УГОДА

між Міністерством оборони України та Міністерством оборони Республіки Казахстан про військове співробітництво

Дата підписання:
14.10.1997
Дата набрання чинності для України:
14.10.1997
Міністерство оборони України і Міністерство оборони Республіки Казахстан, далі - "Сторони",
ґрунтуючись на положеннях Договору про дружбу і співробітництво між Україною та Республікою Казахстан (398_007) від 20 січня 1994 року,
прагнучи встановити тісне співробітництво у військовій галузі,
погодились про таке:

Стаття 1

Сторони здійснюють співробітництво у військовій галузі, ґрунтуючись на принципах рівноправності і взаємної вигоди. Таке співробітництво включає співробітництво між центральними органами, командуваннями видів збройних сил і установами збройних сил в рамках їх компетенції.

Стаття 2

Співробітництво включає такі основні напрями:
розбудова збройних сил і управління ними в мирний час;
ремонт і експлуатація військової техніки і озброєння;
матеріально-технічне забезпечення військ;
військова освіта і перепідготовка військових кадрів;
військова топографія і військова топогеодезія;
військова наука, наукові дослідження та науково-конструкторська робота;
гуманітарна і культурно-виховна діяльність у збройних силах;
правовий і соціальний захист військовослужбовців і членів їх сімей;
охорона здоров'я, спорт, туризм і відпочинок;
військово-технічна і військово-правова інформація;
охорона навколишнього середовища;
інші напрями за домовленістю Сторін.

Стаття 3

Співробітництво здійснюється в таких формах:
консультації, обмін досвідом та інформацією;
переговори робочих груп;
підготовка військових фахівців у військових навчальних закладах, на курсах і шляхом стажування;
взаємні запрошення на демонстрування військової техніки, озброєння і навчання військ;
участь в урочистих, культурних та інших заходах, які організовуються Сторонами або іншими військовими структурами;
запрошення фахівців з конкретних питань як консультантів;
інші форми за взаємною згодою Сторін.

Стаття 4

Конкретні питання співробітництва у вказаних у цій Угоді напрямах можуть бути відображені в протоколах, які підписують представники міністерств оборони. Для їх підготовки Сторони створюють робочі групи.
З метою виконання положень цієї Угоди робочі групи складають план співробітництва на наступний рік. Сторони обмінюються пропозиціями у формі заявок. Заявки направляються в Генеральний штаб Збройних Сил України і в Головний штаб Збройних Сил Республіки Казахстан до 15 жовтня щорічно.
План співробітництва містить найменування заходів і завдань, місце і час їх проведення, кількість учасників, форми реалізації заходів та інші питання.
План співробітництва підписують особи, уповноважені міністрами оборони, на території держави кожної зі Сторін по черзі до 1 грудня щорічно.
Право листування з питань співробітництва мають міністри оборони і уповноважені ними посадові особи.

Стаття 5

Фінансові розрахунки, пов'язані з виконанням завдань, передбачених планом співробітництва, Сторони здійснюють на принципі взаємності.
За домовленістю Сторін до складу делегації може входити понад 10 осіб.
Направляюча Сторона бере на себе:
транспортні витрати, пов'язані з проїздом делегації від пункту відправлення до місця призначення в державі, що приймає, та поверненням назад;
витрати, пов'язані з прийманням, стоянкою, охороною, обслуговуванням і заправлянням військових літальних апаратів, які здійснюють перевезення;
забезпечення своїх громадян (членів делегації та стажистів) коштами, необхідними для особистих витрат;
страхування свого персоналу від захворювань і нещасних випадків, якщо це передбачено національним законодавством держави приймаючої Сторони;
витрати, пов'язані з відправленням хворого до його країни.
Приймаюча Сторона бере на себе:
витрати, пов'язані зі службовими перевезеннями делегацій від узгодженого місця на території її держави і їх діяльністю (зборами, стажуванням), а також витрати, пов'язані з проживанням, харчуванням делегацій, членів екіпажів військових літальних апаратів, які здійснюють перевезення, і культурними заходами, які вона організовуватиме.
Фінансові витрати, пов'язані з підготовкою військових кадрів і фахівців, здійснюватимуться на основі окремих домовленостей.

Стаття 6

Сторони гарантують захист інформації та відомостей, одержаних у ході двосторонніх контактів, у тому числі й конфіденційного характеру, і зобов'язуються не використовувати їх на шкоду інтересам Сторін, а також не надавати їх третій стороні без попередньої письмової згоди Сторони, яка надала цю інформацію (відомості).
Інформація і відомості в усній та письмовій формі, одержані в ході двосторонніх контактів, зберігаються згідно з чинним законодавством держави кожної зі Сторін і не призначаються для публікації в засобах масової інформації.

Стаття 7

Сторони за взаємною згодою до цієї Угоди можуть вносити зміни і доповнення, які оформляються відповідними протоколами і які є її невід'ємною частиною.

Стаття 8

У випадку виникнення спорів щодо тлумачення і застосування норм цієї Угоди, Сторони вирішують їх шляхом консультацій та переговорів.

Стаття 9

Ця Угода набуває чинності з моменту її підписання. Вона укладається терміном на п'ять років. Її дія автоматично продовжуватиметься на наступні п'ять років, якщо не пізніше ніж за 6 місяців до закінчення вказаного терміну жодна зі Сторін у письмовій формі не повідомить іншу Сторону про свій намір припинити дію цієї Угоди.
Кожна зі Сторін може в письмовій формі порушити питання про дострокове припинення дії або розірвання цієї Угоди, яка в такому разі втрачає чинність через 6 місяців після одержання іншою Стороною повідомлення про такий намір
Вчинено в м. Алмати 14 жовтня 1997 року в двох примірниках, кожний українською, казахською та російською мовами, при цьому всі тексти автентичні.
У випадку виникнення розбіжностей у тлумаченні положень цієї Угоди за основу приймається текст російською мовою.
За Міністерство оборони                 За Міністерство оборони 
       України                            Республіки Казахстан
       (підпис)                                  (підпис)