УВАГА! ДОКУМЕНТ ВТРАЧАЄ ЧИННІСТЬ.
МІНІСТЕРСТВО ТРАНСПОРТУ ТА ЗВ'ЯЗКУ УКРАЇНИ
ДЕРЖАВНА АВІАЦІЙНА АДМІНІСТРАЦІЯ
Н А К А З
23.03.2007 N 154
( Наказ втратив чинність на підставі Наказу Державної авіаційної служби N 357 (v0357763-12) від 20.07.2012 )

Про вдосконалення впровадження програми SAFA в Україні щодо моніторингу елементів Системи управління безпекою польотів та доступу до інформаційних джерел

В зв'язку з передачею повноважень моніторингу елементів Системи управління безпекою польотів (Safety Management System - SMS) від Об'єднаних Авіаційних Властей (JAA) до Європейського Агентства з Безпеки Польотів (EASA), для забезпечення реалізації функції Державної авіаційної адміністрації України (Державіаадміністрації) щодо інспектування іноземних ПС на території України на відповідність стандартам Міжнародної організації цивільної авіації (ІКАО) в співпраці з EASA НАКАЗУЮ:
1. Призначити начальника управління стандартів льотної експлуатації Коробка Ігора Анатолійовича Координатором Програми SAFA в Україні (SAFA National Coordinator).
2. Призначити завідувача сектору SAFA/SANA Боброва Юлія Георгійовича 1-м Керівником SAFA Group в Україні.
3. Визначити віце-президента СЗАТ "Міжнародні авіалінії України" Зотова Георгія Павловича 2-м Керівником 8 АР А Group в Україні (за згодою).
4. Керівникам SAFA Group в Україні забезпечити планування та проведення перевірок у рамках Програми SAFA іноземних повітряних суден у міжнародних аеропортах України інспекторами SAFA.
5. Затвердити Положення про Координатора Програми SAFA в Україні (Додаток 1).
6. Затвердити Положення про Керівника SAFA Group в Україні (Додаток 2).
7. Затвердити Положення про інспектора SAFA Державіаадміністрації (Додаток 3).
8. Начальнику управління зовнішніх зв'язків Кордяніну Ю.І.:
8.1. У п'ятиденний термін з дати видання цього наказу. поінформувати Європейську конференцію з цивільної авіації (ЄКЦА), EASA та Європейську організацію з безпеки аеронавігації (Євроконтроль) стосовно призначення Координатора Програми SAFA в Україні, 1-го та 2-го Керівника SAFA Group з метою отримання ними персонального доступу до інформаційних джерел.
9. Начальнику управління справами Манусову Г.П.:
9.1. Відповідно до вимог положень Робочих домовленостей, для оперативного функціонування забезпечити сектор SAFA/SANA окремим приміщенням та оргтехнікою (за поданням завідувача сектору SAFA/SANA, затвердженим начальником управління експлуатаційної інспекції).
9.2. У місячний термін з дати видання цього наказу забезпечити Координатора Програми SAFA в Україні Коробка І.А. та 1-го Керівника SAFA Group в Україні Боброва Ю.Г. комунікаторами (QTEC9100), телефонними номерами зв'язку (мобільного за контрактом), адресами електронної пошти та факсимільними апаратами для виконання функціональних обов'язків, згідно з положенням про сектор SAFA/SANA Державіаадміністрації, Координатора Програми SAFA, Керівника SAFA Group та посадовими інструкціями фахівців зазначених посад.
9.3. Для оперативного проведення інспекційних перевірок за Програмою SAFA в аеропортах Київ (Жуляни, Бориспіль, Антонов) забезпечити інспекційні комісії SAFA автотранспортом на підставі заявок завідувача сектором SAFA/SANA.
10. Коробку І.А. забезпечити інспекторів SAFA посвідченнями встановленого зразка за поданням Координатора Програми SAFA в Україні, визначеного п. 1 цього наказу.
11. Начальнику управління бухгалтерського обліку та звітності Грезіній Н.Т. забезпечити фінансування витрат, пов'язаних з підготовкою та перепідготовкою персоналу, задіяного у Програмі SAFA.
12. Начальнику управління авіаційних перевезень та ліцензування Коршуку С.М. щотижня, у п'ятницю, до 12.00 за київським часом забезпечити надання Координатору Програми SAFA - начальнику управління стандартів льотної експлуатації та завідувачу сектором SAFA/SANA інформації щодо плану на наступний тиждень прильоту/вильоту іноземних ПС до/з аеропортів України.
13. Керівникам авіакомпаній, які виконують міжнародні польоти, та керівнику державного підприємства обслуговування повітряного руху України у десятиденний термін з дати видання цього наказу:
13.1. Призначити осіб (focal points), відповідальних за координацію питань, пов'язаних з реалізацією Програми SAFA в Україні.
13.2. Надати Координатору Програми SAFA контактну інформацію про призначених осіб (П.І.Б., посада, контактний телефон, адреса електронної пошти) по факсу (044) 461-55-89 або на адресу електронної пошти safa.cno@avia.gov.ua.
14. 1-му Керівнику SAFA Group в Україні Боброву Ю.Г.:
14.1 У десятиденний термін з дати видання цього наказу затвердити оновлений список інспекторів SAFA, які відповідають встановленим вимогам.
14.2 У місячний термін з дати видання цього наказу затвердити План підготовки та перепідготовки інспекторів SAFA на 2007 рік.
14.3 Організувати взаємодію з прикордонними та митними службами в аеропортах України з метою оперативного та безперешкодного проведення перевірок іноземних ПС за програмою SAFA.
14.4. Забезпечити в десятиденний термін розміщення оперативної інформації щодо функціонування програми SAFA в Україні на офіційному сайті Державіаадміністрації.
15. Начальнику експлуатаційної інспекції Машаровському М.Г. довести цей наказ до відома керівників структурних підрозділів Державіаадміністрації, авіакомпаній, аеропортів, Державного підприємства обслуговування повітряного руху України.
16. Наказ Державіаслужби від 21.07.2006 N 521 (v0521629-06) "Про впровадження елементів системи управління безпекою польотів" вважати таким, що втратив чинність.
17. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника голови Державіаадміністрації Ігнат'єва О.М.
В.о. Голови
Державіаадміністрації
О.І.Лісняк

