УВАГА! ДОКУМЕНТ ВТРАЧАЄ ЧИННІСТЬ.
МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ
Л И С Т
08.04.2009 N 05.04-01/19/364
Державна митна служба
України
( Лист скасовано на підставі Листа Міністерства охорони здоров'я N 14.01-06/2324 (v2324282-12) від 14.06.2012 ) ( У доповнення до Листа додатково див. Лист Державної митної служби N 11/6-10.18/3678-ЕП (v3678342-09) від 17.04.2009 )
З метою удосконалення взаємодії державної санітарно-епідеміологічної служби з митними органами щодо ввезення товарів, сировини, продукції, спрямованої з метою їх реалізації на території України повідомляємо.
1. Відповідно до статті 16 Закону України "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення" (4004-12) підприємства, установи, організації та громадяни можуть ввозити з-за кордону сировину, продукцію (вироби, обладнання, технологічні лінії тощо) і реалізовувати чи використовувати їх в Україні лише за наявності даних щодо безпеки для здоров'я населення. У разі відсутності зазначених даних ввезення, реалізація та використання продукції закордонного виробництва дозволяється лише після отримання позитивного висновку державної санітарно-епідеміологічної експертизи.
2. Посадові особи державної санепідслужби (санітарний інспектор) на призначених прикордонних інспекційних постах здійснюють санітарний контроль харчових продуктів та інших об'єктів санітарних заходів (харчові продукти, включаючи харчові продукти для спеціального дієтичного споживання, функціональні харчові продукти, а також харчові добавки, ароматизатори, дієтичні добавки та допоміжні матеріали для переробки допоміжні засоби та матеріали для виробництва та обігу) та товарів для дітей.
3. При одержанні позитивних результатів санітарного контролю зазначених товарів санітарний прикордонний інспектор проставляє на товаросупровідних документах відтиск штампа державної санітарно-епідеміологічної служби "Ввезення, реалізацію (використання) дозволено". При цьому у відтиску штампа заповнюється номер та дата висновку державної санітарно-епідеміологічної експертизи підконтрольного товару, проставляється підпис санітарного інспектора.
Наявність зазначеного штампу є підставою для митного оформлених товару в митниці призначення.
3.1. У разі наявності даних щодо безпеки для здоров'я населення зазначених товарів прикордонним санітарним інспектором проставляється штамп "Ввезення, реалізацію (використання) дозволено" без зазначення номеру та дати висновку державної санітарно-епідеміологічної експертизи та ставиться його підпис.
3.2. Відтиск зазначеного штампа державної санітарно-епідеміологічної служби на товаросупровідних документах прикордонного інспекційного поста є підставою для митного оформлення таких товарів у митниці призначення.
4. Товари, при ввезенні яких під час здійснення обов'язкового санітарного контролю у пункті пропуску через державний кордон, відсутні дані щодо показників безпеки і якості для здоров'я населення, можуть бути пропущені в митницю призначення для проведення розширеного санітарного контролю харчових продуктів або проведення державної санітарно-епідеміологічної експертизи для інших товарів всередині держави. У таких випадках прикордонним санітарним інспектором проставляється відтиск штампа державної санітарно-епідеміологічної служби "Ввезення дозволено без права реалізації (використання)" та ставиться його підпис.
Підставою для митного оформлення цих товарів у митниці призначення є Протокол досліджень проб харчових продуктів (форма N 343/0), який свідчить про безпечність та придатність їх до споживання людиною, а для інших товарів - відтиск штампа державної санітарно-епідеміологічної служби "Ввезення, реалізацію (використання) дозволено". При цьому у відтиску штампа заповнюється номер та дата висновку державної санітарно-епідеміологічної експертизи підконтрольного товару, проставляється підпис санітарного інспектора.
5. Перелік об'єктів зовнішньоекономічної діяльності за кодами УКТЗЕД (va025541-08) , що не потребують проведення державної санітарно-епідеміологічної експертизи, затверджений постановою Першого заступника головного державного санітарного лікаря України від 26.12.2008 року N 25 (v0025541-08) .
Ввезення зазначених у Переліку об'єктів зовнішньоекономічної діяльності за кодами УКТЗЕД, що не потребують проведення державної санітарно-епідеміологічної експертизи через державний кордон України та їх митне оформлення у митницях призначення, здійснюється без залучення посадових осіб державної санітарно-епідеміологічної служби.
6. Інші товари, що ввозяться на митну територію України, крім харчових продуктів та інших об'єктів санітарних заходів (харчові продукти, включаючи харчові продукти для спеціального дієтичного споживання, функціональні харчові продукти, а також харчові добавки, ароматизатори, дієтичні добавки та допоміжні матеріали для переробки, допоміжні засоби та матеріали для виробництва та обігу), товарів для дітей, а також визначених постановою Першого заступника головного державного санітарного лікаря України від 26.12.2008 року N 25 (v0025541-08, va025541-08) , ввозяться через пункти пропуску на державному кордоні України без залучення прикордонного санітарного інспектора та підлягають санітарному контролю у митницях призначення.
Підставою для митного оформлення таких товарів є штамп державної санітарно-епідеміологічної служби "Ввезення, реалізацію (використання) дозволено". При цьому у відтиску штампа заповнюється номер та дата висновку державної санітарно-епідеміологічної експертизи підконтрольного товару, проставляється підпис санітарного інспектора.
У разі наявності даних щодо безпеки для здоров'я населення митне оформлення таких товарів у митниці призначення здійснюється без висновку державної санітарно-епідеміологічної експертизи.
У цьому разі санітарним інспектором проставляється штамп "Ввезення, реалізацію (використання) дозволено" без зазначення номеру та дати Висновку державної санітарно-епідеміологічної експертизи та ставиться його підпис.
7. Санітарний контроль при експорті харчових продуктів, здійснюється за умов, передбачених статтею 53 Закону України "Про безпечність та якість харчових продуктів" (771/97-ВР) .
Перевірка наявності або відсутності висновку державної санітарно-епідеміологічної експертизи на товари у пунктах пропуску через державний кордон України та митницях призначення здійснюється посадовою особою державної санепідслужби.
Прошу врахувати зазначену інформацію та довести її до відома митних органів.
Заступник головного державного
санітарного лікаря України
А.А.Григоренко
WEB MD Office "НПО Поверхность",
www.master-d.com.ua