УВАГА! ДОКУМЕНТ ВТРАЧАЄ ЧИННІСТЬ.
ДЕРЖАВНИЙ ДЕПАРТАМЕНТ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ ВИКОНАННЯ ПОКАРАНЬ
І Н С Т Р У К Ц І Я
N 80 від 08.07.99
м.Київ
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
2 вересня 1999 р.
за N 597/3890
Затверджено
Наказ Державного департаменту
України  з  питань  виконання
покарань 08.07.99  N 80
( z0594-99 )
( Інструкція втратила чинність на підставі Наказу Міністерства юстиції N 848/5 (z0964-12) від 08.06.2012 )

Інструкція про застосування норм належності майна продовольчої служби

( Із змінами, внесеними згідно з Наказами Державного департаменту України з питань виконання покарань N 228 (z1226-03) від 02.12.2003 N 249 (z1126-07) від 18.09.2007 N 258 (z1177-09) від 10.11.2009 )
1. Норми належності майна продовольчої служби є обов'язковими для застосування в установах виконання покарань, слідчих ізоляторах, навчальних та дитячих закладах Державної кримінально-виконавчої служби.
( Пункт 1 в редакції Наказу Держдепартаменту вик. покарань N 228 (z1226-03) від 02.12.2003, із змінами, внесеними згідно з Наказами Державного департаменту України з питань виконання покарань N 249 (z1126-07) від 18.09.2007, N 258 (z1177-09) від 10.11.2009 )
2. Потреба у стравоварильних котлах визначається виходячи з роздільного приготування їжі для кожної зміни.
3. Їдальні, що мають водопровід, повинні бути оснащені раковинами чавунними або умивальниками фаянсовими. Рукомийники і тази до них у цих випадках не передбачаються.
4. Термоси і термос-ящики для гарячої їжі передбачаються з розрахунку 2,0 л ємності на одну людину.
5. Одержане обладнання повинно бути встановлене і здане в експлуатацію в такі строки:
- при будівництві нових і реконструкції наявних їдалень протягом строків, затверджених для проведення цих робіт;
- у разі заміни обладнання, що вийшло з ладу, - не пізніше трьох місяців з дня одержання нового обладнання. Передчасна заміна обладнання, яке є в експлуатації, а також вилученого для ремонту, на нове до закінчення встановлених строків забороняється.
6. В установах і закладах Державного департаменту України з питань виконання покарань призначаються відповідальні особи, які стежать за правильною експлуатацією, утриманням і своєчасним ремонтом установленого в їдальнях і продовольчих складах обладнання. У місцях установлення обладнання вивішуються інструкції з правил його експлуатації і техніки безпеки.
На обладнання, що є в експлуатації, необхідно мати і своєчасно вести технічні паспорти (картки) встановленого зразка.
7. Майно продовольчої служби є інвентарним майном, яке установи та заклади повинні використовувати лише за прямим призначенням. Видавати майно стороннім організаціям або приватним особам у тимчасове або постійне користування забороняється.
8. Монтаж, капітальний і середній ремонт, прийняття і здання обладнання в експлуатацію слід проводити в суворій відповідності з технічними умовами виконання цих робіт. Технічне обслуговування обладнання провадиться силами власників за договорами з місцевими ремонтно-монтажними підприємствами.
9. Забезпечення установ і закладів запасними частинами до обладнання здійснюється власними силами.
10. Вага і гирі підлягають обов'язковій державній перевірці і тавруванню один раз на два роки.
Перевірка, таврування і спостереження за станом ваг і гир провадяться місцевим органом стандартизації.
11. Вибракування і списання майна відбувається один раз на рік на день інвентаризації.
Як виняток, дозволяється списувати щомісяця в межах фактичного зносу посуд алюмінієвий, стальний оцинкований і емальований, скляний, фарфоро-фаянсовий, кришталевий, а також алюмінієві столові прибори, але не більше 1/12 кількості, що допускається до списання за рік згідно зі встановленими строками експлуатації згідно з номенклатурою майна продовольчої служби та строків його експлуатації (додаток). Таке списання допускається тільки в тих випадках, коли буде встановлено наявність в їдальні посуду і приборів у непридатному стані, який не є наслідком безгосподарського ставлення до майна чи його умисного псування.
Нове майно зі строком експлуатації більше 1 року 6 місяців, видане в користування одноразово, списанню протягом першого року експлуатації не підлягає.
12. Майно, що підлягає вибракуванню і списанню, вилучається і зосереджується в окремих приміщеннях. Зберігання майна, що стало непридатним, разом з новим забороняється.