Додаток 1
до наказу
Державіаадміністрації
23.03.2007  N 154

ПОЛОЖЕННЯ

про координатора програми SAFA в Україні

1. Загальні положення

Положення про координатора програми SAFA в Україні (далі - Положення) розроблено з метою запровадження державного всеохоплюючого системного підходу до забезпечення безпеки польотів та контролю відповідності стандартам ІКАО іноземних ПС шляхом інспекційних перевірок в аеропортах України за програмою SAFA.
Положення використовується Координатором у своїй діяльності стосовно забезпечення безпеки польотів, як визначено в Резолюціях Асамблеї ІКАО 32-11, 35-6, 35-7, 33-9, документах міжнародних авіаційних організацій та Державіаадміністрації.
1.1. Нормативні посилання
Це Положення підготовлено відповідно до:
- Повітряного кодексу України (3167-12) ;
- Постанови Кабінету Міністрів України від 02.11.2006 N 1526 (1526-2006-п) "Про утворення Державної авіаційної адміністрації України";
- SAFA Procedures Manual;
- Директив ЄКЦА;
- Директиви Європейського Парламенту та Ради Європи від 21 квітня 2004 року N 2004/36/СЕ "Безпека повітряних суден третіх країн, які використовують аеропорти Співтовариства;
- Постанови Парламенту та Ради Європи від 14 грудня 2005 року N 2111/2005 "Встановлення Співтовариством переліку повітряних перевізників, які підпадають під заборону експлуатації в межах Співтоваристві та інформування авіапасажирів стосовно ідентифікації оперуючих перевізників та про відміну статті 9 Директиви N 2004/36/СЕ";
- Резолюції ІКАО А 32-11 "Розробка універсальної програми ІКАО з проведення перевірок організації контролю за забезпеченням безпеки польотів (USOAP)";
- Резолюції ІКАО А 35-6 "Перехід до всеохоплюючого системного підходу по відношенню до перевірок в рамках Універсальної програми ІКАО по проведенню перевірок організації контролю за забезпеченням безпеки польотів";
- Резолюції ІКАО А 33-9 "Усунення недоліків, виявлених в ході реалізації Універсальної програми ІКАО по проведенню перевірок організації контролю за забезпеченням безпеки польотів і заохочення забезпечення гарантій якості в рамках проектів технічного співробітництва";
- Резолюції ІКАО А 35-7 "Єдиної стратегії усунення недоліків у сфері безпеки польотів".
1.2. Визначення та скорочення
- ІКАО - Міжнародна організація цивільної авіації;
- ЄКЦА / ECAC - Європейська Конференція цивільної авіації;
- JAA - Об'єднані авіаційні власті;
- EASA - Європейське Агентство з Безпеки Авіації;
- ПС - повітряне судно;
- SAFA Ramp Inspection - Інспекційні перевірки іноземних ПС за програмою SAFA в аеропортах України;
- Інспектор SAFA - особа, яка призначена для виконання перевірок іноземних ПС в аеропортах України за програмою SAFA та має посвідчення встановленого зразка;
- Керівник SAFA Group - особа, призначена для координації питань, пов'язаних з організацією та проведенням перевірок SAFA в міжнародних аеропортах України;
- Координатор Програми SAFA в Україні - особа, призначена для координації і забезпечення взаємодії усіх суб'єктів авіаційної діяльності у сфері безпеки авіації з ЄКЦА, EASA, Єврокомісією, Євроконтролем, іншими міжнародними організаціями в межах компетенції визначеної Положенням стосовно запровадження та реалізації Програми SAFA на території України.

