ДЕРЖАВНЕ АГЕНТСТВО РИБНОГО ГОСПОДАРСТВА УКРАЇНИ
ЛИСТ
10.01.2013 № 1-7.2-5/137
Державній митній службі України

Щодо імпорту в Україну продуктів лову

У зв'язку із внесенням змін до Закону України "Про рибу, інші водні живі ресурси та харчову продукцію з них" (486-15) Законом України від 16.10.2012 № 5462-VI (5462-17) у межах компетенції Держрибагентство України надає роз'яснення щодо порядку застосування документів, передбачених статтею 10 Закону України "Про рибу, інші водні живі ресурси та харчову продукцію з них" (у новій редакції): підтвердження законності вилучення водних біоресурсів із середовища їх існування або аналогічного документа, підтвердженого компетентним органом іноземної держави.
1. Відповідно до статті 10 Закону України "Про рибу, інші водні живі ресурси та харчову продукцію з них" (486-15) для здійснення митного оформлення продуктів лову та харчової продукції з них іноземного виробництва суб'єкт господарювання подає підтвердження законності вилучення водних біоресурсів із середовища їх існування або аналогічний документ, підтверджений компетентним органом іноземної держави.
Документ іноземної держави, що підтверджує законність вилучення водних біоресурсів із середовища їх існування, видається та засвідчується компетентним органом іноземної держави країни походження товару або Держави Прапора судна.
Форма такого документа може бути довільною.
Як правило, формальними ознаками підтвердження (засвідчення) документа має бути наявність підпису та відбитка печатки.
Зразки документів та відповідальні особи, уповноважені видавати у країнах походження товару такий документ, будуть надані додатково.
2. У разі відсутності документа іноземної держави, що підтверджує законність вилучення водних біоресурсів із середовища їх існування, суб'єкт господарювання має звернутися до Держрибагентства України для видачі підтвердження законності вилучення водних біоресурсів із середовища їх існування та надати документи, визначені пунктом 3 Порядку видачі підтвердження законності вилучення водних біоресурсів із середовища їх існування та перероблення продуктів вилову (596-2012-п) , затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 04.07.2012 № 596.
3. При здійсненні митного оформлення продуктів лову, вироблених в умовах аквакультури (фермерського господарства), підтвердження законності вилучення водних біоресурсів із середовища їх існування або аналогічний документ, підтверджений компетентним органом іноземної держави, не вимагаються.
Відомості про те, що згадані продукти вироблені в умовах аквакультури, можуть бути наведені в товарно-транспортних, товаросупровідних документах, а також у таких документах: міжнародний ветеринарний сертифікат, сертифікат якості, декларація виробника, сертифікат походження тощо.
4. Підтвердження законності вилучення водних біоресурсів із середовища їх існування або аналогічний документ, підтверджений компетентним органом іноземної держави, видаються на такі товари:
Опис товару
Код згідно з УКТЗЕД (2371а-14)
Жива риба
0301
Риба свіжа або охолоджена, крім рибного філе та іншого м'яса риб товарної позиції 0304
0302
Риба морожена, крім рибного філе та іншого м'яса риб товарної позиції 0304
0303
Філе рибне та інше м'ясо риб (включаючи фарш), свіже, охолоджене або морожене
0304
Риба сушена, солона або в розсолі; риба гарячого або холодного копчення; рибні борошно, порошок та гранули, придатні для харчування
0305
Ракоподібні в панцирах або без панцирів, живі, свіжі, охолоджені, морожені, сушені, солоні або в розсолі; ракоподібні в панцирах, варені у воді або на парі, охолоджені або неохолоджені, морожені, сушені, солоні або в розсолі; борошно, порошок та гранули з ракоподібних, придатні для харчування
0306
Молюски, відділені або не відділені від черепашок, живі, свіжі, охолоджені, морожені, сушені, солоні або в розсолі; водяні безхребетні, крім ракоподібних та молюсків, живі, свіжі, охолоджені, морожені, сушені, солоні або в розсолі; борошно, порошок та гранули з водяних безхребетних, крім ракоподібних, придатні для харчування
0307
Морські та інші водорості, тільки свіжі, не подрібнені
1212 20 00 00
Голова
В.С. Дроник
WEB MD Office "НПО Поверхность",
www.master-d.com.ua