповідними розпорядженнями Президії НАН України, але лише після виконання зобов'язань щодо обов'язкових виплат.
2.2.5. Установи подають штатні розписи на затвердження до Президії НАН України після їх погодження з профспілковими комітетами.
2.2.6. У бюджетних установах НАН України посадові оклади (ставки заробітної плати) працівників, стипендії аспірантів і докторантів встановлюються керівниками установ у розмірах, визначених нормативними актами Кабінету Міністрів України та відповідними розпорядженнями Президії НАН України, погодженими з ЦК профспілки, з урахуванням кваліфікаційних вимог і тарифних розрядів відповідної кваліфікації на основі атестації або тарифікації.
2.2.7. Розміри доплат, надбавок, матеріальної допомоги та інших виплат працівникам бюджетних установ визначаються на підставі постанов Кабінету Міністрів України та відповідних розпоряджень Президії НАН України, погоджених з Президією ЦК профспілки.
Встановлення надбавок та доплат здійснюється згідно з Додатками № 4, 8 - 11 .
2.2.8. Згідно з Генеральною угодою (n0006120-10) розмір заробітної плати некваліфікованого працівника небюджетної сфери за повністю виконану норму часу в нормальних умовах праці повинен перевищувати фактичний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, розрахований за попередній місяць відповідно до законодавства. Мінімальні гарантії в оплаті праці, розміри доплат і надбавок до тарифних ставок і посадових окладів працівників державних підприємств визначаються Додатками № 5 - 7.
2.2.9. Працівникам державних підприємств НАН України посадові оклади і тарифні ставки встановлюються у розмірі і порядку, визначених колективними договорами, з урахуванням положень галузевої та Генеральної угод.
2.2.10. Взяти до відома, що відповідно до Генеральної угоди зростання середньої заробітної плати повинно бути у 2011 році - не нижче ніж на 15 відсотків порівняно з 2010 роком, у 2012 році - не нижче ніж на 16 відсотків порівняно з 2011 роком.
2.2.11. Передбачати у колективних договорах здійснення заходів, спрямованих на збільшення частки заробітної плати в операційних виплатах з реалізованої продукції, робіт, послуг.
2.2.12. Визначати у колективних договорах положення щодо участі трудового колективу у формуванні, розподілі та використанні прибутку підприємств.
2.2.13. Для працівників установ, які виконують роботи (надають послуги) в умовах не властивих основній діяльності НАН України, оплата праці встановлюється у колективних договорах з дотриманням гарантій, визначених угодами тих галузей, до яких ці установи належать за характером виробництва та актами чинного законодавства.
2.2.14. Для працівників бюджетних установ НАН України встановлюються доплати: за роботу у важких і шкідливих умовах праці - до 12 відсотків; за роботу в особливо важких і особливо шкідливих умовах праці - до 24 відсотків тарифної ставки (посадового окладу).
2.2.15. Оплата праці всього надурочного часу здійснюється у подвійному розмірі.
2.2.16. У разі виходу на пенсію відповідно до ст. 24 Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність" (1977-12) грошова допомога науковим працівникам виплачується згідно з "Переліком посад наукових (науково-педагогічних) працівників підприємств, установ, організацій, вищих навчальних закладів, перебування на яких дає право на призначення пенсії та виплату грошової допомоги..." (Додаток № 12).
2.2.17. Заробітна плата виплачується працівникам регулярно в робочі дні у строки, встановлені колективним договором, але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує шістнадцяти календарних днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата.
Всі інші виплати проводяться після виконання зобов'язань щодо оплати праці.
2.2.18. Працівникам нараховується та виплачується компенсація втрати частини заробітної плати у зв'язку з порушенням термінів її виплати. Проводиться індексація грошових доходів працівників згідно з чинним законодавством.
2.2.19. Працівникам, які направлені у службове відрядження, оплата праці за виконану роботу здійснюється відповідно до умов, визначених трудовим або колективним договором і розмір такої оплати праці не може бути нижчим середнього заробітку.
2.2.20. Спільно з Президією ЦК профспілки ініціювати прийняття Кабінетом Міністрів України нормативних актів щодо вдосконалення системи оплати праці наукових працівників, професіоналів, фахівців та робітників, підвищення її до законодавчо встановленого рівня, збільшення розміру стипендіального забезпечення аспірантів і докторантів.
2.3. Відпустки
2.3.1. Зберігати відпустки раніше встановленої загальної тривалості за працівниками, які користувались відпусткою більшої тривалості, ніж передбачено Законом України "Про відпустки" (504/96-ВР) , на весь час їх роботи в даній установі на посадах, професіях, роботах, що давали їм право на цю відпустку відповідно до діючого законодавства та за наявності умов, за якими вона надавалася.
2.3.2. Надавати щорічні основні відпустки керівним та науковим працівникам відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 14.04.97 р. № 346 (346-97-п) (з наступними змінами та доповненнями).
2.3.3. Надавати щорічну додаткову відпустку за особливий характер праці працівникам з ненормованим робочим днем тривалістю до 7 (семи) календарних днів, згідно з орієнтовним переліком (Додаток № 13 ). Конкретна тривалість такої відпустки встановлюється колективним договором та надається пропорційно часу, відпрацьованому на роботах, посадах, що дають право на таку відпустку.
2.3.4. Надавати додаткові відпустки:
- за роботу у шкідливих та важких умовах праці;
- за особливий характер праці;
- у зв'язку з навчанням;
- у зв'язку з профспілковим навчанням;
- творчі відпустки;
- соціальні відпустки.
2.3.5. Надавати працівникам відпустки без збереження заробітної плати за сімейними обставинами та з інших причин на термін, обумовлений угодою між працівником і адміністрацією та визначений ст. ст. 25, 26 Закону України "Про відпустки" (504/96-ВР) .
2.3.6. Не допускати ненадання щорічних відпусток повної тривалості протягом двох років підряд, а також ненадання їх протягом року працівникам, які мають право на щорічні додаткові відпустки за роботу у шкідливих і важких умовах праці або за особливий характер праці.
2.3.7. Виплачувати заробітну плату працівникам за час відпустки не пізніше ніж за три дні до її початку.
2.3.8. За бажанням працівник має право на грошову компенсацію частини щорічної відпустки, якщо тривалість наданої працівникові щорічної і додаткових відпусток не менше 24 календарних днів.
2.3.9. Спільно з Президією ЦК профспілки ініціювати звернення до Кабінету Міністрів України з метою вдосконалення порядку і тривалості надання щорічних основних відпусток науковим працівникам, які мають наукові ступені.
2.4. Забезпечення норм чинного законодавства
2.4.1. Постанови, розпорядження, рекомендації Президії та Бюро Президії НАН України не повинні суперечити Угоді та чинному законодавству. Це стосується також наказів та розпоряджень в установах НАН України.
2.4.2. Нормативні акти Президії НАН України, що стосуються соціально-економічних питань, доводити до відома адміністрації установ у 5-денний термін.
2.4.3. Адміністрації установ забезпечують ознайомлення працівників з нормативними актами чинного законодавства, постановами та розпорядженнями Президії НАН України, що стосуються їх соціально-економічних прав та інтересів.
2.5. Охорона праці
2.5.1. Контролювати дотримання в установах НАН України вимог законодавства про охорону праці згідно з Законом України "Про охорону праці" (2694-12) .
2.5.2. У бюджетних запитах передбачати виділення коштів на фінансування видатків на охорону праці відповідно до ст. 19 Закону України "Про охорону праці" .
2.5.3. Опрацювання та прийняття галузевих нормативних актів про охорону праці проводити за участю Профспілки.
2.5.4. Організовувати та проводити спільно з Профспілкою та Державною службою гірничого нагляду та промислової безпеки України навчання і перевірку знань керівників установ НАН України з питань охорони праці.
2.5.5. Проводити розслідування та вести облік нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві відповідно до порядку, встановленого Кабінетом Міністрів України.
2.5.6. Адміністрації установ зобов'язані:
- виділяти кошти і необхідні матеріали для проведення заходів з охорони праці;
- безоплатно забезпечувати працівників, зайнятих на роботах у шкідливих та небезпечних умовах праці, а також на роботах, пов'язаних із забрудненням або здійснюваних у несприятливих температурних умовах спецодягом, спецвзуттям, іншими засобами індивідуального захисту;
- забезпечувати проведення щорічного медичного огляду працівників, які працюють у шкідливих і важких умовах праці на робочих місцях в установах, в експедиційних відрядженнях, а також виконання рекомендацій медичних комісій щодо умов їх подальшої праці (за результатами профогляду);