2. Порядок призначення Координатора

Координатор програми SAFA в Україні (далі - Координатор) призначається на посаду наказом Голови Державіаадміністрації або особи, яка виконує його обов'язки, підпорядковується першому заступнику Голови Державіаадміністрації і діє відповідно до цього Положення.
Після призначення Координатора відповідна інформація повинна бути направлена в ECAC/ EASA.

3. Завдання Координатора

На Координатора покладається виконання завдань:
3.1. Забезпечення впровадження і реалізації Програми SAFA в Україні відповідно до Директив ЄКЦА як такої, що доповнює Універсальну програму ІКАО по проведенню перевірок організацій контролю забезпечення безпеки польотів (Резолюція А35-6 Асамблеї ІКАО).
3.2. Участі у роботі міжнародних органів з безпеки авіації і сприяння дотриманню, в межах своєї компетенції, міжнародним стандартам та рекомендованої практики ІКАО суб'єктами авіаційної галузі України та інших держав у рамках Програми SAFA.
3.3. Координації та забезпечення взаємодії між суб'єктами авіаційної діяльності України та Авіаційними Адміністраціями інших країн у рамках Програми SAFA та у межах компетенції визначеної цим Положенням.
3.4. Взаємодії з ІКАО, ЕКЦА, EASA, Єврокомісією іншими міжнародними організаціями щодо Програми SAFA здійснюється через/за участю Координатора Програми SAFA в Україні.

4. Обов'язки та повноваження Координатора

На Координатора покладаються такі обов'язки та повноваження:
4.1. Забезпечувати/підтримувати зв'язок з ІКАО, ЄКЦА, EASA, Євроконтролем, Єврокомісією з питань запровадження та реалізації Програми SAFA на території України.
4.2. Запрошувати у ЄКЦА/ EASA делегування права обмеженого (лімітного) коду доступу до бази даних для Керівників SAFA Group в Україні.
4.3. Координувати свою роботу з Керівником SAFA Group щодо проведених перевірок іноземних повітряних суден на території України, отримувати від нього відповідні звіти та забезпечувати взаємодію з національними Координаторами інших країн або відповідальними особами у рамках Програми SAFA.
4.4. Підтримувати зв'язок (телефонний, факсимільний, за допомогою електронної пошти, листування на бланках Державіаадміністрації за власним підписом) з національними Координаторами інших країн та відповідальними особами експлуатантів України щодо проведених перевірок SAFA відносно повітряних суден, які експлуатуються авіапідприємствами України.
4.5. Здійснювати тижневий моніторинг бази даних SAFA EASA за допомогою персонального коду доступу відносно звітів про перевірку повітряних суден, які експлуатуються авіапідприємствами України; аналізувати їх та щомісячно готувати необхідну інформацію для Керівника Державіаадміністрації.
4.6. Право доступу до щоденного плану польотів, інформації по повітряним суднам, експлуатантам, організаціям по технічному обслуговуванню авіаційної техніки, аеропортам, аеродромам, авіаційним фахівцям у рамках Програми SAFA.
4.7. Виносити питання щодо проведення позачергових перевірок експлуатантів на підставі інформації у рамках Програми SAFA.
4.8. Виносити питання SAFA на спеціальні розбори по безпеці польотів.
4.9. У разі отримання інформації про можливу затримку повітряного судна, які експлуатуються експлуатантами України в іноземному аеропорту:
4.9.1. Негайно інформувати начальника управління експлуатаційної інспекції та Керівника Державіаадміністрації.
4.9.2. Оперативно провести необхідні консультації з експертами експлуатанта, Державіаадміністрації та Керівником SAFA Group щодо виявлених невідповідностей під час перевірки ПС у рамках Програми SAFA.
4.9.3. На підставі результатів консультації оперативно інформувати Координатора країни реєстрації ПС або орендаря з метою недопущення затримки ПС.
4.9.4. У разі затримки ПС інформувати заінтересовані міністерства та відомства України.
4.10. У разі отримання інформації від Керівника SAFA Group про недоліки, виявлені під час перевірки іноземного ПС за Програмою SAFA, що можуть привести до затримки ПС, яке експлуатується іноземним експлуатантом:
4.10.1. Негайно інформувати Координатора іншої сторони про виявлені невідповідності доступними засобами зв'язку.
4.10.2. Підтримувати зв'язок з Координатором іншої сторони з метою отримання інформації по виявленим недолікам та передавати її Керівнику SAFA Group для подальшого аналізу.
4.11. Приймати участь в засіданнях координаторів SAFA та при необхідності в роботі групи аналізу.
4.12. Подавати на затвердження Керівнику Державіаадміністрації або особі, яка виконує його обов'язки, списки інспекторів для допуску їх до перевірок за Програмою SAFA та видачі Посвідчення Інспектора SAFA.
4.13. Подавати на затвердження Керівнику Державіаадміністрації або особі, яка виконує його обов'язки, Плани підготовки та перепідготовки інспекторів SAFA.
4.14. Подавати на затвердження Керівнику Державіаадміністрації або особі, яка виконує його обов'язки, Плани перевірок у рамках Програми SAFA іноземних ПС у міжнародних аеропортах України.

