НАЦІОНАЛЬНА КОМІСІЯ, ЩО ЗДІЙСНЮЄ ДЕРЖАВНЕ
РЕГУЛЮВАННЯ У СФЕРІ ЕНЕРГЕТИКИ
ЛИСТ
28.09.2012 № 6122/26/47-12
ЖБК "РАССВЕТ-46" 
Дніпропетровська обл., 
м. Кривий Ріг 
ПАТ "ДТЕК Дніпрообленерго" 
Відділу НКРЕ 
у Дніпропетровській області

Щодо надання роз'яснень

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики (далі - НКРЕ), розглянула лист ЖБК "РАССВЕТ-46" від 18.08.2012, у тому числі надіслане на розгляд листом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 03.09.2012 № 8/10-2507-12, та в межах своєї компетенції повідомляє.
Взаємовідносини, які виникають в процесі продажу і купівлі електричної енергії між виробниками або постачальниками електричної енергії та споживачами (на роздрібному ринку електричної енергії), регулюються Правилами користування електричною енергією (z0417-96) , затвердженими постановою НКРЕ від 31.07.96 № 28, зареєстрованими в Міністерстві юстиції України 02.08.96 за № 417/1442 (із змінами) (далі - Правила).
Дія цих Правил поширюється на всіх юридичних осіб та фізичних осіб (крім населення) (абзац другий пункту 1.1 Правил (z0417-96) ).
Відповідно до положень пункту 1.2 Правил (z0417-96) технічна перевірка - це виконання комплексу робіт з метою визначення відповідності стану засобу обліку електричної енергії та схеми його підключення, а також відповідності стану електропроводки та електроустановок від межі балансової належності до точки обліку "Правилам улаштування електроустановок" (ПУЕ) та іншим нормативно-технічним документам.
Згідно з положеннями пункту 3.28 Правил (z0417-96) у разі проведення позачергової технічної перевірки, перевірки програмування, перевірки правильності роботи, ремонту, заміни або експертизи засобу обліку вартість робіт оплачується:
1) суб'єктом господарювання, за ініціативою якого проводилась позачергова технічна перевірка, перевірка програмування, перевірка схем підключення засобу обліку та/або правильності його роботи, ремонт, заміна або експертиза, - у разі, якщо порушень у роботі розрахункових засобів обліку та схем їх підключення за результатами перевірки не виявлено;
2) власником засобу обліку чи суб'єктом господарської діяльності, який відповідає за технічний стан та/або збереження засобу обліку, - у разі, якщо виявлено порушення схеми розрахункового обліку електричної енергії, пошкодження або викрадення розрахункових засобів обліку електричної енергії з вини власника засобу обліку чи суб'єкта господарської діяльності, який відповідає за технічний стан та/або збереження засобу обліку;
3) електропередавальною організацією - у разі, якщо виявлено порушення схеми розрахункового обліку електричної енергії, пошкодження розрахункових засобів обліку електричної енергії або їх невідповідності нормативно-технічній документації з вини електропередавальної організації.
Таким чином, питання, порушені у листі ЖБК "РАССВЕТ-46", мають вирішуватись з урахуванням вищенаведених вимог Правил (z0417-96) . При цьому необхідно зауважити, що у разі проведення позачергової технічної перевірки, перевірки програмування, перевірки правильності роботи, ремонту, заміни або експертизи засобу обліку вартість робіт оплачується суб'єктом господарювання, за ініціативою якого проводилась позачергова технічна перевірка, перевірка програмування, перевірка схем підключення засобу обліку та/або правильності його роботи, ремонт, заміна або експертиза, - у разі, якщо порушень у роботі розрахункових засобів обліку та схем їх підключення за результатами перевірки не виявлено.