- забезпечувати проведення атестації робочих місць працівників, зайнятих у шкідливих умовах праці, для визначення права на пільгове пенсійне забезпечення та надання інших пільг і компенсацій згідно з чинним законодавством;
- передбачати в колективних договорах скорочення тривалості робочого часу для працівників, зайнятих на роботах у важких та шкідливих умовах праці.
2.6. Соціальні питання
2.6.1. Забезпечити організаційний супровід функціонування лікувальних, санаторно-курортних і оздоровчих закладів, які перебувають у віданні НАН України.
2.6.2. Лікувальні, санаторно-курортні і оздоровчі заклади, які перебувають у віданні НАН України, не підлягають ліквідації, перепрофілюванню, передачі іншому відомству.
Передача цих закладів в оренду, як цілісних майнових комплексів, може здійснюватись лише за погодженням з Президією ЦК профспілки.
2.6.3. Спільно з Президією ЦК профспілки встановлювати вартість путівок, тривалість і терміни заїздів, здійснювати розподіл ліміту путівок в оздоровчі заклади, які перебувають у віданні НАН України, для працівників академічних установ і членів їх сімей.
2.6.4. Встановити, починаючи з 2011 року, ліміт путівок для працівників академічних установ та членів їх сімей у ДП "Будинок творчості вчених "Кацівелі" у обсязі 55 відсотків від їх загальної кількості.
2.6.5. Рішення адміністрацій установ про ліквідацію, перепрофілювання, передачу іншому відомству об'єктів соціально-культурної сфери, які знаходяться на балансі установ, приймаються лише після погодження з відповідними профспілковими комітетами.
2.6.6. Здійснювати регулярний контроль за роботою лікувальних, санаторно-курортних і оздоровчих закладів, які перебувають у віданні НАН України, з метою надання ними послуг на належному рівні.
2.6.7. Домагатися виділення коштів у межах загального фонду Державного бюджету України на придбання службового житла для працівників НАН України та підтримку відомчих лікувально-оздоровчих закладів.
2.6.8. Спільно з Президією ЦК профспілки розглядати питання соціального захисту наукової молоді, насамперед вирішення житлової проблеми.
2.6.9. Звернення наукових установ про дозвіл на укладення договорів щодо надання в оренду виробничих приміщень та обладнання розглядаються на Бюро Президії НАН України після їх погодження з відповідними комітетами профспілки.
2.6.10. Рекомендувати адміністраціям установ у випадку смерті працівника від загального захворювання або нещасного випадку, не пов'язаного з виробництвом, надавати додаткову до встановленої чинним законодавством матеріальну допомогу сім'ї.
2.7. Взаємодія з Профспілкою та гарантії її діяльності
2.7.1. Визнавати Профспілку повноважним представником працівників НАН України і захисником їх трудових, соціально-економічних прав та інтересів. Сприяти статутній діяльності комітетів профспілки, реалізації ними прав і повноважень, передбачених Законом України "Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності" (1045-14) .
Підтримувати з Профспілкою постійний соціальний діалог з зазначених питань.
2.7.2. Створювати належні умови діяльності первинних профспілкових організацій, зокрема, безоплатно надаючи профспілковим комітетам приміщення для роботи та проведення зборів працівників з усім необхідним обладнанням, зв'язком, опаленням, освітленням, прибиранням, транспортом, охороною у порядку, передбаченому колективними договорами.
2.7.3. Запрошувати керівництво Профспілки та голів первинних профспілкових організацій на засідання Загальних зборів НАН України. Голова Профспілки запрошується на засідання Президії та Бюро Президії НАН України, наради керівників установ НАН України, інші зібрання при розгляді питань, що стосуються зайнятості, оплати праці, соціальних інтересів працівників НАН України, з попереднім наданням проектів відповідних документів.
Надавати голові Профспілки, на його прохання, слово для виступу із зазначених питань для інформації стосовно позиції працівників установ НАН України.
2.7.4. Керівники установ запрошують голів профспілкових організацій, як представників трудових колективів, на засідання вчених рад, дирекцій, наради керівників структурних підрозділів та інші зібрання в установах при розгляді ними питань, що стосуються зайнятості, оплати праці, соціальних інтересів працівників.
Головам профспілкових організацій надається, на їх прохання, слово для виступу із зазначених питань для інформації стосовно позиції трудових колективів.
2.7.5. Відомчі нормативні акти (постанови, розпорядження Президії та Бюро Президії НАН України), які стосуються трудових прав, зайнятості, заробітної плати та соціальних інтересів працівників НАН України, видавати спільно або за погодженням з Президією ЦК профспілки.
Залучати представників Профспілки до підготовки проектів зазначених нормативних актів.
2.7.6. Накази та розпорядження в установах, які стосуються трудових прав, охорони праці та соціальних інтересів працівників, видаються за погодженням з профспілковими комітетами.
Питання оплати праці працівників (форм і систем оплати праці, розцінок, тарифних сіток, схем посадових окладів, умов запровадження та розміру надбавок, доплат, премій, винагород та інших заохочувальних і компенсаційних виплат, надання матеріальної допомоги, затвердження штатного розпису) адміністрації установ вирішують за погодженням з профспілковими комітетами.
2.7.7. Інформувати Президію ЦК профспілки про звернення Президії НАН України до органів державної влади з соціально-економічних питань та відповіді на них.
2.7.8. На запит Президії ЦК профспілки надавати інформацію про обсяг надходжень коштів загального фонду держбюджету та про їх розподіл між установами НАН України.
2.7.9. Адміністрації установ:
- надають оперативну інформацію профспілковим комітетам про обсяг місячних надходжень коштів та їх частину, що спрямовується на оплату праці;
- на запит профспілкових комітетів надають письмову інформацію з питань зайнятості і оплати праці в цілому по установах та їх структурних підрозділах, з охорони праці та з інших соціальних питань;
- повідомляють профспілкові комітети не пізніше, ніж за три місяці, про очікуване звільнення працівників у зв'язку з ліквідацією або реорганізацією установ.
2.7.10. Адміністрації установ забезпечують гарантії працівникам, обраним до складу профспілкових органів, відповідно до ст. 41 Закону України "Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності" (1045-14) .
2.7.11. Працівникам, обраним до складу Центрального та регіональних комітетів профспілки, які не звільнені від виробничої діяльності, надається вільний від роботи час (до 4 годин на тиждень) із збереженням середнього заробітку, для виконання ними своїх громадських обов'язків, а працівникам, обраним до складу комітетів первинних організацій профспілки згідно з умовами колективних договорів - не менше 2 годин на тиждень.
2.7.12. На працівників профспілкових органів, які перебувають на виборних і штатних посадах, поширюються права та соціальні пільги, передбачені для працівників установ НАН України.
2.7.13. Адміністрації бюджетних установ і організацій щорічно передбачають у розрахунках до кошторисів окремим розділом видатки на проведення культурно-масової, фізкультурної і оздоровчої роботи профкомів у розмірах і у терміни, визначені колективними договорами, але не менше 0,3 відсотка фонду оплати праці.
2.7.14. Адміністрації установ НАН України забезпечують безготівкове відрахування профспілкових членських внесків з основної та додаткової заробітної плати працівників, стипендій докторантів і аспірантів - членів профспілки за умови наявності їх письмових заяв та відповідного пункту колективних договорів.
Перерахування членських внесків на рахунки профспілкових комітетів (органів) всіх рівнів здійснюється одночасно з утриманням прибуткового податку з громадян за поточний місяць. Перерахування частини профспілкових внесків безпосередньо на рахунок ЦК профспілки та рахунки регіональних комітетів профспілки здійснюється за нормативами, визначеними: з'їздом - для ЦК профспілки, конференціями регіональних організацій - для регіональних комітетів профспілки. Контроль за перерахуванням здійснює профспілковий комітет відповідної установи.
2.7.15. У разі прийняття Президією ЦК профспілки рішення про проведення загальноакадемічної акції протесту (відповідно до Положення про організацію та проведення загальноакадемічних акцій протесту, затвердженого постановою Президії ЦК профспілки від 18.04.2001 № П-17-6), що організується на підтримку законних і обґрунтованих соціально-економічних вимог Профспілки та пропозицій НАН України, адміністрації установ не заперечують проти участі представників трудових колективів у проведенні таких заходів, з урахуванням норм чинного законодавства.