5. Відповідальність Координатора

Координатор Програми SAFA в Україні несе особисту відповідальність за:
- виконання покладених на нього обов'язків та функцій, передбачених цим Положенням;
- особисту трудову дисципліну;
- збереження матеріальних цінностей;
- порушення чинного законодавства України, законодавства з охорони праці, техніки безпеки і трудового законодавства України;
- підвищення особистого рівня кваліфікації;
- охорону державної таємниці та інформації з обмеженим доступом, що є власністю держави.
Заступник Голови
Державіаадміністрації
О.М.Ігнат'єв

Додаток 2
до наказу
Державіаадміністрації
23.03.2007  N 154

ПОЛОЖЕННЯ

про керівника SAFA GROUP в Україні

1. Загальні положення

Положення про Керівника SAFA Group (далі - Положення) розроблено з метою запровадження державного всеохоплюючого системного підходу до забезпечення безпеки польотів та контролю відповідності стандартам ІКАО іноземних ПС шляхом інспекційних перевірок в аеропортах України за програмою SAFA.
Положення використовується Керівником SAFA Group у діяльності стосовно забезпечення безпеки польотів, як визначено в Резолюціях Асамблеї ІКАО 32-11, 35-6, 35-7, 33-9, документах міжнародних авіаційних організацій та Державіаадміністрації.
1.1. Нормативні посилання
Це Положення підготовлено відповідно до:
- Повітряного кодексу України (3167-12) ;
- Постанови Кабінету Міністрів України від 02.11.2006 N 1526 (1526-2006-п) "Про утворення Державної авіаційної адміністрації України";
- SAFA Procedures Manual;
- Директив ЄКЦА;
- Директиви Європейського Парламенту та Ради Європи від 21 квітня 2004 року N 2004/36/СЕ "Безпека повітряних суден третіх країн, які використовують аеропорти Співтовариства;
- Постанови Парламенту та Ради Європи від 14 грудня 2005 року N 2111/2005 "Встановлення Співтовариством переліку повітряних перевізників, які підпадають під заборону експлуатації в межах Співтоваристві та інформування авіапасажирів стосовно ідентифікації оперуючих перевізників та про відміну статті 9 Директиви N 2004/36/СЕ";
- Резолюції ІКАО А 32-11 "Розробка універсальної програми ІКАО з проведення перевірок організації контролю за забезпеченням безпеки польотів (USOAP)";
- Резолюції ІКАО А 35-6 "Перехід до всеохоплюючого системного підходу по відношенню до перевірок в рамках Універсальної програми ІКАО по проведенню перевірок організації контролю за забезпеченням безпеки польотів";
- Резолюції ІКАО А 33-9 "Усунення недоліків, виявлених в ході реалізації Універсальної програми ІКАО по проведенню перевірок організації контролю за забезпеченням безпеки польотів і заохочення забезпечення гарантій якості в рамках проектів технічного співробітництва";
- Резолюції ІКАО А 35-7 "Єдиної стратегії усунення недоліків у сфері безпеки польотів".
1.2. Визначення та скорочення
- ІКАО - Міжнародна організація цивільної авіації;
- ЄКЦА / ECAC - Європейська Конференція цивільної авіації;
- JAA - Об'єднані авіаційні власті;
- EASA - Європейське Агентство з Безпеки Авіації;
- ПС - повітряне судно;
- SAFA Ramp Inspection - Інспекційні перевірки іноземних ПС за програмою SAFA в аеропортах України;
- Інспектор SAFA - особа, яка призначена для виконання перевірок іноземних ПС в аеропортах України за програмою SAFA та має посвідчення встановленого зразка;
- Керівник SAFA Group - особа, призначена для координації питань, пов'язаних з організацією та проведенням перевірок SAFA в міжнародних аеропортах України;
- Координатор Програми SAFA в Україні - особа, призначена для координації і забезпечення взаємодії усіх суб'єктів авіаційної діяльності у сфері безпеки авіації з ЄКЦА, EASA, Єврокомісією, Євроконтролем, іншими міжнародними організаціями в межах компетенції визначеної Положенням стосовно запровадження та реалізації Програми SAFA на території України.