13. Вибракування майна, що стало непридатним, провадиться за такими ознаками:
а) посуд алюмінієвий, з нержавіючої сталі і стальний оцинкований - за наявності пошкоджень, що унеможливлюють його ремонт;
б) посуд сталевий емальований - за наявності відбитостей емалевого і грунтового шарів на 1/5 поверхні виробів, а також такий, що не підлягає ремонту;
в) посуд скляний, фарфоро-фаянсовий і пластмасовий - за наявності значних відбитостей і тріщин або за повної побитості;
г) столові прибори, ножові вироби та інвентар - при повному зношенні.
14. При визначенні вартості майна, яке втрачено, стало непридатним або якого не вистачає, враховується фактичне зношення залежно від тривалості експлуатації (додаток).
У випадках, коли немає можливості встановити дату первісної видачі майна в користування, тривалість його експлуатації обчислюється:
- для втраченого (якого не вистачає) майна - від дати останньої видачі такого майна в експлуатацію;
- для непридатного майна, що не вислугувало встановлених строків експлуатації, - від дати найдавнішої видачі такого майна в експлуатацію.
Розміри завданих збитків визначаються за діючими цінами.

Додаток
до пунктів 11, 14 Інструкції про
застосування   норм   належності
майна продовольчої служби

Номенклатура майна продовольчої служби та строки його експлуатації

------------------------------------------------------------------
|   N  |Найменування виду майна    |  Одиниця  |     Строки      |
|  з/п |                           |  виміру   |  експлуатації   |
|      |                           |           | майна, років    |
|------+---------------------------+-----------+-----------------|
|   1  |           2               |    3      |       4         |
------------------------------------------------------------------
        1. Ваговимірювальні прилади
 1.1.   Ваги для зважування худоби     шт.            10
 1.2.   Ваги товарні                    "             10
 1.3.   Ваги настільні циферблатні      "             10
 1.4.   Гирі і рівноваги              компл.      безстроково
        2. Кип'ятильники
 2.1.   Кип'ятильники електричні       шт.             5
        3. Котли стравоварильні
 3.1.   Котли електричні                "              8
 3.2.   Котли парові                    "              8
 3.3.   Котли газові                    "              8
 3.4.   Котли чавунні                   "             10
        4. Механічне обладнання
 4.10.  Картоплечистки механічні        "              4
 4.11.  Машини для різання              "              6
        варених овочів
 4.12.  Машини для різання сирих        "              6
        овочів
 4.13.  Машини посудомийні              "              6
 4.14.  М'ясорубки механічні            "              5
 4.15.  М'ясорубки ручні                "              6
 4.16.  Приводи універсальні з        компл.           6
        комплектами змінних
        механізмів або універ-
        сальні кухонні машини
 4.17.  Хліборізки механічні           шт.             5
        5. Плити кухонні
 5.1.   Плити електричні                "              6
        6. Польові засоби приготування і доставки їжі
 6.1.   Кухні похідні на               шт.        безстроково
        автопричепах
 6.2.   Термоси з алюмінієвими          "              4
        стаканами
 6.3.   Термоси зі стаканами з          "              6
        нержавіючої сталі
        7. Інше теплове обладнання та
           електропобутові прилади
 7.1.   Сковороди електричні            "              8
 7.2.   Шафи смажильно-кондитерські     "              8
        та пекарські
        8. Хлібопекарне обладнання
 8.1.   Мініпекарні                   компл.          10
        9. Холодильне обладнання
 9.1.   Холодильні установки           шт.            10
 9.2.   Шафи холодильні в               "              8
        комплекті з холодильними
        агрегатами
 9.3.   Холодильники побутові           "              8
        електричні
        10. Обладнання вантажопідйомне
            і для переміщення вантажів
 10.1.  Ліфти магазинні                 "             10
 10.2.  Візки вантажні і                "              8
        спеціальні
 10.3.  Візки для збирання посуду       "              4
        11. Ножові вироби
 11.1.  Ножі кухонні                    "              3
 11.2.  Ножі м'ясні                     "              3
 11.3.  Ножі овочеві (корінчасті)       "             1,5
 11.4.  Ножі "Кухарська трійка"       компл.           3
 11.5.  Ножі-рубаки                    шт.             5
 11.6.  Ножі-сікачі                     "              5
 11.7.  Ножі хліборізальні              "              3
        12. Посуд алюмінієвий литий
 12.1.  Бачки ємністю 8,0 л             "              4
 12.2.  Бачки ємністю 5,0 л             "              4
 12.3.  Годівниці-поїлки                "              5
 12.4.  Ложки розливальні               "              3
        ємністю 0,2 л
 12.5.  Чайники ємністю 5,0 л           "              4
