КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
від 10 жовтня 2012 р. № 918
Київ

Про затвердження нормативів харчування в державних і комунальних дитячих санаторно-курортних закладах (крім протитуберкульозних)

Відповідно до статей 5 і 11 Закону України "Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії" (2017-14) Кабінет Міністрів України постановляє:
1. Затвердити:
нормативи харчування в державних і комунальних дитячих санаторно-курортних закладах (крім протитуберкульозних) згідно з додатком 1;
нормативи заміни продуктів за енергетичною цінністю в державних і комунальних дитячих санаторно-курортних закладах (крім протитуберкульозних) згідно з додатком 2.
2. Міністерству охорони здоров’я привести власні нормативно-правові акти у відповідність з цією постановою та затвердити порядок організації харчування в державних і комунальних дитячих санаторно-курортних закладах (крім протитуберкульозних) (z0322-13) .
3. Ця постанова набирає чинності з 1 січня 2013 року.
Прем'єр-міністр України
М.АЗАРОВ
Інд. 70
Додаток 1 
до постанови Кабінету Міністрів України 
від 10 жовтня 2012 р. № 918

НОРМАТИВИ ХАРЧУВАННЯ

в державних і комунальних дитячих санаторно- курортних закладах (крім протитуберкульозних) (денна норма на одну дитину, грамів брутто)

Найменування продукту
Вікова група, років
2-3
4-7
8-10
11-14
15-18
Хліб пшеничний
70
140
150
180
190
Хліб житній
30
100
100
100
150
Борошно пшеничне
25
40
45
50
55
Крохмаль
2
2
3
3
3
Крупи, бобові, макаронні вироби
65
75
80
85
90
Картопля
150
300
350
400
450
Овочі
300
350
400
450
500
Фрукти свіжі, цитрусові
200
250
300
300
300
Соки
120
150
200
200
200
Фрукти сушені
15
20
25
30
35
Кондитерські вироби
20
30
40
40
40
Цукор
45
50
60
70
70
Мед, медопродукти
1
4
5
5
5
Масло вершкове
30
50
55
57
60
Олія
10
16
18
20
22
Яйця, штук
1/2
1
1
1
1
Молоко
400
350
300
300
300
Кисломолочні продукти (наприклад кефір)
150
150
200
200
200
Сир кисломолочний
50
70
80
90
100
Сир твердий
5
12
15
20
20
Сметана
15
20
25
30
30
М’ясо, м’ясопродукти
130
170
180
220
230
Риба, рибопродукти
70
90
100
120
130
Какао
1
4
4
4
5
Чай
0,1
0,25
0,4
0,5
1
Сіль, сіль йодована
5
8
10
10
10
Дріжджі
1
2
3
3
3
Лавровий лист
0,02
0,02
0,02
0,02
0,02
Ванільний цукор
0,02
0,02
0,02
0,02
0,02
Рекомендований хімічний склад та енергетична цінність норм харчування для дітей різних вікових груп
Білки,
61
75
90
100
110
у тому числі тваринні
41
43
45
51
55
Жири,
61
67
81
89
97
у тому числі рослинні
9
11,5
18
21
23
Вуглеводи
244
351
420
469
513
Енергетична цінність, ккал
1771
2300
2760
3076
3364
__________
Примітка.
1. Продукти щоденного споживання (молоко, хліб, масло вершкове, м’ясо) повинні використовуватися в межах добової норми ± 5 відсотків, а такі продукти, як сир, риба, дріжджі тощо, - декілька разів на тиждень.
2. Норма овочів і фруктів у літньо-осінній період може бути збільшена на 50-100 відсотків за рахунок зменшення на 50 відсотків норми круп, макаронних виробів та картоплі. У зимово-весняний період норма овочів і фруктів свіжих може бути зменшена на 30-50 відсотків із збільшенням соків на 50 відсотків.
3. Норма поживних речовин та енергетична цінність харчового раціону дітей, які перебувають на лікуванні у санаторно-курортному закладі, повинні бути збільшені на 5-10 відсотків, за деякими нозологічними формами - до 20 відсотків порівняно з фізіологічними нормами.
Додаток 2 
до постанови Кабінету Міністрів України 
від 10 жовтня 2012 р. № 918

