УВАГА! ДОКУМЕНТ ВТРАЧАЄ ЧИННІСТЬ.
ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ ІНФОРМАЦІЙНОЇ ПОЛІТИКИ,
ТЕЛЕБАЧЕННЯ ТА РАДІОМОВЛЕННЯ УКРАЇНИ
Н А К А З
06.09.2002 N 263
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
26 вересня 2002 р.
за N 785/7073
( Наказ втратив чинність на підставі Наказу Державного комітету телебачення і радіомовлення N 104 (z0388-08) від 15.04.2008 )

Про затвердження Порядку надання державної фінансової допомоги засобам масової інформації

На виконання вимог Закону України "Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів" (540/97-ВР) та постанови колегії Держкомінформу від 29.08.2002 N 7/24 НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Порядок надання державної фінансової допомоги засобам масової інформації (додається).
2. Управлінню ЗМІ (Семенов О.М.) спільно з юридичним відділом (Демська Г.П.) зареєструвати наказ в Міністерстві юстиції України.
3. Контроль за виконанням наказу залишаю за собою.
Голова Комітету
І.Чиж

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Держкомінформу
06.09.2002 N 263
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
26 вересня 2002 р.
за N 785/7073

ПОРЯДОК

надання державної фінансової допомоги засобам масової інформації

1. Загальні положення

1.1. Порядок надання державної фінансової допомоги засобам масової інформації (далі - Порядок) розроблено відповідно до статті 3 Закону України "Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів" (540/97-ВР) (далі - Закон).
1.2. Фінансова допомога є однією з форм державної підтримки засобів масової інформації (далі - ЗМІ).
1.3. Джерелом фінансової допомоги ЗМІ є асигнування, що передбачені Державному комітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України (далі - Держкомінформ України) в Державному бюджеті на відповідний рік у розділі "Фінансова підтримка преси".
1.4. Право на отримання державної фінансової допомоги мають ЗМІ загальнодержавної та регіональної сфер розповсюдження, які зазначені у статті 3 Закону (540/97-ВР) , а саме: видання для дітей і юнацтва, спеціалізовані наукові видання, що видаються науковими установами та навчальними закладами не нижче третього рівня акредитації, і ЗМІ, що цілеспрямовано сприяють розвитку мов та культур національних меншин України.
1.5. За умови виділення відповідних бюджетних коштів цей Порядок згідно з частиною 2 статті 2 Закону (540/97-ВР) поширюється також на телерадіоцентри та підприємства поліграфії і зв'язку тією мірою, наскільки вони забезпечують діяльність зазначених ЗМІ.
1.6. Право на отримання державної фінансової допомоги не поширюється на ЗМІ, що зазначені у частині третій статті 2 Закону (540/97-ВР) , а саме: ЗМІ рекламного та еротичного характеру; засновані за участю юридичних або фізичних осіб, до сфери діяльності яких входять виробництво та постачання паперу, поліграфічного обладнання, технічних засобів мовлення; засновані в Україні міжнародними організаціями або за участю юридичних чи фізичних осіб інших держав, осіб без громадянства; а також тих, в яких понад 50 % загального обсягу випуску становлять матеріали зарубіжних засобів масової інформації.
1.7. Державна фінансова допомога друкованим ЗМІ, зазначеним у статті 3 Закону (540/97-ВР) , надається виключно на поліграфічні послуги та закупівлю паперу, як найбільш витратні складові частини виробничого процесу.
1.8. Підставами для надання державної фінансової допомоги ЗМІ є їх економічний стан, підтверджений відповідними документами, перелік яких подається в пункті 2.1.

2. Розгляд питання про надання державної фінансової допомоги засобам масової інформації

2.1. Для одержання державної фінансової допомоги заявники - ЗМІ подають Держкомінформу України:
1) заяву, в якій наводяться аргументи на користь отримання такої допомоги, а також мету її використання і банківські реквізити заявника;
2) копію свідоцтва про державну реєстрацію видання;
3) інші документи, що підтверджують право на видання ЗМІ (угоду між співзасновниками, договір між видавцем (редакцією) і засновником тощо);
4) фінансово-економічні документи, які підтверджують підстави для надання допомоги (кошторис доходів і видатків за звітний рік, балансовий звіт про фінансові результати роботи в поточному році, підтвердження банків про наявність коштів на рахунку заявника на момент звернення).
2.2. Для розгляду заяви про надання фінансової допомоги в Держкомінформі утворюється робоча група, до якої входять представники відповідних функціональних підрозділів.
2.3. Робоча група здійснює попередній розгляд документів, поданих заявниками, і готує матеріали для колегії Держкомінформу, яка приймає остаточне (затверджене постановою та наказом) рішення про надання заявнику фінансової допомоги.
2.4. Розмір виділеної суми визначається в межах коштів, виділених Держкомінформу згідно із Законом України про державний бюджет на відповідний рік та відповідно до фінансово-економічного обґрунтування редакції ЗМІ.
2.5. Виділені кошти перераховуються на рахунок заявника, щодо якого прийнято рішення про надання допомоги відповідно до чинного законодавства.
2.6. Отримані бюджетні кошти, їх використання відображаються в бухгалтерському обліку та фінансовій звітності у відповідності до чинного законодавства.
2.7. Звіт про використання виділених коштів одержувач допомоги подає Держкомінформу відповідно до форм і термінів, визначених Державним казначейством України.

3. Прикінцеві положення

3.1. Відповідальність за нецільове використання бюджетних коштів несуть одержувачі коштів.
3.2. Контроль за цільовим використанням бюджетних коштів здійснює Державний комітет інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України.
Начальник відділу центральних
і регіональних ЗМІ - заступник
начальника управління ЗМІ
В.Панасюк