 12.6.  Черпаки поварські               "              2
        ємністю 2,0 л
        13. Посуд алюмінієвий штампований
 13.1.  Баки з кранами для води         "              5
        ємністю 22 і 36 л
 13.2.  Каструлі циліндричні           шт.             3
        глибокі ємністю від 1,5
        до 12,0 л
 13.3.  Каструлі (сотейники) з          "              3
        довгими ручками ємністю
        10 - 15 л
 13.4.  Котли наплитні ємністю          "              3
        20 - 50 л
 13.5.  Кухлі питні ємністю 0,35 л      "              6
 13.6.  Миски діаметром 200 мм:
        - завтовшки 3 мм                "              4
        - завтовшки 2,0-2,5 мм          "              3
        - завтовшки 1,2-1,5 мм          "              2
 13.7.  Тарілки неглибокі
        діаметром 200 мм:
        - завтовшки 3 мм                "              4
        - завтовшки 2,0-2,5 мм          "              3
        - завтовшки 1,2-1,5 мм          "              2
 13.8.  Тарілки неглибокі               "              3
        діаметром 165 мм
 13.9.  Фляги для молока ємністю        "              4
        36 - 38 л
 13.10. Цідилки (друшляки)              "              3
        ємністю 7 л
 13.11. Чайники поліровані              "              3
        ємністю 3 л
        14. Посуд сталевий оцинкований
 14.1.  Баки з кранами для води         "              3
 14.2.  Відра                           "              2
 14.3.  Тази круглі або овальні         "              2
        15. Посуд сталевий емальований
 15.1.  Відра з кришками                "              3
 15.2.  Каструлі циліндричні            "              2
        глибокі ємністю 1,5-9,0 л
 15.3.  Кухлі питні ємністю 0,4 л       "              2
 15.4.  Миски                           "              2
 15.5.  Тарілки неглибокі               "              2
 15.6.  Чайники ємністю 3,5-7 л         "              3
        16. Посуд скляний
 16.1.  Вази для фруктів                "              2
 16.2.  Графини (карафи), глечики       "              2
 16.3.  Склянки                         "          3 місяці
 16.4.  Прибори для води (графин      компл.           2
        або глечик, піднос,
        склянки)
         17. Посуд кришталевий
 17.1.  Бокали                         шт.             5
 17.2.  Вази для цукерок                "              5
 17.3.  Вази для фруктів                "              5
 17.4.  Вази для квітів                шт.             5
 17.5.  Попільнички                     "              5
 17.6.  Салатники                       "              5
 17.7.  Склянки                         "              5
 17.8.  Фужери                          "              5
 17.9.  Прибори для води (графин      компл.           5
        або глечик, піднос,
        склянки)
        18. Посуд фарфоро-фаянсовий
 18.1.  Блюдця чайні                   шт.            1,5
 18.2.  Кухлі питні                     "              1
 18.3.  Склянки (вази) для              "              3
        серветок
 18.4.  Тарілки глибокі                 "             1,5
 18.5.  Тарілки неглибокі               "             1,5
 18.6.  Чашки чайні з блюдцями          "             1,5
 18.7.  Чайники для заварювання         "              2
        чаю
        19. Посуд з пластичних мас
 19.1.  Бачки ємністю 4,0 л             "              1
 19.2.  Ложки розливальні               "              1
        ємністю 0,2 л
 19.3.  Черпаки кухарські               "              1
        ємністю 2,0 л
 19.4.  Кухлі питні ємністю 0,3 л       "              1
 19.5.  Ложки столові                   "              1
 19.6.  Миски                           "              1
 19.7.  Тарілки неглибокі               "              1
        діаметром 200 мм
 19.8.  Відра                           "              1
        20. Прибори столові
 20.1.  Виделки столові                 "              1
        алюмінієві
 20.2.  Виделки столові з               "              7
        нержавіючої сталі
 20.3.  Ложки розливальні
        ємністю 0,2 - 0,25 л:
        - алюмінієві штамповані         "              1
        - з нержавіючої сталі           "              6
 20.4.  Ложки столові алюмінієві:
        - для загального                "              1
        користування в їдальнях
        - які є в комплекті             "           на строк
        речових мішків курсантів                    служби
 20.5.  Ложки чайні алюмінієві          "              2
 20.6.  Ложки десертні з                "              7
        нержавіючої сталі
 20.7.  Ложки столові з                 "              7
        нержавіючої сталі
 20.8.  Ложки чайні з                   "              7
        нержавіючої сталі
        21. Вироби з тканини
 21.1.  Брезенти бунтові              компл.           8
 21.2.  Брезенти продовольчі           шт.             8
        10х12 м
 21.3.  Клейонка столова                м              1
 21.4.  Мішки лляні або                шт.             2