Розділ III. ЗОБОВ'ЯЗАННЯ ПРЕЗИДІЇ ЦК ПРОФСПІЛКИ

3.1. Трудові відносини, зайнятість, робочий час
3.1.1. Не підтримувати індивідуальних і колективних трудових спорів (конфліктів) з питань, що регулюються Угодою, за умови виконання її відповідних положень.
3.1.2. Вимагати від Президії НАН України, за поданням первинної профспілкової організації, розірвання трудового договору (контракту) з керівником установи, якщо він порушує законодавство про працю, про колективні договори і угоди, Закон України "Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності" (1045-14) .
3.1.3. Надавати профспілковим комітетам первинних організацій методичну та консультативну допомогу при укладанні колективних договорів або внесенні до них змін і доповнень.
3.1.4. У разі запровадження для працівників державних організацій неповного робочого дня або неповного робочого тижня з ініціативи адміністрацій надавати профспілковим комітетам, на їх звернення, необхідну правову допомогу з цих питань.
3.1.5. За згодою працівників профспілкові комітети здійснюють контроль за додержанням адміністраціями умов контрактів.
3.2. Фінансування та оплата праці
3.2.1. Під час підготовки та прийняття Державного бюджету України надавати всебічну підтримку бюджетному запиту НАН України шляхом взаємодії з органами державної влади. Відстоювати консолідовану позицію в цьому питанні разом з Президією НАН України.
У разі необхідності проводити масові заходи відповідно до ст. 27 Закону України "Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності" (1045-14) .
3.2.2. Контролювати терміни та обсяг надходження коштів, виділених НАН України, дотримання чинного законодавства щодо термінів і повноти виплати заробітної плати працівникам бюджетних установ НАН України.
Спільно з Президією НАН України домагатися від Міністерства фінансів України рівномірного розподілу бюджетних асигнувань протягом відповідного року.
3.2.3. Домагатися від Верховної Ради України і Кабінету Міністрів України виконання норм Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність" (1977-12) у повному обсязі.
3.2.4. Домагатися внесення необхідних змін і доповнень до нормативних актів, що регулюють оплату праці працівників НАН України.
3.2.5. Домагатися, разом з іншими профспілками і профоб'єднаннями України, встановлення розміру окладу (ставки) працівника 1 тарифного розряду на рівні мінімальної заробітної плати за Єдиною тарифною сіткою (1298-2002-п) .
3.2.6. Надавати комітетам профспілки, на їх звернення, необхідну консультаційну і методичну допомогу з питань фінансування установ і оплати праці, застосування ними наданих профспілкам прав щодо здійснення контролю за виконанням роботодавцями зобов'язань у сфері оплати праці.
3.3. Трудове законодавство, соціальні гарантії
3.3.1. Брати участь у роботі над проектами законів України, постанов Кабінету Міністрів України та інших нормативних актів, які стосуються трудових прав і соціальних гарантій працівників НАН України.
3.3.2. Інформувати комітети профспілки про зміни у трудовому законодавстві, пенсійному забезпеченні, охороні праці та соціальному страхуванні.
3.3.3. Разом з іншими профспілками України домагатися прийняття Трудового кодексу України у редакції, яка забезпечить права працівників і профспілок та не звузить обсяг і зміст існуючих гарантій.
3.3.4. Ініціювати внесення обґрунтованих змін і доповнень до ст. 24 Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність" (1977-12) , у тому числі щодо надання права науковцям оформлювати пенсію, відповідно до цього Закону, без звільнення з посади та переходу на контрактну форму трудового договору.
3.3.5. Здійснювати контроль з боку комітетів профспілки всіх рівнів за додержанням трудового законодавства в установах НАН України.
3.3.6. Брати участь у формуванні і роботі Спільного представницького органу всеукраїнських профспілок на національному рівні та переговорах з укладання Генеральної угоди (n0006120-10) .
3.3.7. Надавати правову допомогу первинним профспілковим організаціям з питань захисту законних прав та інтересів членів профспілки.
3.3.8. Надавати членам профспілки правову допомогу з питань трудового законодавства та соціальних гарантій, проводити відповідну роз'яснювальну роботу. У необхідних випадках представляти інтереси членів профспілки у судових та інших органах державної влади і місцевого самоврядування відповідно до чинного законодавства.
3.4. Охорона праці
3.4.1. Здійснювати громадський контроль за дотриманням адміністраціями установ законодавства та нормативних актів з охорони праці, створенням здорових і безпечних умов праці, належного виробничого побуту для працівників, забезпеченням засобами колективного та індивідуального захисту.
3.4.2. Забезпечувати контроль з боку профспілкових комітетів установ за проведенням щорічного медичного огляду працівників, які працюють у шкідливих і важких умовах праці на робочих місцях, а також експедиційних відрядженнях та за виконанням рекомендацій медичних комісій за результатами профогляду щодо характеру подальшої праці працівників та направлення їх на лікування.
3.4.3. Брати участь у роботі комісій:
- з атестації посадових осіб на знання ними законодавства та нормативних актів з охорони праці;
- з розслідування нещасних випадків на виробництві.
3.4.4. Проводити вибіркові перевірки стану охорони праці в установах НАН України разом з відділом охорони праці Управління справами НАН України.
3.4.5. Рекомендувати профспілковим комітетам установ створювати комісії з питань охорони праці.
3.5. Соціальні питання
3.5.1. Домагатися від Кабінету Міністрів України та Верховної Ради України виділення асигнувань на придбання службового житла для працівників НАН України.
3.5.2. Контролювати роботу лікувальних, санаторно-курортних і оздоровчих закладів, які перебувають у віданні НАН України, з метою надання ними послуг працівникам НАН України та членам їх сімей на належному рівні.
3.5.3. Брати участь у встановленні вартості путівок у відомчі санаторно-курортні та оздоровчі заклади для працівників НАН України та членів їх сімей, здійснювати розподіл ліміту путівок між комітетами профспілки пропорційно чисельності організацій профспілки та відповідних заявок.
3.5.4. Розглядати пропозиції Президії НАН України та приймати рішення щодо погодження передачі лікувальних, санаторно-курортних і оздоровчих закладів в оренду.
3.5.5. Спільно з Президією НАН України розподіляти кошти, виділені для придбання службового житла, між регіональними науковими центрами та науковими установами, забезпечуючи при цьому гласність і відкритість. Розподіл службового житла на регіональному рівні провадиться науковими центрами спільно з відповідними регіональними організаціями профспілки.
3.5.6. Спільно з Президією НАН України домагатися від Кабінету Міністрів України надання права установам розпоряджатися доходами, одержаними від надання в оренду приміщень та майна бюджетних установ, спрямовуючи частину зазначених коштів на розвиток соціально-побутової бази та соціальну підтримку працівників.
3.5.7. Контролювати стан відомчих гуртожитків та створення належних умов проживання.
3.6. Взаємодія з Президією НАН України
3.6.1. Сприяти Президії НАН України у виконанні нею задач і повноважень, передбачених Статутом НАН України, шляхом спрямування діяльності комітетів профспілки всіх рівнів на досягнення взаємодії з адміністраціями для забезпечення стабільної роботи установ.
3.6.2. Запрошувати представників Президії НАН України на Пленуми ЦК профспілки і засідання Президії, збори, наради, семінари профспілкового активу, де розглядаються соціально-економічні питання діяльності НАН України.
3.6.3. Інформувати Президію НАН України про звернення, вимоги, листи Профспілки до органів державної влади з питань, що мають загальноакадемічний характер, а також відповіді на них.
3.6.4. Інформувати Президію НАН України про підготовку і проведення Профспілкою масових заходів, спрямованих на захист соціально-економічних прав та інтересів працівників НАН України - членів профспілки.
3.6.5. Брати участь у підготовці нормативних документів Президії НАН України, які приймаються спільно або за погодженням з ЦК профспілки.
3.6.6. Інформувати профспілковий актив про заходи, яких вживає Президія НАН України з метою створення належних умов для діяльності наукових установ.
3.6.7. Практикувати спільні звернення за підписом керівництва НАН України і Профспілки до органів державної влади щодо вирішення життєво важливих проблем діяльності НАН України і соціально-економічних інтересів її працівників.
3.6.8. Профспілкові комітети при розгляді питань, що стосуються фінансування установ, соціально-економічних прав та інтересів працівників, запрошують представників адміністрацій на відповідні профспілкові зібрання.
3.6.9. Домагатися встановлення строку стажування для наукових працівників, аспірантів та докторантів за рахунок сторони, що запрошує, на термін до одного року.

Розділ IV. КОНТРОЛЬ ЗА ВИКОНАННЯМ УГОДИ

4.1. Контроль за виконанням Угоди здійснює комісія, персональний склад якої визначений Додатком № 1.
4.2. Сторони мають право за власним рішенням проводити ротацію своїх представників у складі комісії.
4.3. Кожна сторона комісії самостійно здійснює перевірку стану виконання Угоди, інформуючи іншу сторону про наслідки перевірок. Сторони можуть за домовленістю здійснювати спільні перевірки.
4.4. Кожна із сторін комісії, виявивши порушення Угоди, звертається відповідно до Президії НАН України або Президії ЦК профспілки з пропозицією вжити заходів для їх усунення, а у разі необхідності ставить питання про притягнення до відповідальності посадових осіб, з вини яких порушується Угода.
4.5. Комісія за підписом співголів надає адміністраціям і профспілковим комітетам письмові роз'яснення щодо застосування положень Угоди.
4.6. У разі виникнення розбіжностей, коли сторонам не вдалося досягти спільної оцінки ситуації щодо виконання Угоди, вони залишають за собою право вживати заходів, передбачених чинним законодавством.
4.7. Стан виконання Угоди розглядається комісією не рідше одного разу на рік.
4.8. В установах НАН України одночасно з підведенням підсумків виконання колективних договорів здійснюється аналіз стану виконання положень Угоди.
4.9. На комісію покладається підготовка узгоджених змін і доповнень до Угоди відповідно до процедури, визначеної п. 1.4 Угоди .
Президент Національної
академії наук України
академік НАН України
Б.Є. Патон
Голова Профспілки
працівників Національної
академії наук України
А.І. Широков
Додаток № 1 
до Угоди

КОМІСІЯ

по контролю за виконанням Угоди

Співголови:
Головний учений секретар НАН України академік НАН України А.Г. Загородній
Голова Профспілки працівників НАН України А.І. Широков
Члени комісії від Президії НАН України:
Члени комісії від Президії ЦК Профспілки:
1. Начальник Науково-організаційного відділу Президії НАН Профспілки України
- В.Л. Богданов
1. Заступник голови
- Є.І. Меркулов
2. Керуючий справами НАН України Профспілки
- М.В. Сидоренко
2. Заступник голови
- В.М. Столяров
3. Начальник Відділу наукових і керівних кадрів
- В.М. Палій
3. Голови регіональних організацій Профспілки (за посадою)
4. Начальник Фінансово-економічного відділу
- Л.С. Литвишко
4. Голова профкому ННЦ "Харківський фізико-технічний інститут"
- Г.В. Сухина
5. Начальник Відділу науково-правового забезпечення діяльності НАН України
- С.М. Черновська
5. Головний спеціаліст ЦК Профспілки, секретар комісії
- Н.С. Педченко
6. Заступник начальника Науково-організаційного Відділу Президії НАН України
- І.А. Мальчевський
7. Учений секретар СФТМН НОВ Президії НАН України, секретар комісії
- С.М. Сєдих
Президент НАН України
академік НАН України
Б.Є. Патон
Голова Профспілки
працівників НАН України
А.І. Широков
Головний учений секретар
НАН України
академік НАН України
А.Г. Загородній
Додаток № 2 
до Угоди

