НАЦІОНАЛЬНА ЕКСПЕРТНА КОМІСІЯ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ
ЗАХИСТУ СУСПІЛЬНОЇ МОРАЛІ
РІШЕННЯ
31.01.2013 № 8
Розглянувши проект Пам'ятки про фіксацію матеріалів, у яких виявлено порушення Закону України "Про захист суспільної моралі" (1296-15) , Національна експертна комісія України з питань захисту суспільної моралі ВИРІШИЛА:
Затвердити Пам'ятку про фіксацію матеріалів, у яких виявлено порушення Закону України "Про захист суспільної моралі" (додається).
Голова Національної
експертної комісії України
з питань захисту суспільної
моралі
В.В. Костицький
ЗАТВЕРДЖЕНО 
Рішення Національної експертної 
комісії України з питань 
захисту суспільної моралі 
31.01.2013 № 8

ПАМ'ЯТКА

про фіксацію матеріалів, у яких виявлено порушення Закону України "Про захист суспільної моралі"

З метою попередження розповсюдження та заборони демонстрації фільмів, програм, інформаційних матеріалів, видовищних заходів тощо, які завдають шкоди моральності суспільства, Національна експертна комісія України з питань захисту суспільної моралі здійснює аналіз теле-, радіо-, відеопродукції, репертуару кінотеатрів, кіно-, відеоустановок, відеозалів, друкованої продукції засобів масової інформації, а також видовищних заходів стосовно їх відповідності вимогам чинного законодавства щодо захисту суспільної моралі та моніторинг практики застосування законодавства з питань захисту суспільної моралі.
Для виконання цих обов'язків Національна комісія має право:
- вносити пропозиції стосовно притягнення засобів масової інформації та їх керівників, які порушують законодавство у сфері захисту суспільної моралі, до передбаченої законом відповідальності;
- ініціювати питання про припинення дії ліцензії на діяльність з обігу продукції і видовищних заходів сексуального характеру за умови виявлення порушень законодавства.
Аналіз вищеперелічених видів продукції та моніторинг практики застосування законодавства з питань захисту суспільної моралі (далі - аналіз) може здійснюватися постійно.
Результатом аналізу є надання попередніх висновків про відповідність цієї продукції чинному законодавству про захист суспільної моралі й можливість її обігу на території України, наслідком чого може бути проведення експертизи з ініціативи Національної комісії.
Результати аналізу фіксуються у відповідній інформаційній довідці про результати аналізу друкованої продукції, радіопродукції, телепродукції, українського сегменту всесвітньої мережі Інтернет на відповідність вимогам чинного законодавства з питань захисту суспільної моралі (далі - довідка).
Аналіз проводиться без попередження відповідних суб'єктів господарювання.
Продукція, яка підлягає аналізу, фіксується за допомогою різних записуючих пристроїв, а саме:
1) вміст Інтернет-ресурсу та документований вхід до нього - на дисках для лазерних систем зчитування, накопичувачах пам'яті або в пам'яті персональних комп'ютерів. При необхідності фіксації окремих кадрів відеоматеріалів або вмісту Інтернет-ресурсу в онлайн-режимі додатково може використовуватися клавіша "Print Screen" з обов'язковим зазначенням дати і часу фіксації;
2) зовнішня та внутрішня реклама, продукція сексуального характеру, друкована продукція - за допомогою фотозаписуючих пристроїв. При цьому фотографії мають бути зняті крупним та загальним планом в різних ракурсах (за можливості), таким чином, щоб можна було мати уяву про розміри відповідного об'єкта (розміщені біля нього споруди, предмети, ін., розміри якого загальновідомі або очевидні) та його місцезнаходження, із обов'язковим відображенням часу та дати проведення зйомки. Їх електронні версії зберігаються на дисках для лазерних систем зчитування, накопичувачах пам'яті або в пам'яті персональних комп'ютерів із зазначенням інвентарного номера на зворотному боці фотографії, де також обов'язково зазначаються назва зафіксованого об'єкта, порядковий номер фотографії, марка та модель фотоапарату, яким зроблена фотографія. Вказана інформація засвідчується підписом працівника, який безпосередньо здійснював зйомку. У випадку можливості додати до довідки примірник друкованого видання - фіксація останнього не здійснюється;
3) видовищні заходи сексуального чи еротичного характеру, об'єкти, фіксація яких фотозаписуючим пристроєм недоцільна або неможлива, - за допомогою відеозаписувальних пристроїв таким чином, щоб можна було мати уявлення про місцезнаходження об'єкта (місце проведення видовищного заходу), із обов'язковим відображенням часу та дати проведення зйомки. Записи зберігаються на дисках для лазерних систем зчитування, накопичувачах пам'яті або в пам'яті персональних комп'ютерів;
4) телебачення (відео), кінотеатри (відеосалони, салони) - за допомогою відеозаписуючих пристроїв таким чином, щоб було зафіксовано відображення дати, часу, каналу трансляції. Запис (скачування), перенесення та збереження на накопичувальний носій відео має бути у форматі, доступному для редагування, перезапису, зберігання. Запис відео- та аудіо- має бути із субтитрами та даними про фільм чи аудіопродукт;
5) радіопродукція (дротове, FM частоти) - здійснюється за допомогою відеозаписувальних пристроїв з відображенням дати, часу, частоти. Запис (скачування), перенесення та збереження на накопичувальний носій аудіофайлів має бути у форматі (заархівованому), доступному для редагування, перезапису, зберігання;
6) мобільний контент (ігри, заставки (рухомі, нерухомі) картинки, аудіо-, відеофайли) та комп'ютерні ігри (на диску, онлайн, які зберігаються на жорстких дисках) - фіксація здійснюється за допомогою відеозаписувальних пристроїв відображенням дати, часу, має передбачати подальшу можливість відтворення ігор, прослуховування (аудіо), перегляду (відео), запису (скачування), перенесення та збереження на накопичувальний носій файлів у форматі (заархівованому), доступному для редагування, перезапису, зберігання.
Після проведення аналізу складається акт про виявлення порушення Закону України "Про захист суспільної моралі" (додаток № 1).
Доповненням до результатів аналізу можуть бути результати моніторингу інших спеціалізованих моніторингових організацій (у тому числі - Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення) та копії фільмів, аудіо-, відеозаписів теле- і радіопрограм, продукція друкованих засобів масової інформації, отримані від їх виробників (розповсюджувачів).
Результати аналізу теле- і радіопрограм звіряються з програмою передач за відповідний період.
Довідка або акт про виявлення порушення Закону України "Про захист суспільної моралі" (1296-15) у видовищному заході сексуального чи еротичного характеру та додатки до них нумеруються та підписуються на кожному аркуші працівником, який безпосередньо здійснював фіксацію матеріалу.
Результати фіксації та аналізу, що можуть бути підставою для проведення експертизи, доводяться до відома керівництва Національної комісії шляхом подачі доповідної записки на ім'я Голови Національної комісії у порядку, встановленому п. 4.2 Інструкції про порядок проведення експертизи Національною експертною комісією України з питань захисту суспільної моралі (va003623-09) , затвердженої рішенням Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі від 26.03.2009 № 3, з наступними доповненнями, із додаванням довідки та відповідним чином зафіксованої продукції на цифрових, паперових та електронних носіях або у друкованому вигляді.
Додаток № 1 
до Пам'ятки про фіксацію матеріалів, 
у яких виявлено порушення 
Закону України "Про захист суспільної 
моралі"

АКТ

( Див. текст (vr008623-13BF32) )
( Текст взято з сайту НК захисту суспільної моралі http://www.moral.gov.ua/ )