        поліпропіленові
 21.5.  Серветки паперові               "         одноразові
 21.6.  Серветки полотняні              "              3
 21.7.  Скатерки полотняні              "              3
        22. Інше майно
 22.1.  Гігрометри                      "              4
 22.2.  Психрометри                     "              2
 22.3.  Термометри складські            "              2
 22.4.  Сокири для розрубки             "              6
        м'яса
 22.5.  Підноси для подавання           "              3
        їжі
        23. Немеханічне обладнання
 23.1.  Ванни для холодної              "              6
        обробки продуктів
 23.2.  Ванни мийні:
        - алюмінієві або                "              2
        оцинковані
        - з нержавіючої сталі           "              5
 23.3.  Стелажі металеві різні          "         безстроково
 23.4.  Столи виробничі                 "              6
 23.5.  Столи обробні:
        - алюмінієві                    "              4
        - з нержавіючої сталі           "              7
 23.6.  Стойки для підвішування         "             10
        м'ясних туш
 23.7.  Колоди для розрубування         "              2
        м'яса
 23.8.  Табуретки - підставки           "              5
        металеві під котли
        наплитні
 23.9.  Шафи металеві сушильні          "              7
 23.10. Ящики металеві для              "              3
        продуктів
        24. Інвентар
 24.1.  Бачки алюмінієві для            "              3
        продуктів
 24.2.  Бачки металеві з кришкою        "              3
        для харчових відходів
 24.3.  Діжки сталеві ємністю           "              6
        200 л для олії
 24.4.  Бруски для гостріння            "         безстроково
        ножів
 24.5.  Вази пластмасові                "              3
 24.6.  Виделки кухарські               "              5
        котлові
 24.7.  Виделки транжирні               "              5
 24.8.  Воронки металеві                "         безстроково
 24.9.  Дошки обробні                   "         безстроково
 24.10. Дуги магнітні                   "         безстроково
 24.11. Ковші металеві                  "              2
 24.12. Кошики                         шт.             3
 24.13. Котли наплитні з                "              7
        нержавіючої сталі для
        варіння риби
 24.14. Котломіри металеві              "             10
 24.15. Гаки для підвішування           "             10
        м'яса
 24.16. Листи кондитерські              "              2
 24.17. Ложки гарнірні                  "              3
 24.18. Ложки соусні                    "              3
 24.19. Ложки кухарські різні           "              3
 24.20. Лопати рожкові для              "              3
        картоплі
 24.21. Насоси ручні для олії           "              4
 24.22. Підставка під бачки,            "              4
        каструлі та чайники
 24.23. Листи сталеві                   "              2
 24.24. Сита різні                      "              2
 24.25. Скалки дерев'яні                "              2
 24.26. Скатертини поліетиленові        "              1
 24.27. Шкребки металеві для            "              1
        чищення риби
 24.28. Сковороди чавунні               "              5
 24.29. Сковородники                    "              5
 24.30. Совки металеві                  "              3
 24.31. Солянки пластмасові             "              3
 24.32. Склянки пластмасові             "              3
 24.33. Тертки металеві                 "              1
 24.34. Токачі дерев'яні                "              1
 24.35. Форми кондитерські              "              1
 24.36. Хлібниці металеві               "              3
 24.37. Черпаки кухарські               "              3
        ємністю 5 л
 24.38. Черпаки для солінь              "              3
 24.39. Шумівки:
        - алюмінієві                    "              1
        - з нержавіючої сталі           "              7
 24.40. Щітки-душ для обмивання         "              3
        м'яса
 24.41. Щітки для миття рук             "             0,5
 24.42. Щітки для миття котлів          "             0,5
 24.43. Щітки для змітання              "              1
        крихт
 24.44. Щітки для миття столів          "             0,5
 24.45. Щипці кондитерські              "              3
 24.46. Сокири для розрубування         "              4
        м'яса
 24.47. Фляги для молока ємністю        "              6
        36 - 38 л
Примітки: 1. Строки експлуатації майна поширюються на всі норми належності і обчислюються з моменту видачі його у безпосереднє користування кухонь-їдалень, хлібопекарень, продовольчих складів тощо.
2. Для ваг настільних і товарних, які є в користуванні в овочесховищах і холодильниках, встановлюється строк експлуатації 7 років.
Начальник управління матеріально-технічного
забезпечення полковник внутрішньої служби
В.М.Романенко