ПЕРЕЛІК

посадових осіб, що відповідають за виконання окремих пунктів Угоди в межах їх повноважень

Посадова особа
Пункти Угоди
1
2
Президія НАН України, директори установ
Перший віце-президент НАН України
1.5; 1.8; 2.2.1; 2.2.2; 2.7.8
Головний учений секретар НАН України
1.4; 2.7.1; 2.7.5; 4.1 - 4.5; 4.7
Керуючий справами НАН України
2.6.1 - 2.6.4; 2.6.6; 2.6.7
Начальник Науково-організаційного відділу Президії НАН України
2.7.5
Начальник Фінансово-економічного відділу Президії НАН України
2.2.4
Начальник Відділу науково-правового забезпечення діяльності НАН України
2.4.1; 2.4.2
Начальник Відділу охорони праці Управління справами НАН України
2.5.1; 2.5.3; 2.5.4
Начальник секретаріату Президії НАН України
2.7.3; 2.7.7
Директори установ
1.5; 1.6; 2.1.1 - 2.1.4; 2.2.3 -
2.2.15; 2.3.1 - 2.3.8; 2.4.1;
2.4.3; 2.5.6; 2.6.5; 2.6.9; 2.7.2; 2.7.4; 2.7.6; 2.7.9 - 2.7.15
Президія ЦК Профспілки, голови комітетів профспілки
Голова Профспілки працівників НАН України
1.4; 1.8; 3.1.1; 3.1.2; 3.2.1 -
3.2.5; 3.3.1; 3.3.6; 3.6.1 - 3.6.7;
4.1 - 4.5
Заступники голови Профспілки
3.1.3; 3.2.5; 3.2.6; 3.3.1 - 3.3.7;
3.6.5
Головні спеціалісти відділу соціальних питань та охорони праці
3.4.1; 3.4.3 - 3.4.5; 3.5.1 -
3.5.4; 3.5.6
Голови регіональних організацій Профспілки
3.1.1 - 3.1.4; 3.3.5; 3.3.7; 3.3.8;
4.1
Голови первинних профспілкових організацій
1.5 - 1.6; 2.2.3; 2.3.1; 2.5.1;
2.6.9; 2.7.6; 2.7.10; 3.1.1; 3.1.2;
3.4.1; 3.4.2; 3.6.8
Головний учений секретар
НАН України
академік НАН України
А.Г. Загородній
Голова Профспілки
працівників НАН України
А.І. Широков
Додаток № 3 
до Угоди

ПОРЯДОК

встановлення неповного робочого часу з ініціативи адміністрації для працівників державних підприємств НАН України

1. Адміністрація письмово звертається до профкому установи з поданням погодити встановлення неповного робочого часу для працівників установи або її окремих підрозділів. До звернення додаються:
• фінансово-економічне обґрунтування необхідності введення неповного робочого часу та його тривалість;
• проект наказу про встановлення неповного робочого часу, в якому повинно бути визначено: для яких працівників, на який період вводиться неповний робочий час та його тривалість (в годинах на тиждень).
2. Питання про встановлення неповного робочого часу розглядається на спільному засіданні дирекції та профкому. Рішення оформляється відповідним протоколом.
3. У разі прийняття рішення про встановлення неповного робочого часу адміністрація установи за два місяці до його запровадження знайомить працівників під особистий розпис з відповідним наказом.
Головний учений секретар
НАН України
академік НАН України
А.Г. Загородній
Додаток № 4 
до Угоди

УМОВИ

оплати праці працівників бюджетних науково-дослідних установ і організацій та інших наукових установ НАН України

Умови оплати праці працівників бюджетних науково-дослідних установ і організацій та інших наукових установ, встановлення доплат і надбавок визначаються постановою Кабінету Міністрів України від 31.01.2001 р. № 74 (74-2001-п) (зі змінами і доповненнями) та розпорядженням Президії НАН України від 25.04.2005 р. № 263 (зі змінами і доповненнями).
1). Посадові оклади заступників керівників установ, заступників керівників структурних підрозділів установ встановлюються на 5 - 15 відсотків, головних бухгалтерів - на 10 - 30 відсотків, помічників керівників - на 30 - 40 відсотків нижче, ніж посадовий оклад відповідного керівника без урахування підвищень за почесне звання та інші.
2). Посадові оклади працівників установ, які мають почесне звання, спортивні звання, підвищуються:
а) за почесні звання України, СРСР: "народний" - на 40 відсотків, "заслужений" - на 20 відсотків;
б) за спортивні звання:
"заслужений тренер", "заслужений майстер спорту" - на 20 відсотків;
"майстер спорту міжнародного класу" - на 15 відсотків;
"майстер спорту" - на 10 відсотків.
За наявності двох або більше звань посадові оклади працівників підвищуються за одним (вищим) званням. Посадові оклади працівників підвищуються, якщо діяльність працівників за профілем відповідає почесному або спортивному званню.
3). Доплати працівникам установ встановлюються:
а) у розмірі до 50 відсотків посадового окладу відсутнього працівника або за вакантною посадою:
за виконання обов'язків тимчасово відсутніх працівників;
за суміщення професій (посад);
за розширення зони обслуговування або збільшення обсягу виконуваних робіт.
Зазначені види доплат не встановлюються керівникам установ, їх заступникам, керівникам структурних підрозділів та їх заступникам;
б) у розмірі до 40 відсотків годинної тарифної ставки (посадового окладу) за роботу в нічний час за кожну годину роботи з 10 години вечора до 6 години ранку;
в) за вчене звання:
професора - у розмірі 33 відсотки посадового окладу;
доцента, старшого наукового співробітника - у розмірі 25 відсотків посадового окладу;
г) за науковий ступінь:
доктора наук - у розмірі 25 відсотків посадового окладу;
кандидата наук - у розмірі 15 відсотків посадового окладу.
Зазначені доплати встановлюються у межах наявних коштів, якщо діяльність працівників за профілем відповідає вченому званню або науковому ступеню.
4). Надбавки працівникам установ у розмірі до 50 відсотків посадового окладу встановлюються:
за високі досягнення у праці;
за виконання особливо важливої роботи (на термін її виконання);
за складність, напруженість роботи.
Граничний розмір зазначених надбавок для одного працівника не повинен перевищувати 50 відсотків посадового окладу. Це обмеження не поширюється на працівників національних закладів (установ).
У разі несвоєчасного виконання завдань, погіршення якості роботи і порушення трудової дисципліни зазначені надбавки скасовуються або розмір їх зменшується;
5). Надбавку працівникам бібліотек, перелік посад яких передбачений додатком № 9 до Угоди, у розмірі 50 відсотків посадового окладу за особливі умови роботи;
6). Водіям автомобілів встановлюються:
- надбавки за класність у таких розмірах: 2 класу - 10 відсотків, 1 класу - 25 відсотків установленої тарифної ставки за відпрацьований час;
- доплати за ненормований робочий день у розмірі 25 відсотків тарифної ставки за відпрацьований час;
7). Щомісячні оклади прибиральників приміщень, які використовують дезінфікуючі засоби, а також тих, що зайняті прибиранням туалетів, підвищуються на 10 відсотків;
8). Робітникам запроваджуються:
а) диференційовані надбавки до тарифних ставок у розмірах від 12 до 24 відсотків за професійну майстерність;
б) диференційовані доплати для тих, які зайняті на важких і шкідливих роботах у розмірі до 12 відсотків, а на особливо важких і особливо шкідливих роботах 24 відсотки відповідної тарифної ставки (окладу);
в) погодинні тарифні ставки слюсарів-ремонтників, слюсарів-електриків по ремонту та обслуговуванню лічильно-обчислювальних машин, слюсарів контрольно-вимірювальних приладів та автоматики, електромонтерів по ремонту та обслуговуванню електроустаткування розраховуються виходячи з розмірів місячних окладів робітників, які виконують кваліфіковані роботи.
9). Керівникам установ:
- встановлювати конкретні місячні посадові оклади (місячні оклади для робітників) працівникам з урахуванням кваліфікаційних вимог і тарифних розрядів відповідної кваліфікації на основі атестації або тарифікації;
- встановлювати надбавки, доплати та проводити преміювання згідно з затвердженими положеннями про порядок та умови виплати надбавок, премій у межах коштів, затверджених у кошторисах;
- надавати працівникам матеріальну допомогу, в тому числі на оздоровлення, за винятком матеріальної допомоги на поховання, в сумі не більше ніж один посадовий оклад на рік;
Взяти до відома, що зберігається дія "Кваліфікаційних характеристик посад наукових співробітників, вченого секретаря та завідувачів (начальників) науково-дослідних підрозділів науково-дослідних інститутів (установ)", затверджених постановою Державного комітету СРСР з праці та соціальних питань від 30 грудня 1985 року № 416 (додаток до постанови Бюро Президії АН УРСР від 23 січня 1986 року № 52-Б).
Взяти до відома, що у разі, коли встановлені для працівників відповідно до цієї постанови посадові оклади (ставки заробітної плати) нижчі, ніж діючі посадові оклади (ставки заробітної плати), таким працівникам на період роботи в установі, закладі та організації на цій посаді зберігається діючий розмір посадового окладу (ставки заробітної плати).
Посадові оклади, надбавки до них та премії керівникам установ встановлюються:
а) директорам установ, що входять до складу відділень НАН України, - головами секцій НАН України за поданням відповідних відділень НАН України;
б) директорам установ при Президії НАН України - першим віце-президентом НАН України за поданням Науково-організаційного відділу Президії НАН України.
Головний учений секретар
НАН України
академік НАН України
А.Г. Загородній
Додаток № 5 
до Угоди