2. Порядок призначення Керівника SAFA Group в Україні

Керівник SAFA Group в Україні призначається на посаду наказом Голови Державіаадміністрації або особи, яка виконує його обов'язки і діє відповідно до цього Положення.
Після призначення Керівника SAFA Group в Україні відповідна інформація повинна бути направлена в ECAC/ EASA.

3. Завдання Керівника SAFA Group в Україні

На Керівника SAFA Group в Україні покладається виконання таких завдань:
3.1. Забезпечення планування та проведення перевірок у рамках Програми SAFA іноземних ПС у міжнародних аеропортах України інспекторами Програми SAFA.
3.2. Участь у перевірках у рамках Програми SAFA іноземних ПС у міжнародних аеропортах України у якості інспектора.
3.3. Координація усіх питань, пов'язаних з перевірками іноземних ПС у рамках Програми SAFA на території України.
3.4. Взаємодія з Координатором Програми SAFA в Україні щодо перевірок іноземних ПС у рамках Програми SAFA на території України.

4. Обов'язки та повноваження Керівника SAFA Group в Україні

На Керівника SAFA Group в Україні покладаються такі обов'язки та повноваження:
4.1. Планувати, організовувати та проводити перевірки у рамках Програми SAFA іноземних ПС у міжнародних аеропортах України.
4.2. Підтримувати оперативний зв'язок з Координатором Програми SAFA в Україні та інспекторами SAFA.
4.3. Отримувати від інспекторів SAFA звіти про проведені перевірки іноземних ПС у міжнародних аеропортах України.
4.4. Контролювати коректність заповнення звітів встановленого зразка про проведені перевірки іноземних ПС.
4.5. Надавати Координатору Програми SAFA в Україні звіти про проведені перевірки іноземних ПС на папері та електронному носії.
4.6. Вносити інформацію про проведені перевірки іноземних ПС до бази даних SAFA після інформування Координатора Програми SAFA в Україні за допомогою персонального коду доступу.
4.7. Представляти Координатору Програми SAFA в Україні кандидатури інспекторів для залучення їх до перевірок за Програмою SAFA.
4.8. Контролювати відповідність інспекторів SAFA вимогам, які до них застосовуються; складати План підготовки та перепідготовки інспекторів SAFA.
4.9. У разі отримання інформації від інспекторів SAFA про недоліки, виявлені під час перевірки іноземного ПС за Програмою SAFA, які можуть привести до затримки ПС, яке експлуатується іноземним експлуатантом:
4.9.1. Негайно інформувати Голову Державіаадміністрації та Координатора Програми SAFA в Україні доступними засобами зв'язку.
4.9.2. Підтримувати зв'язок з національним Координатором Програми SAFA в Україні з метою отримання інформації по виявленим недолікам для подальшого аналізу.
4.10. Під час тимчасової відсутності Координатора Програми SAFA в України виконувати його обов'язки за його дорученням.
4.11. При необхідності приймати участь у засіданнях керівників SAFA Group та Координаторів.

5. Відповідальність Керівника SAFA Group в Україні

Керівник SAFA Group в Україні несе особисту відповідальність за:
- виконання покладених на нього обов'язків та функцій, передбачених цим Положенням;
- особисту трудову дисципліну;
- збереження матеріальних цінностей;
- порушення чинного законодавства України, законодавства з охорони праці, техніки безпеки і трудового законодавства України;
- підвищення особистого рівня кваліфікації;
- охорону державної таємниці та інформації з обмеженим доступом, що є власністю держави.
Заступник Голови
Державіаадміністрації
О.М.Ігнат'єв

