Угода

між Урядом України і Урядом Турецької Республіки про торговельно-економічне співробітництво

Дата підписання:
Дата набуття чинності:
04.05.1992
07.03.1995
Уряд України і Уряд Турецької Республіки, що надалі іменуються Договірні Сторони,
прагнучи зміцнювати та розширювати взаємовигідні торговельно-економічні відносини між своїми країнами на стабільній і збалансованій основі,
підтверджуючи своє бажання зміцнювати історичні відносини дружби та добросусідства, що базуються на принципах рівності та взаємної поваги і вигоди,
вирішили укласти Угоду про торговельно-економічне співробітництво між своїми країнами.

Стаття 1

Договірні Сторони вживатимуть всі необхідні заходи для розвитку і розширення торговельно-економічних стосунків на довгострокових, стабільних і збалансованих засадах і зміцнюватимуть економічне співробітництво в межах існуючих можливостей і у відповідності до діючого національного законодавства.
З цією метою Договірні Сторони створюватимуть сприятливі умови для стабільного співробітництва між відповідними установами та організаціями двох країн.

Стаття 2

Договірні Сторони надаватимуть одна одній режим найбільшого сприяння у відповідності до системи мита та митних зборів кожної країни, пов'язаних з імпортом та експортом.
Ці положення не будуть поширюватись на:
а) переваги, що надаються будь-якою з Договірних Сторін сусіднім країнам з метою полегшення прикордонної торгівлі;
б) переваги, що виникають при укладенні угод, які ведуть до створення митного союзу або зони вільної торгівлі, членом яких є або може стати кожна з Сторін;
в) переваги, що припускаються при укладенні спеціальних угод в сфері торговельно-економічних відносин з країнами, що розвиваються.

Стаття 3

Договірні Сторони, у відповідності до своїх законів, правил і встановленого порядку сприятимуть через свої відповідні установи полегшенню та прискоренню видачі експортних та імпортних ліцензій для виконання контрактів, підписаних на основі положень цієї Угоди.

Стаття 4

Договірні Сторони з метою сприяння доступу на ринки одна одної та розвитку двосторонньої торгівлі, домовилися підтримувати і прискорювати процес обміну інформацією, заохочувати контакти між представниками ділових кіл, обмін делегаціями, сприяти їх участі в міжнародних виставках та ярмарках, що проводяться в обох країнах.
Вони будуть заохочувати відкриття представництв зовнішньоторговельних організацій, компаній, фірм, банків тощо на територіях одна одної у відповідності до своїх законів та встановленого порядку.

Стаття 5

Імпорт та експорт товарів і послуг буде здійснюватись на основі контрактів, що укладатимуться між фізичними та юридичними особами обох країн із застосуванням світових цін і у відповідності до їх законів і правил та міжнародної торговельної практики. Жодна з Договірних Сторін не буде нести відповідальності по зобов'язаннях фізичних та юридичних осіб, які виникатимуть по таких комерційних контрактах.

Стаття 6

Договірні Сторони робитимуть все необхідне для звільнення від митних податків і платежів імпортованих зразків продукції, а також товарів, що експонуються на ярмарках і виставках.

Стаття 7

Усі розрахунки і платежі, які стосуються імпорту та експорту товарів і послуг між двома країнами, здійснюватимуться у вільно конвертованих валютах у відповідності до чинного у кожній з країн валютного законодавства.

Стаття 8

Договірні Сторони заохочуватимуть інвестиційне та технічне співробітництво між двома країнами, зокрема, шляхом створення спільних підприємств на їх територіях для потреб як своїх внутрішніх ринків, так і ринків третіх країн.
Крім названих напрямків співробітництва, Договірні Сторони визначили можливим взаємодіяти у таких сферах:
- сільське господарство і харчова промисловість;
- модернізація легкої промисловості;
- суднобудівництво;
- виробництво медичного устаткування;
- засоби зв'язку;
- транспорт;
- будівництво;
- туризм.

Стаття 9

Беручи до уваги важливість банківської сфери у розвитку взаємної економічної і торгової діяльності, Договірні Сторони домовилися підтримувати співробітництво між своїми банками.

Стаття 10

Договірні Сторони вирішили створити українсько-турецьку міжурядову економічну комісію для сприяння виконанню цієї Угоди, розгляду питань, які виникають у ході її реалізації і для підготовки рекомендацій своїм Урядам щодо подальшого розширення двосторонніх економічних і торговельних зв'язків.
Комісія складатиметься з представників Урядів обох країн. Її засідання відбуватимуться почергово в Україні і Туреччині у взаємно погоджені строки.
У разі необхідності Договірні Сторони можуть залучати до роботи комісії експертів і радників.

Стаття 11

При закінченні строку дії цієї Угоди застосовування її положень продовжуватиметься по відношенню до всіх невиконаних зобов'язань по контрактах, укладених в період чинності цієї Угоди.

Стаття 12

Ця Угода набирає чинності з того часу, коли Договірні Сторони повідомлять одна одну по дипломатичних каналах про виконання необхідних національних процедур для її затвердження.
Ця Угода укладається строком на п'ять років і автоматично продовжуватиметься на наступні однорічні періоди, якщо жодна з Договірних Сторін не повідомить письмово іншу Сторону про припинення дії цієї Угоди щонайменше за шість місяців до закінчення строку її дії.
Здійснено в м.Анкарі 4 травня 1992 р. у двох примірниках, кожний українською та турецькою мовами, причому обидва тексти мають однакову силу.
 За Уряд України                      За Уряд Турецької Республіки
    (підпис)                                    (підпис)
 Володимир Лановий                        Онур Кумбараджибаши
 Віце-прем'єр-міністр                 Міністр суспільних робіт і
                                      житла