Звертаємо увагу ПАТ "ДТЕК Дніпрообленерго", що згідно з положеннями пункту 3.5 Умов та Правил здійснення підприємницької діяльності з передачі електричної енергії місцевими (локальними) електромережами (z0408-96) , затверджених постановою НКРЕ від 13.06.96 № 15, зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 26.07.96 за № 408/1433 (із змінами), та пункту 3.4 Умов та Правил здійснення підприємницької діяльності з постачання електричної енергії за регульованим тарифом (z0433-96) , затверджених постановою НКРЕ від 13.06.96 № 15/1, зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 08.08.96 за № 433/1458 (із змінами), ліцензіат повинен діяти згідно із законодавством України та нормативними документами.
Водночас звертаємо увагу ЖБК "РАССВЕТ-46", що відповідно до положень статті 39 Господарського кодексу України (436-15) споживачі, які перебувають на території України, під час придбання, замовлення або використання товарів (робіт, послуг) з метою задоволення своїх потреб мають право на звернення до суду та інших уповноважених органів влади за захистом порушених прав або законних інтересів.
Додатково повідомляємо, що згідно з положеннями статті 319 Цивільного кодексу України (435-15) власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд. Власник має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, які не суперечать закону. При здійсненні своїх прав та виконанні обов'язків власник зобов'язаний додержуватися моральних засад суспільства. Усім власникам забезпечуються рівні умови здійснення своїх прав. Власність зобов'язує. Власник не може використовувати право власності на шкоду правам, свободам та гідності громадян, інтересам суспільства, погіршувати екологічну ситуацію та природні якості землі. Держава не втручається у здійснення власником права власності.
Власникові належать права володіння, користування та розпоряджання своїм майном. На зміст права власності не впливають місце проживання власника та місцезнаходження майна (положення статті 317 Цивільного кодексу України (435-15) ).
Відповідно до положень статті 382 Цивільного кодексу України (435-15) квартирою є ізольоване помешкання в житловому будинку, призначене та придатне для постійного у ньому проживання.
Власникам квартири у дво- або багатоквартирному житловому будинку належать на праві спільної сумісної власності приміщення загального користування, опорні конструкції будинку, механічне, електричне, сантехнічне та інше обладнання за межами або всередині квартири, яке обслуговує більше однієї квартири, а також споруди, будівлі, які призначені для забезпечення потреб усіх власників квартир, а також власників нежитлових приміщень, які розташовані у житловому будинку.
Внутрішньобудинкові електричні мережі багатоквартирного житлового будинку складаються з двох типів електричних мереж, а саме:
технологічні електричні мережі, необхідні для електрозабезпечення електроустановок власників житлових помешкань (квартир) та нежитлових приміщень;
технологічні електричні мережі, необхідні для електрозабезпечення технічних цілей будинку (освітлення місць загального користування, робота ліфтів, підкачка води тощо) та електроустановок власників нежитлових приміщень.
Відповідальність (фінансова) за утримання внутрішньобудинкових електричних мереж, що використовуються для електрозабезпечення технічних цілей багатоквартирного житлового будинку, покладено на власників квартир, нежитлових приміщень (співвласників загального неподільного майна багатоквартирного будинку).
Управління неподільним та спільним майном об'єднання співвласників багатоквартирного будинку (житлово-будівельного кооперативу) здійснюється через статутні органи або через управителя.
Відповідальною особою за утримання внутрішньобудинкових електричних мереж багатоквартирних житлових будинків є управитель - юридична особа, яка здійснює управління неподільним та загальним майном житлового комплексу (багатоквартирного будинку) за дорученням власника (власників) майна і забезпечує його належну експлуатацію, капітальний ремонт, реконструкцію, модернізацію тощо (Для довідки: управитель - це особа, яка за договором з власником чи балансоутримувачем здійснює управління будинком, спорудою, житловим комплексом або комплексом будинків і споруд і забезпечує його належну експлуатацію відповідно до закону та умов договору (положення статті 1 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" (1875-15) )).
Отже, відповідно до вимог статей 317, 319 та 382 Цивільного кодексу України (435-15) співвласники загального неподільного майна багатоквартирного будинку, зокрема внутрішньобудинкових електричних мереж, мають за власний рахунок, у тому числі господарсько-підрядним способом, здійснювати утримання, експлуатацію та ремонт власних внутрішньобудинкових електричних мереж.
Член НКРЕ
Ю. Власенко