НОРМАТИВИ ЗАМІНИ ПРОДУКТІВ

за енергетичною цінністю в державних і комунальних дитячих санаторно-курортних закладах (крім протитуберкульозних)

Найменування продукту
Вага, кілограмів брутто
Продукт-замінник
Вага, кілограмів брутто
Примітка
Масло вершкове
1
олія
0,73
масло вершкове топлене
0,8
Олія
1
олія (соняшникова, кукурудзяна)
1
Молоко коров’яче пастеризоване
1
молоко коров’яче сухе
0,11
вершки сухі
0,12
молоко згущене стерилізоване
0,46
молоко згущене з цукром
0,39
вершки згущені з цукром
0,35
кисломолочні продукти (наприклад кефір)
1
сир кисломолочний напівжирний
0,2
сир твердий
0,11
Хліб житній
1
хліб пшеничний
0,66
борошно пшеничне
0,46
Хліб пшеничний
1
хліб житній
1,5
борошно пшеничне
0,7
сухарі (з борошна першого сорту)
0,75
Чай чорний
1
чай чорний плитковий
1
чай зелений
1
Картопля (30 відсотків відходів)
1
пюре картопляне сухе
0,25
капуста білокачанна
1,11
капуста цвітна
0,8
квасоля, горох свіжі
0,52
Бобові (зерно)
1
горох, квасоля свіжі
4,2
кукурудза консервована
4,44
горошок зелений консервований
6,6
Морква (буряк) свіжа
1
морква (буряк) для гарніру (консерви)
1,4
Томати свіжі
1
томати консервовані
1,04
томатний сік
1,14
томатне пюре (вміст сухих речовин 12 відсотків)
0,42
Капуста свіжа
1
капуста білокачанна квашена
1,15
капуста білокачанна рання
1
капуста цвітна
1
капуста брюссельська
1,3
Цибуля-порей
1
цибуля свіжа зелена
0,95
Огірки (томати) солені
1
огірки (томати) консервовані
1,64
Томатне пюре (вміст сухих речовин 12 відсотків)
1
сік томатний натуральний
2,66
томатне пюре (вміст сухих речовин 20 відсотків)
0,66
томати свіжі
2,38
Яблука свіжі
1
яблука консервовані
0,41
сік яблучний
0,92
сік сливовий
0,53
сік виноградний
0,65
інші соки плодові натуральні
0,9
яблука сушені
0,2
сливи сушені
0,2
абрикоси сушені
0,17
родзинки
0,15
фрукти (ягоди) свіжі (груші, айва, персики, слива, черешні, вишні, абрикоси, банани)
1
виноград
0,8
компоти консервовані
0,5
Яблука сушені
1
яблука свіжі
5
груші сушені
1
фрукти, ягоди сушені (курага, чорнослив, урюк, родзинки)
0,5
Дріжджі хлібопекарські
1
дріжджі хлібопекарські сухі
0,3
Кури патрані (I категорії)
1
яловичина, свинина
1
кури напівпатрані (I категорії)
1,34
курчата патрані
1
курчата напівпатрані
1,5
стегенця курячі
0,8
філе куряче
0,6
консерви з курятини
0,75
за медичними показаннями
М’ясо (яловичина, свинина нежирна)
печінка
1
серце
1,77
м’ясо птиці патраної (I категорії)
1
ковбаса варена
0,8
консерви м’ясні (у тому числі з курятини)
0,75
за медичними показаннями
риба
1,15
сир кисломолочний напівжирний
1,2
Риба (охолоджена, морожена)
1
оселедець солений з головою
1
рибне філе
0,7
консерви рибні
0,8
за медичними показаннями
яловичина
0,87
яйце
0,9
Яйця, штук
1
сир кисломолочний напівжирний
0,031
яловичина
0,1
молоко
0,18
сир твердий
0,02
__________
Примітка. Заміна продуктів проводиться у разі відсутності продуктів у торговельній мережі або за медичними показаннями.