Додаток 3
до наказу
Державіаадміністрації
23.03.2007  N 154

ПОЛОЖЕННЯ

про інспектора SAFA

1. Загальні положення

Положення про інспектора SAFA (далі - Положення) розроблено з метою встановлення вимог до інспекторів SAFA, їх прав, обов'язків та відповідальності для реалізації Програми SAFA в Україні. Положення застосовується Координатором Програми SAFA в Україні, Керівником SAFA Group в Україні та інспекторами SAFA у діяльності з реалізації Програми SAFA в Україні.
Положення використовується Координатором Програми SAFA в Україні, Керівником SAFA Group в Україні та інспекторами SAFA у своїй діяльності з реалізації Програми SAFA в Україні.
1.1. Нормативні посилання
Це Положення підготовлено відповідно до:
- Повітряного кодексу України (3167-12) ;
- Постанови Кабінету Міністрів України від 02.11.2006 N 1526 (1526-2006-п) "Про утворення Державної авіаційної адміністрації України";
- SAFA Procedures Manual;
- Директив ЄКЦА;
- Директиви Європейського Парламенту та Ради Європи від 21 квітня 2004 року N 2004/36/СЕ "Безпека повітряних суден третіх країн, які використовують аеропорти Співтовариства";
- Постанови Парламенту та Ради Європи від 14 грудня 2005 року N 2111/2005 "Встановлення Співтовариством переліку повітряних перевізників, які підпадають під заборону експлуатації в межах Співтоваристві та інформування авіапасажирів стосовно ідентифікації оперуючих перевізників та про відміну статті 9 Директиви N 2004/36/СЕ";
- Резолюції ІКАО А 32-11 "Розробка універсальної програми ІКАО з проведення перевірок організації контролю за забезпеченням безпеки польотів (USOAP)";
- Резолюції ІКАО А 35-6 "Перехід до всеохоплюючого системного підходу по відношенню до перевірок в рамках Універсальної програми ІКАО по проведенню перевірок організації контролю за забезпеченням безпеки польотів";
- Резолюції ІКАО А 33-9 "Усунення недоліків, виявлених в ході реалізації Універсальної програми ІКАО по проведенню перевірок організації контролю за забезпеченням безпеки польотів і заохочення забезпечення гарантій якості в рамках проектів технічного співробітництва";
- Резолюції ІКАО А 35-7 "Єдиної стратегії усунення недоліків у сфері безпеки польотів".
1.2. Визначення та скорочення
- ІКАО - Міжнародна організація цивільної авіації;
- ЄКЦА / ECAC - Європейська Конференція цивільної авіації;
- JAA - Об'єднані авіаційні власті;
- EASA - Європейське Агентство з Безпеки Авіації;
- ПС - повітряне судно;
- SAFA Ramp Inspection - Інспекційні перевірки іноземних ПС за програмою SAFA в аеропортах України;
- Інспектор SAFA - особа, яка призначена для виконання перевірок іноземних ПС в аеропортах України за програмою SAFA та має посвідчення встановленого зразка;
- Керівник SAFA Group - особа, призначена для координації питань, пов'язаних з організацією та проведенням перевірок SAFA в міжнародних аеропортах України;
- Координатор Програми SAFA в Україні - особа, призначена для координації і забезпечення взаємодії усіх суб'єктів авіаційної діяльності у сфері безпеки авіації з ЄКЦА, EASA, Єврокомісією, Євроконтролем, іншими міжнародними організаціями в межах компетенції визначеної Положенням стосовно запровадження та реалізації Програми SAFA на території України.

2. Процедура допуску Інспектора SAFA до виконання перевірок по Програмі SAFA та видача "Посвідчення Інспектора SAFA"

