ЦЕНТРАЛЬНА ВИБОРЧА КОМІСІЯ
ПОСТАНОВА
від 9 жовтня 2012 року № 1342

Про скаргу Бойко Г.Р., довіреної особи кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 200 Хмельницького Б.С., зареєстровану в Центральній виборчій комісії 8 жовтня 2012 року за № 21-36-28790

До Центральної виборчої комісії 8 жовтня 2012 року надійшла скарга Бойко Галини Робертівни, довіреної особи кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 200 Хмельницького Богдана Станіславовича, на дії кандидата у народні депутати України в цьому ж окрузі Яценка Антона Володимировича.
У скарзі суб’єкт звернення зі скаргою просить визнати дії кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 200 Яценка А.В. такими, що порушують обмеження щодо ведення передвиборної агітації, встановлені частинами третьою (4061-17) та четвертою статті 74 Закону України "Про вибори народних депутатів України" (4061-17) (далі – Закон), оголосити попередження вказаному кандидату, а також звернутися до правоохоронних органів для проведення перевірки викладених у скарзі обставин та реагування відповідно до законів України.
Суб’єкт звернення зі скаргою обґрунтовує свої вимоги тим, що 5 жовтня 2012 року агітаторами, які проводять передвиборну агітацію за кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 200 Хмельницького Б.С., було виявлено, що у с. Розсішки Христинівського району Черкаської області у приміщенні сільської ради розташовано громадську приймальню кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 200 Яценка А.В. На будинку сільської ради та у її приміщенні були розміщені матеріали передвиборної агітації вказаного кандидата. Також суб’єкт звернення зі скаргою зазначає, що зі слів виборців, громадська приймальня кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 200 Яценка А.В. функціонує у приміщенні сільської ради вже близько місяця.
На виконання частини десятої статті 111 Закону (4061-17) копію скарги з доданими до неї документами 8 жовтня 2012 року надіслано суб’єкту оскарження, якого повідомлено про можливість подати письмові пояснення по суті скарги.
Пояснення суб’єкта оскарження до Центральної виборчої комісії не надходили.
Постановою Центральної виборчої комісії від 11 серпня 2012 року № 286 (v0286359-12) "Про реєстрацію кандидатів у народні депутати України, які балотуються в одномандатних виборчих округах у порядку самовисування" зареєстровано кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 200 Хмельницького Богдана Станіславовича.
Бойко Галину Робертівну зареєстровано довіреною особою кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 200 Хмельницького Б.С. постановою Центральної виборчої комісії від 14 серпня 2012 року № 360 (v0360359-12) .
Постановою Центральної виборчої комісії від 7 серпня 2012 року № 181 (v0181359-12) "Про реєстрацію кандидатів у народні депутати України, висунутих Партією регіонів, в одномандатних виборчих округах" зареєстровано кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 200 Яценка Антона Володимировича.
Відповідно до частин першої та другої статті 108 Закону (4061-17) довірена особа кандидата у депутати може звернутися до виборчої комісії зі скаргою, зокрема, на дії іншого кандидата у депутати. Частиною восьмою вказаної статті передбачено, що скарга на дії чи бездіяльність кандидата у депутати може бути подана до Центральної виборчої комісії.
Таким чином, згідно зі статтею 108 Закону (4061-17) скаргу подано належним суб’єктом звернення зі скаргою до належного суб’єкта її розгляду.
Розглянувши скаргу та додані до неї матеріали, проаналізувавши спірні правовідносини, Центральна виборча комісія встановила.
За змістом частин першої – третьої статті 112 Закону (4061-17) докази, на підставі яких виборча комісія встановлює наявність чи відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення суб’єкта звернення зі скаргою, суб’єкта оскарження чи заінтересованих осіб, та інші обставини, що мають значення для правильного розгляду скарги, надають виборчій комісії суб’єкт звернення зі скаргою, суб’єкт оскарження, заінтересовані особи.
Центральна виборча комісія оцінює додану до скарги копію фотографії як неналежний доказ, оскільки надане зображення не дає можливості встановити час, місце та об’єкт фотофіксації, а отже, стверджувати, що на фотознімку саме Розсішківська сільська рада Христинівського району Черкаської області, як зазначено у скарзі.
Крім того, до скарги не додано доказів, які підтверджували б вчинення неправомірних дій саме суб’єктом оскарження у період, про який зазначається у скарзі, що у свою чергу не дає правових підстав Центральній виборчій комісії зробити висновок про порушення Закону (4061-17) кандидатом у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 200 Яценком А.В.
Частинами четвертою та сьомою статті 112 Закону (4061-17) визначено, що виборча комісія бере до розгляду лише ті докази, які мають значення для розгляду скарги. Про відхилення доказів, які не мають значення для розгляду скарги або не мають доказової сили, зазначається у рішенні виборчої комісії – суб’єкта розгляду скарги.
Виборча комісія оцінює належність, достовірність кожного доказу, а також достатність і взаємний зв’язок доказів у їх сукупності, керуючись законом.
Отже, порушення суб’єктом оскарження Закону (4061-17) суб’єктом звернення зі скаргою не доведено. З доданих до скарги матеріалів неможливо встановити, чи мали місце оскаржувані дії суб’єкта оскарження, як це вимагається пунктом 1 частини третьої статті 113 Закону (4061-17) .
Згідно з частиною двадцять п’ятою статті 74 Закону (4061-17) у разі надходження до Центральної виборчої комісії або окружної виборчої комісії заяви чи іншого повідомлення щодо порушень, які мають ознаки вчинення злочину чи адміністративного правопорушення, відповідна виборча комісія невідкладно звертається до відповідних правоохоронних органів щодо перевірки зазначеного повідомлення та реагування відповідно до законів України.
Водночас матеріали скарги не дають достатніх підстав Центральній виборчій комісії вбачати у діях кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 200 Яценка А.В. ознак вчинення злочину чи адміністративного правопорушення, що обумовлює відмову в задоволенні вимог щодо звернення до правоохоронних органів для проведення перевірки викладених обставин та реагування відповідно до законів України.
Враховуючи викладене, відповідно до статей 35, 108 – 113 Закону України "Про вибори народних депутатів України" (4061-17) , Порядку розгляду скарг виборчими комісіями з виборів народних депутатів України (v0133359-12) , затвердженого постановою Центральної виборчої комісії від 31 липня 2012 року № 133, керуючись частиною другою статті 3, статтями 11 – 13, частиною четвертою статті 14, частиною четвертою статті 15, частиною другою статті 27 Закону України "Про Центральну виборчу комісію" (1932-15) , Центральна виборча комісія постановляє:
1. У задоволенні скарги Бойко Галини Робертівни, довіреної особи кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 200 Хмельницького Богдана Станіславовича, на дії кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 200 Яценка Антона Володимировича відмовити.
2. Копію цієї постанови надіслати Бойко Г.Р., кандидатам у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 200 Хмельницькому Б.С. та Яценку А.В.
3. Цю постанову оприлюднити на офіційному веб-сайті Центральної виборчої комісії.
Заступник Голови
Центральної виборчої комісії
Ж.УСЕНКО-ЧОРНА