МІНІМАЛЬНІ ГАРАНТІЇ

визначення посадових окладів керівників, професіоналів, фахівців та службовців конструкторських, технологічних, проектних, впроваджувальних організацій, інженерних і сервісних центрів та інших державних підприємств НАН України

Найменування посад
Коефіцієнти міжпосадових співвідношень для визначення розмірів посадових окладів (тарифних ставок)
Директор /начальник/ за контрактом
Пункт 3 примітки
Головний інженер
2,15
Головний інженер /конструктор, технолог, архітектор/ проекту
1,92
Завідувачі /начальники/: конструкторського, технологічного, проектного, пошукового, технічного, виробничого, охорони праці та іншими основними відділами /відділеннями, лабораторіями/, архітектурно-планувальної майстерні
2,15
Завідувачі /начальники/ відділами /лабораторіями/: автоматизованих систем проектування, патентно-ліцензійної, винахідницької і раціоналізаторської роботи впроваджування науково-технічних розробок, стандартизації /в головних і базових організаціях по стандартизації/, науково-технічної інформації /в головних і базових організаціях по науково-технічній інформації/
2,0
Завідувач /начальник/ планово-виробничим відділом /при відсутності самостійних планово-економічного і виробничо-диспетчерського відділів/
1,9
Завідувачі /начальники/ відділами: стандартизації, науково-технічної інформації, начальник проектного кабінету
1,9
Завідувачі /начальники/ секторами /бюро, групами, лабораторіями/, що входять до складу конструкторського, технологічного, проектного, пошукового, технічного, виробничого та інших основних відділів /відділень, лабораторій/, архітектурно-планувальної майстерні, відділів /лабораторій/: автоматизованих систем проектування, патентно-ліцензійної, винахідницької і раціоналізаторської роботи, впровадження науково-технічних розробок, стандартизації /в головних і базових організаціях по стандартизації/; науково-технічної інформації /в головних і базових організаціях по науково-технічній інформації/
1,9
Завідувачі /начальники/ відділами: планово-економічним, кошторисно-договірним, організації праці і заробітної плати, виробничо-диспетчерським, капітального будівництва, юридичного, кадрів, матеріально-технічного забезпечення, технічної документації /оформлення і випуску проектів/ та інших функціональних підрозділів
1,85
Завідувачі /начальники/ сектором /бюро, групами/, що входять до складу функціональних відділів (служб) та структурних підрозділів, відділів: стандартизації, науково-технічної інформації
1,3
Завідувачі /начальники/: бібліотечного, редакційно-видавничого відділу; технічного архіву, геокамери, поля (дослідного), розплідника, опірного пункту, розсадника, дендрарію, віварію, акваріума, клініки піддослідних тварин, начальник штабу цивільної оборони, охорони пожежної, сторожової, начальник дільниці, господарського відділу та інших структурних підрозділів
1,4
Головні інженери та інші головні фахівці в основних відділах /відділеннях, лабораторіях/
1,9
Провідні інженери та інші провідні професіонали
1,42
Інженери та інші професіонали I категорії
1,34
Інженери та інші професіонали II категорії
1,22
Інженери та інші професіонали без категорії
1,18
Техніки проектно-конструкторських та прирівняних до них підрозділів
I категорії
1,17
Техніки проектно-конструкторських та прирівняних до них підрозділів
II категорії
1,12
Техніки проектно-конструкторських та прирівняних до них підрозділів
без категорії
1,06
Техніки, лаборанти всіх спеціальностей, фельдшер ветеринарної медицини та інші фахівці
1,02
Старші: інспектор, архіваріус, коректор, касир та інші службовці, завідувач складом
1,03
Інші службовці: інспектор, архіваріус, коректор, касир, експедитор, оператор комп'ютерного набору та інші
1,0
__________
Примітки:
1. Посадові оклади заступників керівників підприємств і організацій та заступників керівників структурних підрозділів встановлюються на 5 - 15 відсотків, головних бухгалтерів - на 10 - 30 відсотків, а помічників керівників - на 30 - 40 відсотків нижче посадового окладу відповідного керівника.
2. Для розрахунку місячного посадового окладу працівника за коефіцієнт "1" прийнято розмір мінімальної заробітної плати, встановлений відповідно до діючого законодавства та збільшений на 10 відсотків. Конкретний розмір мінімального посадового окладу (ставки) працівника основної професії та відповідні міжпосадові співвідношення встановлюються в колективних договорах підприємств.
3. Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 19 травня 1999 р. № 859 (859-99-п) "Про умови оплати керівників підприємств, заснованих на державній, комунальній власності, та об'єднань державних підприємств" розмір посадового окладу директора (начальника) підприємства залежить від середньооблікової чисельності працюючих в еквіваленті повної зайнятості у кратності до мінімального посадового окладу (ставки) працівника основної професії, що визначений у колективному договорі.
4. Найменування посад працівників у штатному розписі підприємств повинні відповідати назвам професій за Класифікатором ДК 003:2010 (va327609-10) , який затверджений наказом Держспоживстандарту України від 28 липня 2010 року № 327.
5. Працівникам державних підприємств та організацій, що мають науковий ступінь, якщо їх діяльність співпадає з наявним ступенем, колективними договорами можуть встановлюватись надбавки до посадових окладів у розмірі 15 відсотків кандидату наук та 25 відсотків - доктору наук.
Головний учений секретар
НАН України
академік НАН України
А.Г. Загородній
Додаток № 6 
до Угоди

МІНІМАЛЬНІ ГАРАНТІЇ

визначення посадових окладів (тарифних ставок) робітників конструкторських, технологічних, проектних, упроваджувальних організацій, інженерних і сервісних центрів, обчислювальних (інженерно-обчислювальних) центрів та інших державних підприємств і організацій НАН України

Найменування професій
Коефіцієнти міжпосадових співвідношень для визначення розмірів посадових окладів (тарифних ставок)
1. Робітники, які виконують некваліфіковану
роботу
Гардеробник, кур'єр, прибиральник службових (виробничих) приміщень,
двірник, сторож, опалювач, мийник посуду, робітник з благоустрою
території, підсобний робітник та інші
1,0
2. Робітники, які виконують малокваліфіковані
роботи
Дезінфектор, копіювальник, комірник, контролер, музейний доглядач,
об'їжджувач, лісник, єгер, робітник з догляду за тваринами,
робітник зеленого будівництва, озеленювач, садівник, єгер, машиніст
із прання та ремонту спецодягу, апаратник хімічного чищення
спецодягу;
водії: автотранспортних засобів, електро- і автовізка,
транспортно-прибиральної машини і самохідних механізмів; ліфтер,
дезактиваторник, фотограф, шеф-кухар, кухар, тракторист, матрос,
моторист та інші
1,0 - 1,02
3. Робітники, які виконують кваліфіковані
роботи
Оператори електронно-обчислювальних та обчислювальних машин,
світлокопіювальник;
Оператори: апаратів мікрофільмування та копіювання; столяр, слюсар,
електромеханік, дозиметрист, налагоджувальник, електромонтер та
інші робітники підрозділів по ремонту устаткування (рухомого
складу, суден та автомобілів), контрольно-вимірювальних приладів та
автоматики, ремонтно-будівельних, енергетичних, ливарних,
ковальских, паросилового господарства, жерстянобанкових,
електроливарних, литографо-штампувальних підрозділів, компресорних,
вентиляційно-зволожувальних та кисневих установок, очисних споруд,
палітурник документів та інші
1,0 - 1,03
4. Робітники, які виконують висококваліфіковані
роботи
Робітники підрозділів, безпосередньо зайнятих ремонтом та наладкою
основного технологічного, електричного, енергетичного,
експериментального та наукового устаткування, машин, механізмів
суден, автомобілів та іншого рухомого складу,
електронно-обчислювальної техніки, контрольно-вимірювальних
приладів та автоматики; склографіст (ротаторник) та інші;
робітники, зайняті на верстатних роботах, пов'язаних з обробкою
металу та інших матеріалів, виготовленням та ремонтом інструменту
та технологічного оснащення. Робітник з комплексного обслуговування
й ремонту будинків, водолаз, робітники з виготовлення очних
протезів, медичний оптик лабораторної контактної корекції зору та
інші
1,0 - 1,04
5. Робітники, зайняті на вантажно-розвантажувальних
роботах
при навантаженні (розвантаженні) в гарячому стані металу,
агломерату і шлаку; при навантаженні (розвантаженні) руди, вугілля,
вугільного брикету, креозоту, подової і анодної маси, азбесту
негашеного вапна, мінеральної вати, цементу; при навантаженні
(розвантаженні) в судна шкідливих для здоров'я вантажів, вантажів,
що змерзлися та вантажів з вагою одного місця понад 50 кг; при
навантаженні (розвантаженні) в залізничні вагони, автомобілі та
інший рухомий склад шкідливих для здоров'я вантажів, вантажів, що
змерзлися, і вантажів з вагою одного місця понад 50 кг; при
навантаженні (розвантаженні) в судна інших вантажів; при
навантаженні (розвантаженні) в залізничні вагони, автомобілі та
інший рухомий склад інших вантажів; на внутрішньо-складській
переробці вантажів та інші
1,0 - 1,04
__________
Примітки:
1. Для розрахунку місячного посадового окладу (тарифної ставки) робітника за коефіцієнт "1" прийнято розмір мінімальної заробітної плати, встановлений відповідно до діючого законодавства та збільшений на 10 відсотків. Конкретний розмір мінімального посадового окладу (тарифної ставки) робітника, відповідні міжпосадові співвідношення та міжрозрядні коефіцієнти встановлюються в колективних договорах підприємств.
2. Для робітників, професія та профіль роботи яких відповідають видам виробництв інших галузей та підгалузей економіки, мінімальні годинні тарифні ставки встановлюються за відповідними галузевими та підгалузевими угодами з урахуванням фінансування госпрозрахункової організації. Мінімальні оклади висококваліфікованим робітникам, які зайняті на особливо важливих і відповідальних роботах, встановлюються в межах: 1,0 - 1,17.
3. Найменування професій робітників в штатному розписі підприємств повинні відповідати назвам професій за Класифікатором ДК 003:2010 (va327609-10) , затверджений наказом Держспоживстандарту України від 28 липня 2010 року № 327.
Головний учений секретар
НАН України
академік НАН України
А.Г. Загородній
Додаток № 7 
до Угоди