2.1. Допуск Інспектора SAFA до виконання перевірок SAFA здійснюється Координатором Програми SAFA та Керівником SAFA Group, що оформлюється відповідним рішенням. Рішення затверджується наказом Голови Державіаадміністрації або особою, яка виконує його обов'язки.
2.2. Видача посвідчення Інспектора SAFA здійснюється за поданням Координатора Програми SAFA в Україні.
2.3. Вимоги до посвідчення інспектора SAFA:
2.3.1. Бланки посвідчення інспектора SAFA є бланками суворого обліку.
2.3.2. Посвідчення заповнюється друкарським способом українською та англійською мовами і має захист від підробки ("захищений папір").
2.3.3. Оформлення посвідчень здійснюється відділом видачі свідоцтв авіаційному персоналу.
2.3.4. Посвідчення підписується Головою Державіаадміністрації (або особою, яка виконує його обов'язки), підпис якого засвідчується мастичною печаткою.
2.3.5. Посвідчення має форму прямокутника розміром 100х70 мм з фотокарткою, заламіноване відповідним чином та має пристрій для розміщення його на одязі на видному місці.
2.3.6. Опис лицьового боку посвідчення.
2.3.6.1. У верхній частині посвідчення ліворуч - українською, праворуч - англійською мовами зроблено напис:
                             УКРАЇНА
                 Державна авіаційна адміністрація
               Посвідчення інспектора по перевірці
         іноземних повітряних суден в аеропортах України
                   Між цими написами зображено
                   малий Державний Герб України
                     та напис SAFA RAMP CHECK
2.3.6.2. У лівій частині посвідчення - місце для кольорової фотокартки його власника розміром 30 х 40 мм. Під фотокарткою - номер посвідчення із розрахунку трьох цифр.
2.3.6.3. У правій частині посвідчення українською та англійською мовами зроблено напис:
прізвище та ім'я власника; громадянство; посада; термін дії; підпис власника.
2.3.7. Опис зворотного боку посвідчення.
На зворотному боці посвідчення українською та англійською мовами зроблено напис:
Власник цього посвідчення при виконанні службових обов'язків має право:
проходу та перебування на повітряному судні цивільної авіації всіх форм власності, в учбових закладах та зонах авіапідприємств, що контролюються та охороняються;
безперешкодно перевіряти роботу експлуатантів, в тому числі іноземних, на території України;
користуватися всіма засобами зв'язку та транспортом усіх експлуатантів для оперативного виконання функціональних обов'язків (за згодою керівника обов'язків).
2.4. Зразок посвідчення інспектора SAFA
------------------------------------------------------------------
|        УКРАЇНА         |  Державний Герб   |    Посвідчення    |
|   Державна авіаційна   |      України      |   інспектора по   |
|      адміністрація     |                   |перевірці іноземних|
|(Державіаадміністрація) |                   |    повітряних     |
|                        |                   |суден в аеропортах |
|                        |                   |      України      |
|------------------------+-------------------+-------------------|
|        UKRAINE         |       / \\         |  CIVIL AVIATION   |
|     State Aviation     |      /   \\        |  SAFA RAMP CHECK  |
|     Administration     |     /     \\       |     INSPECTOR     |
|    (State Aviation     |    /       \\      |    CERTIFICATE    |
|    Administration)     |   /         \\     |                   |
|                        |  /           \\    |                   |
|                        | /   S A F A   \\   |                   |
|                        | \\ RAMP CHECK  /   |                   |
|                        |  \\           /    |                   |
|                        |   \\         /     |                   |
|                        |    \\       /      |                   |
|                        |     \\     /       |                   |
|                        |      \\   /        |                   |
|                        |       \\ /         |                   |
|------------------------+-------------------+-------------------|
|                        |Прізвище / Surname |Ім'я / Given name  |
|                        |-------------------+-------------------|
|      Місце             |      БОБРОВ       |        ЮЛІЙ       |
|       для              |      BOBROV       |        YULII      |
|       фото             |-------------------+-------------------|
|                        |    Громадянство   |  Дата народження  |
|                        |    Citizenship    |  Date of birth    |
|                        |-------------------+-------------------|
|                        | УКРАЇНА / UKRAINE |21 кві / APR 1963  |
|                        |-------------------+-------------------|
|                        |      Посада       |    Occupation     |
|                        |-------------------+-------------------|
|                        |ГОЛОВНИЙ ІНСПЕКТОР | CHIEF INSPECTOR - |
|                        |    - ШТУРМАН      |    NAVIGATOR      |
|                        |-------------------+-------------------|
|                        |    Термін дії /   |                   |
|                        |  Date of Expiry   |                   |
|                        |-------------------+-------------------|
|                        |      Підпис       |                   |
|                        |    Signature      |                   |
|------------------------+-------------------+-------------------|
|  No док / Doc No 001   |                   |                   |
------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------
|        Згідно зі ст. 3         |    In accordance with the     |
|  Повітряного кодексу України   |  Air Code of Ukraine, Art. 3  |
|        ( 3167-12 ) (3167-12)
	             |                               |
|--------------------------------+-------------------------------|
|Власник цього посвідчення при   |The holder of this Certificate,|
|виконанні службових обов'язків  |at the performance of his      |
|має право:                      |official duties, has the right:|
|- проходу та перебування на     |- to access to and to stay on  |
|повітряному судні цивільної     |board the civil aircraft of any|
|авіації всіх форм власності, в  |form of ownership, in          |
|учбових закладах та зонах       |educational institutions and   |
|авіапідприємств, що             |air enterprise restricted      |
|контролюються та охороняються;  |access areas, which are under  |
|- безперешкодно перевіряти      |supervision and security       |
|роботу експлуатантів, в тому    |control;                       |
|числі іноземних, на території   |- to check any operator's      |
|України;                        |activities, including foreign  |
|- користуватися всіма засобами  |operators, within the territory|
|зв'язку та транспортом усіх     |of Ukraine, without any        |
|експлуатантів для оперативного  |impediments;                   |
|виконання функціональних        |- to use operators             |
|обов'язків.                     |communication and transport    |
|                                |facilities, necessary for      |
|                                |proper and effective           |
|                                |functioning.                   |
|----------------------------------------------------------------|
|Голова                                                          |
|Державіаадміністрації                                           |
|Chairman                                                        |
|State Aviation Administration                                   |
------------------------------------------------------------------

