Угода

між Урядом України та Урядом Туркменистану про підготовку фахівців для Туркменистану в учбових закладах України

( Зміни до Угоди див. у Протоколі (795_064) від 16.11.1995 )
Дата підписання:
Дата набрання чинності:
16.11.1995
16.11.1995
Уряд України та Уряд Туркменистану, які надалі іменуються Сторонами,
з метою збереження і розвитку зв'язків між Збройними Силами, Прикордонними військами, органами безпеки, внутрішніх справ, прокуратури України та Туркменистану,
враховуючи важливість виконання Угоди між Урядом України та Урядом Туркменистану про реструктуризацію державного боргу України Туркменистану за 1993 рік від 5 листопада 1994 року (795_012)
домовились про наступне:

Стаття 1

Сторони будуть забезпечувати узгоджені дії, направлені на підготовку фахівців, виходячи із потреб Збройних Сил, Прикордонних військ, органів національної безпеки, внутрішніх справ і Прокуратури Туркменистану. Починаючи з 1995 року підготовка кадрів для Туркменистану буде здійснюватись в учбових закладах України згідно заявок на підставі контрактів (угод).
Для укладання контрактів Сторони уповноважують відповідно Міністерство оборони України, Державний комітет у справах охорони державного кордону України, Міністерство внутрішніх справ України, Службу безпеки України, Генеральну прокуратуру України з Української Сторони, Міністерство оборони Туркменистану, Управління Прикордонних військ Туркменистану, Міністерство внутрішніх справ Туркменистану, Комітет національної безпеки Туркменистану, Генеральну Прокуратуру Туркменистану, з Туркменської Сторони, які надалі іменуються уповноваженими органами Сторін.

Стаття 2

Подання і розгляд заявок на навчання, порядок прийому, навчання, утримання військовослужбовців і студентів - громадян Туркменистану в учбових закладах України визначаються уповноваженими органами Сторін при узгодженні і підписанні контрактів.

Стаття 3

Витрати, пов'язані з підготовкою спеціалістів для Туркменистану в учбових закладах України, здійснюються Українською Стороною за рахунок сплати 50 відсотків витрат в рахунок погашення основної суми боргу і 50 відсотків в рахунок відсоткових платежів по боргу відповідно до Угоди між Урядом України і Урядом Туркменистану про реструктуризацію державного боргу України Туркменистану за 1993 рік від 5 листопада 1994 року (795_012) на підставі контрактів, укладених уповноваженими органами Сторін за погодженням з Центральним банком Туркменистану, Міністерством економіки і фінансів Туркменистану і Міністерством фінансів України.

Стаття 4

Українська Сторона здійснює фінансування витрат на навчання протягом календарного року згідно контрактів уповноважених органів Сторін.
Кінцеві розрахунки здійснюються підсумками календарного року до 31 грудня згідно з Протоколом Міністерства економіки і фінансів Туркменистану, Центрального банку Туркменистану, Міністерства фінансів України, Державного експортно-імпортного банку України, складеному на основі звітів про виконання контрактів, укладених уповноваженими органами Сторін.

Стаття 5

Туркменська Сторона здійснює набір кандидатів на навчання в учбових закладах України і їх медичний огляд згідно з правилами, встановленими для учбових закладів України. Кандидати на навчання зараховуються до учбових закладів України за направленнями Міністерства оборони Туркменистану, Управління Прикордонних військ Туркменистану, Міністерства внутрішніх справ Туркменистану, Комітету національної безпеки Туркменистану і Генеральної прокуратури Туркменистану.

Стаття 6

Сторони визнають автентичність документів про одержання освіти в загальноосвітніх, середніх спеціальних і вищих учбових закладах Сторін.

Стаття 7

Присвоєння військових звань військовослужбовцям, спеціальних звань особам рядового і керівного складу органів внутрішніх справ Туркменистану в період навчання і по закінченню учбових закладів України провадиться у відповідності з законодавством Туркменистану Туркменською Стороною.

Стаття 8

Ця Угода набуває чинності з дня її підписання. Ця Угода укладається терміном на 5 років з послідуючим автоматичним продовженням на один рік, якщо за шість місяців до закінчення вказаного терміну ні одна із Сторін письмово не повідомить другу Сторону про свій намір зупинити її дію.
Здійснено в м. Ашгабаті 16 листопада 1995 року у двох примірниках, кожен українською, туркменською та російською мовами, причому усі тексти мають однакову силу.
 За Уряд України                             За Уряд Туркменистану
     (підпис)                                       (підпис)