ПЕРЕЛІК

і розміри доплат та надбавок до тарифних ставок, окладів і посадових окладів працівників державних підприємств і організацій НАН України, що мають міжгалузевий характер, для встановлення у колективних договорах

Найменування доплат і надбавок
Розміри доплат і надбавок
1
2
ДОПЛАТИ:
За суміщення професій (посад)
доплати одному працівнику максимальними розмірами
не обмежуються і визначаються наявністю одержаної економії за
тарифними ставками і окладами суміщуваних посад працівників
За розширення зони обслуговування або збільшення
обсягу робіт
доплати одному працівнику максимальними розмірами
не обмежуються і визначаються наявністю одержаної економії за
тарифними ставками і окладами, які могли б виплачуватись за умови
додержання нормативної чисельності працівників
За виконання обов'язків тимчасово відсутнього
працівника
до 100 відсотків тарифної ставки (окладу,
посадового окладу) відсутнього працівника
За роботу у важких і шкідливих та особливо важких і
особливо шкідливих умовах праці
за роботу у важких і шкідливих умовах праці - 4, 8
та 12 відсотків;
за роботу в особливо важких і особливо шкідливих умовах праці - 16,
20 та 24 відсотки тарифної ставки (окладу)
За інтенсивність праці
до 12 відсотків тарифної ставки (окладу)
На період освоєння нових норм трудових затрат
підвищення відрядних розцінок до 20 відсотків;
підвищення тарифних ставок до 10 відсотків
За керівництво бригадою (бригадиру, не звільненому
від основної роботи)
доплата диференціюється залежно від кількості
робітників у бригаді (до 10, понад 10, понад 25 осіб).
Конкретний розмір доплат визначається колективними договорами
залежно від розміру ставки розряду, присвоєного бригадиру.
Ланковим, якщо чисельність ланки перевищує 5 осіб, встановлюється
доплата у розмірі до 50 відсотків відповідної доплати
бригадиру.
За роботу у вечірній час - з 18 до 22 години (при
багатозмінному режимі роботи)
20 відсотків годинної тарифної ставки (окладу,
посадового окладу) за кожну годину роботи в цей час
За роботу в нічній час
35 відсотків годинної тарифної ставки (посадового
окладу) за кожну годину роботи в цей час
НАДБАВКИ:
За класність водіям легкових і вантажних
автомобілів, автобусів
водіям 2-го класу - 10 відсотків;
водіям 1-го класу - 25 відсотків
встановленої тарифної ставки за відпрацьований водієм час
За високу професійну майстерність
диференційовані надбавки до тарифних ставок
(окладів) робітників:
III розряду - 12 відсотків
IV розряду - 16 відсотків
V розряду - 20 відсотків
VI і вищих розрядів - 24 відсотки тарифної ставки (окладу)
За високі досягнення у праці
до 50 відсотків посадового окладу
За виконання особливо важливої роботи на певний
термін
до 50 відсотків посадового окладу
__________
Примітка.
Посадовий оклад працівників, які мають звання "Заслужений працівник галузі", підвищується на 20 відсотків.
Головний учений секретар
НАН України
академік НАН України
А.Г. Загородній
Додаток № 8 
до Угоди
ЗАТВЕРДЖЕНО 
Постанова Кабінету 
Міністрів України 
14.04.2004 № 494 ( 494-2004-п )

ПОРЯДОК

виплати надбавки за стаж наукової роботи

1. Надбавка за стаж наукової роботи виплачується:
- науковим працівникам державних наукових установ, організацій та вищих навчальних закладів III - IV рівнів акредитації, які працюють на посадах, зазначених у переліку посад наукових (науково-педагогічних) працівників підприємств, установ, організацій, вищих навчальних закладів III - IV рівнів акредитації, перебування на яких дає право на призначення пенсії та виплату грошової допомоги у разі виходу на пенсію відповідно до статті 24 Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність" (257-2004-п) , затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 4 березня 2004 р. № 257;
- особам, які працюють за професіями, визначеними у розділі 4 (Професіонали) Класифікатора професій ДК 003:2010 (va327609-10) , затвердженого наказом Держспоживстандарту від 28 липня 2010 р. № 327, в наукових підрозділах державних наукових установ та організацій, вищих навчальних закладів III - IV рівнів акредитації та державних підприємств, які пройшли державну атестацію згідно із Законом України "Про наукову і науково-технічну діяльність" (1977-12) , за умови, що вони займаються та/або є організаторами наукової і науково-технічної діяльності.
2. До стажу наукової роботи, що дає право на встановлення надбавки за стаж наукової роботи, зараховується:
- час роботи, зазначений у статті 22-3 Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність" (1977-12) ;
- час роботи осіб за професіями, визначеними у розділі 4 (Професіонали) Класифікатора професій (va327609-10) , в наукових підрозділах державних наукових установ та організацій, вищих навчальних закладів III - IV рівнів акредитації та державних підприємств, які пройшли державну атестацію згідно із Законом України "Про наукову і науково-технічну діяльність" (1977-12) , за умови, що вони займаються та/або є організаторами наукової і науково-технічної діяльності;
- стаж державної служби.
3. Надбавка за стаж наукової роботи виплачується щомісяця науковим працівникам залежно від стажу наукової роботи у таких розмірах:
Стаж наукової роботи
Розмір щомісячної надбавки, відсотків посадового окладу
Понад 3 роки
10
Понад 10 років
20
Понад 20 років
30
4. Документами для визначення стажу наукової роботи є трудова книжка та інші документи, які відповідно до законодавства підтверджують стаж наукової роботи.
5. Надбавка за стаж наукової роботи нараховується щомісяця, виходячи з посадового окладу наукового працівника за основним місцем роботи. За місцем роботи за сумісництвом надбавка за стаж наукової роботи не виплачується.
У разі коли науковий працівник тимчасово заміщує відсутнього працівника, надбавка за стаж наукової роботи нараховується до посадового окладу за основною посадою (місцем роботи).
6. Науковим працівникам, у яких протягом календарного місяця виникло право на виплату або підвищення розміру надбавки за стаж наукової роботи, надбавка встановлюється з початку наступного місяця.
__________
Примітки:
1. Витрати, пов'язані з виплатою надбавки за стаж наукової роботи, провадяться у межах коштів, передбачених державним науковим
установам та організаціям на оплату праці.
2. Науковим працівникам, які мають право на виплату надбавок за стаж наукової роботи і за стаж науково-педагогічної роботи, виплачується одна надбавка.
3. Відповідно до розділу 2 Класифікатора професій ДК 003:2010 (va327609-10) до професіоналів належать працівники, які працюють за професіями, що вимагають від них кваліфікації за:
а) дипломом про вищу освіту, що відповідає рівню спеціаліста, магістра;
б) дипломом про присудження наукового ступеня:
- кандидата наук;
- доктора наук;
в) атестатом про затвердження вченого звання:
- старшого наукового співробітника;
- доцента;
- професора.
Головний учений секретар
НАН України
академік НАН України
А.Г. Загородній
Додаток № 9 
до Угоди
ЗАТВЕРДЖЕНО 
Постанова Кабінету 
Міністрів України 
22.01.2005 № 84 ( 84-2005-п )