3. Вимоги до Інспектора SAFA

3.1. Підготовка
3.1.1. Початкова підготовка.
Інспектор SAFA повинен закінчити курси SAFA для з'ясування організаційних положень та чинних вимог Програми SAFA, її задач, основних принципів, сфери перевірок, відповідних стандартів ІКАО та процедур SAFA, що застосовуються.
3.1.2. Підвищення кваліфікації / перепідготовка
Інспектор SAFA повинен проходити курс перепідготовки на спеціальних курсах (міжнародних або національних) кожні 3 роки для підтримки необхідного рівня знань відносно Програми SAFA, або частіше у разі необхідності ознайомлення з терміновими змінами у Програмі SAFA.
3.2. Кваліфікаційні вимоги
Інспектор SAFA повинен бути Інспектором, сертифікованим Державіаадміністрацією по одному з наступних напрямків:
- Інспектор з льотної експлуатації;
- Інспектор з льотної придатності;
- Інспектор з безпеки в авіації.
У якості Інспекторів SAFA можуть залучатися (наприклад на контрактній основі) інспектори Державіаадміністрації, які вийшли на пенсію, пілоти, інженери з технічного обслуговування експлуатантів за умови, якщо вони відповідають вимогам, встановленим цим Положенням, мають необхідний досвід та володіють англійською мовою четвертого рівня ICAO або вище.
3.3. Досвід
Попередній досвід
Фахівці, які вийшли на пенсію, можуть бути призначені Інспекторами SAFA в період не пізніше ніж через дванадцять місяців після закінчення їх діяльності в якості сертифікованого авіаційного фахівця.
Безперервність досвіду
Інспектори SAFA повинні виконувати не менш ніж 2 перевірки SAFA на протязі 12 місяців.

4. Завдання Інспектора SAFA

На Інспектора SAFA покладається виконання таких завдань:
4.1. Проведення перевірок у рамках Програми SAFA іноземних ПС у міжнародних аеропортах України.
4.2. Координація усіх питань, пов'язаних з перевірками іноземних ПС у рамках Програми SAFA на території України з Координатором Програми SAFA в Україні та Керівником SAFA Group в Україні.
4.3. Забезпечення оформлення результатів перевірок іноземних ПС в акті встановленого зразку та взаємодія з Координатором Програми SAFA в Україні щодо внесення результатів перевірок в базу даних EASA відповідно до Положень Робочих Домовленостей між Державіаадміністрацією та EASA.

5. Права Інспектора SAFA

Інспектор SAFA має право:
5.1. Безперешкодно, за завданням Керівника SAFA Group, перевіряти іноземні ПС в аеропортах України у рамках Програми SAFA зі складанням відповідного акту встановленого зразку згідно з Положеннями Робочих Домовленостей з EASA.
5.2. Проходити у зони авіапідприємств, аеропортів, що контролюються та охороняються для виконання перевірок за Програмою SAFA.
5.3. Перебувати на іноземному повітряному судні, яке перевіряється за Програмою SAFA.
5.4. Користуватися усіма засобами зв'язку та транспортом авіапідприємств, аеропортів у разі необхідності за умови виконання службових обов'язків.
5.5. Затримувати виліт іноземного ПС, якщо належний стан безпеки польотів не забезпечується та присутня небезпека життю пасажирів з негайним повідомленням Національного Координатора та Керівника SAFA Group в Україні, а також Національного Координатора SAFA Group країни реєстрації ПС.

6. Відповідальність Інспектора SAFA

Інспектор SAFA несе особисту відповідальність за:
- виконання покладених на нього обов'язків та функцій, передбачених цим Положенням;
- особисту трудову дисципліну;
- збереження матеріальних цінностей;
- порушення чинного законодавства України, законодавства з охорони праці, техніки безпеки і трудового законодавства України;
- підвищення особистого рівня кваліфікації;
- охорону державної таємниці та інформації з обмеженим доступом, що є власністю держави.
Заступник Голови
Державіаадміністрації
О.М.Ігнат'єв