ПОРЯДОК

виплати доплати за вислугу років працівникам державних і комунальних бібліотек

1. Доплата за вислугу років установлюється працівникам державних і комунальних бібліотек (публічних, спеціальних та спеціалізованих) залежно від стажу роботи в такому розмірі:
Стаж роботи
Розмір щомісячної доплати до посадового окладу, відсотків
Понад 3 роки
10
Понад 10 років
20
Понад 20 років
30
2. Доплата за вислугу років виплачується щомісяця працівникам державних і комунальних бібліотек, які провадять культурну, освітню, інформаційну, науково-дослідну, методичну діяльність, згідно з додатком, крім тих, що мають право на виплату надбавки (доплати) за стаж роботи (вислугу років) на інших підставах.
3. До стажу роботи, що дає право на встановлення доплати за вислугу років, зараховується:
- час роботи в бібліотеках України, колишнього Союзу РСР на посадах зазначених у переліку посадах;
- відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а у разі, коли дитина потребує домашнього догляду, - додаткова відпустка без збереження заробітної плати тривалістю визначеною медичним висновком, але не більше ніж до досягнення дитиною, шестирічного віку;
- час, відведений на підвищення кваліфікації з відривом від роботи, якщо працівник до і після періоду підвищення кваліфікації працював у бібліотеці;
- строкова військова служба, якщо працівник до призову на військову службу працював у бібліотеці та протягом трьох місяців після звільнення з військової служби (без урахування часу проїзду на постійне місце проживання) був прийнятий на роботу в бібліотеку;
- час, коли працівник фактично не працював, але за ним з гідно із законодавством зберігалося місце роботи (посада) та заробітна плата повністю або частково (у тому числі час оплачуваного вимушеного прогулу, спричиненого незаконним звільненням або переведенням на іншу роботу).
4. Документом для визначення стажу роботи, який дає право на одержання доплати за вислугу років, є трудова книжка та інший документ, що відповідно до законодавства підтверджують наявність стажу роботи.
5. Доплата за вислугу років обчислюється з посадового окладу без урахування інших надбавок і доплат.
Доплата виплачується працівникам бібліотек з дня прийняття на роботу у разі наявності стажу, який дає право на її одержання.
Нарахування та виплата доплати проводиться щомісяця за фактично відпрацьований час у межах коштів, передбачених на оплату праці за основним місцем роботи. Особам, які працюють за сумісництвом, зазначена доплата не виплачується.
6. У разі коли працівник тимчасово заміщує відсутнього працівника, доплата за вислугу років обчислюється з посадового окладу за основною посадою (місцем роботи).
7. Працівникам, у яких право на одержання або підвищення розміру доплати за вислугу років виникло протягом календарного місяця, доплата встановлюється з початку наступного місяця.
ПЕРЕЛІК
посад працівників державних і комунальних бібліотек, які провадять культурну, освітню, інформаційну, науково-дослідну, методичну діяльність
Генеральний директор, директор (завідувач) бібліотеки (філії), централізованої бібліотечної системи, їх заступники
Учений секретар
Начальник (завідуючий) відділу (сектором) з основних видів діяльності, їх заступники
Головний науковий співробітник
Провідний науковий співробітник
Старший науковий співробітник
Науковий співробітник
Молодший науковий співробітник
Головні: бібліотекар, бібліограф, методист
Провідні: бібліотекар, бібліограф, методист, редактор, художник, соціолог, психолог
Бібліотекар, бібліограф, методист, редактор, художник, соціолог, психолог всіх категорій
Бібліотекар, бібліограф, методист, редактор, художник, соціолог, психолог
Реставратор архівних та бібліотечних матеріалів.
Головний учений секретар
НАН України
академік НАН України
А.Г. Загородній
Додаток № 10 
до Угоди
ЗАТВЕРДЖЕНО 
Постанова Кабінету
Міністрів України 
22.01.2005 № 82 ( 82-2005-п )

ПОРЯДОК

виплати доплати за вислугу років працівникам державних і комунальних музеїв

1. Доплата за вислугу років установлюється працівникам державних і комунальних музеїв усіх видів, у тому числі історико-культурних заповідників, музеїв-заповідників, музеїв просто неба, меморіальних музеїв-садиб, залежно від стажу роботи в такому розмірі:
Стаж роботи
Розмір щомісячної доплати до посадового окладу, відсотків
Понад 3 роки
10
Понад 10 років
20
Понад 20 років
30
2. Доплата за вислугу років виплачується щомісяця працівникам державних і комунальних музеїв, які провадять культурно-освітню та науково-дослідну діяльність, пов'язану з комплектуванням музейних зібрань, експозиційною, фондовою, видавничою, реставраційною, пам'яткоохоронною роботою, крім тих, що мають право на виплату надбавки (доплати) за стаж роботи (вислугу років) на інших підставах.
3. До стажу роботи, що дає право на встановлення доплати за вислугу років, зараховується:
- час роботи в музеях України, колишнього Союзу РСР на посадах зазначених у переліку посадах;
- відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а у разі, коли дитина потребує домашнього догляду, - додаткова відпустка без збереження заробітної плати тривалістю визначеною медичним висновком, але не більше ніж до досягнення дитиною, шестирічного віку;
- час, відведений на підвищення кваліфікації з відривом від роботи, якщо працівник до і після періоду підвищення кваліфікації працював у музеї;
- строкова військова служба, якщо працівник до призову на військову службу працював у музеї та протягом трьох місяців після звільнення з військової служби (без урахування часу проїзду на постійне місце проживання) був прийнятий на роботу в музей;
- час, коли працівник фактично не працював, але за ним згідно із законодавством зберігалося місце роботи (посада) та заробітна плата повністю або частково (у тому числі час оплачуваного вимушеного прогулу, спричиненого незаконним звільненням або переведенням на іншу роботу).
4. Документом для визначення стажу роботи, який дає право на одержання доплати за вислугу років, є трудова книжка та інший документ, що відповідно до законодавства підтверджують наявність стажу роботи.
5. Доплата за вислугу років працівникам музеїв обчислюється з посадового окладу без урахування інших надбавок і доплат.
Доплата виплачується працівникам музеїв з дня прийняття на роботу у разі наявності стажу, який дає право на її одержання.
Нарахування та виплата доплати проводиться щомісяця за фактично відпрацьований час у межах коштів, передбачених на оплату праці за основним місцем роботи. Особам, які працюють за сумісництвом, зазначена доплата не виплачується.
6. У разі коли працівник тимчасово заміщує відсутнього працівника, доплата за вислугу років обчислюється з посадового окладу за основною посадою (місцем роботи).
7. Працівникам, у яких право на одержання або підвищення розміру доплати за вислугу років виникло протягом календарного місяця, доплата встановлюється з початку наступного місяця.
ПЕРЕЛІК
посад працівників державних і комунальних музеїв, які провадять культурно-освітню та науково-дослідну діяльність, пов'язану з комплектуванням музейних зібрань, експозиційною, фондовою, видавничою, реставраційною, пам'яткоохоронною роботою
Генеральний директор, директор (завідуючий) музею (філією), їх заступники
Начальник (завідуючий) відділу (сектором) з основних видів діяльності, реставрації, їх заступники
Учений секретар
Завідуючий: виставкою, реставраційною майстернею, науково-дослідною лабораторією
Головні: зберігач фондів, художник-реставратор, художник, архітектор
Головний науковий співробітник
Провідний науковий співробітник
Старший науковий співробітник
Науковий співробітник
Молодший науковий співробітник
Провідні: художник, редактор, лектор, гід-перекладач, зберігач фондів
Художник-реставратор, художник, редактор, лектор (екскурсовод), організатор екскурсій, гід-перекладач, зберігач фондів усіх категорій
Художник-реставратор, художник, редактор, лектор (екскурсовод), організатор екскурсій, гід-перекладач, зберігач фондів
Реставратор
Старший музейний доглядач
Музейний доглядач.
Головний учений секретар
НАН України
академік НАН України
А.Г. Загородній
Додаток № 11 
до Угоди
ЗАТВЕРДЖЕНО 
Постанова Кабінету 
Міністрів України 
10.08.2004 № 1018 ( 1018-2004-п )

ПОРЯДОК

виплати надбавки за вислугу років працівникам державних і комунальних архівних установ

1. Надбавка за вислугу років установлюється працівникам державних і комунальних архівних установ залежно від стажу роботи у такому розмірі:
Стаж роботи
Розмір щомісячної доплати до посадового окладу, відсотків
Понад 3 роки
10
Понад 10 років
20
Понад 20 років
30
2. Надбавка за вислугу років виплачується щомісяця керівним працівникам, фахівцям державних і комунальних архівних установ, які виконують науково-методичні та виробничі функції, згідно з додатком.
3. До стажу роботи, що дає право на встановлення надбавки за вислугу років, включається:
- час роботи в архівних установах України, відповідних установах колишнього СРСР та союзних республік СРСР;
- відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а у разі, коли дитина потребує домашнього догляду - додаткова відпустка без збереження заробітної плати тривалістю визначеною медичним висновком, але не більше ніж до досягнення дитиною, шестирічного віку;
- час, відведений на підвищення кваліфікації з відривом від роботи, якщо працівник до і після періоду підвищення кваліфікації працював в архівній установі;
- строкова служба, якщо працівник протягом трьох місяців після звільнення з військової служби (без урахування часу проїзду на постійне місце проживання) був прийнятий на роботу в архівну установу;
- час, коли працівник фактично не працював, але за ним згідно із законодавством зберігалося місце роботи (посада) та заробітна плата повністю або частково (у тому числі час оплачуваного вимушеного прогулу, спричиненого незаконним звільненням або переведенням на іншу роботу).
4. Документом для визначення стажу роботи, який дає право на одержання надбавки за вислугу років, є трудова книжка та інші документи, які відповідно до законодавства підтверджують наявність стажу роботи.
5. Надбавка за вислугу років в архівній установі обчислюється з посадового окладу без урахування інших надбавок і доплат.
Надбавка за вислугу років виплачується працівникам державних і комунальних архівних установ з дня прийняття на роботу у разі наявності стажу, який дає право на одержання надбавки.
Нарахування та виплата надбавки за вислугу років проводиться щомісяця за фактично відпрацьований час у межах коштів, передбачених на оплату праці за основним місцем роботи. Особам, які працюють за сумісництвом, надбавка за вислугу років не виплачується.
6. У разі коли працівник тимчасово заміщує відсутнього працівника, надбавка за вислугу років обчислюється з посадового окладу за основною посадою (місцем роботи).
7. Працівникам, у яких право на одержання або підвищення розміру доплати за вислугу років виникло протягом календарного місяця, надбавка встановлюється з початку наступного місяця.
ПЕРЕЛІК
посад керівних працівників, фахівців державних і комунальних архівних установ, які виконують науково-методичні та виробничі функції
Директор Державного центру збереження документів Національного архівного фонду
Заступник директора Державного центру збереження документів Національного архівного фонду
Головний методист Державного центру збереження документів Національного архівного фонду
Завідуючий лабораторією мікрофільмування і реставрації документів
Завідуючий відділом (сектором) з основної діяльності
Завідуючий архівосховищем
Головний науковий співробітник
Провідний науковий співробітник
Старший науковий співробітник
Науковий співробітник
Молодший науковий співробітник
Архівіст, археограф, палеограф, методист I категорії
Архівіст, археограф, палеограф, методист II категорії
Архівіст, археограф, палеограф
Старший зберігач фондів
Зберігач фондів
Завідуючий фільмотекою, фонотекою
Провідний реставратор архівних документів, фільмокопій, фільмових матеріалів, фотодокументів
Реставратор архівних документів, фільмокопій, фільмових матеріалів, фотодокументів I категорії
Реставратор архівних документів, фільмокопій, фільмових матеріалів, фотодокументів II категорії.
Головний учений секретар
НАН України
академік НАН України
А.Г. Загородній
Додаток № 12 
до Угоди
ЗАТВЕРДЖЕНО 
Постанова Кабінету 
Міністрів України 
04.03.2004 № 257 ( 257-2004-п )
(зі змінами)

ПЕРЕЛІК

посад наукових (науково-педагогічних) працівників підприємств, установ, організацій, вищих навчальних закладів III - IV рівнів акредитації, перебування на яких дає право на призначення пенсії та виплату грошової допомоги у разі виходу на пенсію відповідно до статті 24 закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність" ( 1977-12 )

Підприємства, установи, організації
Найменування посади
1
2
1. Президії:
Національної академії наук,
Української академії аграрних наук,
Академії медичних наук,
Академії педагогічних наук,
Академії правових наук,
Академії мистецтв
президент; перший віце-президент; віце-президент;
академік-секретар (його заступники); головний учений секретар;
учений секретар та їх заступники; член президії академії наук;
керівник (завідуючий, начальник), заступник керівника (завідуючого,
начальника) наукового підрозділу (управління, відділення, відділу,
секції, сектору, бюро, групи), радник президії академії наук;
головний науковий співробітник; провідний науковий співробітник;
старший науковий співробітник; науковий співробітник; науковий
співробітник - консультант; молодший науковий співробітник
2. Вищі навчальні заклади III - IV рівнів
акредитації, наукові підрозділи в їхньому складі
керівник (ректор, президент, начальник тощо);
перший проректор; проректор з науково-педагогічної, наукової
роботи; декан; завідуючий кафедрою; професор; доцент; директор
бібліотеки; науковий працівник бібліотеки; старший викладач;
викладач, асистент;
керівник (завідуючий, начальник, директор), заступник керівника
(завідуючого, начальника, директора) наукового підрозділу
(інституту, частини, відділу, лабораторії, сектору, бюро,
групи);
головний науковий співробітник; провідний науковий співробітник;
старший науковий співробітник; науковий співробітник; молодший
науковий співробітник, учений секретар
3. Наукові установи та організації (їх філіали,
відділення тощо)
керівник (президент, генеральний директор,
генеральний конструктор, директор, начальник); заступник керівника
(віце-президент, заступники генерального директора, генерального
конструктора, директора, начальника), радник при дирекції наукової
установи, організації (їх філіалів) з наукової, науково-технічної
діяльності; головний учений секретар, учений секретар та їх
заступники;
головний конструктор (інженер, технолог тощо) та їх заступники з
основного напряму діяльності наукової установи, організації;
провідний конструктор (інженер тощо) з основного напряму діяльності
наукової установи, організації;
керівник (завідуючий, начальник), заступники керівника
(завідуючого, начальника), головний конструктор (інженер, технолог
тощо), провідний конструктор (інженер тощо) наукового підрозділу
(відділення, відділу, комплексу, центру, лабораторії, сектору,
бюро, групи); головний інженер (конструктор, технолог, архітектор)
проекту;
головний науковий співробітник; провідний науковий співробітник;
старший науковий співробітник; науковий співробітник; науковий
співробітник-консультант, молодший науковий співробітник,
докторант
4. Підприємства, установи, організації не зазначені
в пунктах 1 - 3 цього переліку
заступник головного конструктора (інженера,
технолога) з наукового, науково-технічного напряму діяльності
підприємства, установи, організації;
керівник (завідуючий, начальник), заступники керівника
(завідуючого, начальника), головний конструктор (інженер, технолог
тощо), провідний конструктор (інженер тощо) наукового підрозділу
(відділення, комплексу, центру, відділу, лабораторії, сектору,
бюро, групи);
головний науковий співробітник; провідний науковий співробітник;
старший науковий співробітник; науковий співробітник; молодший
науковий співробітник.
__________
Примітки:
1. До наукового стажу, який дає право на призначення пенсій та виплату грошової допомоги у разі виходу на пенсію відповідно до статті 24 Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність" (1977-12) , зараховується час роботи наукових (науково-педагогічних) працівників на посадах, зазначених у статті 118 Кодексу законів про працю України (322-08) , якщо цій роботі безпосередньо передувала і після неї слідувала робота на посадах, передбачених переліком, та час роботи осіб, які мають науковий ступінь, на посадах за спеціальністю відповідно до групи спеціальностей галузі науки, з якої присуджено науковий ступінь, з дня зайняття посади за цією спеціальністю, час роботи на посадах керівника (начальника, завідуючого тощо), старшого викладача, викладача Вищих курсів іноземних мов Міністерства закордонних справ України в період з 1 січня 1990 р. по 1 січня 2004 року, на посаді начальника (керівника) бригади в наукових підрозділах наукових установ у період до 1 січня 1980 р.; час роботи наукових (науково-педагогічних) працівників на посадах, передбачених переліком, у наукових установах, організаціях, вищих навчальних закладах III - IV рівнів акредитації недержавної форми власності, які пройшли державну атестацію згідно із Законом України "Про наукову і науково-технічну діяльність", у порядку, визначеному Міністерством освіти і науки за погодженням з Міністерством праці та соціальної політики і Міністерством промислової політики; час навчання в аспірантурі або ад'юнктурі за денною (очною) формою навчання випускників аспірантури, ад'юнктури, час перебування в докторантурі випускників докторантури.
2. Дія цієї постанови поширюється на наукових працівників, які працювали на державних підприємствах, в установах, організаціях та вищих навчальних закладах колишньої Української РСР, інших республік СРСР, а також СРСР.
Головний учений секретар
НАН України
академік НАН України
А.Г. Загородній
Додаток № 13 
до Угоди

ОРІЄНТОВНИЙ ПЕРЕЛІК

посад працівників установ, організацій і підприємств НАН України з ненормованим робочим днем

До переліку посад працівників з ненормованим робочим днем, яким надається додаткова відпустка як компенсація за виконаний обсяг робіт, ступінь напружності, складність і самостійність у роботі, потребу періодичного виконання службових завдань понад установлену тривалість робочого часу, відносяться посади, зазначені у Додатках № 1 - 3 Розпорядження Президії НАН України № 263 від 25 квітня 2005 року (зі змінами), погодженого з ЦК профспілки, та Додатках № 5, 6 до Угоди .
__________
Примітки:
1. Конкретна тривалість додаткової відпустки встановлюється по кожному виду робіт, професій та посад колективним або трудовим договором.
2. На працівників з ненормованим робочим днем поширюється встановлений в установі режим робочого часу. Власник або уповноважений ним орган не має права систематично залучати працівників, які працюють за таким режимом, до роботи понад встановлену тривалість робочого часу.
3. Журналістам, які користуються відпусткою на підставі статті 13 Закону України "Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів" (540/97-ВР) , додаткові щорічні відпустки за ненормований характер роботи не надаються.
Головний учений секретар
НАН України
академік НАН України
А.Г. Загородній